Nejen kolem živ jest člověk, i žaludek se hlásí o svá potěšení. A protože u nás doma v Poříčí nejsme zvyklí upéct na Vánoce nějakého velkého opeřence, tak jsme teď v pátek koupili kachnu a Ane že jí jako zkusmo upeče a když to bude chutnat, tak ji pak na svátky upeče už pěkně navostro a že nám pak bude dobře. Jenže! Kachnu upíct se povedlo, to jo, hezky voněla, knedlíčky nebyly oslizlý, zelíčko tak akorát... ale to hlavní, kachna, svi.ě jedna vopeřená, tam byl problém: zcela evidentně se jednalo o nějakou bezmasou odrůdu, prostě každý jen tak oblíznul kosti a bylo vymalováno! A co teď? Kachna byla jednomyslně zavržena - no jo, ale svátky na krku - a co jinýho zkusit? Husu? Krůtu? Nebo snad volavku? Abychom nedopadli stejně...
Takže co u vás pečete, aby se toho normální člověk jako jsem já najed... :-)
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1tros... další téma očekávám "Kde vzít velkou troubu"
Hmmm... a máš to vyzkoušený? Pštrosy chovaj u Českýho Brodu, to nemám daleko...
A můžeš mi teda říct, kde takhle na poslední chvíli sehnat velkou troubu? :-)
No...já mám na tohodle ptáka špatné vzpomínky. Měl jsem ho u svých australských přátel (je to jejich národní pochoutka) a bylo to poprvé, kdy jsem si musel odskočit od stolu a jít to vyplivnout do WC. Ale oni to dělají jinak. Jen to zatáhnou na pánvi...css z jedné strany, css z druhé strany...a skoro syrové podávají.
Většinou jsme mívali kachnu. Ale z domácího chovu, takže vždy tak nějak vystačila. Občas jsme měli krůtu, ale to není ono. Není nad kachnu a mastnou hubu od ní...
Zkus někde sehnat Pegase. Máto peří, takže kritérium opeřence to splňuje a masa je tam jak z koně.
Ten popel se z peri dostava blbe, Pegase nebrat!
Nepleteš si to náhodou s Fénixem?
Ctihodný starče?
Pletu, pravda. Pegas byl kun, sice s kridlama, ale kun.
Povím Ti jednu historku od nás z kraje figurek rázovitých.
Žil v jedné vsi okolo Vsetína jakýsi Janek. Měl dceru, občas mu ji jeho bývalá žena půjčila. Tentokrát na Vánoce. I vydal se Janek den před Štědrým dnem koupit kapra. Při cestě do prodejny kaprů se mu do cesty postavila hospoda. Janek neodolal a dal si jednu, druhou, třetí...prostě všechny prachy na rybu prochlastal.
Když se ráno doma probudil a děcko srdceryvně štkalo že nebude štědrovečerní večeře, Janek vyvedl ze stáje koně, porazil ho a udělal z něj parádní řízky na večeři.
Tak proč by sakra Pegas nemohl být drůbež?
Ještě se nestalo, aby u nás 25.12. nebyla husička:). Někdy koupená v obchodě, někdy z chovů (Byňov u N. Hradů - loni, mělo to asi 7 kilo), někdy z chovů domácích - letos - má to asi 6 kilo, snad to bude stačit:).
Hele a kde jste tu kačenu koupili? Já občas přivezu kachnu z Alberta nebo podobných obchodů, a většinou to bývaj takový docela pěkný buchtičky. Třeba kolem 2 a půl kil. Preferuju ovšem chlazený (Vodňany nebo Klatovy), nikoliv mražený. Tam je přece jen o dost líp vidět, jak ten živočich vypadá, že nekoupíš nějakýho vymrzlýho čínskýho šmejda.
Co se divíš, vždyť je to dutý.
V nějaké povídce od Jamese Herriota je vyprávění, jak ho jeho kolega pozval po ranní procházce na oběd, na kachnu. A pak vyndal z trouby dvě upečené kachny, jednu pro sebe, druhou pro něj. Myslím, že minimálně tímto poměrem osoba:kachna byste se měli řídit.
Proč ne krůta, resp. samostatně koupená stehna ? Minimální pracnost, masa bohatě ... Pokud chceš mít i dostatečně masnou hubu, tak připeč křídla či biskupa :-).
Krůtu a zejména krůtí stehna jsme doma zavrhli. Dost nám vadily ty chrupavčitý cosi, čím ta stehna jsou vyztužena.
Z krůty tak maximálně prsa na řízky, ale i ta se musí aspoň den máčet v mléce, aby nebyla suchá.
Musím se krůty zastat, v horní části stehna žádný úpony nejsou, to je čistý maso. V té dolní palici, to jo, to máš pravdu, ale když je připravíš, tak z toho "cosi" jenom lehce olízneš maso. Prsa moc nekupuji, taky mi přijdou suchá - max. na šnicl nebo do rizota.
O krůtě se tvrdí, že má devět druhů mas:-) Každý si najde to své. Já ji mám docela rád. V poslední době raději než kuřata.
Kuře je, i proti ve velkochovu vypěstované krůtě /ta teda 9 mas nemá, to by ji museli speciálně krmit, prý se kdysi používaly i vlašské ořechy/ bez chuti. Já mám rád z kuřete nejvíc opečená, pikantní křídla.
Právě. Když nemám jinou možnost a skončím někde v Tescu a chci nějakého ptáka (já červené moc nemusím, takže jen ptáky a ryby), tak si raději koupím kus krůty. I tescokrůta má trošičku chuť. Kuře je spíš taková hmota bez chuti.
Ale když se to bere někde na vesnici, to je jiná:-)
Tak že je kachna jen o kostech, to je všeobecně známo.
Hele, ale pordávají se tzv. husokachny - to je takový kompromis mezi kachnou a husou.
Svého času se to dováželo z Maďarska a ty teda byly fakt dobrý.
A to neumíš zavelet aby Ane udělala nádivku?? Napereš se houskou s točeňákem spojeným vajíčkem a kachnu si dáš jako třešinku na dortě :-))
Točeňák do nádivky?!? No fujtajbl.
Buď uzené nebo houby.
S Tebou si tak pokecat o dobrým jídle .-) to tak.. víš co je to čtvrt kila točeňáku od dobrýho řezníka, kterej voní kouřem a když ho hned jak přijdeš z krámu lehce koupeš v hořčici a přikusuješ k němu slanou housku?? víš prd Ty mrkvičko :-))))
Ty taky nevíš, jaké je to potěšení zakousnout se do šťavnaté mrkvičky :o)))
A náhodou taková nádivka s houbama, to je lahůdka, ne že ne :o)))
Já to mám jednoduchý. Zakousnout se do mrkvičky - okamžitě začnu prskat a mám pocit, že se dusím. Zakousnutí do točeňáku mi tyhle reakce nezpůsobuje.
máš pravdu a bod, kousnutí do mrkve by byl můj konec, a to jsem prý jako dítě nejedla nic jiného, dokonce jsem byla celá žlutá, nejspíš se ta reakce projevuje až teď, ke stáří.
Prosím tě, bůh ví, z čeho jsi byla žlutá.
Podívej, kolik mrkve spucuju já a že by to bylo barevně nějak znát, to ani omylem.
HMS není první, kdo byl žlutý od neustáleho pojídání mrkve, také jsem takovou slečnu znal.
Tak jako někteří mají stále v ruce cigaretu, ona měla mrkev.
Nejhorší na tom je, že mě mrkev chutná a můj tchán průběžně zásobuje naši rodinu výborným salátem z mrkve, jablek a medu, vše jím sklizené a zaručeně BIO.
Tak na mě teda to barvivo neúčinkuje.
A radši mrkev a jabka syrový než v salátu. Tam mi nějak vadí to přislazování a že je to nastrouhaný. Radši si chroupnu :o)))
Syrový to samozřejmě je, jen nastrouhané.
Med ten jsem zkoušel i na chleba se sádlem, ten mohu mít všude.
Když jste vzpomněly ten med.
Tak já se těším na jaro, chleba s máslem na to velkou vrstvu medvědího česneku a aby to nepadalo tak to zaliju medem.
Medvědí česnek je pro mě příjemná vzpomínka na první návštěvu Lipska. Zrovna v tu dobu byly příměstské lesíky plné bílých květů a snad všude byl cítit česnek. Nikdy potom jsem ho v takovém množství neviděl.
Nádivka k tomu bezmasýmu ptákovi byla, tu Ane umí fantastickou!
A stejně tak souhlasím s tím, že DOBRÝ točeňák je prostě DOBRÝ točeňák! My tyhle věci kupujeme našemu pejskovi, a věřili byste, že když mu kousek nesu, tak to zvíře očima říká "dík, a vezmi si taky" :-)
Tady máš recept:
Koupíme pětikilového krocana (pro šest osob) a láhev whisky. K tomu sůl, pepř, olivový olej a proužky špeku. Krocana poklademe špekem, zavážeme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Předehřejeme troubu na 200°C. Nalejeme si sklenku whisky a připijeme na úspěch díla. Poté uložíme krocana na pekáč a vložíme do trouby. Nalejeme si dva bleskové panáky whisky a připijeme opět na úspěch díla. Po dvaceti minutách nastavíme termostat na 250 °C, až trouba pořádně bručí. Dame si další tři whisky. Po půl hodině ptáka otočíme a nadále bedlive hlídáme. Občas se chopíme flašky ffiskie a nalejem si do řepy. Po další bůlhodince se uopatrně vydáme k lince a krocanou prodočíme. Přidom dáuáme bacha, abyzme se neupálili uo ty pojebaný dvéře vod trouby. Si dalších pěét nebo zedm fixki vevnitř sklenice si a pak a tak. Kurvacana pečem další dři hodinkýý (ale je to vcelku fuk) a každých deset minud dem čúlat. Je-li to aáspoň drožku možný, dolezem ke sforákua úytáhnem troubu z grozana. Dofřejem si ješdě jedoóo loka a znoúua se pokuzíme tu mrchu dostad uen. Zúédnem tóo prokladýo ffóógla z éé zeměéa prrrrrrrrdnemho na boddnos. Dáúuúáme uéélkýho majzla na uk! louznutí na zamaštěěnýým liinoúlluélu. Néllsze-li tomu zabránid, szskuszszsimesze zsznoúúa póószszsdááuitna nohýýýáááaúú uonojetostejnějedno !!!!!! Tošku se plospíme.
Příští den sníme krocana studenýho s majonézou a s aspirínem.
Už se těším, jak s rodinou přijedem k mámě na první svátek vánoční. Prcek tam prožije druhý štědrý den a my s ním. Vždy nás tam čeká masný plech, kterému vévodí krůta (stehna, křídla i prsa), proložená uzeným a trochou vepřového. Peče se to najednou a navzájem to chytá od sebe ty nejlepší chutě. Krůta není suchá a voní po uzeném.
Jo tak takhle upečená krůta, to byla lahůdka...