Sice riskuju "spucunk", že tu zakládám potenciálně reklamní vlákno, ale pozitiva z toho, že "víc hlav víc ví" převážily:
Poněkud mi dosluhuje sporák a protože zásadní ztráta funkce se týká trouby, tak je jeho výměna s ohledem na vánoční pečení poměrně urgentní.
Byly by tipy? Zvyklá jsem na sklokeramiku a u té hodlám zůstat.
Rada bych Ti poradila, ale mam uz 8 let nejlevnejsi sklokeramiku, co tehdy byla na trhu, a staci mi uplne obycejna trouba bez jakychkoli vychytavek. :-)
Tak o vychytávky mi nešlo, spíš o to, že půlka z ní už nehřeje vůbec a druhá neregulovatelně a ještě k tomu je rozbité vnější sklo dvířek od trouby.
Ja jen, ze kamaradka si poridila do noveho bytu nejakou strasne chytrou (a jeste strasneji drahou) horkovzdusnou se samocistenim. Ale pry se ta trouba samocisti dost dlouho a vnucuje se s tim po kazdem peceni. :-)
Jak dlouho ji mas? Jestli nema smysl to nechat opravit.
Přiznám se, že nevím. Snažili jsme se s manželem dopočítat, kdy jsme pořizovali komplet celou novou kuchyň. Jemu vyšlo sedmnáct let, já tipovala tak deset - dvanáct... Každopádně na to, že to je Gorenje fakt sloužil dlouho a nebýt toho vymláceného skla, tak bych tu opravu i zkusila.
Však Gorenje dělá spoustu věcí společně se Siemensem. S ex jsme měli celou kuchyň taky Gorenje a nikdy žádná porucha. V nové bytě mám základní sklokeramiku Mora, funguje a mě stačí bohatě.
Gorenje je vlastníkem Mory, jen pro informaci. Sporáky se vyrábí v Mariánském Údolí poblíž Olmíku.
ano, gorenje a Mora je totéž, Siemens a Bosh je totéž, Indesit a Ariston je totéž atd. atd. atd.
Na tom nesejde, ne?
Nesejde.
A která značka má nejmíň reklamací? :-)
Asi takhle.
Nejmíň je reklamací do konce záruční doby, řekl bych v průměru tak stejně, pak výrobky z posledních pár let mají tendenci odejít do kytek a oprava bývá zásadně paninko levná při slibech a při druhé opravě opravy dosáhne3/4 ceny původního spotřebiče :(
Jinak bych řekl, že se spíš soustředil na pohodlí pro tebe, bezpečnost a vzhled.
Přemíra funkcí může být spíš na škodu.
Mě třeba 12 let perfektně slouží AEG Competence, když si obmyslím, že jsem si závěsné háky po pár letech narovnal kombinačkama :).
Jediný co bych dneska, přes odpor manželky, která sice nevaří a nepeče, ale designově se o kuchyň stále urputně zajímá ( též ji stále obkládá lahvičkama, mističkama a serepetičkama vším co ona nazývá čičurinky a já trošku foneticky jinak :) prosadil troubu ve výši očí... toho furt lituju, že se k tomu musím hrbit.
Prostě spíš bych volil robustní základní model u kterého by mi nebylo tak líto, že v případě poruchy po záručce přijdu o peníze a klidně ho za pár let vyměnil za jiný.
A je pravda, že bych možná spíš zas popřemýšlel o kombu plyn elektrika, ale to spíš kvůli vzrůstajícímu pocitu, že nás ten blackout prostě nemůže minout a plyn půjde cca tejden až dva i když by nebyl proud....
Tak já mám momentálně dvouúrovňové plánování. První teď hned vyměnit sporák. Tam mám jasné, že sklokeramiku za sklokeramiku. Nechci překopávat v baráku rozvody, ani se před Vánoci učit něco nového.
Druhé v horizontu 5-10 let, kdy potřebuju zrekonstruovat jiný barák k přestěhování "na stará kolena" a dispozice mám takové, že mi dovolují cokoli, přitom se tam do rozvodů tak jako tak kopat bude, takže zásadnější změny nevadí. Tam mám dojem, že z hlediska toho "blackoutu" bych asi radši využila toho, že barák má tři komíny a do té kuchyně dala jako záložní variantu klasická kamna s ploténkou a možná i troubou. Kdyby bylo nejhůř, nejen, že by se na tom dalo vařit, ale i by to vytopilo základní obytné prostory. (Protože když nejde elektrika, nepůjde ani plynový kotel ústředního topení.)
A půjde i nový moderní kotel na tuhá paliva? Vždyť je tam minimálně oběhové čerpadlo. Prosím někoho znalého o odpověď, já jsem panelákový člověk.
Jo, to nevím. O dvou kotlích neuvažuju (i když v tom stávajícím baráku dva jsou, ale oba už ve stavu na vyhození). Ráda bych jen ta kamna v kuchyni.
Dal bych kamna s výměníkem.
Letos mám první sezónu místo kotle krbovky s výměníkem 11kw, z toho 4 kw do místnosti a 7kw do vody, a zatím s tím v pohodě vytopím celej barák.
Je to plánované bydlení "na stará kolena". Tj. nechci se starat o sekání dřeva a skládání uhlí atd. Kdyby jo, dala bych raději do sklepa ty dva kotle, aby se binec z topení netahal do obytných místností.
Ta kamna mi základní obytný prostor vytopí a jsou dostačující jak pro občasné zpestření romantikou živého plamene tak jako záloha, kdyby přece jen ten blackout.
Tak to si dal kámoš do obyváku novýho baráku taky....po první zimě si spočítal, že přetahal přes terasu a kuchyň asi 20m3 dříví včetně všeho toho bordelu....prej už nikdy víc, ale momentálně s tím nic neudělá....
Bez čerpadla (na samotíž) topí jen radiátory, který jsou vejš než kotel, a musí být možnost vést vodu mimo čerpadlo.
Samotížka čili etážové topení bude fungovat i bez čerpadla. Velké průměry potrubí a přívody pod stropem udělají své...
V mé paměti je litinovej kotel na uhlí, do kterýho vedlu dvě trubky s vodou (průměr tak 50mm plus mínus 10, si to už po těch letech tak nevybavuju), jedna pod stropem k radiátorům vedla vodu ohřátou, druhá u podlahy zpátky do kotle vodu chladnou. Pak byla ještě v koupelně u stropu nádrž na vodu napojená na ty trubky u podlahy, ze které se okruh doplňoval, na/dopouštěla se jednou za rok, byla "otevřená" (tj. v okruhu atmosférickej tlak) a napouštěla se tak dlouho, dokud přepadem nezačala přetíkat. Nic víc tam nebylo, žádné čerpadlo, nic.
Dodnes, jak kotel, tak ty vysoké litinové radiátory, vytápí jednu chalupu na Vysočině (trubky si natáhli nový), takže životnost to má už nějakejch padesát let.
Momentálně rekonstruujeme kuchyni a sporák jsem jednoznačně zavrhla. Moje záda odmítají dělat předklony při manipulaci s troubou a jejím obsahem. Budeme mít vestavěnou troubu na úrovni pracovní desky. To bude pohodička na záda.
8-)
Nojo, ale já kuchyň nerekonstruuji... potřebuji jeden sporák vyhodit a na jeho místo dát nový.
Ale na druhou stranu rekonstruuji (zatím jen v plánech) barák, kam se hodlám přestěhovat, až dostudují potomci, již na doživotí - a tam mám o pohodlí a vybavení taky jiné představy.
Ale v tento moment jiná možnost než sporák není.
Doma mám sporákovou sklokeramickou desku s plynovými hořáky a k tomu vestavěnou horkovzdušnou troubu.
Dcerunkám jsem teď pořídila obdobu, ale v celku - nahoře plynové hořáky, dole horkovzdušná trouba.
Rozhodujícím parametrem byla cena.
Myslím, že vše je od Mory a naprostá spokojenost.
Tak mi skro celodenní gúglování (zůstala jsem dnes doma, abych zarazila útočící virózu hned zkraje) vyhodilo několikero různorodých závěrů...
1. Jít po ZNAČCE (Electrolux, AEG...). Nějaká ta pravděpodobnost vyšší kvality a menší poruchovosti, zato stoprocentní jistota vyšší ceny.
2. Mora jakožto český výrobek. Cena slušná, méně vychytávek v nabídce, což nemusí vůbec být negativum. Čím míň vymyšleností, tím míň se toho může pokazit.
3. Celkem bezkonkurenční poměr cena-výkon nabízí značka Amica, o které jsem ovšem dodneška, než jsem začala hledat, ještě nikdy neslyšela. V e-shopech hojně prodávaná, což ovšem může být právě tou cenou a ne kvalitou. Pro mě trochu sázka do neznáma...
4. A pak fůra jiných značek, pohybující se svojí pověstí i cenami někde mezi. Jak začnu porovnávat každý kus i od nich to už se vůbec nikam nepohnu...
(Pořád trvám na té sklokeramice - rozvody plynu do kuchyně tahat nebudu.)
Ja mam tech 8 let zatim bez zavady Zanussi.
Vypada to, ze si tu brzy otevru tema na vysavac. Syn mi pri poslednim vysavani vysal satek, zatajil to, vysavac trochu pripalil a ted nefunguje, tak nevim, jestli zkouset to nechat opravit. :-(
Pravda, ten mi dosloužil taky, ale máme v celém domě jeden kobereček dva na dva metry, tak na ten koupím cokoli mi přijde pod ruku. Otázku vaření beru přece jen vážněji.
Jo - a minulý týden jsme (poté, co jsem si několik měsíců myla vlasy akorát v práci) konečně pořídili nový bojler. O tom už tu taky byla řeč, že? Nejsou nějaké skvrny na slunci s negativním vlivem na elektrospotřebiče?
Mladsi syn me dnes inspiroval. Kdyz psal dopis Jeziskovi, tak si pral vysavac pro me, kdyz mi ten stary znicil. Tak si budu prat vysavac k vanocum. Jeste tam tedy krome jineho psal auto, a kdyz jsem rikala, ze auto na ovladani ma, tak odvetil, ze chce opravdicky auto pro me. To dite me ma asi fakt rado. :-)
Hele, nepřipalují se vám ty elektrické spotřebiče nějak často?!?
Nebo je to maximálně 2x za X let?!? :o)))
Však říkám, že jsou nějaké erupce na slunci. Nám v posledních měsících odešel vysavač, varná konvice, sporák a bojler... a momentálně blbne pračka, ale myslím, že bude chyba někde v ucpaném odpadu, protože když přesně totéž dělala naposledy, tak to pročištění pomohlo. Včera se jaksi divně kouřilo z mikrovlnky, ale zatím mikrovlní...
U auta jsem postupně letos nechávala opravovat (krom běžných věcí jako brzdové destičky) samostav u spojky a alternátor. Taky celý pravý bok, ale to nebyly erupce, ale bouračka.
Ještě si možná na něco vzpomenu... :-(
Tak u nás už pračka volá po opraváři docela dlouho. Cosi s čerpadlem (podle error hlášky na displeji).
Ale když se vypne/zapne, tak běží dál, takže opravář se stále odkládá a odkládá... Ale asi jí ho přece jenom pozveme, aby měla Ježíška a ještě nám nějaký rok dobře sloužila :o)))
tos měla říct dřív, čerpadla jsou skoro u všecho podobný a stojej nákupu prd...
Teď už ti pomoci nemůžu :-(
No jo, ale někdo to taky musí vyměnit :o)))
Se hlásím :)) Dvakrát jsem měnil ložiska na pračce s bočním plněním...
OK, beru. Kdy se stavíš?!? :o)))
Kup trošku piva a něco k zakousnutí a řemeslník přijde :))
Pokud netrváš na novátorovi, tak tušim v Rajhradicích je pán, co opravuje a prodává už jetý spotřebiče, teď tam má sporák se sklokeramikou siemens a horkovzdušnou troubou za dva litry (viz. Bazos.cz).
Já se tam koukám po pračce, ta moje po sedmnácti letech provozu dojíždí, tož nějakou prověřenou pětiletku brzo vemu, mi to zas aspoň na deset let vydrží :))
asi pět let jsem měl na starosti servis některejch značek velký bílý a taky reklamace atd. atd. a kolega měl na starosti tu druhou půlku značek, takže...
Takže bych ti k mu řekl, že se nedá říct něco universálního ve smyslu tahle značka je dobrá a tahle ne. Fakt nedá.
Obecná rada je, neber ten uplně nejlevnější model.
Moje osobní rada je, že kdybych dneska cokoli kupoval, tak když vynechám ty nejvíc sračkoiní značky a modely, vybíral bych podle záruky. Cokoli se může posrat. I kdyby sis koupila to nejepší, a nejdražší co je na trhu tak i to má nějakou poruchovost a jde o to, jestli budeš nebo nebudeš mít smůlu. Šel bych do něčeho s prodlouženou zárukou. Beko má pět let na vybranou část modelů zdarma. Na jejich webu najdeš seznam toho, co je momentálně v prodloužený záruce. Každej tuším čtvrtrok to mění. Indesit/Ariston má tuším za poplatek další dva roky, ale ten poplatek je asi litr nebo tak, takže to ještě jde. Philco má na všechny modely, co prodává pět let bez příplatku, ale nevím, jestli už začali dovážet i sporáky. A nejspíš i další značky, ale to prostě z hlavy nevím a studovat se mi to nechce.
Já osobně bych nešel do vestavby za žádnou cenu právě kvůli servisu. Těch stížností na to, že servisák něco udělal lince, kyž jí vyndaval nebo, že tu troubu odmítl sám si vyndat (ne, nemá tu povinnost, stejně jako při reklamaci bot nikdo nemá povinnost ti je zout) sem slyšel tolik... Ale uznávám, že to vypadá líp.
Kdybych se měl rozhodovat já, tak bych v případě nedostatku financí možná šel Mory, ale mnohem spíš do Beka, což považuju za slušnej kompromis mezi cenou a kvalitou a nebo do Indesitu. Osobně bych místo sklokeramiky chtěl plyn, ale to už je na tobě. Já na elektrice všechno spálím a přijde mi to jako drahej provoz a v případě pozáručního servisu je výměna hnízda za nový moc drahej špás.
Vidíš, to je zajímavý. K Indesitu jsem zatím z nějakého neznámého důvodu chovala nedůvěru a vylučovala ho rovnou.
Plyn do kuchyně tahat nebudu. Ale v tom mém budoucím bydlišti, kde bude vlastně všecho vybavení od nuly (ale plyn v kuchyni je) o tom dost uvažuju. Akorát že jsem v životě na plynu nevařila, první půlku života jsem strávila v baráku s kamny, tu druhou půlku vařím na elektrice, tak se mi do něj zas tak moc nechce.. Ale to je otázka někdy příští pětiletky.
Tak jdu koukat na Beka a Indesity...
Jo, zatím jsem měla v užším výběru
http://sporaky.heureka.cz/amica-cm-5382/
http://sporaky.heureka.cz/electrolux-ekc54500ow/
http://sporaky.heureka.cz/mora-cs-816-mw/
Já zase odjakživa vařím jen na plynu a když se někde o dovolený potkám s elektrickým vařičem, tak jsem z toho nešťastná.
Pro je na vaření plyn ideál - když to hoří, vyříš, když plamen vypneš, tak nevaříš :o)))
Ovšem horkovdzušná trouba je super. Tam mi zase naopak nevyhovovala ta plynová, co jsem měla dřív.
Já když se přivdala do civilizace, tak první pokusy o pečení dopadly dost katastroficky. Čísla se stupnici mi naprosto nic neříkala, potřebovala jsem vidět ten plamen, podle kterého se rozhoduju, jak velké poleno a do kterého místa na ohništi přiložit. :-)
Postavit mě k těm kachlákům dnes, nevím nevím...
Ale pořád jsem v tomto směru dost konzervativní, tak když jsem zvládla tu elektriku, moc se mi nechce se přeučovat zas na plyn. Na tom vařím akorát o dovolené (VAR2)
S těmi značkami:
Myčku Indesit máme letos dvacátým rokem. Sporák Amico máme tak deset let, to přesně nevím.
Přesto bych váhal někomu dneska něco doporučit, protože je mi jasné, že současný výrobek stejné značky nemusí a nejspíš nemá stejnou životnost.
My jsme dělali kuchyň na jaře (a v létě) a babička má troubu bosch a je spokojená, sporák je indukční a je to pecka, jede to strašně rychle.... I babička (80) let s tím neměla problémy a to se fakt nechtěla vzdát sporáku electrolux... Tady teď máme staré sporáky s kovovými plotýnkami a je to utrpení, topí pomalu, pak dlouho chladne...
Na indukci ovšem musíš mít nádobí, jinak jsi v pr....
My jsme probrali babičino nádobí a bylo hrnců dost... Prostě musí být železný a nemusí být ani moc rovný, takových tam bylo....
V neděli jsem byl na takovém malém kurzíčku vaření a poprvé jsem se naživo setkal s indukčním vařičem - absolutní prda. Rychlost na úrovni plynu ,dokonalá regulace teploty, s ničím lepším jsem se nepotkal. Plus udávaná účinnost přenosu energie 90%.
Asi je úplně jedno z čeho je povrch, důležité je, aby byly magnetické. Prostě můžeš použít jen takový hrnec na jehož dnu ti drží magnet.
Jasně, to jsem jen napsal špatně. My jsme chodili po domě s magnetem na petangové koule a zkoušeli nádobí, to co nefungovalo se odložilo... Babička litovala pánvičky, ale nakonec jí to jde stejně a ne líp :-) A to jí je 80, čudlíky mačkat umí, stupňů to má víc... Samo se to vypne, když je problém a když se dotkneš, tak tě to nepopálí, jedině, když tam máš rozpálený hrnec...
Já vím, už ji máme pár let doma, stejně jako multifunkční troubu, ale tehdy to stálo tolik peněz, že jsem to nechtěl Ifče doporučit. Navíc když píše, že ji v budoucnu čeká celková rekonstrukce.
Nicméně ničeho nelituji, jak deska, tak trouba je max.vyhovující, zvláště když troubu za nás vyčistí pyrolýza.
Nás ten elecktrolux nevyšel o moc dráž než stojí jiné....
Jelikož dobře slouží, tak se opravdu v dnešních cenách neorientuji a jsem přesvědčen o tom, že by to vše bylo dnes levnější. Tehdy to vyšlo 20/kus.
Teď koukám, že určitě píšu sporák a ona je to varná deska :-)
http://www.mall.cz/eco-varne-desky/electrolux...
Akce to byla dokonalá, přes mobilní internet (nešel nám proud) jsem koupil v poledne desku a digestoř, druhý den ve tři jsme ji měli doma :-D
Máme podobnou této http://www.kasa.cz/varna-deska-indukce-zanussi... jen bez rámečku. Ta naše se už nevyrábí.
Jo, po indukci jsem nějakou dobu slintala, ale: mám sadu vcelku kvalitního nerezového NEmagnetického nádobí. :-(
Právě jsem zjistila, že mám 30 let starou soupravu hrnců vhodnou pro vaření na indukci. Ale vařím na plynu.
8-)))
Jo, dokonce i superstaré železňáky po babičce na tom budou fungovat. Bohužel mám nádobí tak akorát z "mezidoby", kdy železňáky už nebyly "in" a indukce ještě nebyla.
Ale pár kusů magnetického nádobí mám taky a vzhledem k mému záchvatovitému stylu vaření, kdy mi v manické fázi často čtyři plotýnky sporáku nestačí, tak zvažuju, že bych si jednoplotýnkový indukční vařič coby doplněk pořídila taky. Není to dnes už nijak zásadní investice.
Kdybych se měl rozhodnout a neměl bych indukci, tak bych asi nejpravděpodobněji jednal stejně. Jelikož na indukci vaříme doporučil bych ti alespoň 2-plotýnkový, jehož cena není o moc vyšší, než jednoplotýnkového.
Ideální by pro nás asi byla indukční varná deska se čtyřmi plochami indukčními a jednou halogenovou (tzv. sklokeramika). Měli jsme a ještě pár kousků máme titan. nádobí, které se na indukci nechytá.
Jako doplněk ke kompletnímu sporáku mi bude ten jednoplotýnový stačit. (Co jsem se dívala na nabídku, jednoplotnový byl tak kolem tisícovky, dvouplotnový za čtyři, ale moc podrobně jsem to nezkoumala.) A taky ho po použití prostě strčím do šuflete, na ten větší bych už musela někde najít místo.
Prosím tě, já tomu nějak nerozumím.
Proč potřebuješ ke sporáku ještě doplněk jednoplotýnkový vařič?!?
Já jsem to ke sporáku nějak nikdy nepotřebovala.
Viz výše.... jsem kuchařka, co nevaří buď vůbec, nebo velkolepě. Třeba letos na toho Martina jsem polévku, červené zelí, bílé zelí, houskové knedlíky, bramborové knedlíky, plus ještě na chvíli palačinky na fritátové nudle, prostě nedokázala na sporák vměstnat a pořád jsem něco odstavovala a přistavovala...
A k tomu má ta indukce oproti sklokeramice některé výhody. Celý sporák takový nepořídím - musela bych vyhodit nádobí, co mám. Ta jedna plotna by se mi ale - za ty peníze, co to dnes stojí - šikla.
Na ceny vařičů jsem se dlouho nedíval a opravdu jsem měl pocit, že když jsem se díval na ceny naposled, tak ta cena byla max. dvojnásobná.
Každopádně ti držím palce, ať ti jedna plotna stačí. Mám však obavu, že prvně začneš měnit nádobí a pak budeš přemýšlet jak by se dala ta indukční deska dát místo sklokeramické. Ale třeba se mýlím.
pokud se mohu prizivit:
existuji sklokeramicke nebo indukcni desky ktere maji klasicke ovladani knoflikem, ne temi tlacitky na desce?
(jak se to jmenuje ?)
(mamka ma s timto problem, ma suchou kuzi na rukach a dotykove ovladani ji nefunguje- napr i touchpad)
Z těch "tlačítek" jsem vždy maximálně vytočení, když na to někde náhodou narazím (teď už jen v penzionech, dřív i u nějaké té ženské v kuchyni)... ZLATÉ KNOFLÍKY! (naštěsí u sebe doma mám knoflajzy; a u ženy je plynový sporák).
ještě jedna věc Ifčo. Možná je to moje "profesionální deformace", ale až ti přivezou ten sporá, tak si ten obal fakt prohlídni a když bude poškozenej, napiš to do předáacího protoklu. Pokud bude poškozenej hodně, rovnou to odmítni převzí. Totéž, když ti řidič nebude chtít doolit to oškození napsat do protokolu. Prostě to nepřevezmi a pošli ho s tím zpátky.
Sklokeramika je křehká a když s tím balíkem někdo hodí, je to to první, co se rozpadne.
Díky, to je docela důležitý podnět.
Pravda, když jsme zkompletovali tady tu současou kuchyň, tak jsme nějak neodhadli zatížení horních skříněk a po pár dnech se nám celá horní linie urvala ze zdi a spadla na spodní skříňky. Kryt digestoře se rozbil, ale sklokeramická deska to vydržela (ale nespoléhala bych na takové štěstí podruhé).
Já jich viděl rozbitých tolik.... :-(
A olik jich bylo rozbitýc v obalu do kterýho bych to neřekl...
Ono když jim ten sporák upadne byť i třeba z několika metrů naplocho, tak to na tom obale není ani moc vidět.
Když skladníkm upadly sklokeramiky a my to měli jít kontrolovat, tak sem vžycky uplně nejdřív tím balíkem zaklepal, jestli neuslyším cinkat sklo. Když jo, šlo to rovou do šrotu.
správný přístup. To by mně jako ženskou asi nenapadlo.. Já bych to začala otevírat... :)
na otvírání a kontrolu toho, co je uvnitř řidič čekat nemusí. On má doručit v pořádku balík. Co je v něm a v jakém stavu, tak za to nezodpovídá.
Př jakýmkoli přebírání balíku je dbré ho zkontrolovat a při poškození (i malým) udělat zápis na předávací protokol. Denně jsem pět let řešil, že to lidé převzali a podepsali tím, že je vše v pořádku a potom to zkoušeli reklamovat (marně).
Tak jsem se v rozhodování dopracovala nakonec k tomu Electroluxu a na poslední chvíli se zarazila nad údajem, že je na 230V.
Teda předpokládám, že výrobce není blbej, a že počítá se zapojením do třífázového jističe tak, že zatížení jednotlivých fází bude rozdělené a ne že všechno poběží na jednu... ale je to opravdu tak? Zatím jsme měli sporáky vždy na 380V, tak mě to trochu znejistělo.
Hele ta naše indukce, co jsem dával odkaz výše, nabízí obě možnosti. Já měl opačnou starost. Babička měla sporák na 220V a 380V bych tam nedostal, ale nakonec to jde prostě jednoduše propojit a byly přístupné obě možnosti. Ale nevím, jestli je to vždycky... Jinak indukce s docela silným výkonem, v kooperaci s digestoří, myčkou, troubou a konvicí zatím nedokázala vyhodit pojistky, což starší sporák dělal rád a běžně...
Tak nám myčka s varnou konvicí v zimě, kdy na téže fázi běží ještě jakési topidlo ve skladu, vyhazuje jistič pravidelně.
Ale k tomou sporáku 380V přivedených mám, tak kdyby ten 220V sporák se připojoval celý na jednu fázi, tak radši vyberu jiný - bude to jednodušší než pak čekat, co to udělá.
Na takové zapojení by musel být hodně silný jednofázový jistič.
To je mi jasné. Spíš mi jde o to, jestli to teda počítá s nějakým rozděleným zapojením do třífázového jističe.
Ale možná se mi to mezitím vyřešilo (?)
Na jiném e-shopu o napětí cudně mlčeli, ale zato tam mají údaj: Požad. jištění (A) 2x32, 35, 3x16, 3x25
Taže mi přijde, že s tím počítaji... že tu sice je varianta to zapojit na jednu fázi, mám-li pětatřicítku jistič, ale že i do standardních tři krát šestnáct to půjde... Snad...
nejsem si jistej sklem, ale sporáky na 220 resp. 23V vltů se dělaly píš tříplotýnkový a v klasickým panelku by stejně nešlo pustit víc jak ty tři plotýnky, protože bys vyhodila jistič.
Je mi divný, že by sklo nebylo na 380V, ale doporučuju vlízt na web Eluxu a prostě se jich zeptat..