http://www.nakole.cz/diskuse/15053-vlakem-v...
O prázdninách to pak bylo i ověřeno v praxi. Lístek jsem koupila přes internet, zaplatila kartou, vytiskla a druhý den se jelo.
Pardon, teprve teď jsem zjistila, že červnový odkaz už neplatí, ba i ceny trochu podražily.
Takže aktuálně: http://www.oebb.at/de/Tickets/Gruppenticket...
Jízdenku koupíš v pohodě v Rakousku v automatu, jsou snad na každé zastávce (i např.v Bernhardsthalu) a komunikují i česky. Místo peněz můžeš použít platební kartu, obsluha je velmi jednoduchá a jasná. Bohužel není automat v Břeclavi, ze které se na tuto jízdenku už může jet. Ale do Bernhardsthalu je to podél tratě asi 10 km.
Ano, cestu zpátky jsme taky kupovali u automatu. Jízdenku tam jsem si raději vyřídila v klidu už večer doma od stolu (a vzhledem k tomu, že do startovní stanice v Laa jsme se přemisťovali autem a postavili nám do cesty nečekanou objížďku, dorazili jsme tam hodně natěsno před odjezdem; lístek už složený v mapníku přišel hodně vhod).
Jeli jsme na pět přestupů do Zell am See a nebyla to špatná cesta. Hlavně díky tomu, že na každém nádraží, kde jsme přestupovali, jsou mezi perony výtahy (a nemají - na rozdíl od nás - na dveřích obrázek přeškrtnutého kola).
Ano, to proto, že se tam ty kola vejdou. Zkus si dát naložené kolo do výtahu na nějakém českém nádraží.
Já bych si to zkusila, ale přes tu ceduli se zákazem jsem si netroufla. Ale vzhledem k tomu, že ten, co jsem nedávno potkala, byl úplně stejný jako ty v Rakousku (tj. i s prosklenou kabinou a šachtou), tak bych řekla, že by se tam kolo vešlo bez problémů.
Ale na většině nádraží nejsou výtahy vůbec žádné.
To musí být nějaká vyjímka, protože na nově rekonstruovaných stanicích koridorů jsou výtahy pouze na invalidní vozík a kolo by se vešlo jen asi nastojato. Nedávno jsem se coural po Švýcarsku, kde výtahy taky moc nemají, ale jeden výstup z podchodu je vždy řešen nakloněnou rovinou, což je patrně o dost levnější.
Fotka je z Anglie, kde to funguje podobně, ale ve starším provedení.
Jo, výjimka to asi byla. Potěšila jsem se, jak se u nás blýsá na lepší časy... a ejhle, zákaz. Ale musím přiznat, že výpravčí, když viděla náš nešťastný výraz, nám dovolila přejít tzv. "služební přechod" přes koleje a po schodech do podchodu nás nehnala.