Tak ma napadlo, možno ba stálo za to zistiť kde sme slúžili základnú vojenskú službu. Možno sa nájdu tí, čo sa dlho nevideli iba preto, že stratili kontakty. Ja som bol v Hraniciach na Moravě a potom Jince. 1985/1987 jeseň. batéria velenia.
1990-1991 Michalovce a 1991-1992 3.motostřelecký prapor Louny.
Louny 89-90 :-D
... to tenkrát v šedesátom sedmom ... jsem dostal "modrou" a na vojáky si hrál jen při branných cvičeních se školní mládeží.
Já byl celé dva roky v Jíncích u Př.
rok 81 - 83.
Palo budu jmenovat některé lampasáky třebas je taky zažil:HERDA,KOMOLÍK,BILSKÝ,CHVÁLA,MIKO no tak dál.
Ještě se tam chci někdy podívat.
Samože na kole a hlavně VVPJínce.
Nikoho z nich nepoznám, aspoň si nespomínam. Veď sám vieš koľko tam bolo kasín.
Ešte som si spomenul, akýsi Chvála mi čosi pripomína asi bol dáka vyšia figúrka kdesi na štábe brigády. No keby to nebolo na môj vkus odo mňa zo Zvolena tak ďaleko tiež by som si Jince - VVP rád pozrel samozrejme aj okolie. Spomínam si na Hrachoviště, Brdy... Dať si pivko v tých zapadlých krčmičkách do ktorých sme z cvičení utekali a potom zas makať nazad do kasína či tábora na cvičení a stŕpať, či na to prídu lampasáci. No a samozrejme nedá mi nespomenúť Berounku. Z vlaku som ju vždy obdivoval.
Jako zobák jsem chodil mazákům pro pivo do Komárova.Byl to risk, ale taky správnej adrenalínovej sport.
Palo tak hoj, třeba se v Jíncích potkáme na kolách.
Jince meli volaci znak Severka ......
Ženy mají porod, muži vojnu.
Největší událost v jejich životě, o kterém se dá tlachat vždy znovu a znovu.
V jedné dost dobré povídce ale autor píše, že ženy mají porod a muži Krále Šumavy ... :-)
Nadherne modra je moje vojenska knizka...:-))) (Ale az po dlouhych odkladech kvuli studiju a zdravotnim problemum.)
84-86 Zatec, 3 letka
90 - jihlava
90-91 Žatec, Louny
No teda!
1984-85: Holýšov, Janovice nad Úhlavou, Slunečná u Prášil (Šumava), Hradiště (Doupovské hory).
Tak to už je dost dávno 1981-1983 na Slovensku ve Zvolenu .
U radaru , bylo tam docela fajn.
185. plrp Kralovice,
Přeštice (Lukavice), Pernarec, Mitrovice, Hora Sv. Šebestiána.
PLŘS S-75 Volchov.
73 - 74 Praha , 74 - 75 Olomouc , 75 - 76 Khabarovsk Amur , Ussuri River CCCP , specialni jednotky .
hele zabijaku, umis doufam rusky, kdyz ses slouzil v ussurii u raketovejch vojsk ? skus nachvili preladit na rustinu, at se neco dozvime
86-87 Kramolín (stavba Dukovan).
1.4.1975 - 31.8.1975 měsíc v Benešově a zbytek v Písku. Útvar měl 15 lidí.
Jo vojna byla krásná, ale krátká. :-)))
Modrá je dobráááá.....
1992-1993 u chemiků v Liberci.
1985-1986
nejprve přijímač: Opava
zbytek u dělostřelců v Českých Budějovicích
:-)
nikdy a nikde a bez modrej. na Slovensku zrušili toto leto povinnu vojensku sluzbu, a kedze som v lete skoncil VŠ tak je to v suchu.
Také nikdy a nikde...
Už od základky mně naše army otravovala jestli nechci na vojenskou střední a pak možná i vysokou školu, takovým způsobem, že na mne nakonec úplně zapomněli...;-) Ve svém věku nejsem ještě ani branec...;-)))
To bychom Tě snad měli dodatečně nahlásit, že máš zájem...:-)
To jsem nikdy neřekl, že mám zájem...;-) Pšššš !
To ale vpodstatě popíráš "Kdo nebyl na vojně, není chlap!"
Já tam teda taky nebyl...
No, já byl 1987-8 v Litoměřicích. A byl tam se mnou jeden absolvent FFUK, takto velice decentní a humanitně vzdělaný člověk, a ten s postupujícím časem pobytu v té milé instituci začal razit slogan: "Kdo vym*dal s vojnou, je chlap!"
A víš, že mi to nějak žíly netrhá...? ;-)
Ženský u mně hledaj úplně něco jiného, než jestli mám za sebou vojnu...;-)))
Vždy byli jedinci, kteří se chlapy stali, aniž by byli na vojně. Tuto schopnost u branců zjišťovala odvodní komise. U koho ji nezjistila, toho odvedla (aby se z něj stal chlap - no někdy se to nepovedlo ani tam - viz heslo "zastydlá puberta") 8-))
Když jsem byl malej tak mi říkaly:Papej ,když to sníš budeš vojákem.A já blbec žral a žral!
1986-87 v Pardubicích - Pardubice nikdy více, radši klackem do palice!
81-83 Trebišov-kurs řidičů OT 62,pokračování Týn n. Vlt.
1972-73 Ustí n L 73-74 Jince.
Hlavní bylo že jsme byli mladí.
Dyk to furt říkám, předkremační věk.8-[[[ 68-69 Brno, 69-70 Cheb. Včera bylo v TV, že Fléda ještě existuje.:-)))
Zlovolné plány imperialistů jsem (úspěšně) hatil po vzoru husitských vojsk sborovým zpěvem. Takže ve vojenské knížce mám napsáno "zařazen jako zpěvák", k jiným zbraním jsem se na vojně nedostal. AUS VN Na Pohořelci 1980-81. :')
Už mě dostal 62jarda, ale tohle mě fakt položilo, Joe....v dobrým... :-)))))))))...příští akci bychom mohli začít zpěvem :-))))))
Ale jestli mohu poprosit, tak husitké chorály vynecháme, ano :o)))
...jo a pistolky budete moci doma nechat též :o)))
je to sice moja nocna mora, na druhej leteckej zakladni v kuchyni.bol som zastupca nacelnika zdravotnej sluzby no a moj sef bol teda hrozny blb, ale bozie mlyny asi melu pomaly, ale isto pretoze som ho pred nedavnom operoval a tak sa mi nukla myslienka otvorit mu aj plechochvku o pozriet sa ci tam ma fakt nasrate ako v kasarnach vravelo.
:-)))))))) No tedy, to abych se bála jít do špitálu dřív, než prověřím personál. Co kdybych se náhodou v minulosti na někoho špatně podívala? Nechtěla bych být prouštěna do domácího ošetření bez oka!
Já to tušil.. Tak ven s tím. Kde jsi velela, kdy a v jaké hodnosti. Nebo jsi stále v činné službě? :')
Podle Zenevske konvence ti Svestka muze sdelit maximalne jmeno,cislo a hodnost.
Mně může být ženevská konvence ukradená. Ano velím odjakživa, ale jen sama sobě, mužstvo mi jaksi chybí a Švestkoň už po mnohá desetiletí na mé povely neraaguje. Jen se culí pod fousy a dívá se z povzdálí, jak hartusím a vykřikuju, napapán, milován, v pohodě leže na kanapátku. Ten si to uměl zařídit ! Všichni mu můžete závidět ! :-)))
mozna bys ho mela uvrhnout na 10 dni do samovazby bez chleba a bez vody, a to bys pak videla jak by zacal poslouchat
"Můžeme" mu závidět, nebo "musíme"? :')))
Jak kdo, JOE, někdo může, někdo musí, že? A protože soudím podle sebe, vždy volím alternativu "můžete" (musím jenom umřít).
Otroci holt musí (nejenom umřít). Ale to záleží na tom, jak se kdo cítí, neb po právu otrokářství dávno zrušeno jest. :-))
Na vojně se uplatní všechny profese,brácha třeba dělal počtáře...
Můj brácha nemohl dělat ani mrtvolu, ale půl roku ho tahali po vojenských špitálech, než jim to došlo a dali mu modrou :o)))
To je taky zajimavy,nekdy odvedli i totalni kriply a nekdy dali modrou za nejakou beznou alergii nebo kratkozrakost.Asi podle toho kolik meli zrovna brancu.
Joe, jak je možné, žes celý výlet mlčel jako ryba? Přidala bych se v druhém hlase. Kdysi jsem byla sólistkou velkého dětského sboru a se Švestkoněm jsme také kdysi zpívali ve sboru, teď už ne, hrajeme na nástroje v orchestru a sbory máme většinou za zády. Ale těším se, že tě uslyšíme. Mužské sbory jsou krásné, jak já říkám hrom a med. :-)))
Jak by mohl jezdit na kole a ještě při tom nebo potom zpívat...? Taky si musí šetřit kyslík na cigárko...;-)))
Já jsem ale úplně stejný, nemám mu to za zlé...;-)))
1987-1989 Pardubice letiště. Byla tam supr parta, která se za život sejde jenom málo kdy.
byl jsem ve stejné době u raket ve Služovicích u Opavy.Taky tam byla supr parta.Jinak by jsme to s těma zelenýma buzikama nevydrželi a toho jsme si byli naštěstí vědomi.
Vidím,že jsou tady všechny možné zbraně,ale žádné černé hadice : 1984-5 PŠ Humenné,85-6 Písek s letní i zimní rekreací na Boleticích.
Na Boleticích bylo parádně.Hlavně při ostrém minování.
Šmarja,tak minový pole nám tehdy zatajili.
Žiadne míny. Jarík mal na mysli miLOvanie, nie mínovanie, šak sme boli na tom šeci rovnako, nie?
Pal'ko,je mi líto,ale milování na Boleticích mě opravdu minulo/naštěstí i to minování/.Ale ojebával jsem kde to šlo,to nepopírám -))
Ted' jsem si ještě vzpomněl:můj tehdejší spolubojovník Pal'o /Čierne pri Čadci/ podle svého tvrzení zabodoval přímo v tanku při vagonování na nádraží v Písku,to jen pro úplnost ;-)
Jak tak koukám na Švestkoně, tak ten asi u Bělěhradu.
:-)))))))))))))))))))
Nějak jsem napsala něco jiného a myslela také něco jiného. Takhle to vypadá, jako kdyby chudák stařeček Švestkoň byl vojákem z 1. světové. Tak to prosím rozhodně ne!! Je to chlapec svižný. Chtěla jsem tím vyjádřit to, že když se chlapi začnou bavit o vojně, je to pořád stejné. Zážitky staré desetiletí v plném lesku ožívají, všem se rozsvítí očíčka, historické bitvy oslavují jako včerejší vítězství - prostě tzv. "naskočí a jedou". Ale pánové, je vám to všem nejen přáno, ale i tolerováno. I ženský svět má takové své téma a tím je bezpochyby porod. I stařenky, které si už nepamatují, kolik mají dětí, barvitě líčí porodní bolesti a historické lékařské praktiky, které už neznají ani encyklopedie. Připadá mi to stejně úsměvné a věřte že i stejně krásné, jako ta vojna u chlapů. Tak to byl ten pravý smysl mého příspěvku. :-)))))
No už jsem se lekla, že chceš jako protipól založit téma "kde sme byly v porodnici" :o)))
letiste Budejice 89-90,technik na MiGu 23ML.
1997-1998 Jihlava Pístov a Slaný Podlešín.
Jihlava 82. noční nestíhací protiletadlová brigáda.
Tak to jsme se tam míjeli,já sloužil taky v Hranicích na Moravě od října 86 do května 88. rok na 13.baterii a zbytek na VKR,vzpomínám na zlatý časy....
JA si už ani poriadne nespomíman čo to bolo za baterku, myslím, že šiesta. Z lampasákov v Hranicích si pamätám na Zdendu Horáka - teraz s odstupom času celkom normál. Ale vtedy by som ho bol roztrhol
Ty jo, to bude roman :)
1991 zahajeni studia na vojenske stredni skole letecke v Presove
1992-93 dokonceni pusobeni na Slovensku v arealu VVSL v Kosicich
1994 pokracovani studia v Moravske Trebove
1995 dokonceni studia v Brne
1995-2000 pusobeni na letisti v HK jako technik u letadel
2000-2003 to same v Pardubicich na letisti
2004-dodnes po zruseni letiste potupny odchod k bigosum do polni nemocnice HK, Olomouc a ted znovu HK. :(
No moment, tady se snad prezentují ti, co SLOUŽILI, tedy proti své vůli jen za stravu a střechu nad hlavou! :-)))))
Zapomněla jsi na žold (služné), když mi 4 měsíce před koncem přiskočila bobule, žold mi vyskočil o 5,- Kčs (ze 70 na 75!!!). :-[[[
No tak teda sorry, ale pokud te to uklidni, delal jsem s letadlama, ne s vojakama.
PS: Myslim, ze jsem si na ty skole docela uzil, vic nez vetsina lidi za dva roky klasicky vojny...
Kdyz velitele potrebovali, byli jsme vojaci a kdyz se jim to nehodilo, byli jsme zaci. Navis jsem s tou skolou startoval ve 14 letech, to taky nebyl zadnej med, z Plzne do Presova, prez celou republiku...
Pístov u Jihlavy, Podlešín u Slaného. Civil léto 2000. Jestli se tomu ještě dá říkat vojna.
Jééé ten Podlešín mě docela zajímá, co tam bylo??? Je tam ještě něco??? Je to takovej prapodivnej areál..
podle toho, co psali ve Slánský radnici 12/2007, to byla "kasárna protivzdušné obrany" - ale jak jsem nakoupil, tak prodávám. Do budoucna by tam mělo být logistické centrum... víc na http://www.meuslany.cz/cs/obcan/mesto_slany...
To by bylo fajn a regionu prospělo. tak uvidíme, v muzeu ve slaném maj o tom pěknou expozici,ale nějak sem jí nevěnoval pozornost, později napravím...
Ona by Slánsku prospěla třeba i síť cyklostezek - například na Kladno je to vcelku na levačku. I když na druhou stranu - Slánsko je relativně "cykloprázné" a je otázkou, zda je ta nejlepší cesta to měnit budováním cyklostezek (i když extrémně hustý provoz se asi moc čekat nedá). Koneckonců, cestu si člověk vždycky někudy najde - pokud chce :-) Jinak existuje projekt na zbudování cyklostezky s propojením na Džbásko/Rakovnicko - viz http://www.meuslany.cz/cs/turista/sport_a_volny...
1985 Zadní Chodov, pak 1986-1987 Boří Dvůr
To tycho:
Jo Zadní Chodov - tam už jsme měli všichni vyhlídnuté stromy, kde si hodíme mašli (jeden si ji nakonec hodil). A ten obrovský buzerplac - někdy šel člověk do army třeba půl hodiny, jak jej poddůstojníci furt hnali zpátky, že neumí zdravit.
Takže:
říjen 1972 - říjen 1974
Kaplice (výcvikáč - honili nás jak psy)
Zadní Chodov - poddůstojnická škola (honili nás jak psy)
Nová Bystřice (velitel družstva - honil jsem nováčky jak psy) - mimochodem 2 textilní továrny plné ženských!
Suchdol nad Lužnicí (totální blbákov)
Fišerovy Chalupy - pohraniční rota, tam už to byla relativně pohoda.
Modrá knížka následovala bohužel až potom, ale alespoň mne pak zelené mozky neotravovaly s manévry.
My jme tomu v Zadním Chodově říkaly Lázně Hajzlov.
Stejně se tam chci někdy podívat jak to tam vypadá, někde jsem viděl fotku brány. Škoda, že to je odsud od Blanska dost daleko na víkend na kole.
Bořák jsem navštívil letos, je to tam paráda na projetí na kole po bývalé signálce. Některé úseky jsem už ani nepoznal, příroda dělá divy.
hovori niekomu niečo "Vojáku utáhnete si ten vopásek nebo vám utrhne koule" od podplukovník Aftanas Valko z Moravskej Třebovej?
85-87 Lešany (tam jak je teď to vojenský muzeum)))
Narukoval jsem na podzim 1989. Přímač Brno. Péeška Zvolen. Tam velmi výživné zážitky když jsme všichni v období sametové revoluce spali oblečení, po zuby ozbrojení připravení k masakru civilního obyvatelstva. Naštěstí byli gumy ještě větší sraby než mi. Po péeěce zpět do Brna do Rebešovic k velitelství východního okruhu protivzdišné obrany.
86-Karlovy Vary
87-Podbořany (únor 87 - noc v tanku na Doupově. Údajne bolo mínus 38)
"Špagát", ale aj tak stále v tanku.
86/87, přijímač v Mošnově a pak An-12tkou do Líní u Plzně k 5.Stíhacímu let. pluku montovat elektro a speciální vybavení na MiGinách v TOPu.
Jeseň 91 - jar 93, 4 mesiace "rakeťácka" pš v Karvinej, po pš raketový útvar v Rusovciach pri Bratislave
71/73- Zvolen, 510 Místní radiotechnický uzel Lažany u Chomutova,Postoloprty,Ašuluk,Mikulášovice potom opět Lažany a konečně civil.
Téměř identické ale 86-88
84-86 Prešov, Malacky,
Víte,co je sranda? Jak na sebe ani ty chlapi nechtějí leckdy prásknout svůj věk, ale jak se začne o vojně, jsou jak tetřevi, nevidí, neslyší a "nabonzují" na sebe, jaké jsou to "staré páky"..:-)
Dolní Jiřetín u Mostu, 1990 - přes léto.
1990-1991 Janovice na Ühlavou, pod Halířem
Ja taky pod Halirem,to byl kokot co ? :o)
Ja ale 94-95.
1987-1989 Prostejov, Havlickuv Brod, Prostejov, Havlickuv Brod, Jihlava, Havlickuv Brod
1954-1956 PTP v Radvanicích na Kamčatce a v Šumbarku
71/73 letisko Přerov prápor rádiotechnického zabezpečenia