Na osudu kraje na sever od Bruntálu se osudově podepsaly dějiny posledních 150 let. Nejprve se kraj škrtnutím pera dostalo na periferii Rakouska, po dvou následujících světových válkách byl devastace dovržena. Kdo nebyl odsunut, později raději odešel. Region se snad nejvyšší nezaměstnaností, kde končí koleje vlaků a pokračovat se dá už jenom na kole směrem k horám, do ráje bikerů a milovníků sjezdů...
Na Osoblažsku jsem byl před pár lety a ve Vidnavě letos. Region mohu na cyklodovolené rozhodně víc než doporučit. Přidávám fotku zmiňované rozhledny. Sice je to jenom momentka z mobilu ale pro představu stačí...
Na Javornicko jsem jezdíval na vandry, je to krásny kraj nejen na pěší výlety ale i na kolo. Letos jsme tam, moje paní a já jeli kolmo a navštěvovali místa na která se nám kdysi pěšky nechtělo. Říkám mu kraj zatopených žulových lomů. Krásná místa na koupání a letos jsme našli spoustu dalších. Ty vhodné na koupání jsou většinou i dobře označené pro dojezd na kole.
Pár fotek mám tuto http://vidnava2012.michlik.eu/
Jo, Rychleby a část Jeseníků mám taky provandrované. Nevíš jestli existuje nějaká mapa, nebo seznam těch zatopených lomů?
My jsme jezdili roky i s dětmi do Písečné pod stan, dokud z toho neudělali kemp. Pak jsem byl v lomu u Staré Červené Vody. Rád bych nějaké zatopené lomy v té oblasti ještě navštívil.
Seznam? o žádném nevím. Na jednom vandru jsem potkal lidi co mi řekli o lomu na žulovém vrchu a pak jsem se buď doptal místních nebo hledal podle mapy (KČT Rychleby 50 000) Ale lepší by byla nějaká podrobná 25 000 nebo ještě líp 10 000. Ty dost velké jsou tam sice značené ne jako vodní plocha ale jako lom. Na vandry blonckací ideální terén :-)
Teď jak tam udělali stezky pro lidi co rádi jezdí v lese na kole tak se objevilo spousta možností ubytování v soukromí.
Od nás z Vysočiny je to sem dost daleko na nějaký jednodenní či víkendové tůry. Ale po přečtení tohoto článku uvažuju, či spíše vidím dobrý nápad, v tomto koutě naší země, oblast pro letní dovču na kole. Takže mám důvod se hrabat v dalších mapách pro mě dosud neprozkoumaných ..... a zase mám co dělat....
Týden je na celou oblast málo. My jsme tam byli na třikrát po týdnu . Zlaté hory, Osoblažsko a nakonec Vidnava a stejně ještě spousta zajímavostí zbývá.
Tak to bych mohl taky třikrát po týdnu. Jednou týden s dětma a se ženou, po druhý bez dětí a se ženou.....nebo naopak.... a potřetí bez dětí i bez ženy. Ale kdy budu chodit do zaměstnání, to teda nevím...
moc hezká pozvánka, je tam opravdu spoustu úžasných cest, jen mne trochu mrzí to komerční využití DS, Mravenečníku a celého okolí, tam to byla fakt divočina, kdy se za celý den nepotkal člověk, škoda, ale je to chudý kraj a nějak se živit musí.
Sice každá propagace vítána, ale jinak jsem z článku /jako Krnovák/ poněkud zmaten. Je to takové šupsem, šuptam... Doporučoval bych se nejprve podívat na Javornický výběžek trochu podrobněji (skutečně tam není jen Vidnava a Rychlebské stezky) a posléze (nejlépe v jiném článku) se vrhnout na Osoblažsko. Asi nejvíce zavádí titulek - světe div se, neznalý čtenář by skoro nabyl dojmu, že Karlova Studánka leží někde uprostřed Osoblažska...
Tak snad alespoň malé díky za připomenutí našeho zapomenutého kraje, třeba to někoho k toulkám ve zdejším kraji inspiruje...