Já bych to vyřešil motorovou pilou a vysazením dvou jiných stromů, co by mi chutnalo.
Kolegyně z práce z nich nechává dělat výbornou pálenku (calvádos).
I z těchhle kyselých ječnišťat? Co znám tak všichni pro pálení čekají až na ta podzimní dobže vyzrálá a proslazená jablka
babička dělávala takový rychlý kompot, načistila je, nakrájela je na osminky, povařila v slabším cukrovém sirupu se skořicí a hřebíčkem a vychladila. Byla to bomba.
Jo, taky to můžu, ale na to ti stačí kilo jablek pro celou rodinu, ale co s obaleným stromem ? Jedině, že bys dělal kompot pro celou vesnici :-) Pokud nemáš za rohem výkup jablek, tak je z toho jen žrádlo pro vosy, když to nikdo nechce.
Množství jsem řešívala s hruškama. Dva týdny každej den plnej kýbl. Otrhat se to nedalo, šest metrů kmen, teprve koruna. Jsem to nakrájela, rozvařila na kašu, nalila do kyblíčku a vnucovala na povidlí v práci. Pak jedna přišla na to, že se ta kaša dá smíchat s ořechama, nalít placku na pečící papír a v sušičce usušit. Perfektní "marokánka", ani netřeba balit v čokoládě. Pak už jsem každej rok pár flašek s tou kaší zaserilizovala a v zimě vyráběla na akumulačkách "marokánky". Asi by něco podobnýho šlo dělat s kaší z jablek, cukru a skořice, prostě tu směs usušit.
Jabka se přece dají sušit jen nakrájená, není nutné vařit kaši. Křížaly jsou výborná věc.
Navíc mám pocit, že jak mají jabka jinou konzistenci než hrušky, tak by ta placka byla dost vodnatá a sušila by se hůřeji než ta hrušková.
Mela jsi vcas koupit robatkum praky a oznacit strom jako zdroj munice...
Robatka jsou na tabore, takze mi chybi doma konzumenti kompotu a strudlu. :-( Asi udelam strudl party, upecu 6 strudlu a pozvu zname.
Když jsme měli jablka, ne moc dobrá pro přímou konzumaci, dělali jsme z nich "dort." Nastrouhaná nebo nakrájená na menší kousky se rozvaří v troše vody pak se přidá rozmíchaný pudink (třeba vanilkový) a podle kyselosti jablek cukr a krátce se vše povaří. Dno dortové formy se pokryje piškoty a směs se na ně nalije. Po vychladnutí se skladuje v lednici. Ne že by to mělo šanci se zkazit, většinou se to rychle zbaští.
A když se na to dá ještě šlehačka.....
a ta šlehačka se posype grankem nebo kokosem nebo skořicí... Sakra, škoda, že to máme k Lucii fakt daleko:o(
To já nevím, jak to mám daleko, na mapě jsem Levý Hradec nenašel...
http://www.mapy.cz/#x=14.378977&y=50.167419...
Proženu je odšťávovačem (kvůli reklamě neuvedu značku).Jedny kolečka dají lavor pyré.Dosladím medem (možno dochutit skořicí a vanilkou) a za dva dny sním sám :-) mňam
To by se dalo aji mrazit ve formičce s kusem dřeva pro děcka místo zmrzliny :)
U babicky jsme delavali "dren" (sveho casu se neco podobneho i prodavalo). Jabka zbavit jader, rozmasirovat v mixeru na kasi, ktera se pak da libovolne prisladit - a nalit do kelimku, treba od jogurtu, a zmrazit. Pak se to dlabe lzickou, vyborna vec. :) A vzhledem k tomu, ze tam neni zadna tepelna uprava a zmrazenim se vitaminum nic moc nestane, je to asi i celkem zdrava vec. (Az na ten pripadne pridany cukr... ale to muze byt misto cukru klidne i med).
Tak přítelkyně včera nakrájela ty letňáky na plátky, trochu je rozpekla v troubě a posypala skořicí...
Nebylo to špatný, ale když jsme v sobotu kromě zeleniny, vege párků apod. grilovaly banány a pomeranče, tak to bylo o dost chutnější.
Já pak zkoušel "buchtu". Nastrohal jsme hafo jablek, přidal trochu hladký mouky (v mým případě celozrnný) trochu prášku do pečiva (já vinný kámen) skořici, rozinky, med a zamíchal to. Pak jsme to vrazil na hodinu do trouby, kterou jsem dal asi na 150°C. Teď jsme to dosnídal a kolegové v práci taky a zdá se, že je to jedlé a chutné.
Tak jsem spotrebovala 4 jabka. :-) Upekla jsem jablecnou buchtu. A ta buchta me vcera po pulnoci zachranila od smrti hladem po te, co jsem od obeda mela na vylete jen 2 mysli tycinky. Jeden kousek buchty vcera rano ocenil i bezdomovec na Smichaci. Ta jabka prece jen k necemu budou. :-) Asi zkusim nejakou marmeladu, s tim je nejmin prace.
Hele a co zkusit jakýsi rosol nebo želé?!?
Teď jsem byla v obchodě a narazila jsem tam na želírovací cosi. Prý stačí rozmíchat v litru vody, přidat půl kila curku a kilo ovoce (očištěné a nakrájené), povařit a nandat do sklenic.
Pokud pominu to čištění jablek, tak mi tohle přijde jako extra jednoduché.
Uvarim jablecna povidla, nebudu to nastavovat zelirovacim cimsi, mam jablek dost i bez nastavovani. :-)
Povidla?!?
Tak to jsi teda odvážná. Do toho bych nešla, protože to se musí děsně dlouho vařit a míchat a hlídat od připálení a to mě nikdy nebavilo.
Teda pokud ty pidla nebudeš dělat v pekárně na chleba - tam to jde prý samo :o)))
Kazdy rok varim svestkova povidla a jedina prace je odpeckovat svestky, umyt sklenice a nakydat to do sklenic. Ta faze mezi tim je celkem bezpracna: Nasypu to s cukrem (podle kyselosti svestek) do smaltovaneho pekace s poklickou a tak jednou za pul hodiny az hodinu zamicham. Po par hodinach to samo dospeje do te spravne konzistence, aniz by se cokoli pripalilo. A ani neni potreba to pect v kuse, klidne se da vareni prerusit a druhy den pokracovat.
Péct povidla?!?
Tak to je zlepšovák, o kterém jsem nikdy neslyšela. Zase jsem chytřejší :o)))
Hele a vydrží ti to pak ve skleničkách ve špajzu nebo to musíš dávat někam do extra chladu, aby to nechytlo plíseň?!?
Vrsek povidel v kazde sklenici zaleju troskou slivovice, zavru a dam do spajzu. Sklenice s vicky samozrejme vyvarim. Vydrzi to normalne, ted jsem otevirala posledni lonskou sklenici. Dobre zrale svestky neni treba ani prislazovat, ale tusim, ze dle nekterych receptur tam davaji cukr a ocet.
Tak slivovice :o)))
Není nad správný konzervant :o)))
A já tam blbec sypala dle rad kdeco a vždycky to chytlo plíseň...
Dulezite je zalit to opravdu slivovici, aby to byla stale svestkova povidla a ne nejaka smeska :-)
S tou slivovicí to určitě není špatný, ale jde to i bez ní :-). Čistý sklenice naplnit horkými povidly, zavíčkovat šroubovacím víčkem a otočit, jako se to dělá s marmeládou nebo džemem. Po vychladnutí otočit víčkem vzhůru a uskladnit ve špajzce. Takhle to vydrží i víc než rok.
V troubě je taky peču, v receptu ale cukr je. Vypeckované švestky se nejdřív pomelou na masovém strojku, smíchají s cukrem a trochou octa, nechá se to do druhého dne stát a pak se to peče v troubě.
Ja svestky nemelu ani nenechavam odstat.
No jasně, takhle jsem recept získala, tak to tak dělám. Dřív jsem dělala povidla na plotně a občas pak bylo potřeba vymalovat :-).
Ja jsem strasne lina, takze jsem si nasla na netu co nejmene pracny recept. :-)
Tenhle recept je ještě z doby před internetem, po jinými jsem nepátrala :-). Ze zvyku, z pohodlnosti ... Jinak na recepty na netu občas koukám, na oblíbené stránky.
!!!! http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=48956 !!!!
Tak tam tedy opravdu nechodím, mimi už mám dost odrostlá :-). O něco jsem přišla?
Ten odkaz mi například přijde jako dost dobrý způsob na to jak vystrnadit odrostla mimi z domu.
To je fakt, ze zbylých knedlíků se přeci odjakživa dělaly knedlíky s vejcem. I na cibulce je to míň pracné a je z toho míň nádobío)
Tak nějak. Výše nabízený recept mě nějak vůbec neláká k vyzkoušení a nějak si nedovedu představit, že by pracnost výroby byla ostatními členy rodiny ohodnocena kladně...
Spíš bych tipovala, že by výsledný produkt skončil v kanalizaci...
Objednej koks, pozvi si na to maníky a vydávej jablka za odměnu.
Ze ja jsem vubec psala, ze potrebuju slozit koks, ted to budu mit na triku az do smrti. :-) A stejne bych spis rozdavala strudl se skorici, rozynkama a slehackou, to by urcite melo vetsi uspech, obzvlaste kdybych to podporila nejakou tou pecenou kachnou nadivanou jablky nebo tak nejak. :-)
Tak jsem upekla strudl (zanedbatelna spotreba 3 jablek, vyrostla nejaka velka), uvarila povidla z 5 kg padancat (a pri sbirani odnesla na kompost asi 20 kg nahnilych) a ted si dam 2 jablicka dusena s maslem, trtinovym cukrem, bobkovym listem a mandlemi se slehackou. Na stole mam vajnlik plny trhanych jablek, jejichz ubytek na strome neni vubec znat.
Ty, lucie, já bych ti velmi ráda a ochotně od jablek pomohla, ale nejsem schopná si je natrhat. Jednak po stromech moje závratě moc nemusí a druhak stačí mi neschopenka na zub :o)))
Když by se tohle vyřešilo, klidně si odvezu, co mi naložíš.
ja večer taky pekl jablečnou buchtu, aby měla slečna co dnes přijede něco dobrého a vlastnoručně vyrobeného...
Tva slecna se ma! :-) Musim ale rict, ze kdyz ma kuchar nadsene konzumenty, hned se vari dvakrat lepe. Ja vemu zitra strudl detem na navstevu tabora, snad prezije cestu na kole.
přesně. Mě to baví a ona to oceňuje a to mě taky baví :-)
když ho dáš do krabičky a okolo tričko tak jo. Buchty apod jsem na kole vozil víckrát.
To chce s fortelem a obetavosti... http://cdn.filmovamista.cz/img/107-Slavnosti...
(bohuzel jsem narychlo nejak nenasel vetsi verzi, ale kdo zna, bude vedet...)
Neodolal jsem... :) toz, mnohem lepe, instruktazni video zde: http://www.youtube.com/watch?v=PGzGS2G4gi4&... (10. minuta, kdyby se to netrefilo do casu spravne).
(Mno jo. I po letech jsem z toho malem namekko... ta Hanzlikova postava byla snad nejsilnejsi z celyho filmu...)
P.S. joo jasne, nakolackej server si to zprasil po svym. kdyz to URL zkopcite a hodite do okna vedle, tak se to nastavi na ten spravnej cas dobre... hmmm
Hele, u nás platilo, že když něco přivézt, tak pro všechny. Takže na ty štrůdly vezmi vozíček za kolo, a zbytek jablek jim tam můžeš dovézt taky, děti na táborech bývaly vždy hladové a žravé;o). MOžná aby sis raději půjčila dodávku;o)