Ve zprávách jsem zaslechla, že takové teploty jako letos byly naposledy před 10 lety. Já tedy nevím, mě to přijde, že takhle teplo bylo i loni, ale budiž... A co vlastně bylo před 10 lety?!? Co jsem to léto vlastně dělala?!? Psal se rok 2002 - to jsem přece byla v Norsku, ale to byla pěkně mokrá…
Moc si mě nepotěšila. Na konci dubna jsem se coural na kole okolo Budyně/O a jakýsi pán, u kterého sem zastavil pro dobrání vody, mi vyprávěl, že takové horko jako teď bylo v roce 2002 a pak přišly povodně. Ty jsi už druhá, co mě znervozňuješ.
Před několika dny jsem dětem v rámci tématu "Ochrana člověka za mimořádných situací" promítala fotky povodně 2002 v Plzni. Koukaly na to dost vyjeveně. Kdyby se tohle mělo opakovat ... 8-(( Vzpomínky nás, kteří jsme to zažili, jsou pořád ještě příliš živé.
Nás povodeň jenom lízla a obavy z přívalových dešťů máme od té doby pořád. Natož ti, co to zažili na vlastní kůži v mnohem větším měřítku.
I když... Projížděl jsem na podzim 2010 vesnicemi okolo Veltrus. V jedné ulici jsem si všiml domu, který stále na fasádě má pruh od velké vody 2002. A na opačné straně ulice stojí postavený nový dům, tak jak je to dnes zvykem, celý přízemní, takže stejná velká voda by znamenala zatopení do výše alespoň 1 m.
Že rozpoutám svými vzpomínkami diskuzi zrovna o povodni, to jsem teda netušila :o)))
Sice to tehdy nebyla s vodou žádná legrace, ale teď si vlastně uvědomuji, že moje nejsilnější vzpomínky na povodeň jsou právě zážitky z toho, jak jsem se učila jezdit po Praze na kole. Zvláštní, tohle mne nikdy nenapadlo...
Kupodivu mně jsi evokovala vzpomínku na dovču v Norsku. Taky nám tam pořád pršelo a stejně to byla super dovolená a teď hezká vzpomínka.
:-)
Možná to je tím, že u nás povodně chválabohu nebyly.