V Praze se teď roztrhl pytel se starými, opuštěnými, občas dokonce nezamčenými a nehlídanými koly. Během jediné cesty přes Prahu jsem jich na počítal hned několik. To dřív rozhodně nebývalo.
Zajímalo by mě, proč tak najednou. Napadly mě dva možné důvody: Lidi se zbavují starých kol, protože si kupují nová a do sklepa či do bytu se jim další nevejdou. Nebo se může jednat o nějakou recesi spojenou se sledováním, jak dlouho takové nehlídané kolo na svém místě vydrží. Pokud je například rám zamčený k zábradlí nebo značce, sleduje se, jak rychle mizejí snadno odmontovatelné díly.
Všiml si toho někdo z vás? Nebo už máte někdo některé z těchto kol na chatě? :-)
Jj, zrovna dneska jsem si to uvědomila, že taková kola občas vídám :o)))
Když jsem jela ráno, tak jsem si říkala, že někdo večer přebral a rozumně nechal kolo kolem, ale když tam bylo i odpoledne, tak mi to bylo divné.
Tohle bylo na stezce v Podolí, ale je fakt, že občas vídám tahle kola i na jiných msítech Prahy.
Dneska jsem jich zase několik viděl. Už se pokaždé rozhlížím, jestli tam něčíhá někdo se skrytou kamerou, aby natočil případné nenechavce, kteří by se pak poznali někde na youtube. :-)
Ještě mě napadlo, jestli to není nějaká "umělecká instalace" - něco jako čůrající panáčci na sklech semaforů. Jedno kolo je už několik dní malebně přehozené přes zábradlí na náplavce pod železničním mostem...
Tak ono už je tam několik dní?!?
To si pamatuji, to jsem fakt viděla.
Další je pak na stezce dál do Modřan. Je předním kolem zavěšené do stromu a zamčené.
Jen teď nevím, zda je to před nebo za žlutými lázněmi.
Co si vzpomínám, tak další je u hostelu Boathouse v Bráníku, jedno je na Vyšehradě u rotundy, další v Karlíně na stezce před hotelem Hilton... Jsou vždycky umístěný dost nápadně. Je to nějaký divný. Rád bych tomu přišel na kloub. Doufám, že pokud je to nějaká organizovaná akce, dočkáme se jejího slavnostního vyhodnocení.
no když je u plečky přicvaklé k zábradlí u Hiltonu cedulka, že JirkA Koholík nedal na kole přednost, tak bych řekl, že se jedná buď o špatnou kampaň magistrátu nebo o vysoké umění ve smyslo Zhotoven.... :)
U dalších jsem to radši už nečetl.
U žádného z nich jsem žádnou cedulku neviděl ani nečetl. Ale nijak podrobně jsem si ty kola neprohlížel. Cedulku tam mohl dát někdo dodatečně. Ta plečka u Hiltonu už v pátek ráno neměla přední kolo, tak si z toho mohl někdo udělat neplánovaně srandu.
Ve Středu tam kolo bylo i cedulka :)
Normálně bych tam nezastavil ale jela proti mě kolona s dětma, tak jsem stál přímo u toho, ta cedule vypadala docela oficiálně, škoda, že jsem ji nevyfotil... podle mě kampaň za něco :(
Tak tomuhle bych rozumněla.
Pak bych rozumněla i té plečce směrem do Modřan.
Ale proč ta plečka na náplavce?!?
To si jako dotyčný hrál na Horymíra a zapomněl, že s kolem Vltavu nepřeskočí?!?
Nebo nedal přednost parníku?!?
jinak to místo u Hiltonu je vybraný vizuelně dobře ale bezpečnostně blbě..
Sice se tam občas člověk musí zastavit a vidí to , na druhou stranu to vytváří potencionální špunt na úzkém místě... pokud je to magistrátní akce, tak je to na facku tomu kdo nepřemýšlel o bezpečnosti...
Hlavně ty kola buděj pozornost kvůli svému nelogickému umístění. Pochopím kolo zamčené před nějakou budovou - to dává smysl, ale tyhle kola jsou v místě, kde snad nikdo nemůže mít důvod nechávat kolo, i když třeba zamčené. Možná právě proto z nich mizej součástky (třeba to přední kolo u Hiltonu). Protože ty kola nutně vypadaj opuštěný a vyhozený, a ne jen dočasně odstavený. A taky by málokdo na nějakém takovém místě nechával kolo dýl než nejnutnější dobu. A tyhle jsou tam už několik dní...
Ty jsi to asi nepochopil - ta kola by mohla být "pomníčky"...
To jako upomínky na nějaké nešťastné události? To pochybuju, protože většina těchto kol je instalována v místech, kde srážka s autem absolutně nehrozí. A že by někdo stavěl pomníčky připomínající vzájemné srážky cyklistů? To by jich na té Modřanské stezce bylo mnohem víc a ještě by na každé druhé větvi visely kolečkový brusle a občas nějakej obojek...
tak jsem si jich dneska všímala, ta na náplavce pod Železničním mostem je varování, že se nemá jezdit pod vlivem alkoholu. S plechovkou jsme se u toho zastavili :-)
Kurňa, co je na tý ceduli napísáno?
Je v takový velikosti, že už mě to nějak nende přečíst a docela mě to zajímá...
Já ti to zítra zkusím vyfotit lépěji.
Děkuji, mladá paní.
:))
Tak ani nemáš zač, zapomněla jsem, ikdyž, jak se to vezme. HMS mi řekla, že to vyfotila, tak sjem to pustila z halvy.
Ale vyfotila jsem ti jiné na Modřanské stezce
http://vrstevnice.rajce.idnes.cz/120621_Stafeta...
cedule jsou an dalších dvou fotkách.
Co mě na tom ale zaujalo, že se nemá pít s mírou, ale s nějakým "rozumem" :o)))
rád bych si postěžoval, že nemůžu přečíst ten spodní odstavec u QR kódu :-P
Já ti ho vyfotím,a ž pojedu kolem.
Prosím tě a nějaký detail z toho kola, ten by tě nezajímal?!? Abych tam pak nejezdila co den fotit cenťák po cenťáku :o)))
Důležitý je pít s někým, jak někdo začne spít sám, špatně skončí :-)