Jinak ležák, který by se dal postavit pro dítě a mohl s ním růst, si představuji nějak takto s tím, že bych udělal zalamovací a teleskopická řídítka.
To je Jarmesova kopie Toxy, ale není to kolo pro malé dítě, i jeho 15 letý vnuk měl problémy, protože při nastavení na jeho postavu, sahaly kliky do kola. Jinak je to ale moc pěkná práce, škoda že už leha nestaví, i když je fakt, že už jsem s ním dlouho nemluvil.
Je to kolo, které je možno postavit i pro dítě - viz. příloha
Tohle není, pokud vím, Jarmesova práce a to co si sem dal před tím, je o něčem jiném.
Já nevím, čí je to práce, ale je to obdobný princip rámu, který by se dal prohloubit či kombinací dopilovat k ideálními kolu, které by dokázalo růst s dítětem prakticky až do jeho dospělosti. Za prvé ohromný posuv sedadla na rámové trubce v podélném směru (myslím u toho prvního kola) v kombinaci s výsuvným šlapacím středem (dal by se omezit doraz tak, aby se kliky nepotkávaly s předním kolem) a celodpružení pro pohodlí dítěte eliminující otřesy. Navíc se to dá postavit i na menších kolech 20" a dítě bezproblémově dosáhne nohama na zem po zastavení i při rozjíždění, protože sedí "utopené" v rámu. A další výhodu vidím v možnosti horního řízení, na které si dítě snáze zvykne. Jediné, co by bylo potřeba - opolstrovat trubku mezi nohama proti případným úrazům či naraženinám.:-)
Jo a ještě se tam dají přidělat balanční kolečka pro výuku stability.:-))))))))))))
s hornim řízenim bude problém.mladej chce aby měl řidítka dole pod sedačkou,asi aby moh padat z kola jako táta:-)
F tom případku bys mu měl ukázat, co se spodním řízením udělal Murphy na Cukráku
http://burisek.rajce.idnes.cz/Do_Haloun_na_obed...
Jít pak pěšky pár kilometrů s dvěma půlkama kola není žádná sranda :o)))
Tak se spodním řízením pro děcko bych bral leda tu tříkolku. Myslím, že všechno ostatní bude právě z toho důvodu dost vysoké. Protože i to spodním řízení samo o sobě ubírá kolu světlou výšku(tedy pokud to není řizení horno-dolní - viz příloha). Ale něco jako Azub Eco s horno-spodním řízením se dovedu představit ale i na 16" kolech to je až pro dítě kolem osmi let.
Horno-dolní...to je technický výrazivo :)) přece noumální spodní přímé řízení nad rámovou trubkou :))
Jinak určitým kompromisem je i řešení Azubu - klasický dospělácký rám na malých kolech:
http://www.azub.cz/azub-eco-16-lehokolo/
Azub uvádí, že je kolo možno použít pro zhruba 8-mi leté dítě a to jsem tady také psal a odtud čerpám. Ty je nabízíš také, tak asi víš více. Nicméně za 25 000 ,- mi to připadá pro děcko nejen dost drahé ale i stále jen kompromis. Nikoli dětské lehokolo.
Tady máš další inspiraci:
http://mnhpva.org/Mini_Bents/Mini.html
http://www.altena-bike.nl/index.php?id=281
Nebo je libo snad vlečné lehokolo?:-))))
Sakra, že jsem místo na vejšku radši nešel na zámečníka, dneska bych si mohl v garáži stavět leho.
Jsem netušil, že s vejškou se nenmůžeš pustit do stavby lehokola.
Byl to vtip. Leho nemůžu stavět, rukama jsem schopen tak akorát ťukat do klávesnice.
To jako začátek není špatné.:-))
Naskýtá se otázka, zda tím ťukáním vyděláš i na leho, nebo jsi ochoten s těma rukama dělat i něco jiného?
Ale vážně, myslím, že to není o rukou, ale o tom jestli chceš, nebo nechceš, případně o tom, co je pro tebe efektivnější. A to si holt musíme každý rozhodnout sám.
Člověče, to mě neznáš. Pověsím obrázek, to jo, ale s poličkou už mám problém aby visela rovně. Teď jsem zrovna musel nalepit asi 20 nálepek, tak vím, jaká to byla dřina aby nebyly nakřivo tak moc. :(
Jenže komu není z hůry dáno, v apatyce nekoupí.
Naše cácorka taky chtěla ležet, tak jsem jí předevčírem vymyslel zatím vozejček, aby se naučila ležet a šlapat a zvykala si na spodní řízení. Udělal jsem tam i posuvnou sedačku, aby mohl jezdit i mladej a došáhnul na pedály. Je to super věc v kopci, kdy mě pomůže se šlapáním! :-)
Díky! Jinak sedačka je polohovatelná, takže budeme ještě ladit. Toto je jen první zkouška, jestli se s tím dá vůbec jet. Je to super! Včera jsem jel jen s prckem a po rovince to v pohodě ušlapal sám! V kopci je to taky znát, že pomůžou další nohy! :-)
a jakou spotřebu má takovej "přídavnej motor" ? :-)
nebylo by to na cestu do Paříže lepší než Jindrovo elektrocentrála a sada baterek ?
Jo, jen semtam něco malýho a trochu čaje... :-)
tak jsem už něco stvořil, na původně 16 a 20 kolech to mladýmu nešlo, tak se vyměnily za 2x12 a pak pro pády nepohodlný supermanovský řidítka šly taky pryč.
na tomhle polotovaru už se sám rozjede.
musím ještě dost ladit, než vyrazíme na lehodovolenou
Lehodovolená se blíží a rozjezdy do kopce mladýmu moc nešly.Vzhledem k tomu, že už si poveze svůj spacák, oblečky atd, musel jsem stvořit longa aby měl nohy i posed blíž zemi.
Kola 16 20, 3st převodovka a pětikolečko,tak snad už nebudu muset vozit ještě tažnou tyč
Ještě dodám nosič, světla a vlaječku na můžem vyrazit