Ahoj všem odpůrcům vozíků, na tohle jsem narazil dnes čirou náhodou: A ted´ mi povězte, jak by při takové nehodě dopadlo asi dítě v sedačce?
http://www.novinky.cz/krimi/269040-cyklistka-s...
Tohle nejde objektivně posoudit.
Neznáš přesnou trajektorii a intenzitu pádu.
Dítě je ve skořepině sedačky docela slušně chráněné proti různým pádům (a pokud není rodič idiot, tak má dítě i přilbu) a je připoutáno, takže ikdyž matka při pádu z kola nekontrolovaně vyletí, dítě zůstane ve skořepině sedačky.
Nejohroženější bych viděla nožičky, ty moc kryté nejsou, ale jinak mi nepřijde, že by dítě muselo nutně přijít k závažnému úrazu.
Jak ale píšu v první větě, tohle nejde objektivně posoudit.
Objetivně soudím podle toho, že jsem ošetřoval osobně jinou maminku po podobném pádu z kola ovšem naštěstí bez tak tragických následků na jejím těle. Byl jen otřesená a ošklivě sedřená od shora až dolů. Naštěstí měla sedačku prázdnou. Její dítě jsem vezl v našem vozíku. Byla tomu velmi ráda.:-)
Zažila jsem 2x pád cyklisty s dítětem v sedačce a dítě vždycky dopadlo naprosto bez problémů na rozdíl od rodiče, který se mírně obtloukl.
A co se týká objektivity - podle mého, pokud to nejde vyzkoušet v daných podmínkách, pak uvedenou situaci s teoretickou záměnou vozíku za sedačku objektivně posoudit nelze.
OK. Já jsem zažil tehdy v těsném závěsu za tím postiženým kolem pád sedačky bez dítěte a jsem tomu fakt rád - tedy že to bylo bez dítěte.:-)Myslím, že kovový rám vozíku ochrání daleko lépe než nějaká plastová skořepina padající z takové výšky.
Rám vozíku bude určitě chránit dítě líp proti nárazům a převrácení, o tom se nemá smysl přesvědčovat, bylo by to podobné jako porovnávat sportovní auto s rámem a běžné bez rámu.
Ale nevím jestli existuje nějaké skutečně kvalitní a odborná studie všech vlivů na dítě ve vozíku a v sedačce a jejich porovnání.
V případě pádu se sedačkou jsou asi nejvíce ohrožené ruce dítěte - to jsem v praxi viděl a není to hezký pohled. Dítě se drželo madel sedačky a kolo se položilo na asfalt...
Jinak je fakt, že dobře připoutané dítě s helmou by asi i v sedačce nedopadlo nějak zvlášť zle, ale ve vozíku to bylo určitě jistější.
Otázka zní, zda by vůbec s dítětem v sedačce k nehodě došlo.
Jelikož hmotu dítěte v sedačce nejen rozjíždíš, brzdíš a zatáčíš, ale ono ti současně zvyšuje přítlak.
S prckem v sedačce můžeš brzdit ostřeji, protože posouvá těžiště vzad. Naopak, vozík by tě za takový manévr smetl.
Teoreticky to tak je, ale vyzkoušel jsem bohatě obojí v praxi a překvapilo mě, jak málo tě vozík vytlačuje do zatáčky. Za předpokladu, že si nestoupneš v pedálech. Naopak smyk se sedačkou jde daleko hůř zvládnout, to těžiště je fakt vysoko.
Neříkám, že nemáš pravdu, jen bych si to nedovolil takhle kategoricky tvrdit, protože mi tvoji teorii praxe nepotvrdila.
Je to několik let starý článek, ale za přečtení stojí. Jen jsem nenašel žádná videa :-( http://www.autembezpecne.cz/cz/s40/Testy/c1477...
http://www.youtube.com/watch?v=FJ4D6-wqI2o
Jedno video z crash testů