Martis napsal:
"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem."
"Nejvznešenějším úkolem vedoucích osob země i státu je probudit a uvolnit životní síly obyvatelstva a řídit tyto síly tak, aby pomáhaly sobě i státu k blahobytu. Jediným prostředkem k tomuto cíli je nechat žít tyto samosprávné svazky z vlastních prostředků. Ze závodění a silného života, který takto vyroste, vybudují si silné a schopné svazky znamenitou existenci. Avšak i ty nejslabší obce a země docílí mnohem lepší existence, nežli mají nyní, kdy všichni, silní i slabí, jsou odkázání na almužnu a kdy mají proto nedostatek všichni."
Tomáš Bat´a
Až si toto lidé a hlavně politici vezmou k srdci...
* * *
Ad Tvůj komentář (poslední věta): Hlavně si to vezmi k srdci Ty.
Lidi nepředěláš. Politiky už vůbec ne. Ale můžeš jít dobrým příkladem, a být veřejně činný. Nemusíš zrovna někam kandidovat, stačí něco zorganizovat, jednoho místního hajzlíka poslat do basy, nebo jen místní vrchnosti pokazit pár kšeftů.
Přestaň fňukat a chtít něco po ostatních. Začni dělat něco sám. Jestli Ti to ještě pořád nedošlo, nikdo jiný to za Tebe neudělá.
a k tomu tě donutila krize, politika nebo ekonomie(ka) :) ?
Tak já dám nástřel:
Nikdy jsme se neměli lépe a asi se už nikdy lépe mít nebudeme.
Prostě jsme měli smůlu, že do vlaku kapitalismu jsme naskočili až když už efektivně brzdil a ani tu trať jsme si nestihli opravit tak jako většina zemí v Evropě.
Na druhou stranu stačí občas kouknout za střežené brány letovisek většiny zemí, kam se jezdí miliony čechů válet a je jasný, že se máme líp, než si myslíme a jsme ochotni si připustit.
Značná část z místních diskutujících má kde bydlet, někdo i na víc místech, má co jíst, má na čem a v čem jezdit, má zdravotní pojištění, má k dispozici sociální zabezpečení pro případ průšvihu a má šanci se dožít cca 80 let celkem ve zdraví.
Tedy máme něco o čem se zhuba 4/5 lidstva ani nezdá....
Má to drobnou vadu, soused se má stejně tak, ne-li líp :-)
Proc by mel jakykoli stav a majetek souseda mit vliv na mou spokojenost?
Konkrétně na tvoji asi ne. Ale někteří jiní to těžko rozdýchávají.
Jejich problem, ze chteji umrit v nizkem veku na infarkt ci jinou nemoc, co si na ni zadelavaji sami. Souhlasim s Joem, ze kazdy je zodpovedny pouze sam za sebe a mel by se chovat nejlepe, jak dovede a to, jaci jsou ostatni, brat jako fakt.
Jo a zadna krize neni (viz ujezdak), krize vypada jinak.
K tomu, co jsi napsala i ke všem dalším komentářům, mohu pouze sdělit jedno (a mám to odzkoušeno i na sobě): při hledání jakýchkoliv negativních vlivů je nutno začít u sebe a "ostatní problémy" řešit a ne nad nimi pasivně fňukat.
To už je taková tradice :-)
Ráno, a následujících asi 15 rán se nebude hulákat z vokna, ale za rosy s kosou na louku, kdyby bylo zle, uživil bych i krávu, tak fakt, jaká krize.
Nanejvýš tak recese :-)
Recese to je, kdyz treba pojedu do prace na kole v neglize, ne? :-) Nebo kdyz si vsichni poslanci vezmou na jednani tykadla. :-)
To není recese ale exhibice.
Kurnik už aby vyšel.slovník spisovné bruselštiny, jinak se nedomluvíme!
Jako středočech dneska ovšem slavím, asi se večer nadráthuju.
Narazil jsem na docela zajímavý text: "Tváří v tvář krizi, která se objektivním analýzám vymyká, se začíná připomínat, že práce není pouhé zboží. Objevují se úvahy kritizující nepřiznaný ekonomický materialismus údajně nehodnotící ekonomie: „V novověku, od samého počátku, co se utvářela průmyslová éra, musela křesťanská pravda o práci vystupovat proti různým směrům materialistického a ekonomistického myšlení. Někteří stoupenci takových idejí chápali práci a zacházeli s ní jako s jistým druhem ‚zboží‘, které pracovník – a zvláště průmyslový dělník – prodává zaměstnavateli, který je současně majitelem kapitálu neboli souhrnu nástrojů a prostředků umožňujících výrobu. … V pozdější době … převládl humánnější způsob uvažování o práci a jejího hodnocení. … Nebezpečí, že se s lidskou prací bude zacházet jako se ‚zbožím svého druhu‘ neboli jako s bezejmennou silou potřebnou pro výrobu (mluví se přímo o ‚pracovní síle‘), stále trvá a bude tu vždy…"
Schválně, kdo správně určí autora.
Neuhád jsem, ale vygooglil. Tak nějak mě to nepřekvapuje...
Dozvěděli jsme se, co to práce není, ale nějak postrádám informaci, co podle autora práce _JE_. Jsem jediný, kdo nepochopil, co tím chtěl autor říci?
Opravdu si myslíš že zrovna tenhle prd je třeba leštit?
Mě opravdu zajímá, jestli je to jen deset řádků prázdného balastu, nebo jestli jsem něco nepochopil.
Pchoil si dokonale, Joe, krasoduši leští prdy, myslí si že pracu
jí, a dokonce mají tu drzost o práci psát podobné bláboly, a to svoje blábolení vydávat za práci.
To je samozřejmě problém současné Evropy. Je příliš mnoho leštičů prdů, příliš mnoho finančníků a politiků, na jednoho ševce.
Ještě že zpívat je dovoleno.
:)
http://www.youtube.com/watch?v=wuXFH9n2kZA
tak ještě jedna :
Obama uvolnil pro boj s krizí 500,000 mužů z ze strategických bakalářských rezerv USA :)
Onion TV opět nezklamala ..
http://www.youtube.com/watch?v=vdCnUCN83-k&...