Ahoj, nedávno jsem se dostal za dobré peníze k trekovému kolu Merida crossway 20V (číslem si teď nejsem jistý), v základu mělo pláště o šířce 40mm, což mi na trekové kolo připadlo docela dost, a tak jsem koupil pláště maxxis detonator které jsou krásně hladké a jen 23mm široké. Teď zvažuju, jestli na kolo dát berany a k nim uzpůsobené brzdové páčky atd, myslíte že to je dobrý nápad? Rád bych udělal z toho kola udělal treka který bude o něco víc do rychlosti a na silnici.
Asi to bude kočkopes. Nejsem si jistý těma brzdovýma pákama, jak si budou rozumět s véčky. Proč jsi rovnou nepořídil žiletku, nebo alespoň fitnes ? I mezi nima bys pořídil za dobrou cenu.
Nakombinovat lze leccos, ale nebude to asi ono. Leda že bys ty berany vozil frajersky nahoru :-)
Protože me stále jde přeci jen trochu o turistiku, takže čistokrevnou žiletku jsem nechtěl, tohle by mi připadlo jako fajn kompromis i do lehkého terénu, takovej napůl cyklokros. Prostě když bych chtěl, tak by nic nebránilo tomu, dát na kolo nosič a jet s rodinou na dva dny ven, a stejně tak nosič odmontovat a zajet si něco svižnějšího jen po silnici na honbu kilometrů
Ane měla fitko od meridy - rovná řidítka + véčka. Přestavěla to na silničku = silniční berany + ultegrový páky - nedokázalo to pořádně brzdit, ty véčka k nim nesedly. Takže loni koupila silniční rám, přeházeli jsme to, koupili silničářské brzdy a ok :-)
Trošku se bojím jestli tam nebude dělat problémy odpružená vidlice, myslíte že by bylo lepší ji vyměnit za pevnou?
.. ja som svojho casu zhanal na svojho crossa casovkarske nadstavce .. ked som to preberal s predavajucim, tak mi pisal ze je to ulet, hlupost a pod .. nedal som sa ...kupil som si to, dal som to na krosa a som s tym spokojny :) .. mozno je to ulet, mozno to patri len na ziletky, ci krosove specialy, ale nelutujem .. tak preco neskusit berany na crossa, vyskusaj a uvidis :)
Jak píšou výše, véčka vyžadují dlouhý krok a silniční páčky mají krátký.
Véčka se zpravidla dají nahradit cantilevery, ale ty zas slabě brzdí, pokud vážíš víc a chceš to používat třeba s nákladem na výlety, nemluvě o vožení dítěte v sedačce nebo vozíku.
Buď bych tomu dal úzký rovný řidítka s rohama, nebo na rovný řidítka časovkovou hrazdu, nebo mít dvě kola, crosse i silničku, pokud najezdíš tolik, že to využiješ.
Doplním ty cantilevry: to by řešení bylo, ale nesměl by koupit nějaké (levné) za 5 - 7 stovek. Spolehlivé cantilevry seženeš v ceně - řekněme - nad 1400,- a výše (vím, o čem mluvím, oba synové Ane jezdili závodně cyklokross a jedno to kolo se pak přestavělo na silničku, brzdy se samozřejmě nechaly a brzděj jak prase) :-)))