to se imho nevyrabi. Spis me napada pridat vpredu d ojtac nebo trojtac. s tou dvouplackou uz sem to videl nekde na netu. tim by ses ani nemusel zbavit vyhody robustnejsiho singlespeed retezu a nenarocnosti stelovani. jo a tou sprchou nic nepokazis
Když dodržíš (anebo alespoň moc nepřekročíš :) nejlehčí povolený převodový poměr převodník-kolečko na nábě a vyřešíš napínání řetězu, tak v principu jo. Otázkou je, co od toho čekáš.
Teda, když koukám na původní post "třístupňovou přehazkou" myslíš přesmyk, anebo něco na zadní nábě? Dozadu na vícerychlostní nábu nic jiného, než to jedno ozubené kolečko "normálně" nepřiděláš.
A ještě jedna drobnost -- přesmykem a dopínáním řetězu samozřejmě ztratíš možnost protišlapací brzdy, kterou některé tyhle náby mají, ale to je asi jasné.
Nevozí někdo tuhle kombinaci na lehu ? Vepředu trojtác a vzadu osmikolo v kombinaci s tříkvaltovou nábou ? A taky jsem o téhle kombinaci četl, že ji mají ženské na expedičním dvojkole, kde jedna z nich je invalidní a jely takhle i přes Himalaje.
Na lehu to mám mimo několika jiných i já....72 rychlostí a troje řazení, pokud si to dobře pamatuju, tak kolem 1000% rozsah.
Pokud vím, tak trojtác a DD s osmikolečkem má taky Radek Bidlo na Miníku.
Můžu potvrdit, i když Miníka jsem přenechal Martě a povýšil jsem na Ibexa od Milana - konfiguraci převodů už jsem stačil upravit na DD 3x + 9x kazeta + 3x tác vpředu. Musím ale říct, že poslední dobou mě začíná čím dál víc táhnout kombinace 11x Alfine v zadním náboji + 3x tác vpředu...
Nestačil by Alfine 8? Alfine 11 má stejné odstupňování jako osmička, jen má větší rozsah.
O ten větší rozsah snad jde, ne ?? Nemyslels spíš stejný rozsah jen jinak odstupňovaný ?? ;o))
Stando, Matěji - já se rád necham poučit :-) Jde mi hlavně o to mít nejlehčí převod ještě lehčí něž co bych měl při použití "běžných" uspořádání 3 x 8. Ale jak říkám, nezkoumal jsem převodový poměry a podobný specifikace... Možná je ten můj nápad blbost, nevím... Kdyžtak předem dík :-)
Alfine 8 má převodové poměry: 0,527 0,644 0,748 0,851 1 1,223 1,419 1,615
A Alfine 11: 0,527 0,684 0,770 0,878 0,995 1,134 1,292 1,462 1,667 1,888 2,153
Takže máš pravdu. S Alfinem 8 a Trojtácem dostaneš prakticky stejný rozsah, jako s u klasické kombinace 3x9. A až s Alfinem 11 dostaneš větší.
Pokud jsem pochopil původní otázku, byla mířena na osmistupňovou převodovku v nábě, ne dualdrive s trojpřevodníkem.
Na žádnou 8 mi st.převodovku nedáš vícekolečko, aspoň jsem nic takovýho nenašel.