Narazil jsem na stránkách jednoho výrobce uzenin na detailní rozpis obsahu jeho výrobků.
Z přehršle „krmných směsí“ si dovolím vypíchnout tyto dvě gastronomické perly:
Sváteční sekaná
Vepřové maso 40%, Šunkový salám – vepřové maso 55%, pitná voda, hovězí maso 2%, vepřové kůže (stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, nástřiková směs
(stabilizátor E 451, E 452, E 450, zahušťovadlo E 407,vepřový protein, vepřová plasma, antioxidant E 316, zahušťovadlo E 415), škrob, zahušťující směs (modifikovaný škrob
E 1420), konzervační směs (konzervant E 262, jedlá sůl), zahušťující směs ( vláknina, škrob, modifikovaný škrob E 1420, zahušťovadlo E 415, E 412), směs koření ( koření,
látky zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635, česnek), stabilizační přípravek (stabilizátor E 451, dextróza, antioxidant E 301), česnek, ochucující směs (látka zvýrazňující chuť a vůni
E 621, dextróza, koření, jedlá sůl), barvivo E 120; Vysočina – vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, vepřové kůže (stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, směs koření
(hemoglobin, koření, stabilizátor E 450, antioxidant E 301, regulátor kyselosti E 575, látky zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635); pitná voda, hovězí maso 11%, vepřové kůže
(stabilizátor E 466), zahušťující směs (vláknina, škrob, modifikovaný škrob E 1420, zahušťovadlo E 415, E 412), jedlá sůl, konzervant E 250, škrob, paprikové floky, zahušťující
směs (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, aromatické látky, regulátor kyselosti E 575, škrob, antioxidant E 300, E 301), směs koření (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, sušená
zelenina, koření, antioxidant E 300, E 301, přírodní aroma), zahušťující směs (zahušťovadlo E 407, chlorid sodný, stabilizátor E 508, zahušťovadlo E 417, maltodextrin ) Bez lepku.
Švýcarská se sýrem
Vepřové maso 50%, hovězí maso 17%, vepřové sádlo, pitná voda, sýr eidam 9,5% (pasterizované mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury, mikrobiální syřidlo), vepřové kůže
(stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250,
jéé, mi to nějak useklo :)
Švýcarská se sýrem
Vepřové maso 50%, hovězí maso 17%, vepřové sádlo, pitná voda, sýr eidam 9,5% (pasterizované mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury, mikrobiální syřidlo), vepřové kůže
(stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, bramborový škrob, směs koření (stabilizátor E 450, E 451,E 452, hroznový cukr, jedlá sůl, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621,
antioxidant E 315, koření, kouřové aroma, aroma), směs barviv (glukosa, jedlá sůl, barvivo E 120), nástřiková směs (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, modifikovaný
kukuřičný škrob E 1422, zahušťovadlo E 407, antioxidant E 300, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, koření), zahušťující směs (modifikovaný kukuřičný škrob E 1422),
zahušťující směs (zahušťovadlo E 407, jedlá sůl, stabilizátor E 508, zahušťovadlo E 417, maltodextrin), směs koření (koření, rostlinné oleje, extrakty kvasinek, nosiče E 422,
E 1520, kyselina E 330) Bez lepku.
alergen mléko
Na druhé straně spektra je např:
Hodická Vysočina 1967
Vepřové maso, hovězí maso, vepřové sádlo, jedlá sůl, koření, stabilizátor E 250. Bez lepku.
Na 100g výrobku bylo použito 133 g masa.
Alpská klobáska
Vepřové maso 78%, pitná voda, jedlá sůl, směs koření (koření, stabilizátor E 450, E 451, E 452, hroznový cukr, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621) , bylinky Bez lepku.
Zdroj: http://www.krahulik.cz/…-obchodniky/
Dobrou chuť! :)
Jíte uzeniny?
Žeru
Žeru jen ty s masem
Žeru jen ty bez masa
Žeru jen když mají správný mix éček
Kolik třešní, tolik višní
Nežeru
Neřeším, jezdím
Namátkou co pamatuju
E466 je původem celuloza, používá se například i v očních kapkách a sirupech které zdravíchtivý lid pije po litrech :)
Dextróza je hroznový cukr
E 300 301 je vitamín C
E 417 jsou namletá semínka Peruánské léčivky :)
E407 je výtažek z mořských řas
E 451 je škrob
E 262 je octan
Jinými slovy, když si někdo v 18-19 století zdravě osladil dextrozou, konzervoval v octu, soli, nebo pojídal kyselé zelí případně zahustil něco škrobem, tak se prakticky uéčkoval k smrti a přitom si tu dobu popisujeme jako dobu zdravých potravin :)
Nejsem zaslepený anti-éčkař, neboj ;-). Naopak, třeba takového E175 bych bral po kilech :)
Na druhé straně, smrtelná dávka stabilizátoru E250 (dusitan sodný) jsou čtyři gramy...
já taky nehájím české nebo jiné nepoctivé výrobce.
Jen mám někdy pocit, když poslouchám okolobydlící maminy, které děti chrání před éčky a futrují je vitamíny a přípravky všecho druhu aby byly zdravé, že nevědí o co jde :)
Mě baví napříkad když tvor dýchající kyslík je proti E948 :)
Nevědí, takže často plaší třeba kvůli kyselině citronové. On si totiž málokdo dá práci aby Ečka dohledával.
I když - včera jsem měl v ruce zrovna nějaký potravinový doplněk obsahující azobarvivo, které prý u nás bylo před vstupem do EU zakázané a v USA se nesmí používat stále. (E122)
Zas naopak, lidí kteří si bylinkama zhuntovali zdraví je taky dost.
Pokud si vezmeme dobu před řekněme třeba rokem 1910 tak je jisté, že potraviny byly konzerovány jinak a že by to bylo zdravější lze s úspěchem pochybovat již jen kvůli průměrnému věku nebo věku dožití v relativním zdraví.
Otravy potravinamy byly často hromadné, voděnka co lidé tenkrát pili možná místy byla zdravější, ale většina lidí pila vodu smíchanou s vlastními odpady.
To co dnes zažívají turisté v Egyptě nebo Asii ( faraonova pomsta) zažívali lidé v sousední obci, když se napili tamní vody :)na kterou prostě nebyli zvyklí ....
Vzpomínaš jak před půl rokem našli naprosto neškodný radioterapeutický zářič?
Spousta lidí začala mít naprosto iracionální strach a někteří požadovali pro viníka doživotí!
Tak to dopadá, když lidi mluví a rozhodují o věcech kterým vůbec nerozumí :-)
Naprostý souhlas. Chce to zdravý selský rozum a dostatek relevantních informací. Bohužel u nás se rádo straší, nějak podivně to lidi přitahuje.
Třeba kyselina octová. Když ji poředím dostanu klasický ocet. To zní hezky. E260 - to zní strašidelně.
Třeba jablečný ocet, dnes propagovaný ve zdravé výživě. Ten co mám zrovna doma, má na etiketě napsáno, že byl vyroben biologickým kvasným procesem, jak jinak, že? Obsahuje 5% kyseliny octové (není tam napsáno, že je to E260). Taky obsahuje hydrogensiřičitan draselný, což je jinak E228. Ten je v malých dávkach bezpečný, ale na etiketě není uvedeno, kolik ho tam je.
Nojo, ale víš jak šedivou barvu by měly uzeniny bez E250?
To jsem jako surovinu nikdy neviděl. Maximálně na talíři v nějakém jídle.
Sójové maso
Sójové boby obsahují složité proteiny, stejně hodnotné jako v mase a ve vejcích. Potravinářský průmysl vezme celé boby s 30% tohoto proteinu, který pak extrahuje za pomoci mechanický a chemických procesů, aby mohl přijmout různá barviva a aromata.
Při dalším zpracování se mění původní struktura sóji až např. do podoby náhražkového masa. Konečný produkt nemá už s přírodními sójovými boby, ze kterých je vyroben, nic společného.
Během takového procesu se malý sójový bob - původně skvěle koordinovaná směs živin, složitých polysacharidů, základních mastných kyselin, aminokyselin a vlákniny - změnil ve vysoce koncentrovaný umělý materiál. Taková manipulace rovněž zničila všechny vitamíny a minerální látky.
Sójové proteiny a přirozené mastné kyseliny byly denaturovány a chemicky přeměněny na nové formy, z nichž některé nejsou pro lidské tělo použitelné jinak, než jako tukové zásoby.
Sója také přišla o většinu vlákniny, která je nezbytně nutná pro zdravou vydatnost jídla a velmi podstatná v obraně proti obezitě a jiným chorobám.
Množství proteinů se naopak ztrojnásobilo a nyní je téměř 90procentní.
K této umělé potravině pak výrobci ještě přidávají spousty umělých barviv a příchutí.
Nedá mi to nevzpomenout na vlnu nadšení po plyšáku, kdy lid volal po konečně zdravé stravě a mimo jiné si vymohl hořčici bez těch proklatých barviv - jenže ta pak ležela na regálech, jako nepozřitelná bledá hmota (i přes oči vnímáme "chuť"), dokud zas nedovezli tu naši krásně oranžovou :-))
Ano, vím. Měli jsme teď v sobotu sraz se základkou a jedna spolužačka donesla domácí uzeniny (dělá v řeznictví, kde je vyrábějí). Uzené maso bylo suché a bledé, klobásky červené jen z papriky. A salám (něco jako vysočina)? Normálně to nejím, ale když se už všechno uzené a klobásky snědly, tak jsem to ochutnal taky... Vyloženě mňamkózní! Pravda, neměl tu rudou barvu, co známe z obchodů, ani VÝRAZNOU chuť, ale jemnou decentní...
Tak teď jsi mne zmátl - donesla DOMÁCÍ uzeniny, ale z řeznictví, kde je vyrábějí ? :-))
Domácí = skutečně z masa a způsobem, jako by jsi si je dělal doma. Prostě poctivé, žádné náhražky ani éčka, aby to mělo barvu, vůní a šmak...
Ale to proto nemusí být domácí. I ve fabrice dokáží vyrobit kvalitní. A naopak, doma ti spíchnu takovej fujtajbl, že to ani prase žrát nebude :-)
Ale píšu to hlavně proto, že to slovo "domácí" je používané jako takové směšné marketingové zaklínadlo. Asi nejvíc mě to rozesmálo, když jsem na začátku devadesátých let mj. kšeftoval s vajíčky z nedalekého velkochovu. V Hradci na tržnici jsem stál nad obrovskýma bednama, ze kterých čumělo na platech přes 3 000 vajec a když došel na řadu jeden seriózní pán ve vyšším středním věku, tak se mě s plnou vážností zeptal, jestli jsou to domácí vajíčka...
K celé této diskuzi asi dojdeme k závěru - stejně sežereme to, co nám chutná (to je alespoň můj názor, nehledím na doporučování, varování. V nejhorším mohu zakalit....a co se stane???).
No, já teda moc nežeru, co mi chutná. Protože mi to ve finále vlastně ani nechutná. Třebas ty salámy; při tom to rád mám...
Však nejde o to sežrat všechno na potkání - beru jen to, co mi fakt šmakuje (a radši se ani o složení nezajímám)
Tento přístup jsem měl na mysli. Mám ten dojem, že nějaké studování složení a slogany o zdravé výživě moc nepomohou. Nikdy nepamatuji (za celý život), že by v rodině docházelo k nějakým diskuzím na toto téma......a žiji a v životě jsem nebyl nemocný.
Dodatek - kamarádka mi svého času předložila seznam jídel, které ji lékařka zakázala, a která doporučila (v důsledku nějakých testů). Zakázané byly lahůdky, doporučené fuj. Je lepší být týden orlem v nebesích, než se rok plazit v dírách jako červ!!
Ta poslední věta je pěkná. Hned to řeknu známé, se kterou jsem byl teď nakupovat a když jsem jí ukazoval, jaké jsem si koupil dobré sýry, tak mi smutně řekla, že ona to nemůže neb drží nějakou děsně prospěšnou dietu spočívající v tom, že má předepsáno co smí a co nesmí.
Letos, jak jsme s Ane jeli na běžky na Zadov, tak jsem v Tescu koupil s sebou štangli vysočiny. Tam bylo éček jak nasrá..! :-)
Ale jinak dobrou uzeninu mám moc rád. Hlavně buřty, třeba takový, jaký Ane vozí Zippovi (německý ovčák) z Bystřice u Benešova. Pes musí brát denně prášky na štítnou žlázu, tak mu je vždycky dáme do buřta. Ty jsou prostě vynikající! Masíčko, akorát špeku... a jak voněj! Zrovna včera jich dovezla sedm. Tak jsem po večeři, když Ane šla na angličtinu, pejskovi dva sněd :-)
Vysočinu v Tescu?!? Až na barvivo má stejné složení rohlík a vyšel by tě levněji :o)))
To ne Radko. Rohlíky v těhle řetězcích asi dělaj z pilin. Z toho by sojový salám neudělali. :-)))
Tak to nevylučuji. Už jsem hóoooodně dlouho v Tescu žádné pečivo nekupovala. A vlastně, ani to neplánuji.
Já v těhle řetězcích taky pečivo nekuji ( unás je Lidl, Penny a Kaufland). Nekuji ani to, jak říkají z vlastní pekárky. Mražený polský sr..... nemusím. Radši si koupím dražší, ale lepší. Abych koupila jejich piliny, musela by být nouze nejvyšší.
http://xman.idnes.cz/uzenar-jan-svacek-cesti...
http://hradec.idnes.cz/lide-hledaji-kvalitu-v...
U nás na parkovišti se střídá několik pojízdných prodejen řezníků. Jeden má skvělé klobásky, druhý tláču, už je mám celkem vychytaný. Blbý je, že jsou tam většinou když já jsem v práci.
V hypáču podle obsahu masa (80, raději 85% párky a salámy konkrétní vyzkoušené).
U uzenin jednoznačně nejsem tak bohatý, abych kupoval levné...