Myslím tím dárek od někoho blízkého...
Já mám jeden takový před sebou. Dostal jsem ho od Ane teď v neděli: nový mobilní telefon pro seniory Aligator A 850. Velký displej, velká tlačítka a zezadu SOS tlačítko. Snažím se ho pochopit už druhý den - a pořád mi to nejde. Copak o to - jak se vkládá PIN - to jsem pochopil už po třech hodinách pokusů. Ovšem po PINu se ozve úděsně hlasitá melodie a absolutně nedokážu pochopit, jak to ztišit. Zcela evidentně se jedná se o velmi složitý přístroj, který není určený pro každého. Na tohle vysoká škola prostě nestačí. Kdyby tenhle telefon dával zaměstnavatel svému pracovníkovi při příležitosti jeho odchodu do zaslouženého důchodu, tak to s tím člověkem nutně musí šlehnout - zemře a žádný důchod pobírat nebude = pro státní kasu ideální varianta důchodce... :-)
Pokračuji zítra, jsem z toho aligátora totálně vyčerpaný :-)
A jak u vás - jaký padarók vám udělal v poslední době fakt radost? :-)
Hehe, telefon pro seniory, u kterého jeho obsluhu nechápe ani ještě hodně předdůchodový kluk :-))) Asi bys měl začít uvažovat jako takovouto technikou nedotčený důchodce ;-)
Co se týče té otázky, tak největší radost mi dělají dárky jen ty, které koupím sám ;-) To vybírání, přehrabování nabídek na netu, hledání kde to mají nejlevněji, pak modlení se aby to "zrovna dnes, kdy to mermomocí musím koupit", měli zrovna v tom v krámě, kam se proto chystám jet :-)
Naposledy to teď před necelým měsícem byl androidový tablet ;-)
P.S.
Hele, když to tedy je telefon "pro seniory", rozuměj "důchodce", neřve ono to schválně, protože si výrobce pod takovým důchodcem představuje poloslepého, ale především nahluchlého, technického analfabeta ? :-)))
Srandičky, srandičky, až budeš jednou svojí 80ti letou matku učit, jak zacházet s novým mobilem, tak se budeš divit, jak záludný je mobil pro seniory.
Prioritně písmo - i to největší písmo je pořád malé.
Pak to tlačítko SOS - to je sice dobré, ale bohužel se velmi dobře daří, že ho senior omylem zmáčkne jen vezme mobil do ruky.
Tlačítko "syn" a "dcera" taky dobrý, ale když má senior dva syny nebo dvě dcery.
Nebo je naučit číst a odesílat smsky...
Zkrátka s kritikou počkej, až si to jednou vyzkoušíš :o)))
Matku s mobilem. Já minulý týden svého 80letého otce učil nějaké věci na počítači. To teprve si člověk uvědomí, jak funguje stáří. Vysvětloval jsem mu to totiž už v létě. :(
Ano, to je omyl ajťáků, kteří neznají základní pedagogickou poučku "Opakování je matka moudrosti". Větu "Vždyť už jsem ti to JEDNOU vysvětloval!" také u PC slýchám často.
8-)))
Třeba ho to nebaví. Co mě nebaví, to si nepamatuju i kdyby mě to někdo opakoval denně. To si pak zapamatuji jen to, kdy mi to naposledy tloukl do hlavy :o)))
Právě, že ho to baví. Objevil počítač "hrozně pozdě", někdy v sedmdesáti. A baví ho to moc. Nikdy bych to nečekal. Celý život někde něco kutil, svářel a montoval, kdybych tenkrát znal lehokolo, tak by byl schopný mi ho postavit. A pak už mu došly síly a PC + fotografování našel jako náhradu. Ale vidím, jak některé věci už jsou pro něj těžko naučitelné.
Nejde srovnávat generaci, která mobil poprvé vidí v sedmdesáti a generaci která se s mobilem pomalu narodí.
Jsou ovšem i výjimky. Tcháni mají kolem osmdesáti, mají mobily tři a základní funkce - volání, posílání sms zvládají dobře.
Holt máš štěstí, tak si toho važ :o)))
Moje mamka je naštěstí také technicky zdatná a zvládá PC i mobil.
Co jsem psala, to je případ kamaráda, jehož matka s mobilem neustále bojuje. SOS volání je téměř na denním pořádku a bohužel nejde to hodit za hlavu, protože nikdy nevíš, zda je to omyl nebo není.
Mámě je 85 a pravidelně, když se jí "Aligátor" vybije: "Ten šmejd zas nefunguje, mám ho na nabíječce, na obrazovce běhají nějaké čtverce, ale netelefonuje!" Prostě starý klasický telefon s vytáčením čísel se zapínat nemusel ...
Zato o 12 let mladší tchán zvládá i PC. Teda, pokud zrovna nezapomene na "Enter" - Všechno jsem zadal a nic! Taky ho párkrát vyděsila hláška že se má přihlásit ke svému účtu - "já to věděl, že po nás důchodcích budou chtít platit" :o)))
Má to fakt fungovat? Není to čokoládový? Blížejí se velikonoce a čoko jsou nejen zajíčci :-)) Takže zkus to vybalit a kousnout do toho :-))
Kdyby to byl velikonoční dárek, tak by to dostal dneska, na Zelený čtvrtek. A hledal by to ukryté na zahradě. :))
Na velikonoce se davaji darky? To neznam.
Nejen na velikonoce ! Furt a stále. Já dostávám od nejbližšího člověka (nikdo mi není blíž než já sám sobě) něco pěkného a zajímavého každou chvíli. A trefí se prakticky pokaždý.
Mimochodem, co takový velikonoční botičky s mačkama ? :-))
Vždy jen ten, který si koupím sám. Ačkoli sám jsem se vždy snažil koupit každému a potěšit každého dárkem, který ho skutečně potěší a který si přeje, tak mně vždy kupovali samé kraviny a nikdy se o mé přání nikdo nezajímal. Ani rodiče ani partneři. Proto si dárky zásadně kupuji sám.:-) Možná mě snad jednou na stará kolena potěší nečím mé děti.:-)
Tak třeba na Vánoce máš jedinečnou příležitost svézt se s dětmi - dokud ještě Ježíškovi píšou;o)
"Mily Jezisku,ja bych si pral:
Pastelky
Novy hasicsky auto
Novy kolicko
Novy kopacak
Nove DVD Cerveny trakturek
A jeste objektiv na fotak a dvoutydenni poukaz do lazni.:-)))))" Asi tak nej si to myslela?:-)
Jako se tam jen tak mimochodem nenapadne pripichnout?:-)
Tady jsme ti drahý tatínku přinesli dáreček. Kladně vyřízenou přihlášku do domova důchodců.
Doufáme že ti udělá stejnou radost, jako udělala nám.
Tak to jsou opravdu ale opravdu nepekna slovicka.Ale myslim,ze moje deti zrovna s timhle mit starost nebudou.Bo v nasem rode dlouhovekost nehrozi.Vzhledem k tomu,ze do duchodu ma muj rocnik jit v 67 letech...tak v tomhle ohledu jsem rozhodne,rozhodne v klidu...pri sve telesne konstituci.:-)))))
Tak si představte, že ten telefon na mě mluví! Vytáčím číslo a po zmáčknutí každé číslice ji ten telefon nahlas zopakuje! Jako kdyby viděl, co sem zmáčknul...
Už umím odeslat + přijmout hovor, napsat + odeslat + přijmout + přečíst SMS, fotografovat + prohlídnout si snímek a poslouchat na tom rádio. Zbývajících cca 900 funkcí pokládám za zbytečný, ty nestuduju.
Je tak krásné být seniorem a rozumět si s tímhle složitým aparátem... :-)))
Ty jsi tak sikovny!!! :-) To mluveni jde urcite nekde vypnout, pokud nechces, aby nejaky spion zjistil, na jaka cisla volas. :-) Moje mati ma Aligatora taky a na ni nemluvi.
No - jsem šikovný, jsem. Já totiž technické vymoženosti nemám v lásce, něco nechápu, něco prostě nechci = ani se nesnažím pochopit, jsem vysloveně humanisticky zaměřený. Z technických záležitostí mě vpodstatě zajímaj jenom ty, co nějak souvisej s vařením - trouba, sporák, lednička... tyhle obsluhovat umím :-)
Při vší skromnosti si dovoluji tvrdit, že jsem pro Ane docela výhra v loterii :-)))
Mně by vzadu v mozku znepokojivě zněla otázka - co mi tím chtěl darující říci, že mi daroval mobil pro seniory?
Příprava na exkurzi do krematoria?
U mě osobně již proběhla. Mám již připravený tuk (abych se nepřiškvařil) a speciální konstrukci (abych nepropadnul roštem).
S tou speciální konstrukcí bych si to rozmyslela. Uvědom si, že když nepropadneš, tak tě prostě prošťouchnou :o)))
Případně propasírujou... :)
Vy mně tedy dáváte, já myslel, že vše je již vyřešeno, pár minut žáru, shrábnout na lopatku, rozprášit na louku, místní holky pomočit...Ještě se na vlastním pohřbu starat o tolik věcí, to z toho aktu moc mít nebudu.
"Rozprášit na louku", to zní moc prozaicky. Suchý má někde v textu, že se "nechá rozptýlit děvčaty". To se mi líbí mnohem víc :-)
Prosím Tě, přihoď kousek víc, nemohu si na ten Suchého text vzpomenout.
Sem blbej. Mě se to krapet popletlo. Ti dva mají do určité míry podobnou poetik, tak mi to nějak uvízlo v tý hlavě...
NA PRANÝŘI
V hospodě Na pranýři dneska vůbec nezapadá slunce
A zavírá se o hodinu dýl
Na počest traktoristy Šulce
Co se včera znovu narodil
Sedíme a je už po půlnoci
A číšník nese další rundu s kofolou
Posloucháme, jaký je to pocit
Když se člověk, nechtě, stane mrtvolou
"Je to jak když vám pole pod traktorem někam uhne
A pluh nemůže brázdu zachytit
Blbý na tom je, že člověk ztuhne
A nemůže to nijak ovlivnit
Pak vás dají do společné šatny
Zhasnou světla a zapnou chlazení
Norkový kožich by nebyl špatný
A něco od Rettigové ke čtení
Po městě pendluje černý stejšn
Jednoho dne pro vás přihasí
Neuslyšíte congratulations
Odveze vás v každém počasí
V očích máte smrt a na tacháku 15 nebo 20
A stuha s tím, jak měli vás rádi, příjemně šimrá pod nosem
Když už si ten úřad s kosou na vás zased
Ukryje vás nejlíp černozem
Jen černé turistické značky vaši cestu nyní měří
A nepomůže už žádné snažení
Pomůže jen to, v co člověk věřil
Dokud ještě chodil po zemi "
Všechny nás to pomyšlení zebe
Jedni se bojí a druzí strachují
My nevěříme v peklo ani nebe
A natož v lidi, co nás sledují
Vytvořili jssme si svoje vlastní báje
My nechcem mezi žádný čerty rohatý
Pojedem do březového háje
A rozptýlit se dáme děvčaty
Až to na nás přijde, tak ať muzika hraje
Dechovka ať stojí před vraty
Pojedem do březového háje
A rozptýlit se dáme děvčaty
Pavel Dobeš, 1986
Děkuju. Toho Dobeše znám taky. Včera, když jsem se ptal, mě naskakovalo v hlavě jen těch pár tónů "rozptýlit se dáme děvčaty" a nemohl jsem přijít na to co je před a co je po. A protože Suchého mám dost naposlouchaného, neb moje dcera jednu chvíli neposlouchala nic jiného, dráždilo mě, že jde o nějakou jeho písničku, kterou neznám.
Se mnou to nebudou mít lehké; chci být rozprášen na Lysé hoře... :)
Proč ? Tam asi bude stačit otevřít pixlu a ty už vyvětráš sám...
Ale někdo tu pixlu tam musí vynést. Já sám se tam asi už nevodšprtám... Leda bych se nahoru přesypal... :-D
Je tam nahoře alespoň stánek s hotdogem ? Jestli jo, tak se to tam dá poslat poštou. Za tři pětky a dva dny jseš tam...
Jsou tam krmítka dvě... ;-)
Problém je, že rozptyl tam není jaxi povolen. Resp rozptyl není povolen nikde, krom míst k tomu určených... Takže tam musí se mnou vyběhnout někdo "natajno"... Anebo vyběhnu já s ním a budu ho/jí po nocích chodit strašit! Co jeho... VŠECHNY!!! :-))
Jakýpak není povolen. Sypání inertníma směskama je povoleno i v prvních pásmech národních parků. Zase si nenamlouvej, že budeš něco víc...
To neni spatny napad, dat si takhle do auta dve tri urny, kdyby to v zime klouzalo...
To chce ale popel z pořádně drsnýho chlápka :-)
I z drsnýho chlápka zbude jemnej popel...
Ale ten popel vůbec není jemnej, je dost hrubej, je to taková divná škvára, jemný je až teprv potom co ho proženou mlejnkem, takže dát hrubé mletí a je to akorát :-)
http://youtu.be/JpL12ilpDnQ?t=4m5s
a pokračování v 9:00
http://youtu.be/JpL12ilpDnQ?t=8m58s
No cestou na Lysou je to už celkem slušný hřbitov:-).
Jinak kamarád mých dětí pronesl docela prima hlášku, že když se na běžkách zabiju na nejvyšším bodě Vendryně(bylo to tam tak označeno), alespoň jednou v roce na dušičky vytáhnu své děti od počítače:-).
Tak na tu Lysou se Tvůj syn, už celkem hezky projde:-)
No ke 40 narozeninám jsem dostal vyhlídkový let ultralightem a to mě udělalo opravdu radost. Další mé přání je seskok padákem, ale to manželka asi zatrhne, ikdyž moje pojistka je napsaná na ni, tak nevím co blbne.
Je to asi 14 dní, kdy mne jedna bábrdlinka na Smícháči poprosila, zda bych jí s tím jejím Aligátorem nepomohl. Nějak si ho zamkla a nemohla volat. Já ti na to koukal, mačkal a co myslíš? Neodemknul:-) Bábrdlinka poděkovala se slovy: "Tak mi budou muset volat oni, no".
Jestli to je stejný krokodýl, co má máti, tak se zamyká posuvným čudlem na boku. Žádný kombinace tlačítek nepomůžou :o)
Jo tááák...tak to bude ono:-)))
Ale bacha, tak snadný to neni. Je tam ještě druhej čudl na svícení (má to bílou LEDku) a na druhý straně myslim na rádio. Takže "hledej šmudlo" :o)
No snad už na to babička přišla sama. Ale byla z toho taková nešťastná. Bylo cítit, jak je bezradná... Bohužel jsem neměl moc času (jel mi vlak). Jinak bych tam s ní asi zůstal delší dobu a hledal:-)))
je to sice už 2 roky ale největší dárek pro mě byl když jsem od strýce dostal k vánocům VT-55A ale hlavně to,že jsem ho nemusel platit kromě nafty.
S tím se asi parkuje dobře, co ?
No hlavně než zaparkuje, tak má dvacet litrů nafty v komíně:-)
nevím jestli 20 ale dost. motor je vícepalivový V12 40-litr 560 koní.Spotřeba po silnici je 170-250L/100km,v terénu při plné zátěži 750-1200 L/100km
Top když jedeš na vejlet, tak za tebou jezdí strejc s cisternou, ne?:-))
Jako rodinné vozítko teda nic moc:-)
nárže to má velké-2x 1500 litrů.a jede to téměř na vše(benzín, čistej i s olejem,nafta,etanol atd...) ale leju tam naftu s olejem,sice to dost hulí ale to mě nevadí a ostatní ať si třeba prskají.Jednou jsem stál na křižovatce vedle nějaký paničky v audině měla stažený okýnka a pořád zjištovala kam pojedu abych ji náhodou nepřejel.A já ji tak vtipně řekl zavřete si okýnko a ona nic.Když padla oranžová dupnul jsem na plyn a jen slyším "ty prase" od tý ženský z audiny.Není divu když jsem jí to "trochu" zadýmil černým kouřem.Nojo pražák,musel jsem ji trochu potrápit. bohužel to má výfuky z boku nad pásama takže přímo jí do okna.
Nechceš nám tady tvrdit, že s tím normálně jezdíš po silnici, že ne. Ještě bychom tomu mohli uvěřit... :-)
Já tomu aj věřím. U nás v Milovicích s tím občas taky jezdí po městě:-) Ale u Tesca jsem je parkovat ještě neviděl:-)
správně to na silnici nesmí ale když tě poldové nevidí,já s tím jezdím docela často.
no kdybych to bral pořádně tak není problém zaprkovat někomu na střeše auta.Dost často to stojí v ulici na trávníku před hospodou.Popravdě když jsem s tím jel minule nakoupit do tesca tak v garážích to byl dost problém.
Teď jsi mě pobavil:-)))
jízda tankem na soukr. pozemku:řídí strejda
http://www.youtube.com/watch?v=jU-Wh1VEMJw
Tak...a je zoráno:-)))
Když jsem byla v roce 2007 ve Francii, tak do jednoho kempu přijela tahle vozítka dvě. Zkrátka někdo si jezdí na těžko na kole, jiný v obrňáku :o)))
Docela jsme ale ty dvě rodiny obdivovali. Ani nevím, odkud byli, nějak nebyla příležitost to zjsitit.
cože,do kempu s tankem?? tak to jsem ještě nezkoušel a popravdě při té spotřebě nafty to ani zkoušet zatím nebudu.Nejdál kde jsem s tím byl bylo když jsem jel lyžovat do krkonoš,jelikož to je ideální na jízdu po sněhu.
A pamatuješ tenkrát na tu vyjížďku s nákoláky? Jak jsme přijeli k takové malé hospůdce, tam pár strejců s nalitým pivem a před hospůdkou obrňák. A zda nechceme svézt?:-))) Já tenkrát myslel, že ten obrňák bude snad i lítat. Jsme bylo rádi, že jsme nevypadli, páč řidič měl asi nahnuto a pořádně nám ukázal, co ta věc umí:-)))
Jojo, to byla památná akce - Unhošť - mlýny.
Tam jsem taky poprvé viděl brodit vodní tok nikoliv napříč, ale jít prostě po proudu (Mamut) :-)
On šel snad dokonce proti proudu myslím :-D Jinak to vozítko bylo u Krmelce v Poteplí :-)
Jo, tak tu chůzi potokem, tu mi dodnes otlouká o hlavu, protože jak hodil to kolo do potoka, tak si urazil světlo z řidítek :o)))
Ono to sice vypadalo ftipně, ale ve skutečnosti byl neuvěřitelně nasrán, páč prý nějaká "kráva" nás narvala s kolama někam, kudy se nedalo jít ani pěšky :o)))
Tak když odbočil do potoka...:-))) Tam mu to ta "kráva" snad nenaplánovala, ne?:-)
Ale nevypadal nasraně. Naopak mi přišel, že z toho má srandu:-))
A vánoce už jsou zase tady !!! Santa Klauzů už zapřahá soby, ježuch strojí stromeček - a stavitelný sedlovky jsou už pomalu na cestě :-) Zase se s tím dárečkem přesně trefili...
Kde? Jaky? Zacinam uvazovat ze bych to taky privolal... 8-)
Volba padla nakonec na CB Joplin 4R. Přiblížili se cenou k těm nejlevnějším a navíc to vypadá, že má nejmenší výšku toho nepohyblivého "balastu" (upínání sedla atd...). Od rámu k sedlu nemám moc místa a tahle se vejde tak akorát. A s bráchou je objednáváme najednou, aby jsme si nezáviděli :-)
bereme je z náchodskýho Axitu, osvědčenej kameňák s e-shopem. Cena na netu nejnižší, poslání zdarma. Já si ale pro ně jedu, mám to kousek a mám rád tu přespultovou atmosféru u těhle vymazleností. Navíc si dojedu do Kudowky pro loupáčky... :-))