Včera vpodvečer jsme na zahradě udělali ohýnek a ugrilovali naložený maso, krkovičku - no něco fantastickýho! Úplně plasticky jsem viděl toho mladýho šťavnatýho bejčka, jak se prohání svěžíma pastvinama po argentinský pampě, netuše, že ho kus sežerem tisíce kilometrů odtamtud, v malým českým Poříčí nad Sázavou. Přišli sousedi odnaproti, pokecali jsme... tyhle "letní" ohně se mi prostě líběj.
Taky vám tohle přináší radost? :-)
(P. S.: já si nejsem masem moc jistej, jestli náhodou je krkovička z prasete, tak si to tam vyměňte - správně by bylo "Úplně plasticky jsem viděl to mladý šťavnatý prase, jak se prohání svěžíma... ". A teď pudu láskyplně vzbudit Ane, už slyším dole řehtat naše oře :-).
Já letos zažil obrovské rejdění kolem vatry (právě včetně opékání). Na svátek Purim jsem byl ještě v Izraeli a překvapilo mě obrovské množství jídla, ovšem toho masa moc nebylo (ortodoxní se k tomu staví nepřátelsky). Mně bylo maso opečeno, hodně ryb a moučníků. Pro přítomné všeho hodně (dokonce obrovské množství alkoholu - s účelem se zmazat, poněvadž svátek k tomu vybízí), včetně velkého hluku (dítka dokonce používají české řehtačky) a velké množství kasiček a vypisování šeků na charity.
Přednost dávám však docela obyčejnému opékání buřtů na ohni.
Ještě dodám - osobně dávám přednost prorostlému prasátku před hovězím (Jurimír musí nad námi oběma trpět).
Jurimír určitě netrpí. Víš jak je dobrá na ohni opečená paprika, cuketa, lilek, česnek či brambora?!?
Spíš trpím já. Mám sousedy, kteří pořád něco pálí či opékají, takže to u nás často smrdí jak u cikánů. Takže jsem si postupně vybudoval negativní vztah k ohni mezi baráky.
Pálení čehokoli je děs. Dřív jsme to praktikovali, ale už dlouho to neděláme. A sousedé naštěstí rovněž ne.
Loni jsme si ale oblíbili grilování - když bylo hezky, tak víkendové obědy byly skoro pořád na grilu.
A jak to tedy děláte (Petrp i Radka) třeba s prořezanýma větvema teď na jaře?
U nás je bývalá obecní skládka, nezrekultivovaná, pouze zavezená nějakým rumem a tak se zatím zavírají oči nad tím, když tam někdo přiveze bioodpad. Ono těch větví není moc, na zahradě velikosti dámského kapesníku je jen jedna škumpa, víc je všelijakého plevele.
Já na zahradě stromy nemám. Mám jen asi 6 ibišků a z nichy ty větývky zkrátka hodím do popelnice nebo si počkám když je přistaven kontejner na zahradní odpad.
Teda vlastně větve mám akorát ze sousedovic thůje, která k nám jednou za čas přeroste. Tu teda pak beru radikálněji.
Větve z ní řeším stejně.
Mimochodem, pokud by někdo chtěl za odvoz dříví na topení, tak potřebuji zlikvidovat nasbírané zásoby z let minulých, kdy jsme ještě ohniště měli.
Je toho docela dost a zavází mi to v kůlně.
No jo, tak to s Petrpem nemáte zahrady, ale zahrádky. Možná jenom předzahrádky.
Od té doby co místo ovoce pěstuju na zahradě proutí a větvoví (nevím čím to je), tak mám vzadu takovou hromadu větví, kterou v předjaří zvětšuju a pak celoročně rozebírám na ohýnek. Spálit to celý naráz se mi nikdy nepodařilo. Hromada je větší než já, syrový proutí nehoří, resp. nevyzpytatelně a trvá to, a navíc se mi do hromady vždycky nastěhuje takovej malej ptáček. Dva ptáčci. Napřed tam tím roštím hopká a prohlíží si to a já mu říkám ptáčku tady ne, budu to pálit. A když přijdu další den už je tam hnízdo hotový. No tak je nechci rušit a nepálím, jenom v létě beru suchý na ohník na buřty, a hromada přečká do příštího jara.
Jinak v neděli jsme s vílou buřty upekli a koukali na hvězdy a srpek měsíce, a v pondělí už tam hopkal ten malej ptáček a vybíral místo na hnízdo. Tak letos už zase pálit hromadu nebudu, no. :-))
Připomněls mi dnešní požadavek před poledním spaním: "Mamííí, otevži mi okno, aby mi sem zpívali ptáčky;o)"
Co si u té hromady ještě vybudovat letní poležení;o)
Tak naše kauza ptáček má dnešní večerní pokračování:
Okno otevřeno i večer, výmysly přestaly až když jsem prohásila, že jinak neuslyší ptáčky. Takže chvilka ticha, ptáčci opravdu zpívali, dokonce vícehlas. Po chvilce:
"Mamí, ale oni uš ty ptáčkové nezpívaj!"
"No, to proto, že už usnuli"
Brek
"Ale jááá je neslyšííím chjáápat!"
až se ptáček bybatolí z hnízda, zkus místo ohně štěpkovač a pak to nasypat na květinový záhony. Hnojí to a zároveň to brání vylízt plevelu. Ne, že by nebyl žádnej, ale výrazně se to sníží.
Štěpkovač nemá u nás ve vsi nikdo. To bych byl první, ale proč ne.
Ono v té hromadě větví potom bydlí i další. Zaroste to trávou a není dovnitř vidět. je to na konci zahrad směrem do luk... Jednou jsem taky u ohně poslouchal jak za řadou rybízů chodí ježek, ale zdálo se mi toho rachotu moc, tak jsem se šel podívat. Když si oči zvykly na tmu, rázoval tam velikej jezevec a vedl asi tři malý mladý za sebou. Možná taky bydleli v té hromadě.
ježci v podobných hromadách přezimují, ale nikdy se mi nepodařilo přesvědčit tatíka (máme společnou zahradu) že bychom tam pro ježky aspoň malou nechali. Teď když už nemáme psa, tak by nám nevadili. Spíš naopak, jsou to hmyzožravci...
Jezevce jsem tedy ale potkal jen v Zoo, to ti závidím.
Pokud bys chtěl ten štěpkovač pořídit, tak nějakej hodně výkonej, profi. Ty 2kW hračky jsou úplně naprd. Dělá to jen kravál, žere elektriku a jinak nic. Sám teď jeden prodávám - ale tobě ho neprodám, nechci aby ses pak na mě mračil...
Dnes to bylo podruhé :) Krkovička - mňam. Já mám ráda venku i snídaně.
Celý víkend jsme byli se skupinkou dětí na tábořisti v lese. Veškeré jídlo se tam konzumuje pod širým nebem, prostě krása. Odpoledne jsme natahali spoustu chroští, větví a klacků, podle toho, kdo co zvládl, a rozdělali jsme letos první ohýnek. Opekli jsme buřtíky a hned poté vytáhli kytaru. Zpívaly se nejrůznější písničky a my užívali pohody. Malé městské děti, které s námi byly letos poprvé, zíraly na tu idylky s otevřenýma pusama. Nic podobného ještě nepoznaly,bohužel. Dnes se mido té civilizace ani nechtělo:/
Ano v sobotu a byla to paráda.
my zahájili opékací sezonu v neděli, ale nikdo nekoupil dřevěné uhlí, tak to byla klasika na ohýnku, buřtíky. Jinak v neděli jsem pálila co spálil mráz, skoro všechny vřesovce a ostříhané růže. Nedovedu si představit, že bych vozila větve do sběrného dvora vzdáleného 10 km, v letních měsících u nás bývá občas kontejner na bio odpad, ale zdaleka to nestačí potřebám naší čtvrtě. Okolní vesničky jsou na tom mnohem lépe, než my pražáci :-(
Tak jsem se dnes v ramci snahy zabavit syna ptala, jestli mu mam udelat ohen, tak ze pry jo. Pak si vzal jabko na opekani, pak prisel i druhy syn, ukazalo se, ze mam klobasy a mame za sebou taky letosni prvni opekani na ohni. Deti se spoustu casu venovaly sve oblibene zabave - rezani nozema - a ja sedela na prazci a popijela pivko, proste idylka. :-)
U nás se asi nejvíc těšíme na ananas a děti na křidýlka a brambory :)
Na křidélka máme fintu, poskládám je do velkého grilováku na rybu . obalím alobalem a napřed to pořádně prohřeju než sundám alobal na upečení... žádné krvavé kloubky a pohodlně se to obrací na mříži najednou :)
Ad alobal:
Takhle jsme kdysi píkávali ryby. Takový ty vajgly okolo deseti centimetrů. Jen rozříznout bříško, vyndat obsah a dát do něj kousek másla a spoustu chilli a navrh taky chilli a případně kopřivy nebo něco takovýho, když to rostlo vedel, do alobalu a na kámen na ohništi a po nějaký době sežrat i se šupinama atd.
No nic, jak děláš ten ananas?
Jednoduše :)
Jedním nožem oloupu.
Druhým nožem a na druhé straně prkénka nakrájím cca na 1-1,5 cm silná kolečka..
No a teď je spousta variant.
Můžeš ho naložit na chvíli do alkoholu :) Ono se tvrdí že koňak a ták, ale já používám takový ty levný "napoleony" co dostávám o tchánovců, ono se to moc pít nedá.
Potřít medem, nechat naložený ..
Nebo :
Můžeš ho pomazaný medem posypat/natřít něčím pálivým, co máš rád. Medovo-pálivý je dobrý :)
Nebo:
Může se dát máslo a cukr udělat ho úplně nasladko... v tom případě cukr dávám na vrch už grilovaného plátku lžičkou, ale pak už neotáčím, kartamelizovaný to děsně zasírá rošt.
V podstatě si můžeš udělat sos jako na stejky, citron, med , nějaký koření...
Všechno odležet minimálně hodinu, pustí to vodu, nebo klidně přes noc, žádný problém
Grilovat tak pět minut každou stranu ? Neměřím to... přiměřeně...
Všechno se to dá dělat i na plechu/pečícím papíru, ale oheň je oheň :)
bod a dík. vyberu si z toho něco, co jím a někdy to zkusím.
nanas mě fakt nikdy nenapadl....
Hele mě poprvé napadl v Brazilien Ambiente, mnoho let tomu nazád.
Když mě to přinesli, tak jsem se divně koukal, při dalších návštěvách jsem mu vyhradil čestné místo ..
A pro jistotu opakuji, nikdy nekrájet ananas tím samým nožem co se s ním loupal a na tom samém prkénku :)
Ps Jinak podobně peču lilek, ten navíc nakládám do oleje....
A proč ta výměna nožů? Já to vždycky mastím jedním.
taky by mě to zajímalo také vždy používám tentýž...
Jestli on se újezďák nechce pochválit že mají doma dva nože a dvě prkýnka.
to máme víc než 2 :)
Stačí otočit, ale udělej si doma test půlku ananasu nakrájej tím samým nožem a půlku jiným a jinde ... a vsadím se že pochopíš v čem je rozdíl až ochutnáš :)
U syrového je to fakt znát...