Jednou za čas můžete v okolí Vltavy v Praze spatřit zvláštní oválný předmět na dvou kolech, který uvnitř světélkuje. Pokud máte to štěstí a zahlédnete jej, stali jste se svědky provozu pražské cyklosauny. Nápad na pojízdnou saunu, kterou si každý může připojit ke kolu a přivézt přímo k rybníku nebo řece, vznikl v mezi pražskými cyklisty. Prý jde o světový unikát, který nemá obdoby ani ve Finsku, rodné zemi sauny...
Celkem dobrý tohle. v tom by se dalo v zimě i bydlet a přitom cestovat na kole. I na sever :-)) Ty kamna jsou nějakej větší dřívkáč?
G.
Jo, je tam dřívkáč, ale ne nijak velký. Z těch fotek při otevřených dvířkách je to pěkně vidět. Je fakt, že bydlet v zimě by se dalo. Jednou jsem v tom na nábřeží i nocoval a stačilo mi pár polen. Původně jsme měli odjíždět "za chvíli", tak jsem řekl, že počkám uvnitř. No a najednou bylo 5h ráno ;)
Mám dotaz.
Nepřesahuje to povolenou šířku?
Jo, přesahuje a bohužel i tu novou ;( Je lépe, když někdo jede za vozem aby hlásil situaci, páč přes to není moc vidět, pokud nemáš dost široká zrcátka. Dlouhé tažné vozidlo ale stačí trochu ohnout a vidět je. Při krátkém se souprava při ohlížení o poznání více zavlní. Výhoda je, že se před tebe jen tak někdo necpe a počká, než se uvolní protisměr.
Tož, nebudou mě tam pak chodit okukovat nějaká individua či úchylní spoluobčané?:-() Co pak, když zastavím a někdo mě převrátí či uvnitř zavře?:-() Tož nic ve zlém, ale myslím, že se už člověk asi spotí při přepravě na místo určení,tak nač pak uvnitř.:-)Asi bych si uvnitř připadal jako ten vlk v té telefonní budce z Jen počkej zajíci.:-)
No chce to nějakou stráž před vchodem, protože lidé jsou zvědaví. Naposled nás tam překvapila jedna dívka, která šla z vedle kotvícího parníku v povznesené náladě ;) Kupodivu vnitřek mi stísněný nepřijde, ani jsem to od nikoho zatím neslyšel. V běžném autě je to podle mě horší.
Pokud se dá cyklosauna vytopit na 80 st., tak to není zrovna moc, ztráty tepla musí být značné /jasně,že se nedá použít silnější izolace, to už by to nikdo neutáh/. Ale nápad to není vůbec špatný. Ostatně, když byli Fini součástí mírových jednotek v bývalé Jugoslávii, tak měli s sebou mobilní sauny /neviděl jsem na vlastní oči/, jakési budky, asi jen pro jednoho chlapa,vytápění nejspíš elektřinou.
Rekla bych, ze indianska sauna (celty pres proutenou konstrukci) bude mit vetsi tepelne ztraty. Kdyz se udela hodne pary, staci pro saunovani i nizsi teplota.
Součinitel prostupu tepla se pohybuje u Marolonu šíře 8mm kolem 2,7-3.3 W/m2K, což odpovídá asi 3cm dřeva. Horší to bude asi s tou ohnivzdornou plachtou kolem komína. Každopádně roztopit to jde pořádně. Někdy tam musíme teplotu změřit. Páru jsme zatím také nezkoušeli ;)
http://www.saunasessions.ca/mobilesaunas/index...
ale tohle je lepší
¨http://www.saunasessions.ca/mobilesaunas/index...
Jako recese dobré.
Ale jinak, přiznám se, smysl nevidím. Exhibování na veřejnosti mně neláká a jako důkaz že za kolem se dá vozit cokoliv a nahradit tak auta, je to křeč. Ale tak to asi myšleno nebylo.
Takovou věc bych viděl reálnou v Indii, Číně, prostě v zemích, kde je kolo stále ještě nejběžnějším dopravním prostředkem a vozí na něm opravdu cokoliv. Ovšem jen proto, že si auto nemůžou dovolit.
Děkuji za příspěvěk. Už jsem myslela, že jsem jediná, komu cyklosauna připadá jako bláznivý úlet.
Odvahu Matko, odvahu!
Musím teda říct, že si myslím něco podobnýho - konina (i když teda koňský karbanátky jsou moc dobrý! :-) ).
Kolo je sice dobrá záležitost, ba - co dobrá - nejlepší!, ale prosazovat ho do takovýchhle úletových záležitostí mi připadá nesmyslné.
Nejsi sama, jen mě prostě nudilo na to znovu poukazovat, už jsem se k cyklosauně vyjadřoval dřív ve smyslu k čemu to jako celkově má být + (ne)bezpečnost + (ne)praktičnost.
Já si šetřím munici na nějaký nový úlet, například cyklokaravánek nebo cyklorádlo nebo ták :)
? http://optican.blogspot.com/2010/01/bike...
nebo
http://batribike.blogspot.com/2010/09/caravan... ? :-))
Ještě to rádlo nebo spíš obracedlo ...
Teda když vidím ten kopec, nechtěl bych mít tohle za zády.
No to ještě nevíš, že pod tím kopcem je nechráněný železniční přejezd. Nedávno se tam muchlovala nějaká buchta v oktávce s regionovou. Naštěsí se nikomu nic nestalo, jenom auto na střeše a do šrotu a vlak pořádné zpoždění.
Nápad cyklosauny vzniknul právě v při používání autosauny. Připadala nám omezující v následujících bodech:
1)Je třeba motorové vozidlo s koulí
2)Je třeba někdo s řidičským oprávněním
3)Saunopřívěs za auto musí mít TK
4)Tam, kde je zákaz motorových vozidel, nemůže ani sauna
Je to prostě jen evoluce. O exhibici jít právě vůbec nemusí, neboť místo provozu si každý určuje sám. Náplavka se osvědčila hlavně proto, že je tam zázemí Bajkazylu a dobrý přístup k řece.
Že se za kolem se dá vozit ledacos, je pravda, nákladní kola se sem vozí ale spíš z USA a západní Evropy. Vyrábí se i u nás, ale většina jde zase na západní trhy. Není to rozhodně proto, že si tam auto nemůžou dovolit ;)
Jinak tvůrci H3T.cz mají různé vychytávky, jako vodní sauna, létající sauna atd. Rozumím tomu, že to všechno může někomu připadat jako nesmysl. To mi donedávna jednokolka přišla taky! ;)
takze Ti (Vam) to proste pripadalo jako dobrej napad...
inu uz jsem se smiril s tim ze na nektere umelecke smery nestacim...
AD H3t-> nektere jejich napady jsou fakt pekne, ale mne je myslenka sauny vzdalena , takze jejich sauny beru jen jako umeni...
p
1- mam pocit ze se o cyklosaune mluvilo tak pred rokem- dvema...
2- drazi autori, proc delate takovou hloupost?
(prosim o odpoved od redakce ci primo autoru , ne od ostatnich ctenaru)
pardon, 2. otazka je formulovana nepresne
...myslim autory daneho vyrobku....
cele mi to pripada jako ten vtip z westernu>
"proc skocil nahatej chlap do kaktusu?"
"protoze mu to pripadalo jako dobrej napad!"
Nejsem autor ani jsem v ty saune jeste nebyl.
Jsem ale:
- nadseny cyklista
- miluju saunovani
- prilezitosti k saunovani s ochlazovnou v rece s krasnym panorama je fakt malo
Toz shledavam ten dotaz jako nesmyslny :-) . Ta sauna je proste skvela!
A k exhibovani na verejnosti jen dodam ze nikdo nikoho nenuti byt v saune nahy, beznym zvykem je mit prosteradlo a byt tedy cudne zakryt.
Nojo, ale do vody si prosteradlo nevezmes. Nebo jo? :-) Ja se v saune rozhodne nezakryvam (a skoro nikdo jiny taky ne), protoze se pak tolik nepotim, to salave teplo by se mi nedostalo primo na kuzi. A saunovani v plavkach (bezne v aquaparcich) mi proste prijde divne a neprijemne.