Hoří hovno?
http://knihy.heureka.cz/hovno-hori/
http://www.youtube.com/watch?v=-ilWF9bzGJU
Má mě rád, nemá mě rád?
V 05:41 rano bych chtel mit Tvoje starosti. To musel byt mejdan. 8-)
Vstávám bez budíku, pravidelně okolo 5.45. Takže 5.41 mi přijde jako docela normální hodina.
Brrrrrr. Chodim spat mezi pulnoci a druhou a 5:45 mam "pulnoc". 8-)
Já zase nerad umělé světlo, takže pro mě je čas po 22 hodině hluboká noc. Měl jsem kolegu, který to měl jako ty, takže jsme díky tomu mohli dělat mnoho hodin denně, já začínal po šesté ráno, pak jsme dělali spolu a on pak končil někdy po půlnoci.
No a taky nemusím řešit jaké si pořídím světlo, abych si mohl zajezdit po práci na kole. :))
Taky jsem si zvykla vstávat ráno kolem 5:30, takže budit se v tuhle ranní hodinu je pro mne normální. A díky tomu pak chodím spát kolem deváté večer.
U mě to ale není díky umělému osvětlení, já jsem se spíš přizpůsobila režimu taťky, který musí vstávat ráno do rachoty ještě o hoďku dřív...
Kdo je Jářek?
(5.p. Jářku)
Co to je gamesa?
Vyskytlo se to tuhle ve vedlejší diskusi.
?
Zpravidla počítačová hra, z anglického "game". Jak to ale získalo zprzněný tvar "gamesa" ale netuším :-)
"gamesa" je singulár od "games"
Jasně, mně to v noci nějak už nedošlo :-)
games = hry -> gamesy
game = hra -> gamesa
No, a pak tu máme další zpotvořeninu, "gamesit" ;-)
Zajímavé:-))
Jak se to čte?
Odpověď na té měř každou otázku? Jednoduché!
42!
bod jsme ti sice dal, ale nesouhlasím!
To není odpověď na všechny otázky, to je odpověď na základní otázku Života, Vesmíru a vůbec. Tak jak řekl Hlubina myšlení. Kdybys náhodou nevěřil tomu největšímu a nejsložitějšímu počítači ve vesmíru, tak zkus si kupříkladu zadat do googlu:
the answer to life, the universe and everything
a ukáže ti odpověď 42 ale na jinou otázku už ne a no google má dycky pravdu, ne? ;-)
Z jisteho duvodu me momentalne zajima osud jednoho konretniho stromu. Tak nejak mimochodem vim, ze "zahadne" puntiky, nekdy carky, nekdy krizky... na stromech v lesich jsou znacky pro gentlemany s motorovymi pilami, co maji pokacet. Peclivym studiem jsem rovnez zatim zjistil asi tolik, ze v tom zadny moc system nebo predpis neni, takze spis zalezi na tom, jak to kde ktery "oznacovatel" dela a jak ma vycvicene ty drevorubce, kteri prijdou po nem.
Zatim jsem presne nezjistil, koho se zeptat konkretne (nekoho kdo to pacha v "nasem" polesi), tak by me pro zacatek zajimaly i nepodlozene spekulace moudrych hlav tady. :)
Tedy, v dubovem lese je vetsina stromu oznacena klasickym puntikem. (Zelene, ale to je asi jedno). Jeden jediny strom siroko daleko nema puntik, ale krizek (stejnou barvou).
To by mohlo teoreticky znamenat
1) tenhle ne, i kdyz na to vypada. Neni zdravy, ma velkou dutinu v kmeni, takze z hlediska tezby dreva je celkem bezcenny, z hlediska poskytnuti ukrytu ci hnizdni dutiny pro ptaky/zvirata je naopak v ramci lesa cenny velmi. Ze by to osviceny znackovatel bral v potaz?
...nebo...
2) tenhle prvni, pac je na spadnuti... :(
Vase teorie? Diky.
Pokud jsou označeny v porostu všechny stromy, prováděla se tam takzvaná taxace. Každý strom se změřil ve výčetní výšce, průměr se zapsal. Z toho se pak spočítá, kolik je daném porostu kubíků.
U probírek se značí jen strom určený ke skácení. Pokud se bude těžit v zimě, přidává se do značkovacího latexu (obvykle) tónovací barva. Jinak by byly bílé značky na sněhem ofoukaných stromech špatně vidět.
Dřív se značilo črtákem. Tím se do kůry vyryl křížek. To se dnes už z více důvodů nepoužívá.
Vysvětlení křížku může být v obou případech správné. Buď je strom doupný, nebo, pokud je kvalitní, zůstane na pasece jako tzv. výstavek.
No nevim, jak velky prostor se meri jako vzorek u te taxace... v urcite plose, hrubym odhadem tak 50x100 metru (je to na vrcholu takoveho hrebinku, proto vicemene podlouhla plocha), jsou oznacene v podstate vsechny stromy. Neni mezi nimi ostatne v podstate zadny rozdil, vsechny jsou zhruba stejne stare. Znaceni je s nejvetsi pravdepodobnosti delano sprejem.
Ten konkretni strom, ktery me zajima, je prave doupny. Ostatni stromy vypadaji bez dutin. No a to je prave to dilema, nad kterym dumam - jestli odlisne oznaceni toho jedineho ma znamenat, ze ho chteji nechat kvuli dutine (pro faunu ma hodnotu, na drevo je naopak prakticky bezcenny), nebo ho naopak chteji skacet nejdriv, aby treba behem tezby neohrozoval delniky. Na to teda laickym pohledem nevypada, sice ma dutinu, ale jinak se zda jeste pevny.
To bude označený budoucí mýťák, kde se dělá právě ta taxace. Počítají se všechny stromy určené ke skácení, ne jen nějaký menší vzorek plochy. Tomu by odpovídala ta plocha 100x50 m. Klasický mýťák 0,5 hektaru.
Pokud nejsou označeny všechny stromy, jedná se o tzv. předmýtní výběr.
Plocha se pak obvykle zalesní sama náletem, který je kvalitnější, než sadba. Jednotlivé stromy se později dotěží. To se dělá obvykle u smrku.
Výběr může být pozitivní nebo negativní. Tedy se vybírají ke skácení stromy špatně rostlé, suché, zlomené apod. To v probírkách.
Někdy je naopak výběr pozitivní. Vybírá se strom k danému účelu, co možná nejkvalitnější.
Takhle se vybírá třeba rezonanční dřevo na hudební nástroje.
To pak po lese chodil nákupčí, ťuknul do kmenu paličkou a fonendoskopem poslouchal.
Ohřívá se v mikrovlnce jen voda nebo i pára? Neboli: vytvořím v mikrovlnce přehřátou páru (páru s teplotou vyšší než 100°C)?
Myslela jsem, že tvoje děti jsou věku kojeneckého, tedy do 3 let?!?
No a proto máme půjčenou jakousi parní desinfekci do mikrovlnky. Taková miska s deklíkem a pařáčkem, něco jako na vohřívání knedlí v páře. Tak mě zajímá, co se tam uvnitř děje...
Proboha a na co vypařujete mikrovlnku?!?
Vždyť v ní tak jako tak prý nepřežije nic živýho...
Na ten pařáček se dají flašky a dudlíky a ty se desinfikají.
No to sou mi novoty...
To víš, já umím jen kalsicky vyvařovat :o)))
Ale stejně, já to vyvařovala jen cca první 3 nebo 4 měsíce, pak už jsem to standardně jen myla a event. vypláchla horkou vodou.
Právěže je to pohodlnější jen vyndat, sundat pokličku, a počkat, až to trochu zchladne, než to lovit z vroucí vody.
Je to rychlejší, ohříváš jen centimetr vody na dně.
Jen mě zarazilo, že hrneček, který přežije horký čaj, se v tom nějak zkroutil:-(
Nikdy jsem o tom nepřemýšlel. Ale vlastně proč ne. Pokud je mikrovlnný ohřev založený na tom, že se obrazně řečeno donutí molekuly vody otáčet, není řečeno, proč by se neotáčely molekuly vody ve vodní páře. Ostatně, když se mikrovlnka používá na rozmrazování, tak tam také není tekutá voda.
Jak tak čtu vše kolem mikrovlnky, zjišťuji, že jsem šťastný člověk. Nezatěžuji si mozek, kterak s tímto spotřebičem manipulovat a pokud s ním manipuluji, je to pouze jediný (za celá léta) primitivní úkon - šoupnu na minutu a půl do mikrovlnky hrnek (popř. šálek) s vodou, po vytažení zasypu čokoládou. Na nic jiného jsem ještě tuto troubu nepotřeboval. A pokud někdo (nějaká návštěva) má touhu se pohybovat v kuchyni - jsem diskrétní a nezavazím (ať si tam každá dělá dle svých potřeb a chutí).