Kazeta je v tomto pripade sice jednokolecko, ale dulezite je, ze na nem primo je cvrcek a sroubuje se na zavit primo na tele naby.
Nekde jsem tu zaznamenal, ze aby sla sroubovaci kazeta snadno sundat, da se mezi ni a telo naby utahnout otocka dratu. Ten se pak vytrhne a kazeta se snadno odsroubuje.
Jak ale zajistit, aby se drat neuvolnil sam od sebe? Ma nekdo takovehle reseni na kole?
Máš autentickou zkušenost nebo teoretizuješ?
Když jsem se dozvěděl o tomhle fíglu, začal jsem ho užívat(na Favoritu). Za cca 15 let ježdění(4 - 5 Mm/rok) k tebou popisované "závadě" nedošlo.
Mam pred sebou kolo a na nem lehce dotahnute kolecko. A premyslim, jestli pod nej tedy nejaky drat natocit a hlavne jak o zajistit. Klasicky konce zamotat proti sobe? Ta smotanina bude pak sirsi, nez zbytek dratu. Nebo smotat, ale nedotahnout, tak aby smotek nebyl mezi koleckem a nabou ale vystrceny bokem? Udrzi to pak? Nebo dve otocky dratu a smotek se pak vleze?
A jaky drat?
Konkretne se jedna o tohle.
Proč tam cvrčka dáváš? A na přední kolo? Snowbajku?
Přední náhon, to dá rozum.
Já myslím že jako správný neuživatel sněhových řetězů bude mít teď náhon na všechna kola 2x2. Zajímalo by mě, jak řešíš mězinápravový diferenciál. Budeš mít uzávěrku nebo to sepne jen při ztrátě adheze zadního kola?
Nějak jsi to zamotal, já nic neřeším, zůstávám u klasiky. Ale jemu bych doporučoval šestistupňovej olejovo pneumatickej variátor. Zase jenom teoretizuju, bacha na to.
Jj, zamotal, to měla být otázka na Murphyho. Ale tys mě přivedl na myšlenku ;) Můžeš dát na tebou zmiňovaný oil/pneu variátor link?
Obrať se sem:http://www.fs.tul.cz/cz/informace-o-fakulte...
aby tam byl dlouhá léta tajným radou.
---
Ale pšššt! Ta informace je jen pro tebe!
Taky jsem to tak měl a funguje to. Musí to bejt drát do kola, né nějakej hliníkovej.
Takze nejlepe ocelovy drat vypletu? Jak konkretne aplikovat - viz muj dotaz vyse?
Navinul bych ten drát na menším průměru, než je průměr závitu (drát je poměrně pružnej) a po vyzkoušení bych konce ustřih a radiálně ohnul.
Nejak takhle, jestli to chapu dobre?
http://tinyurl.com/83uofxs
Nevytlacim to utazenim?
Funguje to, používal jsem to. Stará špice z kola se namotá na mírně menší průměr, než je závit pro našroubování vícekolečka - jak už tu někdo psal. Já jsem to dělal tak, aby ten konec s hlavičkou špice koukal z poza kolečka cca 5-7 cm, aby se pak za ten konec dala špice vyrvat. Prostě aby ten konec s hlavičkou koukal nad největší pastorem. Druhý konec špice nemusí koukat ven. Po nasazení zkružené špice se našroubuje vícekolečko, dotáhne se a ten konec vyčnívající špice s hlavičkou se zahne mírně směrem k náboji, ať nechytá o pastorek.
Funguje to bezchybně.
Dekuji, jdu hledat spice. Sakra, to je snad jediny nahradni dil, ktery jsem na kolo nikdy nemel. 8-(
Zatím se mi nestalo, že bych kolečko nepovolil, ale je fakt že já nejsem kazikol ;o))
Tak to mně se povedlo při povolování šroubovacího vícekolečka zničit výplet, ráfek i náboj. Bylo to nějaké méně kvalitní zadní kolo s popraskanýma špajchnama, takže moc nedrželo a nedalo se za něj zabrat. A náboj ocelový, se závitem srostlým s vícekolečkem. Abych ty špice vyměnil i ze strany pastorků, muselo se kolečko povolit. Nakonec se rozpadl na prvočinitele i lisovaný ocelový náboj a rázem jsem čelil novému problému: jak dostat zbytek závitu náboje z vícekolečka.
POužít kolečko s vícehranem. Stahovák pak nemá 2 nebo 4 zuby, které se snadno ulomí, ale nasadí se celým tělem zevnitř ořechu.
Prý se tam dává drát. Já jsem tam dával podložku, je to takové hezčí. Zkus se zeptat v cykloservisech, jestli ještě takové drobnosti vedou.
Taky není od věci pořádně očistit a máznout závit. WD nebo jakýkoliv řídký olej.
Nemohu si moc vyskakovat, kdyz potrebuju kolecko se cvrkem v nem, nikoliv v nabe a navic aby bylo 9 compatible. Stahovak na to prave nemam, tak se jistim. 8-)
Na fotce vyse je videt, jaky nastroj je na to potreba. Neco na BMX kolecka.
drat nedoporucuji.
vzdy jsem to dokazal slapanim dotahnout tak ze se zaboril do hlinikoveho (favoritackeho)naboje "nevyrvatelne" Kamarad s Libertou a ocelovym nabojem nemel problem :-(
Pozdeji, kdyz bylo mozno koupit i sestikolecka
kterych otocny plast byl "blize k naboji" nez vnitrni cast orechu, neslo pouzit trik s dratem ani na libertu- drat se skripl mezi otocny plast orechu a naboj...
Dost mi pomahalo namazat vazelinou zavit na naboji.
Delal jsem na to smes vazeliny a vceliho vosku.
Dnes koupis "bronzovou vazelinu" presneji "protizaderovou pastu".
Tak to je OK, mam ocelovou nabu i kolecko. 8-)
Diky.
ta vazelina - mam servisacke baleni (100g) tohoto:
http://www.oleje-mpa.cz/vazeliny/specialni...
a opravdu to funguje...
Tak bych docela řekl, že tady řešíte problém stylem PROČ TO DĚLAT JEDNODUŠE, KDYŽ TO JDE SLOŽITĚ.
Pochopil jsem, že stahovák (za čtyřicet či padesát korun) nikdo používat rozhodně nechcete. Pak je tu ale možnost upravit si kus plocháče na rozměr dvou protilehlých drážek, ten pak upnout do svěráku a otáčením celého kola kolečko povolit. Další možností je v případě již vadného kolečka toto rozebrat (stačí malým hřebíčkem povolit přední matici a cvrček se rozebere)vnitřek pak upnout přímo do svěráku a postupovat stejně, jako s tím plocháčem.
Rozhodně bych nikam necpal drát z výpletu - ale jak se říká, každý svého štěstí strůjcem.
Primarne mi jde o to, abych byl vubec nekdy schopen to kolecko sundat - treba kvuli vymene dratu. Zazil jsem, ze sroubovaci kazeta proste sundat nesla. Tedy nakonec se povedlo, ale az po uplnem rozebrani cvrcka, upnuti naby do sveraku a pak to slo dolu hasakem. Nerad bych to tak praktikoval i u tehle naby...
A propos, proč máš na snowbike ZÁVITOVÝ JEDNOKOLEČKO???
To tam nejde dát dopředu normální zadní kolo?
Jde tam dat cela kazeta. Ale ta naba se zavitem byla na kole pri koupi. Takze jsem mohl volit bud fixku (1, 2 nebo 3kolecko), nebo tohohle singla (tusim za 300 Kc), nebo preplest cele kolo na jinou nabu.
Pro opravdu drsne podminky nejspis vyuziva vetsina lidi fix, ktery se nerozbije, ale to bych ja nerad zkousel. 8-)
Festku 3-kolečko? Jak se to snáší s přehazovačkou? To když přestaneš šlapat, musí narvat ramínko do pastorku, ne?
Ještě jsem v noci přemýšlel nad tou festkou... festka se závitem je vůbec zajímavá kombinace, když za jízdy přestaneš šlapat nebo protočíš nohy dozadu, tak to vyšroubuješ, ne?
"Nemohu si moc vyskakovat, kdyz potrebuju kolecko se cvrkem v nem"
28.1.2012
Murphy
V tom připadku je to ještě zajímavější ...
8-)
Jsou dve moznosti - festka, nebo singl s cvrkem. Oboji jde nasroubovat na tu nabu od Surly.
http://surlybikes.com/parts/fixed_cogs
http://surlybikes.com/parts/dingle_cog
a fix trikolecko jsem videl treba tady: http://mur.rajce.idnes.cz/2011-01-20_Kopka/...