Funguje. Jezdil jsem ho jako chlap než jsem přešel od klasiky na lehokolo. Má to kratší rám a tudíž na má slabší záda to znamenalo, že jsem měl řídítka blíže tělu a nebyl jsem na horáku tolik v předklonu jako na klasickém rámu čistě pánské geometrie. To však není jediná výhoda. Na těchto kolech jsou mnohem více pohodlnější sedačky - méně dlouhé a ne takové žraloky, měkčí gripy, měkčí přední vidle a pláště s menším valivým odporem, takže celkově je to kolo méně namáhavé a mnohem jemnější a uhlazenější při jízdě. Tudíž ohleduplnější k vaší tělesné schránce.
Společnost Pell´s k problému uvádí:
"Seriózní studie potvrdily, že při stejné výšce nejsou mezi ženou a mužem zcela zásadní proporční rozdíly. Samozřejmě ženy mají jinou šířku pánve vyžadující odpovídající tvar sedla, mívají užší ramena, a proto jim většinou vyhovují užší řídítka a podobně. Ale toto jsou věci, které je potřeba jezdci přesně vyladit na každém kole, bez ohledu na jeho pohlaví."
Přednosti, které uvádíš, si můžeš nastavit i na svém pánském kole.
Nevim,co potvrdily studie,ale kdyz vedle sebe postavim stejne vysokou zenskou a chlapa v sortkach a triku a pri obdobne stihle postave,tak ty proporcni rozdily vidim i pouhym okem.;-)Zenska ma proste vuci vysce od pasu vyse pomerem jednoznacne delsi nohy a kratsi telo a vyse polozeny pas.S tim souvisi i o neco kratsi ruce odpovidajici proporcne velikosti horni casti tela - tedy od pasu vyse.To vidim ja laik.Samozrejme se tyto studie musi provadet na beznem stihlem Evropanovi.Pokud vedle postavim dve prasata na krmniku,tak kolikrat nepoznam,co je zenska a co je chlap.V zaplave sadla se ty proporcni rozdily jednoduse ztrati.:-)
Tak to bych si dovolil nesouhlasit. Statisticky mají možná ženy delší nohy, než muži, ale tahle statistika bude mýt obrovský rozptyl. Takže bude existovat dost lidí, co tomu neodpovídají. Jako příklad uvedu sebe a Jirku. Jirka je cca o 10 cm vyšší, ale tělo má skoro stejně dlouhé jako já, oba na lehokole jezdíme sedlo M.
Stejne tak,jako existuji muzi majici postavu spise zenskou,tak existuji i zeny s postavou spise muzskou.To nic nemeni na tom,ze zeny maji proste telsene proporce prirodou dany jinak nez muzi.Priroda vi,co tim sleduje.;-)