15. den - cesta Račice - Nymburk
Ráno prší, hned je důvod k lenošení, vaříme, odpočíváme a čekáme jak se počasí vyvine. Nakonec vyjíždíme až v 10,30 hod za mírného mrholení, jak jinak než v pláštěnkách. Nová, hladká, pěná, rovná Labská stezka vede po levém břehu řeky, až po město Mělník. Před obcí…
Máš zajímavý způsob nakládání s deštěm (ujet mu vlakem) :-)) Ale proč nee. :-))
Je fakt, že jsem si říkala při prohlížení fotek ze závěru cesty (už někdy při čtení 3. pokračování blogu jsem byla zvědavá na další cestu a tak je zkoukla všechny), že ten konec vzali nějak hákem :-). Asi už se těšili domů nebo měli deště plné zuby.
Děkuji všem za trpělivost při čtení o naší cestě. Vážím si toho.
Když jsem (už doma po prázdninách) třídil fotky, říkám Mile (většinou fotila ona), "vlastně jsme měli na cestě docela pěkné počasí". "To je pravda" odpověděla, "to blbé jsem odmítala fotit".
Od Pardubic jsme to opravdu vzali hákem :-))
Ještě by mě zajímalo, jestli nemáš cestu někde zakreslenou v mapě. I když popis trasy je tak podrobný, že by to nebyl problém i pro nezúčastněnou osobu :-).
To bohužel nemám, ale můžu ti aspoň poslat jednotlivé mapové listy, tak jak jsme je používali během cesty a původní itinerář (ten se měnil během cesty do podoby popsané v článku).
Díky, není to nutný :-). Podle tvého podrobného popisu by nebyl problém si ji nakreslit. Takhle velkou cestu stejně neuskutečníme, chceme letos dokončit Labe (Lysá - Hřensko nebo Bad Schandau) a možná něco na Moravě - Třinec, Hrčava, kus po slovenské straně a do Vsetína k vlaku nebo možná až k Luhačovicím, podle času. Právě pátrám v mapách, jak z Trojmezí na Slovensko, abych ušetřila pilotovi práci a předložila mu trochu uskutečnitelný návrh :-).
Bad Schandau doporučuji ze studijních důvodů. Případně se tam lze otočit a po druhém břehu jet zpět, až do Schmilky je cyklostezka po obou stranách řeky.
A proč ze studijních důvodů? Česká cyklostezka tam bezprostředně navazuje na německou, tak si člověk rychle uvědomí rozdíly v nákladech na stavbu.
Bad Schandau mě právě láká, snad to vyjde. A takhle jsem to vyčetla z mapy - po levém břehu tam, po pravém zpět. Potřebujeme se pak dostat na některou zastávku na trati Rumburk - Nymburk.
Tak se z B. Schandau nevracejte, ale jeďte do Dolní Poustevny, tam už jezdí vlaky do Rumburka.
Z Děčína by se muselo vlakem na Jedlovou nebo do České Lípy. To je ta varianta přes Poustevnu lepší, v Rumburku se s kolem nasedá do prázdného vlaku. Dokonce v 6 ráno všedního dne jede přímý vlak Dolní Poustevna - Kolín.
Díky, mrknu na mapu. Trochu problém je v tom, že jedeme na tandemu, takže výběr vlaků je omezený na "úschovu během přepravy", proto jsem vybrala trať Rumburk - Nymburk, asi bychom až do Rumburka nejeli, nástup třeba ve stanici Krásná Lípa nebo Rybniště. Někdy nás sveze i motorák, ale nemůžeme na to dopředu spoléhat, abychom pak nezůstali někde v polích :-). A po německé straně by to z Bad Schandau směrem k Rumburku nějak nešlo? Máš to tam určitě probádaný :-).
Podél Křinice do Krásné Lípy.
Zhruba takto: http://www.mapy.cz/s/2RO2
Byls rychlejší :-). A dokonce mapa! To by se mi asi líbilo, navíc od místního znalce, díky!