Tak to máme za pár, a protože - no co si budeme povídat, že jo, přátelé :-) - Vánoce jsou svátky jídla, tak kladu otázku, co máte raději: smaženýho kapra nebo řízek?
Já teda jednoznačně kapra! Ovšem náš chlapeček zase řízek! Takže asi dám kapříka a potom navrch ten řízek. Možná dva kapříky a dva řízečky... nebo tři? Vánoce jsou přece svátky hojnosti... :-)
Rybí prsty ?? :))
Co by to bylo za Vánoce bez kapra. Řízek je "všední" jídlo. I když díky přátelům rybářům u nás máme kapra častěji než 1x ročně, pořád řízek je něco co se udělá, když se neví co uvařit v neděli nebo když je potřeba svačina na výlet.
Už několik let na štědrovečerní večeři jíme místo kapra smaženého amura. Víc nám chutná. Ale kapra mám taky rád a v případě že by amuři došli, klidně si pochutnám i na kaprovi. Řízek z vepříka si tak nějak na štědrovečerní večeři nedokážu představit. Ledaže by to prase bylo zlaté.
A co bowle? Bude? Amurek by si určitě rád zaplaval! :-)))
No nevím, nevím jestli letos budu péct ananas s rumem. Ženě už prý tohle cukroví moc nechutná. Asi se jí věkem mění chutě.
A co jí nechutná, ananas nebo rum? Zkus ty čokoládový figurky, co se jim ukusujou hlavičky a zbytek se plní rumem. A nejsou tolik slyšet, jako skleněný frťáky. Anebo vyměň ženu, protože se jí toho začne měnit mnohem víc. Mně můžeš věřit.
Letos jsou u nás na jídelníčku kapří hranolky s bramborovym salátem.
Pořád jsme se u večeře nimrali s kostičkama a pak k nám Ježíšek přišel až nakonec a přines jen nějaký zbytky dárků,protože už bylo všechno rozdaný.
Tak letos bude u nás první a tak ostrouhaj pojídači kapří klasiky.
smaženého kapra si dáváme spíš studeného druhý den a už několik roků máme k večeři lososa, letos asi tmavou tresku a salátu jen málo. Moje babička vždycky na štědrý den vařila černou omáčku a já v tradici pokračuji, jsou v ní samé dobroty, mandle, rozinky, sušené švestky, povidla, maso králík a vepřové pro ty, kteří chlupáče nejedí.
Studený smažený kapr na Boží hod k snídani, to je moje.
Na boží hod je úplně luxusní ten kapr přihřátý na ohníčku, k tomu případně buřt nebo klobáska, zajídané bramborovým salátem vlastním i kolujícím, vánočkou, cukrovím, vše zapíjené čajíkem s rumíkem či z kolující lahvinky...
Jak já se těším na tu letošní Lužnici;o)
Ahoj Ai! :)
Inu, vánoční kapr se relativně nedávno vklínil i do tradiční rusínské sedmichodové večeře, kterou si jednou ročně úžasně užívám. Jinak v ní ryze masitý pokrm zcela chybí. Takže jsem pro kapra :) Potěšení z řízku vychutnej během nepostních nedělí :)
Zkoušeli jste někdy někdo recept spisovatele Oty Pavla + jeho bratrů: smažený kapr (asi i jiné ryby) naložený v octovém nálevu s cibulí? Já to jedl a je to fantasticky dobrý! :-)
Ochutnala jsem to u kamarádky: zbylé kousky smaženého kapra naložila do "láku" po okurkách (do bramsalátu) a na Silvestra jsme měli výbornou delikatesu.
Taky jsem to chtěla zkusit, ale u nás kapr od štědrovečerní večeře nikdy nezbyl.
Vzhledem k tomu, že do huby nevezmu ŽÁDNOU sladkovodní rybu žijící ve stojaté vodě, tak je to asi jasné ;-)
Ať si kdo chce co chce říká, ale já z toho to bahno (a z kapra teda tuplem) cítím pořád :-/
Jinak Vánoce se mne už několik let netýkají, takže to mám v pohodě bez dohadů, že "tu rybu prostě jíst nebudu..." :-) Tohle byla "specialita" mojí mámy. Věděla moc dobře, že kapra nejím, přesto se se mnou každý rok dohadovala, že bych aspoň kousek mohl... NE, nemohl ;-)
Aby fi se neposral!!!...:)))
Do značný míry je to otázka přípravy, jsou "kuchaři", kteří dokážou vyrobit i kapří řízek vpodstatě nepoživatelnej. A taky toho, z jaký vody je ten kapr vytaženej.
Nepoßeru, protože to nejím :-)))
Kupovali jsme vždycky údajné "třeboňské kapry" ;-)
Podle mne je v těch kádích máchají už dost dlouho na to, aby tu pachuť ze sebe smyli ;-) Pro mne je to ale asi pořád málo, no...
Hele, ale já nesnáším ani skopové, tam mi zas vadí ten lůj, ble. Prostě některé chutě asi vnímám o něco víc než ostatní (i přes tu svoji kušnu vypálenou cigaretama) a tím mi to celé jídlo pokazí. A pak třeba celer, vařená paprika,..., to taky nemusím, když je možnost se tomu vyhnout.
Díky tomu, že u nás se mísí chutě a to, co můžu jíst já, tak se vaří
- klasický kapr
- smažené rybí hranolky z mořských ryb (pro taťku)
- dušené rybí kousky se sušenými rajčaty a s mandlemi (pro mě)
- kuřecí řízečky klasika a přírodní (pro dcerunku a pro zetě)
- vepřové řízečky klasika (pro taťku) a přírodní
A k tomu 3 druhy salátu
- jeden klasika s majonézou
- jeden klasika s jogurtem
- jeden special pro mě bez cibule a hrášku a majonézy
A taky 3 druhy polívky
- klasická zahuštěná
- klasická nezahuštěná
- a jedna special rybí pro mě jen s vybranou zeleninou
Vánoce mi ryby dokonale znechutily tak, že už ryby prakticky nejím...
Takže asi řízky... A je jedno jestli z prasátka nebo kuřátka :-) Hlavně ne z ryby!
období adolescentního vzdoru, kdy jsem cítil potřebu neslavit vánoce, a hlavně nejíst kapra, už mám za sebou. Takže budou vánoce, bude stromek s dárečky a bude kapr. Betlém už stojí.
Radce děkuji za nápad se sušenými rajčaty a mandlemi, mám pocit, že budu muset vynalézt nový recept;-)
Salát jsem nikdy moc nemusel, žena kojí, takže k němu bude asi brkaše.
Poněvadž budu v liberální společnosti, budu jíst přírodní řízky, ryby, hodně sladkého a protože započala Chanuka, budu si dávat i levivot (bramboráky) a sufganijot (koblihy).
A tím přeji všem i střídmé a přesto radostné Vánoce.
Ty jseš furt v tý Palestině? Jaký dělají bramboráky, jako u nás, majoránkovo česnekový?
Nikoliv v Palestině, ale ve svrchovaném státu Izrael..... Teď jsem přiletěl na jeden a půl dne sem (udělat ze sebe Ježíška) a jsem znechucen zdejším chaosem mezi lidmi a marastem na ulicích.
Zdaleka neumějí dělat bramboráky dle chutě, jak ji všichni vnímáme - česnek a majoránka. Výhodou pro mě je, že mohu kecat do přípravy (tedy majoránka a česnek v míře zvětšené) a zajímavé je, že česká receptura má obrovský úspěch.
a uvědomujete si, že s tímhle přístupem nikdo zlatý prasátko neuvidíte?!
Nějak si nemohl spát, že ano...
V TV běží nějaká dost uhozená reklama - tam těch zlatých prasátek je! :-)))
televizi jsem od března viděl zapnutou jednou nebo dvakrát, takže netuším, co tam dávají... :-)
Ne, že bych nemohl, ale když z práce chodím v deset večer každej den už asi dva měsíce, tak prostě jindy než na úkor spánku prostor proto abych vypral atd. atd. prostě nenajdu...
Jak ty, svobodomyslnej člověk, můžeš hákovat v takový robotárně od nevidim do nevidim! Něco na tebe mají? To přece nemůžeš dělat dobrovolně.
jo mají. Mají pro mne v těch měsících dvojnásobnej plat a já si budu moci koupit nový kolo
http://www.azub.cz/lowracer-novy-specialni...
a vysněnou kudlu:
http://www.bladehq.com/item--Microtech-Red...
a nebo možná...
Ale nikdo mě nenutí, je to dobrovolný. Jen už je mi to dlouhý...
Já myslím, že víc lidí vzhlíží ke zlatému teleti než že by potřebovalo vidět zlatý prasátko.
Vlastnoručně vyrobený smetanový klobásy, smažený na másle a ohřátý domácí kysaný zelí.
A potom smaženýho kapra - na vytrávení.
Taky bych prosil o recept, jestli můžu.
Není to nic složitého, já je dělám podle tohdle:
http://www.receptyonline.cz/recept--smetanove...
A když se místo smetany dá víno, tak to jsou vinný.
od každého trošku :-)
na jednom talíři vepřovej řízek, někdy i kuřecí
k tomu jsem se nechal cca před třema rokama překecat i na vinnou klobásu
no a s trochou přemlouvání tam snesu i kousek kapra
bramborový saláty děláme dva - jeden se salámem, druhej bez
je z čeho vybírat ;-)
Tak na čem jste si včera nejvíc pochutnali?!?
U nás měla jednoznačně největší úspěch obnovená tradice mojí pratety - ořechový dort jako sladká tečka.
Rodina se jednohlasně shodla, že takovou tradici je ochotna respektovat i nadále :o)))
Bylo to skvělé, všechno - polévka, ryba, salát, vánočka... Musím říct, že Ane je po všech stránkách - tedy i po té "vyvařovací" - dobrá volba. A navíc - sama toho moc nesní... no řekněte, kde seženete takovouhle ženu? :-)))
Kdyby se nekdo citil neuspokojen, co se tyka bramboroveho salatu a kapra, nabizim prebytky od sveho stolu.
To zase přivezli koks?!? :o)))
Mozna. Ale ne ke mne! :-)
Pak mi není jasné, jak můžeš mít přebytky :o)))