V kanceláři jsme tři - já a dvě holky. No a když přijde klient a rozhlídne se, ke komu by teda jako šel se poradit, tak (když se mi nechce s ním zrovna mluvit) se zatvářím jako debil. Docela to umim. No a on pak jde rovnou holkám a já mám klídek... :-)
Jak uchováváte chléb (chleba 8-) ), aby neztvrdl, neplesnivěl, nebyl oslizlý, vydržel chutný(pokud možno) co nejdéle?
Vozíme sebou elfský chléb Lembas (neboli cestovní chléb Eldar, jak je nazýván v jazyce Šedých elfů), zabalený ve stříbřitých listech a nitky, které jej svazují, jsou na uzlících zapečetěny královninou pečetí - oplatkou bílého vosku ve tvaru květu Telperionu.
pokud si koupíš nějakej tu věc, co dnes běžně prodávají s názvem chlém superrhypermegamárketech, tak tvá otázka postrádá smysl.
Pokud si kupuješ či pečeš kvalitní chléb, nejlépe kváskový, tak to samozřejmě jde.
Mám dřevěnou chlebovku a v ní chléb zabalený do lněného či bavlněného plátna. Po týdnu je stále velmi chutný. Lze i déle, ale už začíná výrazněji ztrácet na chuti a sesychá.
Na vandrech či kolocestách mám chléb v plátně a v igelitové tašce. Na té igelitce se ale sráží vlhkost. Pokud však chléb alespoň jednou denně vyvětráš pak se nic nestane a vydržel mi tak i dva týdny. Pokud to neuděláš, zplesniví. I v té chlebovce zplesniví, ale zpravidla za týden a déle, když ho tam dám po upečení a už nevyvětrám.
Tak asi tak...
Myslím, že úplným základem je koupit kvalitní potravinu ;-)
http://life.ihned.cz/jidlo/c1-43526780-kde...
Obzvlášť tahle hláška mne zase celkem vytočila:
"Část plísňového porostu měl na svědomí jistě i obal. Zejména v případě některých balených chlebů bylo jasné, že je někdo do igelitu uzavřel předčasně - na vnitřním obalu se srážela vlhkost, a ta je pro plísně také živnou půdou.
Potravinářská inspekce takové případy neřeší. Čtyřiadvacet hodin, což je záruční doba u většiny chlebů, bochníky obvykle vydrží bez kazu. Nicméně ještě před dvaceti lety existovala norma, která v případě chleba nařizovala čtyřdenní garanční lhůtu."
Jj, ať žijí zprasené normy dnešní doby :-/
Nevím jak teď, ale když jsem byl na vojně, tak musel chleba ležet tři dny ve skladě a teprv poté se mohl vydávat mužstvu.
za mě to bylo taky.
Když jsme měli "flaxu" jak se říkalo službě v kuchyni tak když jsme šli občas pro chleby sami (klíče měl jen furťák přes kuchyň) tak jsme si šlohli jeden dva bochníky toho čerstvýho a na rotě zmizleli v pupcích během pár minut:-)
Zásadně v mrazáku a vždycky vyndám jen pár krajíčků. Rozmrazuji ale přirozenou cestou, v mikrovlně ani omylem.
V poslední době jsme si ale oblíbili chleba k dopečení - ten je super a vydrží v pohodě ty dva dny než zmizí :o)))
Mám dva dotazy:
Proč je lepší chleba rozmrazovat přirozeně a ne v mikrovlnce? Mě ještě nikdy nenapadlo chleba rozmrazovat v mikrovlnce, ale měl jsem pocit, že to musí dopadnout podobně. Vůbec mikrovlnkové rozmrazování nepoužívám, raději si počkám, než bych poslouchal její hučení, takže nemám zkušenosti.
Je chleba k dopečení levnější než normální, když pekárna ušetřila?
No teď mě napadá, jestli to někteří výše rozmrazují defrost programem nebo ohřevem.
Já měla na mysli ten ohřev - občas to taťka nebo dcerunka udělají, a to pak pečivo strašně rychle tvrdne a okorá.
Houska je tvrdá dřív než ji stihneš sníst :o)))
Já rozmrazuju v toustovači, v mikrovlnce prej je to po defrostu jedovatý.
Všechno dělám v normálním režimu:
rohlík na 20% 2:25 min
krajíc chleba naplno 30 sek
přílohy (cca 250 - 300g) vařím v propíchaným igeliťáku vše naplno:
- brokolice 5 min
- květák 6 min
- brambory 7 min
- ostatní zeleninu podobně dle tvrdosti (mrkev dýl, rajčata míň)
- houskový knedlíky nevím, ty vaří v mikrovlnce moje žena
Jediný co z mikrovlnky nesnáším jsou párky, ale i ty se z nouze dají ohřát ponořený v misce s vodou.
Z mikrovlnky je bezvadná rejže.
Tak to mě teda ještě v mikrovlně vařit nenapadlo.
Ostatně, já vlastěn v mikrovlně jen ohřívám nebo si tam max. rozpejkám sýr, event. dělám vajíčka.
V práci se mi povedlo v mikrovlnným troubovi zapomenout rohlík k rozpečení. To bylo najednou kouře! A novou, nahnědlou barvu jeho vnitřku se mi nepovedlo vyčistit. Ještě že se firma nelítostně loučila s kandidáty důchodu.
Kamarádova babička rychlosti vaření v mikrovlnce nevěřila, tak si tam jednou dala ohřát knedlík na 25 minut.
Když pro něj babička přišla, že "asi hoří", byl z knedlíku zářící meteorit :o)))
Sice se pokusili mikrovlnu zachránit, ale ten smrad nešel ničím zlikvidovat. Zájem o ni nebyl ani když ji postavili k popelnicím :o)))
Tak to zprubni. Já do plastovýho hrnce dám lžici tekutý Ramy, drtek soli, 0,7 litru vroucí vody a 0,33 litru (hrnek) rýže. 3 minuty na plný výkon, zamíchat a dalších 12 minut na nejnižší výkon. Případně chviličku odstát a dlabanec.
Časy a množství vody případně doladit podle výkonů mikrovlnky.
protože když cokoli vyndáš z mikrovlnky už to není jídlo...?
Myslím, že to, co odrazuje tebe od mikrovlnky, Radku netrápí.
Její vysvětlení je logické, z povrchové vrstvy se odpaří voda - proto to okorání.
Já jsem zvyklý "suché" jídlo před vložením do mikrovlnky opláchnout, takže mě problém s okoráním nedošel.
Několik let jsem projížděl v elektromagnetickém poli radaru, já jsem imunní. :)
Zato musím vždycky vzpomenout, že během té doby se nám narodili kluci. Když radar demontovali, narodila se holka. :))
Mě trápí s mikrovlnkou jedinej problém - občas vyrazí v kuchyni pojistky, když se zabouchnou dvířka a spustí se jediném okamžiku :o)))
Jo a pak nelze současně vařit vodu v konvici a vařit v mikrovlně, ale to je slabým jstičem :o)))
Heh, nápodobně :-) Máme to ale trochu jinak... Mikrovlna je schopná po určitém počtu (ještě jsem to ale nepočítal) spuštění shodit jistič i sama. "Rozdvojka" u mé PC aparatury to dělá také celkem pravidelně.
O tom, že bych při mikrovlnění pouštěl rychlovarku nebo měl puštěnou pračku v koupelně, tak na to fakt můžeme zapomenout :-) To samé kombinace pračka v koupelně + rychlovarka v kuchyni ;-)
Že by to už bylo přímo houno?
ani to ne...
"Zmítání molekul přímo uvnitř jídla vyvolá třecí teplo, které ho vaří zevnitř. Násilím vyvolané molekulární tření ovšem současně značně poškozuje strukturu všech okolních molekul; nezřídka je úplně roztrhá nebo přinejmenším značně deformuje. Děje se tak zejména u bílkovin, které získávají strukturu, která jinak není v přírodě známa. To znamená, že si naše tělo neumí poradit s jejich správným trávením"
Tak moj nazor na mikrovlnku je taky ze ju ani nemame doma.Ale na druhu stranu ked ohrievam nad sporakom sa stava ze spodok trosku prismahne co je podla doktorou karciogeenne. Z coho dalej vyplyva ze neexistuje fakt 100% sposob upravy jedla.Imho podla hesla "hovno vies od coho priberes" je to za krk alebo za hlavu. 2dni do zadu nejaky mudr pudr gastro ginekolog v telerane tvrdil ze prepeceny chleba (teda ten najchutnejsi so zlatavou a chrupkavou hnedou korcickou) je vraj karciogeenny. tak ak si raz za cas niekto ohreje nieco na radare tak je to v poho.
Konečně argumenty, se kterými bych se mohl srovnat.
zdroj: http://confession.blog.cz/1003/skodliva...
ta grafika tej stranky mi pride ako "vesmirni lide" ci podobne sekty :-D ale to je len 1 dojem
nestudoval som ju nejako
jj, může za to střídavej proud :-)) To je jediná informace, kterou ti šoumeni srozumitelně pouští normálnímu člověku. Jinak se to hemží rádobyučenými výrazy a obraty. Klasika, jak přes šablonu...
Například mě zaujal výraz "radiolytické směsi". Zajímavé, že strejda gůgl mě navedl zase jen na takové a podobné stránky, i když by mě měl především směřovat do výzkumných ústavů a univerzit.
Tak zmítání molekul uvnitř jídla mohu potvrdit.
Teď jsem si rozpékala syrečky s vajíčkem - abych při neděli tu naši domácnost trošku provoněla :o))) a molekuly se zmítaly tak až jedno vejce bouchlo. V důsledku toho mám teď vnitřek mikrovlny plný vaječných molekul :o)))
Pro šťouraly podotýkám, že jsem rozpékala ve stylu volské voko se syrečkem, nehřála jsem vejce ve skořápce :o)))
Ale uvařila jsem si to móooc dobrý, jen co je pravda :o)))
skoda ze si tomu nevypociitala a nenastavila trajektoriu mohla si servirovat priamo z radaru na tanier. :-D Takto si vela energie vlozoila do priestoroveho rozptylu a pritom stacilo to cele usmernit ako v urychlovaci castiic .........:-D
Hele, mám kamaráda, který si při pořízení mikrovlny vzal návod a vyzkoušel všechno, co tam bylo stritkně zakázáno. Teda kromě sušení živých zvířat :o)))
Dost se divím jeho ženě, že byla ochotna tu mikrvlnku po těchto pokusech ještě používat :o)))
Konkrétně u vajíčka (vlněného ve skořápcě) si pochvaloval, jak se rozprskne krásně rovnoměrně. I u opakovaných pokusů :o)))
Vždycky si na něj vzpomenu, když slyším, jak jídlo v mikrovlně bouchá a když otevřu dvířka, první co mě napadne je, zda je rozprsk rovnoměrný nebo ne :o)))
inak zavreta plechovka z colou (pivo nie toho je skoda) efektne zaiskri a zdemoluje pol kuchyne :-D
Ukazovali v televizi, jak balónek naplněný propanbutanem zavřený do mikrovlnky společně s kovovou drátěnkou zdemoluje tu kuchyň celou
Vás dva bych nechtěla mít doma ani vyfocený. Jistota je jistota :o)))
http://www.stream.cz/zijnax/528868-vybuch...
je to sice energetak ale ucel to splniii aj tak :-D
Páni, taková diskuse o chlebu :). Co já mám ozkoušeno tak nej chleby mívaj ve zdravé výživě, sice jsou dražší, ale jsou moc dobrý a v papírovym sáčku vydrží třeba týden.
Cesta od nás ze vsi do ´Zdravé výživy´ by mi ho set-sakra prodražila ...
Máš recht, a k čemu taky už by tobě byla zdravá výživa? Taková marnotratnost!
Ked chces fakt kvalitny chleba zostava si ho upiect saam .Dovod je jednoduchy v obchode je trhove hospodarstvo trhni prachy kde mozes. Tak setria kde sa da a jedine ty sam na sebe nebudes setrit............
I kdybych sehnal biožito, biovodu, biosůl, biokvásek a jánevimcoještědotohopřijde, stejně nemám zaručenou bioelektřinu na pečení.
Určitě bys v Rakousku sehnal nějaký gerét, který by ti odfiltroval jen ty správné elektróny.
TAK ZAS TAK TO NEBOLO MYSLENE ALE DOMA SI URCITE NEZAPECES MYS ALEBO SVABA ALA TESCO CHLEBA A PODOBNE. URCITE POUZIJES CERSTVY KVASOK ALEBO PRI ZEMIAKOVOM NEDAS NAHNITE ZEMIAKY ATD........
Před několika lety jsem přines domů chleba, do kterýho potměšilej pekař zapek ropuchu. Kdyby ropuchy neměly žlázy s halucinogenem, klidně bych ji vydloubal a zahodil, ale takhle došlo k reklamaci a mimosoudnímu vyrovnání (jinak by dopadli jako Julius M.). Pět let jsem moh pak v tesku nakupovat zadarmo.
Uz nemozes? ze by si mi kupil plazmovy televizor :-D
A jakej bys chtěl? 55", Full HD, 100 Hz? Ten nemají, nejvejš dvaatřicetipalcový prcky.
tak ja nejsom narocny 50´´ staci pozeram na to so 6m tak to by tak zodpovedalo :-D
Tak to jseš bez televize, na padesátku se dívá ze dvou metrů, 6 je hrozná dálka.
127 cm na 6 m je pohoda alebo nemaju tam projektor :-D
Poradil by mě někdo, jak zařídit, aby dveře zůstávaly otevřené v poloze, do které jsem je nastavil?
(Buď se otvírají nebo zavírají, MRCHY!)
Pochopitelně bez zarážek, židlí a podobných nesmyslů ...
8-)
Nešlo by místo vazelíny do pantů nasypat písek? ;)
Nebo reálněji, do pantu dát gumovou podložku.
Nic jiného, než zvýšit tření v pantu mě nenapadá.
To není obecné řešení. Jsou i dveře bez pantů, různé zhrnovací, zasouvací... Nevíme, jaké dveře a v jakém prostředí má tazatel na mysli.
Ještě se dá zvýšit tření jinde než v pantech. Například nechat den-dva na parketách stát vodu, ony se vyboulí a dveře aretují ve zvolené podloze (vyzkoušeno). Jemnější variantou téhož je tlustý koberec.
Mám tu původní dřevěná futra, kterých bych se nerad zbavoval
Odmastil, piliny ´vinstaloval´, ale dveře mají furt ´svou hlavu´.
Ta guma - zkusím
Křivý futra nebo dveře. Potřeba libeliho trubkou srovnat, všechny panty na futrech musí být kolmo dolů přimo pod sebou. Pokud se dají panty poštelovat, tak stačí šroubovák. Totéž platí pro panty na dveřích, musí být souosé v jedné přímce.
V průvanu žádný dveře polohu nedrží.