Měl bych ještě jeden dotázek ohledně zimních Alp:
Mám mnohokrát vyzkoušený, že se bez problémů dokážu oblíknout v zimě na kolo a jezdit cca 8 hodin při teplotách - 10 až -15. To mi nedělá problém. Jediný zádrhel by nastal, kdybych jízdu přerušil a šel třeba na půl hodiny do teplý hospody - pak by mi pak byla venku zima. Proto žádný hospody, maximálně kafe někde venku u benzínky. Ovšem - v zimě se na kole hejbu - prostě šlapu, takže mi ta zima není...
Ale co ty alpský sjezdovky? Nahoru se sedí na lanovce - bez pohybu, takže nutně asi zima. No a když se jede dolů - copak při tom se nějak moc pohybuje? Pustit to z kopce, zatočit, upadnout do (studenýho) sněhu, zvednout se, kousek jet, zatočit, upadnout... a jinak co? Tohle přece není pohyb, při tom nutně bude zima!
K tomu mi můj přítel Pavel řekl, že loni tam měli přes den - 18 a že jim byla zima.
Takže - zkušení alpští vlci - jak na tohle?
Dík, Ai :-)
(počítám s kuklou na obličej, možná i se dvěma)
tak slušnější lanovky mají jakés takés vyhřívání nebo bublinu a zima není. A dolů se zahřeješ, když opravdu jedeš. to se totiž docela nadřeš. Pokud se jen tak ploužíš cikcak tak nee. Kuklu určitě a vícero rukavic na případné převlečení. Jinak klasicky dvě vrstvy a nahoru dobrej neprofuk by měl stačit. Já mívám pro sichr v batohu takový ty chemický polštářky, co když se zlomí, dělaj teplo.
Pokud jsi delší dobu nelyžoval, tak se asi moc nezahřeješ. Takže se určitě víc nabalil. Jestli budeš jezdit s nějakým menším batohem, tak termoska s čajem není od věci. Jak někdo psal výše, některé lanovky mají bubliny nebo vyhřívané sedačky. Případně jsou to kabinky, kde je oproti venkovní teplotě celkem teplo. Ale záleží do jakého pojedeš střediska, někde mají lanovky celkem zastaralé a chybějí i ty bubliny. A důležitý je taky termín, v lednu se moc neohřeješ i když bude slunečno.
Jo a nestačilo by na tvoje Alpy jen jedno téma?
Saalbach je kotel. Ve spodnich polohach prilis foukat nebude. Kdyz Ti nahore bude zima, jezdi spodni useky. Kabinek je tam fura: http://www.saalbach.com/fileadmin/user_storage...
jo, oblíkni se víc než na kolo.
První den si to vyzkoušíš a pak už budeš vědět.
Pocit chladu je silně individuální záležitost a universální rady neexistujou. Přeženu-li to, pak tam kde jeden má krátký rukávy má jinej kožich...
Tebe prece hreje laska, ne? ;-)
Já bych to ještě raději pojistil termoskou s čajem a rumem; a víc rumu. ;-)
No nevim, co se tyka zahrivani, osvedcuje se mi slivovice lepe nez rum :-)