Na kole jsem začal jezdit pořádně až letos (1600km)nejdřív v teniskách, ale to se nedalo(pouze na nákup).Tak jsem koupil SPD Shimano a boty ,je to v pohodě,ale tak po 25km mně začnou brnět(mrtvět)prsty u nohou.Nevíte čím to může být?Jezdím jenom silnice.Co dělám špatně?
Jaké máš boty - cyklo nebo turisty?!?
Můžeš mít úzkou špičkou boty nebo špatnou polohu boty na SPD.
Zkus pohnout s kuframa.
Mám cyklo boty značku ted nevím.Zkusím dát jiné vložky a když to nepomůže zkusím ty kufry.A jezdíte z botama hodně utaženýma nebo volnější?
Zkus boty neutahovat a mít je spíš víc volné, jen tak abys z nich nevypad.
Pravděpodobně blbé nastavení nejenom kufrů ale i sedla.
Pokud jsi nechal sedlo ve stejné výšce jako před přechodem na kufry tak máš pravděpodobně tendenci mít patu níž než plosku nohy.
Další možnost jsou blbé boty, moc měkké, může pomoci i jiná vložka do bot.
Setkal jsem se i s člověkem co měl moc utažený boty :)
I technika šlapání má vliv ( hranatý šlapání), je dobrý za pedál tahat při protipohybu.
Dokonce i blbý ponožky mají vliv
Prostě možností spousta
Špička boty má být malinko níž než pata při šlapání to si myslím,že mám.Asi to bude kuframa.A to hranaté šlapání je ,že netahám nohy nahoru?
to ani ne, to je až ten ideál...
Nejlíp se to, myslím , naučíš když budeš chvíli šlapat jen jednou nohou druhá noha úplně z pedálu ven.
Prostě mít nohu v záběru celou dobu.
Pak zjistíš, že nemůžeš jen slepě pumpovat nahoru dolů, dupat a tahat atd.
No a pak to dát dohromady s druhou nohou...
No ono tahat pedály na horu není jen tak.Žádné závodní ambice nemám jezdím ,že mně to hrozně baví a taky něco pro zdravý ne?
Při kruhovém šlapání se vyloženě nahoru pedál netahá nikdy.
Tady to máš více popsané
http://www.kpo.cz/fyziologie/kulate_slapani.htm
Šlapání pouze jednou nohou není úplně ideální, tam už musíš zabírat nahoru více než je při správném kruhovém šlapání potřeba.
Mne taky občas brní, mám obyč tenisky, utažený málo, spíš na volno. Vnímám to pár minut a pak je zase klid... Řešit nějaký věci jako 100% posed, tretry atd mne přijde blbost, pokud se mne sedí dobře, záda mne nebolí, jediný co občas zlobí je brnění, tak nejde o nic zásadního... Jezdíme přece pro zážitek z jízdy, nebo alespoň tak je to u mne :)
mám stejné boty, ale spíš než brnění prtů občas pociťuji pálení chodidla, někdy jen v pravé noze, někdy obě, někdy po pár kilometrech a někdy až ke konci výletu. Boty mám málo utažené, snažím se hýbat prsty, speciální ponožky cyklo a dlouho jsem seřizovala sedlo, ale dá se to vydržet, pomůže na chvilku zastavit a projít se.
Mě někdy brní něco úplně jinýho. Někdy až tak, že se mi až zdá, že to tam nemám... :-)
Zdání klame, průšvih bude až přestane :-))
Při tvé náloži kilometrů by mě bezpečně brnělo všechno :o)))