Už od dob Lichtenštejnů shlíží Janův hrad na šlechtu, turisty a nejnověji i cyklisty, kteří si v posledních letech Lednicko-valtický areál opravdu oblíbili. První říjnovou sobotu si hrad musel nejspíš protřít údivem všechny okenice. Na prostranství před ním se začali sjíždět cyklisté a cyklistiky v elegantních kostýmcích i v nejrůznějších převlecích. Konal se zde totiž nultý ročník Mistrovství ČR v jízdě na skládacích kolech Brompton.
V sobotu jsem tam byl, ale ne cíleně na této akci. Kola vypadaly velmi zajímavě, včetně těch s nákladním prostorem vpředu, kamarád si zkoušel vystavované elektrokola. Cestou na Břeclav jsem pak potkal několik dalších lidí na skládačkách včetně Jitky s taškou na zádech, jak sviští cestou necestou směrem k Janovu hradu.
Docela mě pobavila zmínka o Sobi20, na které si lidé vzpomenou když se řekne skládačka. Také už jsem se s tím setkal a protože tato kola stále používám, tak vždy vysvětluju: "Ano, Sobi 20 je skládačka zajímavá hlavně tím, že se nedá složit ;)"