tak první téma je plný
http://www.nakole.cz/diskuse/12991-vareni-esus...
já koupil titanovej ešus od MSR, konkrétně tenhle
http://www.eliass.net/nadobi-msr-titan-2-pot-set
a vyzkoušel si ho. Je krásnej, je lehounkej a je funkčne asi stejně na tom jako nerezovej. Připálil se kus kus hned při prvním pokusu o jeho uvaření. Dolů to sice šlo, ale až doma houbičkou.
To znamená, že mám na prodej titanovej ešus, kdyby někdo chtěl:-) a scháním jinej. Ttanovej už ale logicky nechci.
Jaký máte kdo zkušenosti s nepřilnavejma povrchama u ešusu?
Co tyhle, máte někdo?
http://www.mall.cz/sady-nadobi-outdoor/karrimor...
http://www.mall.cz/sady-nadobi-outdoor/coleman...
http://www.mall.cz/sady-nadobi-outdoor/msr...
http://www.scoutdoor.cz/msr-duralite-classic...
nebo jinej tip a zkušenosti?
Jak blb píšu o něčem jiným.Ešus mám klasickej,hliníkovej!Myslím,že ses chystal na cestu do Santiaga de Compostela?Letos jsem odjel obě varianty(severní i středem),kdybys potřeboval něco o cestě,hoď obálku.
půjdu až někdy na jaře. Něco v hlavě mám a příliš plánovat nechci, chci jít podle pocitů. Tys jel ale na kole, nemýlím-li se?
Každopádně, bych si ale o tom kudy a vůbec o tvý cestě, poslechl moc rád!
Co se sejít nejakého zimního večera, byl bys proti?
O pěší pouti jsem taky uvažoval.Kdyby to bylo před pár lety a já neměl záda po "opravě",tak bych nechal kolo doma.Jel jsem taky podle pocitů,ani jsem neměl přesně určenou cestu.O tom někdy pokecáme,určitě nejsem proti.
OT...čeče, jak můžeš připálit kus kuskusu?:-) Dám kus kus do hrnce, zaleji horkou vodou (třeba z druhého hrnce nebo termosky), zamíchám, přiklopím a je to. Ale jestli ani tohle ten kyblím netvládl, tak to teda čučím. A nebo je to špatným kuchařem:-)))
Ještě jukni do Hudy na Primus Var. Var má docela povedený Everest a Primus má taky zajímací nádobí. Jo, vybírej, vybírej. Já se pak zase vopičáknu. Můj starý ešus, ve kterém jsem vařil ještě s rudým šátkem na krku, dosluhuje:-)))
Tak připálit se dá ledacos, i ten kus kus je možno připravovat v rácmi receptu jiným způsobem, než-li pouhým zalitím vařící vodou. Relativně nedávno se mi povedlo usnout během vaření, kus kus byl na pánvi šest hodin. Samozřejmě z něho byla ráno struska, ale pánev v pohodě - jen jsem ji naklonil a obsah z ní sklouzl do záchodu... Šlo ovšem o kvalitní těžkou pánev, ta to snesla. Jinak ešus taky používám klasický hliníkový, tomu se "novodobé" ešusy v podstatě nemohou rovnat.
hliník nechci. Není nepřilnavej. Nebo tedy hliník ano, ale s nepřilnavým povrchem. Výhody a nevýhody hliníkového ešusu za ty roky znám dobře...
Jestli mas uchylny styl stravovani i kvuli tomu, ze to je zdravejsi, tak nechapu, jak muzes povazovat za prijatelne hlinikove nadobi.
proto, že ho nepovažuju za přijatelné, tak tu hledám ešus:-)
Hliníkový už prostě nechci, ale je fakt, že jsme to psal v tom původním vlákně a ne tady.
Nevadí mi tedy, když to obdahuje hliník a na tom je další materiál a hliník do styku s jídlem nepřijde.
Podle me jsou zdravotne diskutabilni vsechny neprilnave materialy (od 190 stupnu nebo tak nejak je treba u teflonu prokazane, ze se z nej uvolnuji skodlive latky), proto bych volila ten nerez. Navic jsem doma zkousela i titanove nadobi a rozhodne nevydrzi tolik, co tvrdi reklamy, takze urcite nejaky ten kus materialu skonci v jidle. A obmenovat nadobi kazde dva roky je pro me prilis konzumni pristup pri snaze minimalizovat odpad, co produkuju.
Jelikoz vareni na plynovem varici pri cestach nemam rada, tak proste nevarim a obcas zajdu do hospody, ale uznavam, ze to Ti je na houby :-) Na ohni je vareni mnohem lepsi a v Cechach vetsinou s rozdelavanim ohne problem neni, takze porizovala-li bych neco, tak asi kotlik a skladaci trojnozku.
on v tom teflon neni, ale... Taky jsem v tomhle váhal, dokud do firmy nepřišel kolega, co dělal dříve v Tefalu.
Já to v čechách když jedu na týden dva taky neřeším a nevařím a je mi to fuk. Hodím do batohu, chleba, trošku sušenýho ovoce a kostku másla a jsem v pohodě. V únoru to musí stačit, jaro až podzim se okolo vždycky zelená něco, co cdodá pár vitamínů.
Teď chci jít po horách měsíce, takže to prostě nějak řešit "musím"
Kotlik, dobře, ale z čeho?!!
Z nerezu. Vareni nad ohnem ma oproti vareni na varici tu vyhodu, ze muzes lepe regulovat teplotu. Jestli ale planujes tu Compostelu, tak si zjisti, jak je to s rozdelavanim ohne v Pyrenejich, jestli se to tam toleruje.
když s nerezem mám ještě horší zkušenosti :-(
Oni to děljí už tak slabounké, že se to prohřeje hned. Včera jsme měl docela dlouhej a dobrej rozhovor s klukem z Hudy. V podstatě mi nic z toho, co tma má nedoporučil. Kluci, co s nima jezdí a chtějí vařit na ohni tahají kastrůlky z kuchyňskýho nádobí a jinak prý většina přešla na tohle: http://www.e-outdoor.cz/p-2197-varic-flash...
děsně mi to vychvaloval. Vod aje uvařená za dvě minuty, zabere to málo místa, je to lehký s bombičkou vystačil týden a bombička váží 100g...
Jo, všechno bezva, ale kde třeba v pyrenejich shánět bombičku? :-(
Tak voz nerezovy kuchynsky hrnec se sendvicovym dnem, ktere tam je proto, aby se to neprohralo tak rychle a nepripalovalo. A k tomu si muzes poridit ten skladaci rost na ohen. Stejne bych na tak dlouhou dobu brala cestovni plynovou bombu spis jako rezervu, pokud vubec. Vyvaris ji za tyden a kupovani novych je zbytecne drahe, vetsina znamych si je plni doma. To uz je pak praktictejsi benzinak. Ten odkazovany varic je koncipovany jen na ohrivani vody, to mi prijde uz skoro srovnatelne s tim, ze nevaris vubec. Ja osobne krome caje nejim skoro nic, cemu by jen stacilo zalit horkou vodou. Ohen je proste ohen...
Hrnec se sendvičovým dnem a rošt na oheň bude vážit docela dost. Navíc ho dřív nebo později sejmou za rozdělávání ohně, ale třeba mu bude alláh nakloněnej a ochrání ho, ale nevěřím tomu.
Jestli chce reálně vařit, tak se bez vařiče a teflonový pánve neobejde. Leda žeby přežíval celou tu dobu na různejch vařenejch šlichtách.
poslyš, docela jsem párkrát vandroval v době, kdy o těch plynovejch kartuších asi nikdo ani nepřemejšlel. Oheň na kterým si uvařím, jsem udělal i mezi spacákama a uvařil jídlo aniž bych z toho spacáku vylezl, prostě jen na co jsem dosáhl. Akorát to trvá o dost dýl než na tom plynu, to je všechno...
Nemyslím si, že s takovým ohněm budu kdoví jak nápadnej...
Vařit denně nebudu, na to jsem línej, ale jednou dvakrát za tejden, bych si teplý jídlo dal...
To je jak s revma. Tam se to ze začátku taky nezdá, mává se rukama, nohama, že to je blbost a mě to nepotká a pak lidi naříkají a naříkají. Ale zpět k tématu.
No jestli ti bude stačit jedno teplý jídlo tejdně, tak klidně na tom ohni vař. A v kombinaci s tím instatním kuskusem a čajem bude bohatě stačit hliníkovej ešus. Bude to lehký, skladný a zadarmo. :-)
Já bych do toho ale na delší cestu v žádným případě nešel. Bude to takový docela nepohodlný a bez pořádnýho jídla komfort cestování rapidně klesá.
co myslíš pořádným jídlem?
Pro mě je pořádný jídlo to, co mi chutná, zaplní žaludek a dá energii, kteoru potřebuju.
A je mi fuk, jestli je to kuskus, chleba, máslo, nebo mrkev...
Tak pro upřesnění. Napiš takovej průměrnej jídelníček na tejden cestování. S tím že ten tejden je třeba upropstřed dvouměsíční cesty.
Ne že se po vypuknutí hladomoru začneš léčit po hospodách, jak to většina lidí co znám, dělá :-)
(pořádný jídlo = dostatečný zásobení těla vším, co potřebuje. mě třeba chutnají voříšky, čokoládový bombony, zmrzlina, tureckej med, ale mít to jako pravidelnou stravu bych nechtěl :-) )
jak ti mám napsat týdenní jídelníček z prostřed dvouměsíční cesty, když jsem na dvouměsíční cestě nikd ynebyl, jak jsem psal?
Dopředu nevidím...
Na vandru doma by to byl cheba, máslo, ovoce, zelenina, co najdu případně trchu sušené, sůl a voda.
Na té cestě to bude podobné, plus občas ten teplý kuskus, jáhly apod. sýry a ořechy + cokoli zeleného, co bude okolo a půjde sníst.
Obrovský výběr kotlíků i s trojnožkou jsem viděl v Maďarsku. Prodávali to tam u cest. Od maličkých až po obrovské kotly. Vaří v nich ty svoje guláše na ohni. Kotlíky byly měděné.
hmmm, mosaznej by možná nebyl špatnej...
nevím :-( Asi to nakonec vyřeším tak, že se prostě obejdu bez teplýho jídla. Zatím vyrábím zásoby tuku, aby kdyžtak mohl vydržet pár týdnů bez jídla vůbec, tak by to snad šlo, ale zničit žaludek uplně si zas nechci... :-(
Bez teplýho jídla minimálně jednou denně a při takový fyzický námaze si zaděláš na problémy. To je jistý, i když různý radílci a vtipálkové bydou jinýho názoru :-)
Bez pořádného nádobí nejde cestovat, bez teplého jídla budou jistě zdravotní problémy, bez vařiče a teflonové pánve se neobejde...máš spoustu kategorických tvrzení, ale měl by sis uvědomit, že každý není jako Ty. Ono to jde i jinak, přestože si myslíš že ne. Tvoje příspěvky by se lépe četly, kdybys svoje názory neprezentoval jako pravidla pro všechny ale jen jako Tvoje zkušenosti. Což je jediné, čím jsou.
Nojo, holt jsem šlápl na kuří voko hliníkářům a zkušenej trempům co nepotřebujou teplý jídlo a bohatě jim stačí občas vaření na ohni, natož nějakej stan :-)))
stan jsem nakonec koupil, ale zatím nevím, jestli ho budu nosit nebo ne. Táhnout se mi s ním nechce. Na tejden ho nevozím, je to blbost se s tím tahat na hřbetě, ale na tak dlouhou dobu jsem nikdy nejel (nejdýl jsem byl asi 4 nebo pět týdnů) a když bude pršet měsíc... :-(
No, ještě uvidím. Přeci jen je to asi kilo půl navíc...
Většina lidí nepotřebuje teplý jídlo denně. Někdo ho ale chce. Uznávám, že ho chce, ale to neznamená, že ho chtějí, natož, že ho mít musí, i ostatní...
Proc myslis, ze je teplota jidla tak dulezita? :-) U jidla je dulezite, aby obsahovalo potrebne ziviny, bylo pravidelne a nebylo ho nadmerne mnozstvi, vse ostatni je jen zvyk. Kdyz bude Jurimir ve Spanelsku v prihodne dobe, muze zit o chlebu, syru a olivach ci jine zelenine celkem spokojene vetsinu casu. Ja bych k tomu jeste pridala cervene vino, ale nevim, zda Jurimir nebojkotuje i alkohol.
chudák brácha musí pít za dva, jak řekl jeden náš společný kamarád.
Bráška to zatím zvládá :-) I když jsme mu vydatně pomohl tím, že jsem do 27let vypil to, co většině stačí na celej život :-D :-D
A krom toho mám rád Zdendu a další a nerad bych je připravoval o potěšení ;-) Dělám ot vlastně z lásky
Na plynu vařím tehdy, když je obtížné udělat oheň - leje jak z konve a dřevo je mokré, spím v blízkosti nějakých stavení, chci si ráno jen uvařit čaj nebo kafe, u moře kde je málo dřeva, nebo je velké sucho a místní nevidí oheň rádi.
Místo trojnožky sebou vozím rozkládací rošt. Je ze dvou dílů, které se do sebe zasunou a složený má rozměr asi 30x13 cm. Položí se na dva kameny a vlezou na něj 2 ešusy nebo pánev a dá se na něm i grilovat. Je-li co.
a nebo http://www.nimblewillnomad.com/stove.htm
ne, dám do ešusu kuskus a horkou vodu nemám. Tedy ho zaliju studenou a za dvě minuty vařeí je hotový.
1. to nevyžaduje druhu nádobu!
2. je to rychleji hotové
ale o tohle vůbec nejde! I kdybych ho smažil půlhodiny jak píše Rasťa, nemělo by se to přichytit na hrnec, pokud je nepřilnavý. Já si nestěžuju na to, že jsme spálil zdola kuskus, to je moje chyba, že jsme ho tam nechal déle, mě sere, že nefungoala ta nepřilnavost, že se to připeklo k ešusu a nešlo to dolů a i doma jsem z toho dostal jen asi 90% Prostě to fungovalo jako nerez, jen násobně dražší :-(
Var myslíš tenhle?
http://www.var.cz/produkt/26-Sada-antiadhez-VAR...
ten mi nějak nesedí aniž vím proč a vadí mi ty držátka. Bude s tím vařit na ohni a to je pak problém. Potřebuju bez držedla a kleště nebo prostě nějakým způsobem odendavací držadlo.
primus myslíš tohle?
http://vodahory.cz/nadobi/primus-litech-cooking...
jestli jo tak čím si pomůžu? Hliník s titanovým povrchem. To jsem tam, kde jsem byl...
Teda diskuze o hrnci a už to má takovou dýlku, ani se to nedá přečíst :-)
Co nakonec budeš kupovat ? A jakej vařič ?
Myslím, že očekáváš moc. Chtít po tenkém zkrouceném plíšku, aby se na něj nic nechytalo je příliš. Navíc ty reklamní výkřiky "titanová nepřilnavá pánev", "nepřilnavý povrh ze super povrchem" je prostě jen reklama. Něco jiného je velká tříkilová litinová pánev, nebo hluboký wok. Nebo větší pánev na malém ohni. Tam se ti to teplo lépe rozloží. Tady máš pod celou plochou rendlíku přímej oheň. Všechno teplo směřuje přímo do toho kousku plíšku. Na malou plochu. To je asi moc i na ty zázračné povrchy. Každý materiál má své meze. To co funguje na velké pánvi nemusí fungovat na malém hrnci.
Na outdoorforu se to občas rozebírá. Nějak si nepamatuji, že bychm tam našli rendlík na kterém se nikdy nic nepřipálilo. Proto taky stále hledám a zatím jsem zůstal u klasického ešusu. Když míchám, nedělám vše na sucho a dávám si bacha, tak jsem na tom stejně jako kluci s hrncema za dva litry se super povrchem (vlastní zkušenost).
Klasickej hliníkovej ešus se lepí a nepomůže ani míchání. O tom bych vůbec neuvažoval.
Vozím teflonový a podobný -ný pánvičky a hrnce už patnáct let a nic lepšího jsem zatím neobjevil. Smažíme od masa po palačinky a v pohodě. Jen to chce pod hrnec položit síťku co se používá na rozptylování plamene a nemá to chybu. A to vaříme na omnifuelovým vařiči, kterej má úzkej plamen.
Životnost hrnce s povrchem je tak jednu až dvě sezony, pak se poškrábe a nahrazujeme. Možná že budou hi-tech materiály, který vydrží dýl, ale cena bude hodně moc vysoká, takže se to ve finále nevyplatí.
Tak my nemáme potřebu tahat 4kg vybavení na vaření:-)))
Já mám ešus po tátovi. Jezdil s ním před léty na chmel a na vandry. Já ho používám 20 let. A nikdy se mi v něm nic nepřipálilo tak, že bych ho musel vyhodit.
jak moc? Očekávám od toho totéž co od kuchyňskýho nádobí, který běžně a skoro denně používám....
Akorát to chci lehčí (o kousek), odendavací rukojeť a pokličku jinou než skleněnou.
Já myslím, že je právě problém v té lehkosti. Rozpaluješ mnohem méně materiálu než u klasického nádobí. Tím odsáhneš vyšší teploty povrchu a....a je to v pr:-)))
Porovnej pětikilovou litinovou pánev, obrovský wok a malej kastrůlek z 1mm plechu.
Já strašně nerad drhnu nádobí. A na cestách to přímo nesnáším. Proto taky hledám něco, co by fungovalo. Zatím jsem žádný zázrak nenašel:-((( Sám to vidíš. Koupíš kastrol za tři litry s titanovým povrchem a jsi na tom stejně jako s ešusem za 50Kčs.
no právě a to mě sere. To že má pro mě lepší uchycení, že jde odendavat rukojeť atd. mi za ty prachy nestojí. Ale hliníkáč se připaluje furt a pak už to z toho nevydrbeš nijak a příště se přichytí o to snadněji.
Volej atd. je mi prd platnej, já nic nesmažím.
O pánvi se vůbec nebavíme....
Já bych bral i ten hrnec od Tefalu, co mám doma, kdyby měl použitelnou odendavací rukojeť a pokličku. O váhu jde až v druhý řadě, první je funkčnost.
když Tefal - http://www.mall.cz/kuchyne-hrnce/tefal-hrnec... nefunguje ?
rukojeť http://www.mall.cz/hrnce-prislusenstvi/tefal...
nebo koupit nějakou jejich sadu se vším všudy ...
to mám doma. Sadu různých velikostí. Rukojeť je obrovská a těžká a pokličky ze skla :-(
nebo děravýho nerezu :-(
tak pak něco takovýho http://www.shoop.cz/zbo/01338-lamart-keramicky... a rukojeť sundavat šroubovákem :-)
ale jak pokličkou, to nevím ...
no něco takovýho,akorát než na ohni došroubuju tu rokojeť abych to z něj mohl sundat, tak to bude dost prdel :-)
Ale dal jsi mi inspiraci, jdu s eprojít po skladě a kouknout, jestli tu něco porobnýho nemáme...
Dej si tam křídlovou matici a sundavej to kombinačkama:-)))
(OT)
Víš co je sranda? Nikdy nenajdeme to, co hledáme. Já mám představu o brašnách, které nikde nikdo nevyrábí. Každá firma z těch mých představ něco použije, ale nikdo vše. To samé mám u batohu, stanu (Jurek by teda asi splnil kde co), vařiči, rendlíku....hadrech atd atd. Dneska jsem měl i problém s výběrem fuseklí do pohorek. V Hudáči jsme si užili docela srandu:-)))
Není čas si rendlík vyklepat někde z plechu sám? Já už takhle přemýšlel o ušití brašen:-))
Myslím, že pan Orlieb začínal úplně stejně. Ušil brašny pro sebe, pak pro své kamarády,...
Já už o tom opravdu uvažoval. Je pravda, že zrovna Ortlieb se mým představám přibližuje nejvíce. Takže stejně asi vyhraje on:-)
jo, to mám podobný a taky skoro se vším.
Až na ty brašny. Ty z 90% ideální Ortlieb vyrábí... A Batoh se nakonec taky našel. přes deset let starej Jaguar od Karimoru
Tak se snad najde i ten ešus ne? Asi zejtra udělám tůru po praze po obchodech a snad se od prodavačů i něco dozvím, ačkoli je zvykem opak :-(
Zejtra ve státní svátek ? To bude otevřeno maximálně v těch hyper mega nákupních centrech ;-) Tam asi na nějakou kvalitku + vševědoucího podavače těžko narazíš :-)
myslíš, že budou mít Hudáče a Rock pointy zavřemo?
RockPointy v těch velkých centrech asi ano, ale o ty samostatné prodejny bych se už trochu obával.
Hudy netuším vůbec. Jo, ve Hřensku se chlubí, že mají zítra otevřeno :-)
Hele, tak možná plaším zbytečně
http://www.rockpoint.cz/press/148/oteviraci...
Když neřešíš váhu, co teda zkusit nějakou tu "teplo rozvádějící / tlumící" mřížku ? Myslíš, že je to blbost ?
Tak za tu stovku, co stojí by mohl síťku nad laboratorní kahan zkusit. Ale je to takový neforemný krám. Navíc dnes, kdy se nesmí vyrábět z azbestu, je keramická, tak kdo ví, jak bude odolná proti horšímu zacházení.
Nemám sílu to pročítat celé, takže pardon, jestli je někde níž odpověď.
Já přesně tenhle primus mám a je fajn (jen se dá docela lehce poškrábat ten povrch, ale nepřipaluje se ani po mírném poškrábání). Pomůžeš si jednoduše tím, že pod tím povrchem je hliník. Totiž připalování není primárně o kouzelném povrchu, ale o rozvodu tepla hrncem, kde hliník s přehledem vede (tepelná vodivost na kilo hmoty).
vařil jsi v tom na ohni nebo jen na vařiči?
Já to na ohni párkrát zkoušel, ale ne na přímým, ale na žhavým uhlí. Tam se ti nezačnou tolik přepalovat stěny a teflon vydrží. Ale běda přeběda, jakmile to pořád nemícháš dole u stěn anebo je žár moc silnej. Stačí chvíle a tenkostěnej hliníkáč s povrchem začne měnit barvu a je konec zdravý výživě :-)
Zatím jenom na vařiči (nechtělo se mi ho zaprasit od sazí :), ale s poměrně úzkým plamenem, takže dno nebylo zahřívané vůbec rovnoměrně. Na stejném vařiči se v běžném nerezovém ešusu prakticky nedalo vařit.
Nevím, zda to tu už někdo někdy neuváděl, ale možná s tím má někdo zkušenost:
http://prezit.megapark.cz/nadobi-var-sendvicove...
Zkoušel jsem to a moc mě to nenadchlo. Na smažení a podobný přilepovací akce se to nehodí, a na vaření polívky, nudlí, rýže nebo brambor to je zbytečný. Tam stačí tenkostěnný nerez, který je 2,5x levnější a hmotnost je stejná. A kdyby už gramařit tak jeden hrnec teflon + druhej hliník, k tomu 0,5 hrnek na čaj ve kterým se dá i vařit voda.
Já s sebou vozím smaltovaný kastrůlek, bo vařím na dřívkáči. Očazený ešus je neumytelný, zatímco smaltu stačí k čistotě otření trávou (nemaže). Navíc: vařič se v kastrolku schová 8-).
Mám doma i smaltovaný ešus, jo, dřív se dělaly podle vzoru ´prvorepublikových´ armádních, ale pro mě je moc malý.
Vozím sebou 30 let starý hliníkový ešus s víčkem a smaltovaný plechový hrnek 0,3 dcl. Ještě nenastala situace, že by mi to nestačilo. A že se občas připálí? Tak ho v potoku vydrhnu pískem, nebo kamínky ze dna. Připálení totiž, ve většině případů, je chyba kuchaře, který se vaření patřičně nevěnuje. Ešus je zvenku černý jako samo peklo a mě se to líbí. Zaprvé vypadám jako Echt táborník a za druhé nemusím řešit složitou údržbu.
Ovšem pozor! Je to jen můj přístup a nikomu jej tímto nevnucuji.
Tak k tomu bych se přidal. Akorát tenhle mám zase po dlouhý době teprve druhým rokem, loni ještě svítil novotou. A taky myslím že připalování se dá hodně předejít tím, že u toho prostě sedíš a mícháš. Je to trochu zenový, když vaříš, tak vaříš na 100 procent, prostě se věnuješ jen vaření a ničemu jinýmu. Dokonce nám ten obyč ešus letos stačil celou cestu pro tři, a dítě bylo jedlíkem. Jenom čaj v tom menším dílu jsem někdy vařil i dvakrát.
Mám(e) to stejně... Jeden ešus stačil pro tři lidi. Polévku ze sáčku (z pytlíku), do toho nasypané těstoviny. A pak nějakou plechovku s nějakým sajrajtem typu lečo, fazole v tomatu a opět s těstovinami... :-)
Asi Ti neporadím, ale řeším stejný problém dostatkem tuku nebo oleje. Mám obyčejný nerez a prostě hodím špek a popustím ho nebo naleju přiměřeně oleje. Kus kus sem nikdy nejedl a nepřipravoval. Na vaření v ešusu jsem prostě rezignoval a vařím jen čaj a sypací polívky s občasným ohřítím ponořené otevřené konzervy.
Teflon ala 100 způsobů jsem vynechal pro degradaci nad 260 stupňů, což na ohni dosáhneš při smažení či dokonce pražení vždy.
Popravdě napsáno, čekám, jak se s tím popereš, popřípadě jiní. Kleštičky vynech, neb jsou škrábací různýma přilepeninama.
Míníme koupit domů "keramickou" pánev s hrncem a pak si to možná koupím i na vandry kilo nekilo.
Nojo, na vohni teflon nebude to pravý ořechový, tam schoří i šamot. Na voheň jedině litinu, ale to chce potom pár nosičů ssebou.
Podle mě se na delší cestě nedá rozumně existovat bez vařiče a pořádnýho nádobí na vaření, jestliže člověk neputuje od restaurace k restauraci a nestačí mu pořád dokola vařit polívky a podobný šlichty, který se nepřipalujou.
Já vozím jakejsi supr ešus, co jsem koupil v Kanadě, kde mi říkali, že: "Vole, na tom nikdy nemůžeš nic připálit!" Blbost, párkrát jsem připálil. Navíc nemůžu používat železnou žicku, pokličku nemůžu nikdy těma klešťama vzít, prostě strašně nepraktický. Nejlepší je asi úplně obyčejnej ešus, kterej můžeš umýt pískem, poškrábat žickou nebo nožem a je klid. V tomto případě si myslím, že míň znamená víc.
Co takhle vaříš, když jedeš někam na dýl ?
Vařím to co je levný. Tzn. že pokud je zelenina, vařím jen ji, maso není potřeba. Ve Skandinávii už tady zmiňovanej kuskus, kdy jsem ho jedl třeba celej týden. Co je zajímavý, tak když nakrájíš brambory na malý kousky, tak jsou za chvilku uvařený, stačí pár minut. Samože těstoviny s kdečím. I třeba s jabkama, když se mi podařilo někde narvat. Ono je jedno, co jíš, hlavně toho musí večer fakt kotel, protože ten hlad je občas příšernej! Důležitý je koření, aby se ta chuť aspoň občas změnila. Litr čaje na závěr a máš vystaraný, haha.
To vydržíš třeba 14 dní bez masa ? Já bych umřel už třetí den.
Až třetí den?!? Tak to jsi frajer... ;-))
Samozřejmě že druhej den, před smrtí předcházejí hrozná muka a záchvaty...
četl jsi něco od Tomšíčka ?
Teb chlap na cestách žije na cukru,marmeládě a kondenzovaným mlíku :)
Většinou sebou vozí jen starou plechovku s kouskem drátu kterou věší nad oheň :)
A když jsem četl, že spal na Sibiři ve sněhu nafutrovaný cukrem a bylo mu teplo, tak jsem si uvědomil, že mě opravdu stačí prostá evropská strava z benzínových pump, supermáketů a fástfůdů
Jasně, lidi, který kašlouu na svý zdraví vydrží strašně moc a ještě si to pochvalujou. Jinak na sibiři bejvá v létě klidně i 30 a to potom umíráš a nepotřebuješ ani ten cukr. :-)
a řekneš mi, co to za ten supr ešus je? Prosím...
V prvé řadě bacha, to že je to supr ešus, to mi samosebou navykládali v tom ˇxeftě, kde jsem to kupoval. Je to asi tady toto:
http://www.mec.ca/AST/ShopMEC/HikingCamping...
Jsem koupil ale jen ten ešák, bez toho vařiča. Chce to nějakýho odborníka, aby řekl, jestli je to dobrej ešus nebo šunt. Já nevím, naučil jsem se v tom vařit (vodu do varu to přižene docela rychle), nic jinýho jsem dohromady nikdy neměl, takže..., dá se v tom vařit a to je důležitý. Připálit se dá taky!
Koukám že i slovo vařit je silně relativní. (bez urážek a výsměchu podotýkám, aby se zase někdo nenafoukl, tím nemyslím beggarda :-) )
Ten hrnec je vobyčejnej hliník s teflonem, kterýmu můžou říkat třeba maharadž. To samý jako dělá var. Kolik tě stál ?
Tahle sestava trangie není špatná, jestli chce někdo mermomocí vařit na tekutým lihu. Má to oproti otevřenýmu vařiči vo dost lepší účinnost a to hlavně když fouká.
vobyčejnej hliník je v pohodě, je v tefalu atd. atd. Jde o tu vrstvu, který ty říkáš teflon. O její kvalitu a o její výdrž, zdravotní nezávadnost atd. atd. Frantíci od tefalu jí vyvíjejí 50 let...
Já se bojím toho, že si koupím levný šmejd :-(
Bydlet ve městě, jíst ve veřejným stravování (hospody, restaurace, apod.) a provozovat další podobný nezdravý aktivity...
A přitom se bát teflonu ? :-)))
Bojíš se šmejdů, kup si tefal, ale zaručenej tefal, kvalitní tefal, ne ten co se běžně prodává v tesku za pár korun. Pak budeš mít kvalitu. Nejdřív bych se ale osobně zkontaktoval s někým přímo z fabriky, nejlíp nějakým vývojářem a nechal si od něj poradit. Tak nějak neoficiálně. Jinak tě namasíruje reklama a máš to zaručený :-)
bývalý ředitel servisu pro Evropu v Tefalu sedí na v práci židli vedle mne... Radím s e sním.
Kdo ti nakukal, že žiju ve městě a jím po hospodách??? :-O
A proč myslíš, že ti to radím ? (poradit se s ním :-) )
No už párkrát jsem tě viděl v hospodě a tam si nejen jedl, ale i pil :-)
mě???
Já jím v hospodě velmi výjimečně v podstatě akorát s nakolákama brambory a piju tam vodu. Ale to je tak dvakrát třikrát za rok...
A k tvý přezdívce nedokážu přiřadit obličej...
JJ. Brambory, jediná zelenina, kterou mají u mekdonalda, taky mě chutnají :-)
no u meka jsem jedl snad jednou nebo dvakrát v životě. Tak před patnácti dvaceti lety... Víc jak deset let jsem vegetarán atd.
Hele asi si mě s někým dost pleteš:-)
Nepletu, dělal jsem si srandu. :-)
Ale jako vegetarián můžeš smažený hranolky ne ?
Von je Maxík strašněj vtipálek... Mě to ale spíš přijde trapné:-)))
Každej holt nejni nadanej jako ty. Každej nemůže patřit mezi těch horních deset tisíc vtipálků jako ty :-)
My ubozí trapáci na takovou elitu nikdy mít nebudeme.
Trangia se dá snad koupit i u nás....
dá, ale ne s nepřilnavým povrchem. Nebo aspoň já nic nenašel...
Nedávno jsem něco viděl v nějakým eshopu, ale už si nevzpomínám ve kterým. Byl to hrnec, přilnavej a víko použitelný jako pánev nepřilnavá.
Prolejzal jsi outdoo*forum? Ta je tolik rozežranců...:-))) Vaření tam docela často probíráme. A myslím, že tamní mají vyzkoušený kdejaký rendlík...