Termín: 17.09.2011
Místo: New York
Ahoj všichni, zvu vás tímto na akci, kterou pořádá Marek Drápal:
http://www.dokostelanakole.cz/
Normálně si do kostela vykračujeme pěšky, ale když jinak nedáš :-)
My různě pěšky nebo na kole. Záleží, kde zrovna je mše. Není problém si kolo vzit s sebou dovnitř.
Kolo do kostela, to se může? Ještě jsem to nikdy neviděl a ani by mě to nenapadlo ho vzít dovnitř.
Asi jak kde, u nás je to běžné. Kam bychom ho také jinam dali. Navíc v obrovských, ale liduprázdných kostelech šluknovského výběžku není problém s místem.
U nás se vleze tak 3 kola do vstupní chodbičky, ale máme stojan na 4 kola před kostelem.
Jinak v gaze křeťané Bohu říkají Allah a kostelu mešita.
Neříkej, že spolusestry typu Cecilka, proti tomu nic nenamítají:-).
Já už jsem za návštěvu v kostele v nenedělním ohozu dostala nejednu ťafku. Dokonce jsem četla nějakou kritiku nějakého kněze na fenomén lidí začínajících nedělní cyklovýlet v kostele. Psalo se tam něco o neúctě apod.
Otázka zvyku, mě nikdo už skoro nic v kostele nevyčítá :-) Bo su zatvrzelý. Vždy si zazpívej a je to nauč "Přicházíme chválit, Tebe Bože můj..." a třeba Tě přijmou :-)
V den Páně, tedy buď v biblickou sobotu nebo odpadlou neděli, se máme věnovat budování vztahů, tak jako to dělal Bůh sedmý den, že. Dodělal stvoření a dáchnul si.
Když tedy výlet, tak ne sám, ale předávat radost druhým. Nějaké duchovní putování. To by je mělo umlčet, i když se jim to pořád nebude pozdávat. Co si budem povídat, člověk by neměl hodnotit zbožnost druhých...
Já je nepotřebuji umlčet, pro mě je víra osobní záležitost, do které mi nebude nikdo kecat. Nějak vlivem tradiční výchovy a snahy o zachování nějakého řádu v životě, je pro mě přínosné ten kostel zrovna v neděli navštívit. Ale po životních zkušenostech s církví jsem tam sama za sebe.
Takové depresívní, to společenství u vás. Být v kostele při bohoslužbě sám... Zvyky bývají často utažený řemen a tvrdým náboženstvím.
Není to pro mě depresivní, proč by mělo? Ten zvyk (jít tam v neděli) je pro mě impulsem k ubírání se myšlenek jiným směrem, k hledání o čem to všechno ten život je.
To že to tak mám já není obrazem toho společenství.
Není nad život v diaspoře. To si člověk ten kostel užije, protože už jenom do toho kostela jít znamená vyčlenit se a přijmout "být za exota".
Srovnatelné, ve vztahu k okolí, to je tak s ježděním na lehokole.
Na podobné úlety kněze odpovídám, že už si to s Pánem Bohem nějak vyřídím. Takový kněžským řečem říkáme, Poláci prominou, polské móresy.
Ale to je na delší debatu, která nepatří na tento server.
A co do mešity ?
Doteď tady v některých tématech hořela svatá válka, argumenty i "argumenty" se obhajovali s přímo náboženským zapálením. - A teď už se bude jezdit na kole do kostela... Jen aby z toho nevznikly třenice, jestli je správné jezdit na kole ke katolíkům, adventistům, jehovistům, husitům, pravoslavným, židům, budhistům, nebo mohamedánům... :-))