Poradíte mi někdo jak dopravit kolo?
Potřebuji poslat kolo mamce do lázní, aniž by mě to stálo balík a musel ho rozmontovat a složit do krabice.
V minulosti jsem zavezl kolo na železniční nádraží a za pár dnů jsem si ho vyzvedl na druhé straně republiky. Nyní již tuto službu ČD nenabízejí.
Spediční společnosti chtějí zabalené kolo, nebo spoustu peněz.
Poradí mi někdo alternativu?
Tak ti nevím, ale kola posílají stále. Dočetl jsem se to na tomto webu:
http://www.poradte.cz/sport/827-jak-poslat-kola...
Doslova:
"Syn jel loni s rodinou autem na dovču k Máchovu jezeru a mě zaúkoloval, ať za nimi do Starých Splavů pošlu vlakem jejich kola. Nebyl to problém, na nádraží je ode mě převzali, ohodnotili, v jakém jsou stavu a zapsali to /abych pak po nich náhodou nechtěla něco za to, že kola byla při dopravě poškozená/. Sepsali si veškerou výbavu - pumpička, dětské sedátko, brašnička... Vyplnili papíry, jeden mi dali, druhý na kola. A jelo se, ještě jsem si počkala na vlak na Prahu, nakládali je a zacházeli s nimi slušně. Bylo to ráno, odpoledne syn volal, že už kola mají. Ale levné to nebylo - za 2 kola 170 Kč. A zpátky je syn posílal stejně. Nepoškodili je a se službou jsme byli spokojeni. Na každém větším nádraží Vám personál jistě řekne víc.
Pěknou dovolenou na kole. Jaga.
doplněno 26.07.11 15:31:
Platila jsem já přímo při odesílání. Jinak mi řekli, v kolik hodin /zhruba/ kola budou na místě, kterým vlakem a já to synovi zavolala, aby si počkal na nádraží ve Splavech. A klaplo to. Když pojedete na dovču ráno, dejte kola na nádraží třeba už večer a domluvte se, ať je pošlou až druhý den, tak, abyste mezitím měl čas autem dojet do cílové stanice a tam si je vyzvednout."
Takže já bych to klidně zkusil a kolo bych si předtím zabalil třeba do bublinkové folie, aby mi ho neomlátili.;-)
Nejspíš se jedná o ČD Kurýr:
http://www.cd.cz/cd-kuryr-on-line/Default.aspx
Hoď kolo na střechu nebo do kufru a zajeď tam. Uděláš si pěkný výlet, není to ani moc dražší než vlak, ale je to mnohem rychlejší, čistější, šetrnější a bezpečnější pro kolo. Taky můžeš napsat odkud kam to potřebuješ poslat, třeba se najde někdo s podobnou cestou.
Kdyby to bylo jedním vlakem bez přestupu, tak by teoreticky mohla stačit úschova během přepravy: Na jednom nádraží pomoct naložit, zaplatit, vysvětlit průvodčímu, že pro kolo si v cílové stanici přijde někdo jiný a zajistit, aby tam byl. Cena 30,- / kolo. Ale je to nevyzkoušené a nevím, jestli náhodou v podmínkách úbp není, že tím vlakem člověk musí jet.