Přátelé moji milí, je to tady - zítra ve 13:00 s Ane vyrážíme na zřejmě nejtěžší expedici mýho života, přechod rumunskýho pohoří (pro neználky - vylízt na Annapurnu je proti tomu poškrábání se na prdýlce :-) ). V rámci příprav jsme absolvovali dva cvičné pochody - při tom prvním jsem skoro uhynul, druhý (už se zátěží) byl už vpohodě. V klidu domova jsem se naučil navázat dýku na nordikovou hůlku - proti zběsilejm horskejm psům. A poslední dny jsem zvýšil přísun potravy, abych vytvořil určitou zásobu podkožního tuku - od pozítřka ho začnu postupně uvolňovat a žít z něho...
Nicméně k akci jakožto takové přistupuji čelem a musím přiznat, že se tam těším, to fakt nekecám :-).
Takže - mějte se tady, užívejte letních dnů a za týden nashledanou :-)
Ai :-)
Mám dvě rady:
1) nikdy nepoužívej proti rumunskýmu psovi hůlku. Házej kameny. když je zrovna nemáš naznačuj hod rukou. Couvnou - rumunský 100 % jsou na to cvičený.
2) rumuinsky RUM se řekne ROM
Děkuji za rady:
Ad 1): v tomto případě ještě musíme zvážit, zda brát ty hůlky - skutečně jsem to chtěl jako kopí proti psům, abychom je udrželi od těla,
Ad 2): toto bohužel nevyužiju, už třetí rokem abstinuji (pokud jde o alkohol), opíjím se pouze jen a jen mojí ženou (a tu si naopak k tělu připouštím) :-)
Takže to jsou Ti nanic i taková hezká slova jako "spuma" a "cuika".
A s těma holema na psy fakt opatrně, to už je pozdě, když je tak blízko a většinou ho to nadráždí ještě víc.
Abys nezabloudil pamatuj:
drum - cesta
unde este drum spre cabana, virful.. ? - kde je cesta k chatě, vrcholu.. ?
Dále ovšem platí:
1.Nikdy, se neptej rumunskýho vidláka na cestu.
2. Když porušíš bod 1. a ptáš se rumunskýho vidláka na cestu nenaznačuj kudy si myslíš, že to je. Pak ti to jen odkýve.
Je vidět, že jsi hodně zcestovalý a že máš zkušenosti. Takže se Tě ptám ještě na to, jestli si na dlouhé večery mám vzít knihu (jaká by se hodila?) nebo třeba oblíbený hudební nástroj? :-)
Že se ti do toho pletu, já bych si sebou vzal akordeon a podrobil bych svou družku zátěžovýmu testu.:-)
To já bych vzal rovnou piáno. Mé přeci kolečka..
Kdyby ty malý, prdlavý nahradil aspoň dvacítkama, možná by to šlo.
Jako vždycky tady se vším. Airline jede do Rumunska, chudák pěšky v tomhle věku, má z toho trauma a Vy místo, abyste mu poradili - samý kecy vo klavírech.
Dík za zastání, jako jedinej tady chápeš, co se mi teď - v posledních předodjezdových hodinách - honí v hlavě...
Momentálně tady řeším, jestli si vemu nějakýho plyšáčka, ten moc neváží. Otázka je kerýho, přece jenom jsem jich na těch cestách našel hodně. Možná nakonec vemu panenku s ujetejma nožičkama, co jsem našel na silnici u Čáslavi... :-)
Ty můžeš abstinovat, ale důležité je vědět, co domorodci chtějí, až na tebe budou pokřikovat "rom, rom" :o)))
Bez bikerovi rady by jsi se domníval, že tě považují za nepřizpůsobivé obyvatelstvo a oni mají zatím žízeň :o)))
Přeji šťastnou cestu a těším se na fotky a barvité vyprávění. Nepřeháněj to se zátěží a rozhodně nikomu nenos batoh ani svůj nikomu nesvěřuj, i kdyby se ti šlapalo sebelépe, vzpomeň si kolik už máš křížků. Kdyby bylo nejhůř, můžeš si vyrobit píšťalku :-)
Jaký křížky? Dyť je to mladej kluk!
mladej sice je, ale musí se šetřit, aby dlouho vydržel, to jen, aby si to uvědomil :-)
Když je člověk zamilovanej, tak vydrží všechno. Ty už si to nepamatuješ?
8-))
Správně, jen ať si tu lásku užije se vším všudy. Žádné úlevy se nepovolují :o)))
Píšťalku, no jo, píšťalku, jako v Titaniku, když bude potřeba pomoc! Díky za připomenutí, tak na tohle bych zapomněl... :-)
A s batohem máš taky pravdu, nikomu ho nosit nebudu... i když ten můj bych Ane klidně svěřil, už kvůli vyváženosti - jeden dozadu, druhý dopředu, určitě by se jí líp šlo :-)
V nedele 10.7.syn s party už odjeli z Prahy,do Rumunsko. Nevim,tam ok nebo ne. Doufam že ok! Misto Faragaš.
Pred chvilu syn mi psal sms ,,Jsem bez problem a ted jsme na vrchole moldoveanu 2544m a budeme pokračovat,ahoj :-),,.
Nevite,že kde presne hory bude Airline s holkou?
Dnes syn už doma,rikal,že 20krat vic naročny než Nizke tatry vloni. Syn s party zdolali 2 vrcholy Moldoveneu 2 543 m.n.m. a Negoiu 2 535 m.n.m. Prvni vrchol lehči peši ,druhy vrchol horši naročne. Syn malem vzdal kvuli žraloky boty,upevnil provazkem,vydržel na cil Sibiu. Byl velmi spokojeny Fagaraš.
To nám nějak Airline nesdělil. Je otázka, zda to vůbec sám tušil :o)))
To teda sdělil - bylo to první na co jsem se ptal.
Jedou na Capatiny (Nekonečné hory)a k tomu nejspíš Paring (Divoké hory) jestli jsem mu dobře rozumněl.
Však jsem mu hned vyčinil, že nejdřív nepřišel k Dědovi Vševědovi. Znám to tam jako svoje boty.
"... jestli jsem mu dobře rozuměl..."
Jen jestli to Ai správně zrýmoval, Děde Vševěde. 8-))
P.S. Nepleteš si Děda Vševěda s Broukem Pytlíkem?
Tak si to užij kluku. Pozdravuj Ane a jestli můžu poprosit, až budeš někde v horách a kolem tebe nikdo nebude, bude ticho a slyšet bude maximálně vítr, tak prosím někdy v podvečer zašeptej do toho ticha horám "Pozdravuje Vás Jurimír" a ony na mě snad budou čekat a já třeba jednou přestanu jen snít a řeknu jim to přímo....
Děkuju.
Tak za chvíli tu máme odvoz do Jihlavy - místo odjezdu. Ane se naposled vykoupala v teplý vodě, já už ne, teď pijem poslední kávičku v teple domova. Batohy maj cca 18 kilo. Pocity moje smíšený - přede mnou je přece jenom hodně neznámých, pocity Ane skvělé (holka holt nemá vyvinutej ten pud sebezáchovy :-) ).
Kupředu, levá, zpátky ni krok! :-)
Ty už to teda nestihneš přečíst, ale pro ostatní: Ano, na psy platí kameny, ale je potřeba je házet ZA NĚ! Za ty psy! Oni mají potom pocit, že za nimi je nebezpečí a stáhnou se. Tedy pokud to nejsou cvičení zabijáci. Žil jsem nějakou dobu na Sahaře, tam jsou podobný bestyje jako v Rumunsku, akorát ještě hladovější, a vždycky to pomohlo. A tam tato rada zachrání život. Hezký pochození.