Ještě včera večer to vypadalo na velký dopravní kolaps pražské dopravy. Mnoho lidí proto nechalo auta doma a na pravidelnou cestu do práce vyrazilo na kole či pěšky. A výsledek? Praha se na jeden den proměnila v Kodaň, na hlavních cyklistických trasách bylo k vidění několikanásobně více cyklistů než obvykle.
No já mám taky velkou radost, že dnes do Prahy vyjelo spousta lidí (včetně mě) na kolech, že vše probíhalo bez problémů, že se našli lidé, kteří organizovali cyklistické spolujízdy a všemožně pomáhali. Všem jim patří velký dík.
Na druhou stranu mi hesla "Prahu podrželi cyklisté" nebo "Praha se proměnila v Kodaň" příliš nesedí.
Ono, že to nakonec dopadlo, tak jak to dopadlo je zásluhou mnoha různých faktorů, jako například, že slibované masivní blokády se nekonaly, že malá část spojů MHD přeci jen jela, že mnoho lidí si vzalo dovonenou a odjelo, mnoho lidí pracovalo z domova, spousta mimopražských dojíždějících jela spolujízdou v autech. Prostě různí lidé to řešili různě.
Já jen, abychom se my cyklisté příliš nepřechválili. Samochvála, jak známo, smrdí.
Já myslim, že to bylo hlavně tím (dle mých domněnek v centru jsem nebyl), ale že většina dodavatelů a lidí, co občas jezdí do města, odložili svoji cestu na zítra nebo příští týden. Plus efekt prodlouženého víkendu, zajímalo by mě kolik lidí skutečně vyrazilo do práce/obchodu/k doktorovi oproti běžnému dnu.
Ale mám radost, že to lidi riskli, kdyby pršelo, pojedou autama :-( Dnes bylo ideální počasí...