Mezi dálkovými trasami má cyklostezka Bečva výsadní postavení. Česká „cyklodálnice“ na východní Moravě má nejlépe vybudovanou síť chráněných cest, které jsou vhodné také pro rodiče s dětmi, in-line bruslaře a pohodové cykloturisty.
Letos ji mám v plánu projet se synem od Karlovic až po Tovačov, už se těším. Jen doufám, že se značení trasy zlepší, loni jsem mezi Vsetínem a Valmezem místy skoro bloudil.
Přestože byl tento usek slavnostně otevřen, chybí tam značení. Mezi Vsetínem V.Karlovicemi se jede intuitivně popř. je možné se řídit cedulkami "stezka ve výstavbě, vstup na vlastní nebezpečí". Na vloni otevřené větvi cyklostezky kolem Rožnovské bečvy bylo značení také doděláno až po půlroce. Jinak cyklostezka Bečva je super.
Mám Rožnovskou větev v plánu na začátek července. Jen by mne od místních Přerováků zajímalo jestli se v současnosti dá projet z Přerova k soutoku přímo po pravém břehu. Pokud si pamatuji, tak jsme to jezdili někdy v 70 tých letech minulého století (fuj zní to strašně) bez problémů.
Tož do Hranic vede stezka střídavě po levém i pravém břehu - Přerov znáš tak začnu u lavky u tenisu- po levém břehu proti proudu,na pravý břeh přejedeš po mostě u Oseka(druhý v pořadí),na konci Lipníka opět na levý břeh - za mostem hned vlevo do Týna nad Bečvou,no a z Týna do Hranic je brnkačka.Celá popisovaná trasa je asfalt,jen asi dva km mezi Týnem a Hranicemi jsou zpevněny stavební sutí.A vem si obušek na bruslaře,v úseku mezi oseckým mostem a Lipníkem je budeš muset rozhánět,já tam v létě jezdím jen v mouzi.A úsek z Hranic do Meziříčí propátrám,ale zachytil jsem zprávy o dokončení cyklostezky až příští rok.
Při výjezdu z Teplic nad B. je na trase 5 takový kousek po šutrech dolů, co se dá s trochou opatrnosti probrzdit, ale opačně to nikdy nepojedu.
Taky doufám, že co není ze silnice vidět, není ještě považováno za "souběžnou cyklostezku", kterou bych musel použít. Někdy se potřebuju někam včas dostat a ne vždycky mám chuť kochat se okolím, prozvánět bruslaře nebo v noci přehlídnout cedulku a někde bloudit.
Omlouvám se za mystifikaci. Měl jsem na mysli soutok Bečvy s Moravou. Cyklostezka totiž odskakuje někam k Rokytnici což mne trošku vyvádí z míry.
je lepší jet z Přerova do Valmezu nebo naopak?Kvůli prckovi na kole díky
V Teplicích nad Bečvou bych ti s tím prckem doporučil nevyjíždět stoupání po cyklotrase č.5 do Zbrašova,ale hned v Teplicích se zastavit na lázešké kolonádě na oplatek a po lávce přejet na pravý břeh Bečvy a pokračovat parkem po chodníku kolem vody proti proudu Bečvy až úplně na konec parku a vyjedeš u silničního mostu přes Bečvu, kde se plynule napojíš na cyklotrasu č.5 směr Ústí - Skalička.Ten chodník neřeš, je to bezpečnější než po silnici do Zbrašova a místňáci tudy běžně jezdí do práce.
Chci se optat jestli jste objížděli Milotice nad Bečvou přes Choryni,Kladeruby,Nemětice,Zámrsky?Jedem totiž i s vozíčkem s malým a nechceme jet kolem těch rybníků,je to dobrá cesta?díky
Lepší bude když v Němeticích sjedete do Hustopeč, dvakrát přejedete hlavní silnici a budete pokračovat po staré cestě na Lhotku nad Bečvou
Pojede od Valmezu, takže nedoporučuju. K nám do Němetic je z každé strany kopec, takže z vozíkem bych to bral na Choryň-Komárovice-Zámrsky-Skaličku atd. . V podstatě pojede po rovině až na křižovatku pod Kelčí a rovně do Zámrsk starou cestou je to takový mírný ale táhlý kopeček.
Na Rokytnici zapomen,k soutoku Bečvy a Moravy je nejlepší vyjet po cyklostezce která vede k areálu bývalých Přerovských strojíren,držet směr na Troubky.Do Henčlova vede od strojíren taky cyklostezka,aby jsi nemusel z Henčlova po silnici,odbočíš na konci stezky vpravo,prokličkuješ Henčlovem kolem Zemského archívu k hospodě Na konci,vyjedeš z dědiny kolem kolchozu po asfaltce do polí a ta tě dovede ke kolchozu v Troubkách pozor ke kolchozu je to vlevo,rovně by jsi jel do zahradnictví.V Troubkách při vjedu na hlavní vpravo,průjezd vesnicí a pak máš dvě možnosti před mostem přes Bečvu odbočíš vlevo a po levém břehu Bečvy k soutoku,nebo pokračovat přes Bečvu až k mostu přes Moravu a před ním vlevo,myslím že je tam nedlouho červená.Z Troubek se dá projet kolem místní vodárny lesem,ve kterém je podzemní zásobník plynu k Lobodicím,před nimi přejet most přes Moravu a můžeš pokračovat kolem Moravy až do Lanžhota.Takže už dnes se dá jet na kole od obou pramenů Bečvy až k soutoku Moravy s Dyjí s malými vyjímkami mimo autoprovoz.Jen tu cestu vyznačit
Tak máme cyklostezku Bečva za sebou. Jeli jsme ji z Rožnova do Přerova v délce 73 km. U Hustopečí variantu po pěšinách kolem jezer. Počasí nám přálo a tak jsme si ji užívali. Zájemcům vřele doporučuji. Trošku stresu nám zabezpečila ranní přeprava z Přerova do Rožnova železným ořem. Dva přestupy v čase po 4 minutách jsme sice stihli, ale nebylo to rozhodně v pohodě. Stezka jako taková ovšem rozhodně stojí za projetí. :-)