Zdravím při pátku :-).
Tak mě tak napadlo, jestli taky máte zahrádku a jestli na ní pracujete...
Já - teď, co jsem odešel ze Světic - mám zahradku taky. Co, zahrádku - zahradu! je to velký asi jako fotbalový hřiště! A je to plný trávy! Když jsem dřívávějc jezdil sám a viděl, jak o víkendech lidi jezděj se sekačkama a sekaj trávu, týden co týden, vždycky jsem se smál a říkal si: magoři, musej sekat... Co myslíte, že děláme my? Jako magoři sekáme taky! Před 14 dny já, před týdnem Honza.
A už jsem se taky zúčastnil ořezání stromů, provedli jsme tzv. "výchovný řez" - tak to bylo dobrý, takový tvořivý, to se mi líbilo.
Nejhorší je ale rytí záhonu a vytrhání plevele. Před měsícem jsem takhle - abych si u tý mý šplhnul :-) - udělal jeden záhon, tak 6 x 1,8 m půdorysně - totálně mě to zdrblo, den předem jsem dal 236 kiláků na kole a to jsem byl v poho, ale todle... A navíc jsem to udělal blbě, sem to obracel do země a vytrhával jen ty velký plevele a pak přišla ta moje a obrátila to ještě jednou a vytrhala i ty malý...
Renka) má dva syny, jeden je rozumnej - s tím mám shodnej názor, že by bylo nejlíp tu zahradu postupně vybetonovat; bohužel - proti nám stojí moje žena + druhý syn, takže to je dva na dva, zatím to pozitivně nevidím. Snad zmoudřej...
Včera jsem zas na tu trávu kouknul: v týdnu sprchlo, roste to jak sv.ňa. Zítřek vidím jasně, ráno na to pudu...
Tak se mějte, Ai :-)
zahradu nesekám. Už roky ne. Nemám to rád. Já bych jí nechal růst. Mám rád louky...
Dohodli jsme se s tatíkem a on seká trávu, protože on musí mít posekaný trávník a já blbnu se záhonkama. Pletí nerad. Zkouším odolnost rostlin tím, že pleju jednou za čas. I tak to kupodivu docela plodí a katastrofický scénáře maminky a babičky se nestávají:-)
A občas je docela zajímavý co z toho vyroste. Schválně jsme kupříkladu nevyndal asi tři ředkvičky a pozoroval jak rostou. Vyrostly do výšky přes metr a nebyla to uplně nehezká kytka:-) A salát když je metr vysokej tak vypadá taky tak nějak zvláštně a zajímavě :-D
Dobrý přístup, nad tím jak sousedi každý víkend lítají se sekačkou taky kroutím hlavou.
Tu zahrádku co mám na pokusy tak sekám jednou nebo dvakrát ročně (prostě když je tráva 60-80cm vysoko v červnu červenci) kosou nahrubo.
A zahrádku opečovávanou u baráku proběhnu jednou za dva týdny se strunovkou chodníky kde se šmatlá a chodí aby to nebylo vysoký a zbytek sekám cca 1x za 4-6týdnů.
pletí plevelů provádím až když je plevel vyšší než to co má na záhonku růst a pod jahodama mám černou tkaninu.
Na zahrádce má každý tolik práce kolik si tam nachystá, takže kdo chce očistec má ho mít, kdo chce pěstovat na pohodu tak to jde taky. Ve výsledku mě pohodářovi vyroste jen cca o třetinu čtvrtinu míň zeleniny atd, ale nemám s tím toliko rejpání a nechávám pracovat přírodu.
Příliš aktivní přístup vede k tomu že se toho při plení víc pošmatlá než vypleje. navíc plevel roste furt takže věčný sysyfofský boj.
Když jdu kolem a vidím velkej plevel před květem tak ho vyškubnu ale abych plel 1cm rostlinky by mě mohlo klepnout.
tak vidíš, taky na tebe došlo... nojo, je to dřina, taková pěkná útulná zahrada, ani nepamatuji, kdy jsem jen tak seděla a kochala se a to jsem si prosadila zrušení několika "plantáží", se sekačkou mě baví jezdit, vytrhávat plevel ne, ale občas se bohužel taky plazím ve zbývajících záhonech. Na velikokoční pondělí jsem bojovala s Jitrocelem, který se mrcha rozrostl, takže naše zahrada teď vypadá jako po nájezdu několika krtků, ale věřím, že snad tráva doroste. Ai, neboj v srpnu už sekat nebudeš muset, to tráva neroste, bývá spálená :-)
Taky máme velkou zahradu. Ale bez záhonků, takže téměř celá jde udržovat sekáním. Několik okrasných záhonků udržuje manželka. A kvůli dětem se každý rok obětuji a na třech záhonech pěstuji jahody. Musí se to brát z té lepší strany, zahrada je dost dobrá tělocvična, ne každý den je čas jet někam na kole, tak aspoň hodinka navečer nějaké práce na zahradě, aby se tělo po celodenním sezení v práci protáhlo. A v létě je zahrada náš druhý obývák, přijdem z práce a do večera jsme venku na zahradě a teď nemyslím, že pracujeme, ale něco hrajem, večeříme tam, sedíme u krbu... pohodička.
Vítěj mezi zahrádkáři :o)))
Dneska ryješ a za týden budeš chtít poradit, co zasadit a jakáže odrůda rajčat je ta nejlepší :o)))
Kdybys chtěl stromkový ibišky, tak si řekni - pěkně se mi vysemenily a vždycky to likviduju s těžkým srdcem.
A můžu ti říct, že ty moje přírodní stromky mi závidí každý kdo jde kolem nás z toho velkého zahradnictví u Chládků, kde si koupí poloviční za více jak tisícovku a navíc nemají jistotu, že jim to doma poroste...
Dva roky mám zahrádku necelých 2.000 m2. Trávu sekám jen bezprostředně kolem baráku, tak co měsíc. Zbytek dvakrát do roka. Definitivní výchovný řez jsem učinil vloni, teď na tom opékáme buřty a alespoň se to neplete při sekání trávy. Trávník (teda louku) bych nebetonoval - asfalt je lepší :-)
Jo a záhon - co to prosím tě je ?
Taky máme zahradu /cca 800 m2/. Mně práce na ní nebaví, pro manželku je naopak zdrojem relaxace. Pro mně je relaxací kolo. Dělat ve svém volném čase něco, co mně nebaví a není pro můj život nutné? Kdepak, tolik času nemám. Sekání trávy ovšem je moje parketa, ale neblbnu s tím každý týden. Loni jsem použil motorovou kosu dvakrát, letos to vidím podobně. Pokud člověk trávník v létě nezavlažuje, tak přece nemá smysl se s tím osírat každý víkend. Ale chápu, že pro některé lidi je sekání trávníku relax, podobně jako pro mně kolo.
Relax s rozklepanou uřvanou a smradlavou sekačkou v ruce ? Takový lidi by potřebovali odbornou péči... Cestou na dovolenou nemůžou projet tolik benzínu, co spálej na těch jejich zdegenerovanejch zelenejch kobercích. Jedinýmu knítečku nedají šanci, já mám na hubě delší porost. Teď jsem dorazil domů a mám pocit, že jsem v tovární hale Kolbenky při honění plánu - ze všech stran to hučí...
Sousedi sice prdlej se sekackama temer nepretrzite, ale k tyhle dokonalosti to prece jenom jeste nedotahli
http://www.stream.cz/uservideo/583918-magor...