GPSies.com je podobný program jako u nás více známý Bikemap.net. Také zde sice chybí české mapy jako např. na Cykloserveru, ale zase tvorba tras je jednodušší díky funkci "Kopírovat silnici" a "Walking" díky níž vykreslená čára mezi dvěma body kopíruje silnice či menší cesty. Podle mých zkušeností…
Musím říct, že už několikrát jsem využil vyhledávání tras v GPSies, když jsem potřeboval najít cestu od někud někam a neměl příslušnou mapu, nebo se mi jí kvůli jedné cestě nevyplatí koupit. Rád si trasu nalajnuju dopředu, takže si v GPSies najdu nějakou podobnou a buď ji převezmu i s chlupama, nebo ji mírně upravím a použiji.
Nevýhoda, a to je asi spíš obecný problém, je ta, že jak tras přibývá, už se v některých oblastech s tím nedá pracovat. Chtělo by to hledání ve stylu "trasa prochází městem X a zároveň městem Y"
Po "zlepšení" bikemap.net asi začnu nové trasy dávat na GPSies.
Na GPSies je možné hledat i podle textu. Pokud je průjezdní místo v názvu nebo popisu trasy lze jej vyhledat. Není to jak říkáš ty, ale aspoň něco
To samozřejmě používám, to bych se nedohledal.
Když jsem hledal třeba cestu z Drážďan do Lipska, pouhé zadání jednoho či druhého města samozřejmě vyhodí bambilión tras. Naštěstí to kdosi napsal do textu a ještě ta jeho trasa byla luxusní, málo frekventované silnice, dobře sjízdné lesní a polní cesty, to bych nad internetovými mapami nevymyslel a kdybych si měl koupit podrobné papírové, tak by se mi to kvůli jedné cestě nevyplatilo.
Ještě jsem si vzpomněl na jednu vychytávku.
Při vytváření trasy, můžete v jeho průběhu kliknout vpravo na tlačítko "Aktualizovat nadmořskou výšku" a ukáže se vám aktuální profil. Tak můžete již v průběhu vytváření trasy najít třeba méně obtížnější cestu.
Pokud potřebujete snížit počet trasových bodů (pro použití v GPS), lze použít kromě jednoduchého matematického snížení, Douglas Peucker algoritmus
Když si dám kopírovat silnici, tak se cesta navrhne automaticky, lze potom cestu mezi dvěma body upravovat?
Cesta se dá upravovat přesunutím bodů z kterých tvoříš trasu. Nebo dáš dvojklik na mapu a utvoří se ti nový bod. Bod můžeš také vymazat dvojklikem.
Pokud ji již máš již uloženou můžeš opět pohybovat s body které jsi vytvořil, nebo když kurzorem najedeš na ten bod (modrá barva)zobrazí se se ti mezi tvými vytvořenými body červený bod, s kterým můžeš opět pohybovat po mapě.
No mě právě ten dvojklik nefunguje. Když nastavím kurzor na trasu a dám dvojklik, tak se mi mapa přiblíží.
Rušení bodů mi funguje na klik na daném bodu co chci vymazat.
jj, máš pravdu. Tak jedině přesunutím bodů které jsi vytvořil, nebo když máš trasu uloženou tak se do ní vrátit a když najedeš na (modrý) bod tak se ti mezi dvěma body ukáže červený bod, který přesuneš
Škoda. Často si plánuji trasy na silničku tak, že si dám začátek, konec a potom si navrženou cestu mei upravuji přidáním bodu a přesunem kudy chci.
Však zde můžeš taky si zadat první a poslední bod. A po uložení si na trasu můžeš přidávat bodů kolik chceš (a pohybovat s nimi)
Já bych spíš potřeboval do automaticky vyhledané trasy vyklikat dodatečně úsek ručně, protože i v pěším režimu tu cestu program nezná.
Zatím to dělám tak, že začnu znovu, část automaticky, pak přepnu na ručně a tak to střídám.
Ale když chci následně trasu editovat, tak se to celý rozhází.
Tohle umí dobře Bikemap, taky to občas využiju.
No, ten právě tohle taky neumí.
Jo, umí, používám to, a teď jsem si to znovu ověřil, že se za týden nic nezměnilo, a normálně jde plynulke přecházet z režimu po silnici do režimu přímky, a střídat to, vykreslí to plynulou trasu.
Muj Bikemap tohle teda neumí - konkrétně tedy, když mám nějakej delší úsek přimagnetovanej ke komunikaci, tak do něj pak vložit "nemagnetickou" část ručně. Všechny body, který vložim do již vytvořené trasy mezi dva "zmagnetovaná" body, budou taky magnetické/budou "znát" jen silnici. Myslim, že HonzaKovi šlo o totéž.
Aha tak, jsem to asi blbě pochopil. Dodatečně vkládat přímý úsek do routovaného úseku jsem nezkoušel. Já, že plynulé střídání routované trasy s přímým vykreslením běžně používám, ale to na sebe navazuje, dodatečně nic nevkládám, nejvýš trasu dodatečně posunu podle potřeby a to všecno jde dobře.
Občas tuhle editaci potřebuju, když u nějaký plánovaný trasy zjišťuju, kudy že by to šlo s menším stoupáním - to abych nepřekročil doporučený maximální krosařský index MCI :o)
Pak je přichycení spíš k vzteku :o(
v GPSies je právě dobré, že když tvoříš trasu, tak napravo vidíš i aktuální profil trasy. Když se ti ta cesta bude zdát že je moc příkrá, zrušíš poslední body a zkusíš ji vést jinudy a tak nalezneš nejvhodnější cestu.
Jinak je škoda, že se do té magnetické stopy nedá vložit bod, jedině nevést pořád trasu s magnetem, ale občas tam dát přímou linku.
Nojo, to je dobrý nápad, vložit neautomatický kousek už dopředu - to použiju! Většinou, no zas né tak často, jen když třeba plánuju výlet pro skupinu, si chci porovnat několik variant, tedy hotových.