Když už máme tady to očekávané jaro, tak si dovolím začít jarní hádanky. Z fotky to moc nevypadá, ale opravdu už bylo jaro :-)
Víte kde to je a co to je za zajímavý kříž ?
Formanský kříž Svojanov, okres Svitavy.
http://smircikrize.euweb.cz/Ceska_Republika...
tady i s polohou
http://www.panoramio.com/photo/11260845
Byls rychlejší, ale nevadí. Díky té lelkově hádance jsem tenhle web našel a už je ve složce "oblíbené - kola - vylety". Díky, Lelku. :-)
Já rád :-)
Ještě přidám krátké povídání o Formanském kříži
Správně, jenom to místo je trochu jinde :-)
Správné místo a poloha je tady
Loc: 49°46'43.791"N, 16°46'22.159"E
http://www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@sa=s@st=s@ssq=Loc...
To je ten s tím vozem vyproštěným pomocí bochníku chleba ? Kde jsem o tom jenom už četl...?
Zabržděný, ne vyproštěný, ale to je jedno, oboje je blbost :-))
No to asi jo, ale aspoň že si pamatuju, že to bylo něco s chlebem :-)))
Aha, tušil jsem, že ten zdroj nebude moc daleko :-)
http://www.nakole.cz/diskuse/11466-fotohadanka...
Vozka, co podkládal kola vozu bochníky chleba zkameněl v Jeseníkách - vrchol Vozka.
Měl bych jednu hádanku a doufám, že se znalci předvedou, protože já sám pořádně neznám odpověď na druhou část otázky.
Nedaleko rybníku s vodníkem, kterého jsem dával naposledy do stavu vodniků v Čechách je upravené místo obložené kameny a na prázdném soklu ke kterému vedou schody je tabulka s oznámením, že sousoší je odvezené k restaurování.
Víte kde je to místo a o jaké sousoší by se mělo jednat?
Tak žádný znalec Orlickoústecké oblasti ?
Zkus se zeptat rondy :o)))
Vidíš, to mě nenapadlo :-))
Myslím, že to bude hráz rybníka mezi Dolní a Horní Dobroučí, ale jistý si nejsem, dlouho jsem tam nebyl. A vlastně to sousoší tam taky někde poblíž je, vybavuji si nějaké barokní sochy.
Jo, správně, je to Panský rybník.
Mělo by to být nějaké barokní sousoší, ale nedaří se mi zjistit jaké, z různých zmínek by se mělo jednat o nějaké významnější dílo.
Tak přeci jsem se trefil. O tom sousuší vlastně už vím dost dlouho. Myslím že to snad bude někdo z okruho Brauna, ale určitě to nevím. Přeci jsem se ale podíval na fotomapu, nejdřív mě napadlo Ivanské jezero u Rychnova, tam jsem taky dost dlouho nebyl.
Pozná někdo, odkudpak jsem minulou větrnou neděli vyfotil Krkonoše?
Kde si dáma tak pěkně hoví?
´bych to tipnul na Lány, tam se po zimě vyrojilo ´zopár´ zajímavých skulptur ...
něco jako zmrzlí rekreanti? :-)
To je žena čecha Karla Němce, která chtěla být první češkou na severním pólu společně s prvním čechem. Bohužel to ale v rámci aklimatizace na zimu a mráz trošku přeťápla s otužováním...
Tak kde je takhle nešťastně umístěná kopie něčeho co vytvořil možná Kubín
Nějak nám ti hádankáři vymizeli, ani Burajda se nechytá.
Tak nápověda: je zde souvislost s jedním domácím zvířetem.
zeby tygr? :-)
"... ani Burajda se nechytá"
Se nějak nepamatuju, že by mi někdo dělal sádrový odlitek.
8-))
Pořád nic?
Zvíře je proslulé svým "smradem"
Že by tchoř jako domácí mazlíček? Co má společného s tím gypsem v zahrádce?
Hele, mlaďoši (do 50-ti), víte (bez pomoci strýčka), co je líha? A víte, na co se užívala?
Tušim, že ližina. Kdysi mě technoložka ve fabrice poučila, že se to opravdu nepíše lyžina (jak jsem si vždycky myslel) a že to pochází právě ze slova "líha".
Vyřešeno!
A teď něco, snad těžšího: co je to "lísa"?
Nevím, ale určitě je to něco, co souvisí s lesem.
hájovna? U nás je Řevničovská, Horácká, Třtická atd. lísa.
Řevničovská lísa – pila, se u zdejšího nádraží nachází dodnes a leží skutečně poblíž trosek zdí někdejší obory.
Vašírovská lísa ― hájovna v Lánské oboře na Novostrašecku „pojmenovaná podle brány do obory, kterou musel hajný na noc zavírat“.
Lánská lísa ― hájovna v Lánech na Novostrašecku, „podle lánské brány, kterou hajný na noc zavíral“.
Když máme dnes ty slovní hádanky:
Čeština má přirovnání "Je to na jedno brdo". Co to znamená asi víme všichni, ale proč na jedno brdo?
Protože všechny brda vypadají stejně, nebo alespoň hodně podobně :-)
"dělat něco na jedno brdo - stále stejně (myšleno je tkalcovské brdo)" wiki
To já taky vím, že se myslí tkalcovské brdo.
Ale jak to funguje, že na víc je to lepší?
No, já bych řekl, že tím brdem (nebo okolo něj :-) se dělá furt to samé donekonečna (nějaké provlékání)
Je to zhruba tak, že jedním brdem se dá zvednout půlka nití v osnově aby se tam udělala díra (prošlup) kudy prolétne útek. Takže se nedá utkat nic víc než plátnová vazba. Když je těch brd (listů) víc, dají se zvedat nitě různě (čím víc listů, tím víc možností) a vznikne nějaká onačejší vazba, třeba kepr nebo atlas.
Konec poučování. :)
Odpovědi na gypsovou děvu se asi nedovíme,
tak dám jinou hádanku, kde je tento docela zajímavý sloup ?
To se tady vážně nikdo nechytá?
Tolik takhle hezkých a zajímavých rozcestníků u nás zase není.
Teda Brňáci a Blanenští, vy vostudy jedny :-)
Třeba pomůže pohled na rozcestník z dalších dvou stran
V horní části sloupu jsou sdělení pocestným, kdybych je tam nechal, mohl bych zrovna napsat kde to je :-)
Když se do googlu zadá "hodiny + letopočet" z tý první fotky, tak to vyplave hned napovrch.
Dobrý, zkoušel jsem ledacos, tahle kombinace mě nenapadla, ale asi jsi první kdo si si toho pořádně všim.
Že by ten u Novýho hradu?
Ano, je to Hradská cesta s úřasnou odbočkou do Adamova.
Myslel jsem, že to je hodně známá cesta a rozcestník a ono asi ne, nikdo se moc nechytal.
Slunečnohodinový rozcestník je zřejmě odhalen, přidám další hádanku: V které vísce je pamětní deska jako připomenutí místa, kde se (snad, možná?) ztrácí ve víru počínajícího světového konfliktu, stopa českého génia JdC?
K téhle pamětní desce jsem slyšel hezké vyprávění. Jistý recesista přesvědčil skupinu přátel, aby sním vyrazili do Jizerských hor na cyklovýlet s tím, že jim ukáže něco, co ještě v životě neviděli. Celý den je tahal po Jizerkách a když už to bylo jeho přátelům moc dlouhé a remcali, ujišťoval je, že celodenní námaha se jim vyplatí, že to opravdu stojí za to, protože to, co jim ukáže, opravdu v životě neviděli. Notně unavené a nasrané je nakonec dovedl do Fer........a a ukázal jim tenhle pomníček :o))
:o))), no a jestli byli z Liberce, tak pak ještě ta cesta zpět přes hory - povedený žertík.
V sobotu jsem tam dobře 20minut hledal "pomníček" na louce, než jsem si všiml, že je to deska na tom domku :o(
A máš bod (malý a bezvýznamný....)!
Ferdinandov - tady je to i s popisem:
http://pepikw.rajce.idnes.cz/Cerna_Nisa/...
Počkej, počkej a kde to předtím teda je kromě toho, že to "hned vyplave"?!?
Tipuju tady (druhé odshora):
http://www.kras.unas.cz/mkstred/machac.htm
Ale s tím Cimrmanem, jelikož a protože to heras nechtěl úplně zveřejnit, chvíli ještě počkám. Doma mám detailní fotku, večer jí přidám, to už bude tutovka :o)))
Je to rozcestník na Hradské cestě nad Adamovem
Oživim tohle téma: kdepak je tahle stará pila?
Jizerské hory, osada Jizerka.
www.starapila.cz
:)
Jojo :o)
v sobotu tam bylo nádherně, dokonce i docela málo lidí. Sice občas profrčel pelotonek nezdravících borců. Zřejmě z cizích krajin, co jsem si tak stačil přečíst: Quickstep, Rabobank, Saxo, Astana.... Ale jinak naprostá pohoda :o)
A když jsi takový znalec, určitě poznáš kde je focená tahle hladová kytka. Lokalitu napovídám fotkou hladiny.
Houby znalec, přečetl si jméno hospody na fotce jen o trochu rychleji :-))
Ta masožravka by mohla být na tamním rašeliništi u Jizerky, byl jsem tam, ale neuvědomuju si, že bych ji tam viděl, možná odpočívala a chystzala se na další sezonu :-)
Od toho je právě ta druhá fotka - ta jasně vypovídá, který konkrétní rašeliniště to je :o)))
Přidám tedy ještě jednu, no....
Podobně vypadá každé druhé rašeliniště, těžko říct, které to je.
Ale Jizera v pozadí všude není.
Možná tam je, ale já ji tam nevidím, teda nepoznávám. V Jizerkách je rašelinišť několik a těžko říct, které konkrétní to je, to pozná opravdu jen ten kdo to tam detailně zná.
Ale vždyť hned vedle rosnatky máš tutovou nápovědu - myslim tu "černou" hladinu s odrazem oblohy :o)))
Je ale pravda, že se tohle místo blbě hledá. Ovšem skuteční fotografové jsou ochotní se po čtyřech prodírat klečí za vytouženým záběrem. Já tam byl ovšem jen jako doprovod :o)
Ten peloton se jim asi roztrh. Na Pomezkách jsem onehdá potkal nejspíš lídra Liquigasu. Ustrojenej byl ukázkově, vysoukal se nahoře z cyklobusu, zkontroloval horáce vyšší třídy a...spustil se s ostatními zvolna po asfaltce směrem k Rennerovkám :-)
Ví někdo, kde se nachází tento kostel?
Malá nápověda... :)
Ty hory na obzoru jsou Jeseníky, hřeben od Vysokých holí ke Skřítku. Je to focené někde od Velkých Losin. Takže jsou to Rejchartice, podle fotky v Mapy.cz, ale jel jsem přes ně před mnoha lety, tak si to člověk už nepamatuje. Ale ten pohled na hory ano.
Ano, je to tak.
Původně jsem chtěl nechat jako "nápovědu" jen tu zelenou turist. značku, protože moc "zelených" tam není :), ale jaro 2011 za chvilku končí, tak aby se to stihlo, dal jsem tam onen "obzor hor", na kterých, pravda, už jen chybí nápis "Jeseníky". ;-) Hřeben je focen z Městských skal.
Přidávám jednu lehoučkou:
Dům s červenou střechou. Co tam máš dalšího?
8-)))
Kuš, zapátrej v paměti, určitě jsi tenhle baráček viděla, a ne jednou :-)
Jak kuš. Burajda odpověděla přesně na to, co je na obrázku a přesně to odpovídá i tvému komentáři.
Žádné jiné dotazy vzneseny nebyly.
Buď zadávej hádanky pořádně nebo kuš.
Já za to nemůžu, že jsi těžko chápající a musí se ti říct všechno polopatě.
A mohla by jsi mi to teda po tý lopatě říct?!?
Ani z tohohle příspěvku jsem nepochopila, co teda jako vlastně chceš vědět.
Nebo něco jako
"Domku, domečku, kdo v tobě přebývá?!?"
To bych teda věděla - myška Hrabalka, zajíček Ušáček... teda nevěděla, ostatní jsem zapomněla, ale vím, že jim ten domeček rozšlápnul medvěd...
Neboj, zrovna po Tobě opravdu nic nechci ...
Tak proč to je v hádankách když je dotaz určený jen jednomu nebo dvěma ?
Barák mi nic neříká, ale ten budlík s elektrikou je mi nějak povědomej...
Na elektriku se .... víš co, viď?
Je to Vesec u Sobotky.
A to se pozná podle čeho? Podle barvy trávy?
To je taky řešení, nebo viz foto níže.
Tak to teda prrr, tady je jiná branka a fasáda...
Hele, nemyslíš, že je tak akorát čas k té tvé hádance už dát nějaké rozumné zadání?!? Nebo prostě uznat, že se ti to trošku nepovedlo a říct co to je?!?
Jak sama vidíš z rekací, nenašel se nikdo, kdo by tvoji hádanku pochopil...
Pokud je to něco zajímavého, je škoda, aby se to tady zaházelo kupou offtopiců.
Tak ona taky tahle fotka je z roku 1978, takže se to tam trochu změnilo. Naštěstí k lepšímu.
Jinak myslím, že už není hádat co - k tomu zadání - vždycky se tu hádalo, kde se co nachází, ale najednou nikdo neví ... takže to šlo i bez těch blbých keců okolo ... jestli to není hlavně tím, kdo tu hádanku zadává.
Zbytečně čteš mezi řádky co tam není. Reagovala jsem na obsah příspěvků.
Mimochodem, můžu teda vědět, co je správnou odpovědí?!?
Že jde o obchod z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny nebo se mělo hádat, kde ten barák je?!?
To druhé jsem tady totiž nějak nezahlédla...
Zkusim zadat jednu možná obtížnější hádanku. Nedavno jsem náhodou narazil na nenápadný, ale zajímavý kámen vedle silničky, s upraveným okolím, lavičkou, ozdobený šiškami. Z cedulky nad kamenem jsem se dozvěděl (dokonce trojjazyčně), že jde o náhrobek jedné téměř mýtické postavy (severo)českého regionu. Všem čechům je dobře známý, ale že má hrob zrovna tady? Ale kde to je a čí hrob?
PS. při pátrání po internetu jsem narazil i na jeho další (zcela jistě falešné) náhrobky :o)))
Cimrmanův hrob to být nemůže. On je nesmrtelný a provádí v Muzeu peří v Liptákově.
Kam se na tohohle hrabe Cimrman ...., tohle je skutečný velikán.
No to přímo čumim :o)))
Ano, Rübezahl alias Liczyrzepa alias Krakonoš, má hrob u Sudetské cesty (droga Sudecka) v Polsku:
http://www.mapy.cz/s/15SP
popis dole pod č.25:
http://swieradow.uzdrowiskowydolnyslask.pl/
To je nějaký divný, nemoh umřít, protože ne tak dávno jsem jel kolem Krakonošovy zahrádky a byla pěkně upravená, jak to umí jen sám Krakonoš
Možná, že pokaždé znovu obživne, to by vysvětlovalo, že je těch hrobů víc :o)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczyrzepa
http://www.karkonosze.ws/kamien_obok_grobu...
Myslíš, jako, že dva dny si poleží, trochu vorazí a třetí den vstane a jde zase umravnit Trautenberka ? No nevím jak by se na to tvářili katolici, taková konkurence :-))
Jediné, co mě uklidňuje, že po pohdřbívají v podstatě jen Poláci :o)))
No jo :-))
U nás má zahrádky, pohádky a hospůdky, v Polsku hrobečky
Kdo bydlel? Jen davny čas :-)
Nic odpoved. Asi težko otazka :-)
http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie...
Včera ja,Ivanek a Tasso jsme byli na vylet,jen autem.
No jo, no, když von strýček Gůgl nějak neví, když se ptám na dům s volejbalovou sítí a lvama před vraty :o)))
A kdo tam teda bydlel?!?
Odpověď je napsaná v odkazu.
Saaakráááá. Mě to bylo nějak povědomé. Nedávno to bylo v TV. Ale já furt googlil Hitlera:-))))
Radko,moje chyba ,že špatne psala otazku,škoda :-(
Lelek-diky. Zapomnela psat ,,odpoved,, :-)
Michal,prave nedavno jsem četla zpravy o problemy zamek. Zajima me,proto jsme jeli na vylet. Ptala jsem čisnik v hospode ,,kde je zamek,,. On me vysvetlil. Jsem rada,že jak vypada.
Rath rozhodl zrušit domov duchodce,to je horni zamek (take nacista K.H Frank) a dolni zamek-nacista R.H.
Poznáte kde jsme se to byli včera lehce porojet ?
(dvě místa)
Zeby: 49°38'7.74"S ; 16°13'32.22"V , pak by i ta v meandrech Vířící voda byla jasná ???
Úplně přesně a oboje :-)
krásných 135 km hezkou krajinou s hezkými kopečky
Ještě to upřesním a doplním, je to obec Jimramov
Dovolim si doplnit tu přehradu: Vír!
Na historickém fotu jsou vzadu v davu téměř skrytí dva cyklisté, hádejte kteří :o)))
http://www.virvudolisvratky.cz/foto/430/
Oči na tu fotku poulím už druhý den a pořád nevím co nebo koho bych měl vidět.
Tak především tam někde (jako vždy) bude Jára Cimrman. A pak by tam taky mohl někde vykukovat Forest Gump...
Jenže Jára Cimrman se zrovna ve chvíli cvaknutí fotoaparátu sklonil k rozvázané tkaničce u boty, takže není vidět :o)))
To je ta preciznost vypadat vždy naprosto dokonale a mít na fotce rozvázanou tkaničku, to by si prostě neunesl :o)))