Na lehu se pozorují hvězdy krásně...Člověk jen lehce zakloní hlavu - opře o opěrku hlavy, šlape a přitom ležení ještě pozoruje hvězdy v přirozeně příjemné poloze.Mooooc fajn...;-) Kolikrát takhle počítám i letadla nebo pozoruji zajímavé tvary mraků....
Orion je krásné souhvězdí, ale už se těším, až nebude vidět.
8-)
Moc se netěš, když si v srpnu přivstaneš, už ho tase uvidíš.
Pokud nějaké léto vůbec bude :-)
http://novinky.cz.feedsportal.com/c/33064/f...
Jo, každou nedělu, když chodím z údolí.
Zrovna tuhle byl nádhernej srpek měsíce nad lesem a nahoře plno hvězd, byl celkem jasnej i Býk, kterej není vedle Oriona moc výraznej. Mám štěstí, že v údolí není prakticky žádnej světelnej šum, tak jsou ty hvězdy blízko, skoro jak si pamatuju z dětství z Vysočiny.
Akorát mám pocit, že pořád vidím jen zimní oblohu, v létě je světlo až kdoví dokdy a letní oblohu jaksi nestíhám. Ani vlastně nevím, kdy jsem v plné parádě viděla Labuť.
Pavka ji včera viděl v Kralupech:
http://www.nakole.cz/diskuse/12643-labut.html
V Praze to jde ztuha, ale v létě, když člověk leží ve stanu, nophy pěkně ve spacáčku, hlavu venku ve voňavé trávě a pozoruje tu nádheru nad sebou, dýchá voňavý večerní vzduch... Jo, to se to usíná...
Xakru, kdy už tady bude to léto!!!
A jestli Murphy řekne, že nikdy, tak bude v Nuslích druhej zastřelenej :o)))
Všimli jste si:
V sobotu byl největší a nejjasnější úplněk za dvacet let
?
Pěkný prd, už jsem ho viděl mnohem větší, nevím jak přišli k tomu, že zrovna tohle má být hodně...
To bys ho musel pozorovat v místě, kde jseš zvyklý ho poměřovat třeba s vedle stojícím stromem. Jinak nepoznáš nic. Oko je v tomhle značně mimo. To je stejné, jako když zapadá/vychází obrovské Slunce. Přitom je stejně velké jako to, co pak jako malý puntík v poledne svítí nad hlavou.
Hele poetikové, básníkové apod. - jestli pak víte proč jsou hvězdy krásné ?
Tak sem hoď vidláckou teorii o kráse hvězd a nenapínej nás.
8-)))
protože jsou na nich růže, které nejsou vidět ......
Při teplotě 6 až 7 milionů K(elvinů) na povrchu hvězd? Kde by se tam vzaly?
Jsou hvězdy, kde jsou teploty podstatně nižší... Na hnědém trpaslíku můžou být teploty o pod 100 st. C. Tam už by se růže vyskytovat mohly... ;-)
Na to bych moc nesázel, hnědýho trpaslíka objevil Hubbleův teleskop někdy 16. 9. 2008 v mlhovině Sombrero. A není na hlavní posloupnosti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hertzsprung... ? :-)
Nechápu, co je krásného na permanentním termonukleárním výbuchu... ;-)
cokoli může být krásné. Krásno je stav duše pozorovatele mnohem víc než to, co je pozorováno. Proč by nemohl být krásný i výbuh? Takovej velkej ohňostroj...
Krásno? Značková uzenářská fabrika.
Že nekecám: http://www.krasno.cz/cs/index.php
musíš mě omluvit, jako vegoš jsme tohle fakt netušil:-)
Já myslel, že vegoš nejí maso. Ale nechápu, co má proti uzeninám? :-/
Stejne to je z vice nez 50 % soja, ze? 8-)
A zbytek je obarvená mouka... ;-)
A co z toho Radce vadi?
Mne osobne soja.
mě osobně rozvařený kopyta a kosti a vlastně skoro všechno kromě vody :-D
Tyhle úžasný zázraky výroby potravin z odpadu prostě rád přenechám Vám ostatním, který si je na výrobcích vynucujete.
Existuje někde statistika že se lidé živící se tzv. zdravou stravou (vegetariánsví, biopotraviny...) dožívají delšího života? Nevím, jen se ptám.
Řekl bych že uspěchaný životní styl, znečištěné prostředí a stres je mnohem větší humus, než chemie v potravě.
Nevím. Nikdy jsem takovou studii nehledal...
Pro mě je to otázka spíš priincipu a životních zásad.
1. Prostě nechci žít ze zabíjení a mučení.
2. Podle mne se potraviny mají pěstovat a ne vyrábět.
3. chemický průmysl podle mne nemá s potravinářským nic společného a nehodlám se živit jeho produkty.
Ale je to můj názor a vůbec mi nevadí, když to děláš jinak. To drtivá většina lidí. Jejich věc.
S tím, co píšeš o stresu atd. samozřejmě souhlasím.
Myslím si, že má vliv všechno a těžko říct co větší....
Body 2 a 3 se týkají rostlinné výroby úplně stejně jako živočišné, takže ty můžeme vynechat.
Ostatně i bod 1.
Takže nám z principiálních rozdílů mezi vegetariánskou a normální stravou zbývá … ehm, nic;-)
No a u mne je to zase otázka mého břicha - prostě po velkém třesku mi maso a živočišné tuky a cokoli nadýmajícího a cokoli chemického nechutná.
Není to žádná otázka životního stylu, je to otázka mého zažívacího traktu. Prostě snesu jen striktně dietní stravu s omezenou škálou potravin.
A musím říct, s tím málem co jím do sebe dostat bílkoviny, tuky a další živiny je teda pěkná fuschka...
Jako jak, VYNUCUJETE? Nechtěl bys už konečně přestat psát tyhle narcistický blbostě?
Ale no tak…, z kontextu je jasné, že je řeč o "uzeninách" neobsahujících maso. Nevím, proč to Jurimír předhazuje nám, kteří preferujem dobře propečenou krkovičku, kuřecí křidýlka nebo třeba klasický steak.
Někteří vegoši mají zase ne zcela funkční mozek z nedostatku vitamínu B12, a taky se Jurimírovi nesmějem:-P
tak pokud to neděláš, tak se z toho vynech. Pokud to děláš a štve tě to, tak ten vztek nesměruj na mě. V čem je problém?
Drtivá většina tohohle národa si to žádá a vynucuje. No tak to tak je...
Drtivá většina nic kvalitního nechce. Jediný, co je zajímá, je cena. Chce koupit co nejlevnější napodobeninu a vynucuje si to na obchodnících a ti jim logicky vyšli vstříc. Jim je to taky jedno. Pro ně je důležitej ten rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.
Naštěstí je furt ještě nějaká alternativa a v běžnejch krámech a řetězcích nemusím a nekupuju ani 10% potravin.
Utratím o něco víc peněz, ale jím to, co mi chutná. A já jsem přes žrádlo. Žeru prostě rád. A žeru to, co mi chutná. Prostě si fakt radši koupím tvaroch ve zdravý výživě proto, že chutná jako tvaroh a ne tu sračku v Tescu. Tu občas použiju do pomazánek, ale jinak... A tak podobně je to se vším. Je to moje volba.
Většina volí jinak a vynucuje si svou volbu na obchodech, který jim vyšly vstříc a prosperujou.
A je to tak v pořádku ne? Všichnimají to, co chtějí!
Díváš se na to pohledem člověka, který je sám a ze svého výdělku nemusí platit byt, živit děti. Je to Tvoje rozhodnutí, jasně. Ale je spousta lidí, kteří opravdu kupují levné potraviny, protože na ty dražžší prostě nemají. Ono živit 4 lidi je horší než být sám.
Já považuju za špatné, že veškeré ty biopotraviny stojí mnohem více než ty podobné "normální". Podle mě by měly stát stejně, nebo minimálně o pár korun více a ne o tolik. Možná je jejich pěstování nebo výroba dražší, ale že by o tolik? Jak je možné že na trhu si koupíš domácí zeleninu od sedláka levněji než v obchodě?
Bio je IMHO akorát móda.
Kvůli nedostatečnému ošetření má sice údajně o nějaký procento dusitan méně, ale zase je tam riziko plísní a jiných parazitů.
A také mnohem nižší výnosy což tyto potraviny opět prodražuje.
No a v neposlední řadě vyšší marže výrobců i obchodníků, protože poptávka po módním zboží je cenově neelastická.
Taky si myslím že je to hlavně móda. Zapoměl jsem to tam napsat. Nikdy jsme se ženou nebyli příznivci zahrádek a rýpání se v zemi. Teď už ale začínám na chalupě rýt záhonky na česnek(jo, vím že je pozdě ale sere pes), bylinky, rajčata, kedlubny, protože ten humus co se prodává v obchodě se nedá žrát. Možná že rajčata za 60 Kč kilo jsou lepší, ale na to jim seru.
Syn už zakládá vinohrad, takže co se týče alkoholických nápojů budeme naprosto soběstační.
Čestnek už měl vykukovat ze země, lajdáku. A až se začnou narovnávat květní stvoly, jde ven +/- 2 hodiny kolem svatý Anny. Jinak z toho budeš mít ten čínskej marketovej humáč. Ten z toho budeš mít stejně, v Království asi není čestneková prsť.
Souhlas s těma cenama biopotravin. Taky z toho nejsem nadšenej. Je to o zisku. Dokud za to lidi ty prachy budou ochotný dát, tak to tak bude. Je to asi totéž jako když před půl rokem srála LED TV 35litrů a dneska 15. Tehdy to dělala jedna firma dneska deset, tak si konkurujou.
U nás není taková ta běžná jedlá produkce. Byla, ale byla o pár korun dražší a lidi to přestali kupovat a jeli po tom nejlevnějším. Po revoluci tady byly i jiný supermarkety s lepším zbožím, al ešly do kytek a převálcovalal je levná produkce Tesca, Lidlu atd. Lidi si prostě koupili radši hnusnej jogurt bez mlíka, protože byl o dvě koruny levnější...
Tak to je.
My dva s tím uděláme tak akorát hovno.
V říčanech jsou každej čtvrtek farmářský trhy. Ve spoustě měst takhle jsou.
Můj zelinář ve vsi bere část toho, co prodává ve velkoobchdě, ale část má vždycky sezónní zboží od těch, co to pěstujou v okolí. Pokud to jde, kupuju to. Teď je sezona kysanýho zelí. SUdový, naváží mi kolik chci, je to plný vitamínů a já se potom můžu utlouct a sežeru kilo na posezení. Hrušky už byly český poslední a jablka taky. Už nic uskladněnýho není. Zas si počkám. Ale brzo začnou jarní věci...
Jestli u Vás takovýho šikovnýho kluka nemáte, tak s tím začni sám. Láďa jede v bejvalý garáži a chodí tam celý okolí a už se naučila spoust alidí zasatvovat po cestě z práce a bude se asi rozšiřovat...
Neříkej mi, že u vás v okolí nejsou farmy, nepěstujou s eovce a krávy atd. DOkud jsem pil mlíko, tak jsme si pro něj chodil ke statrkáři a ne do krámu. Teď už jen minimálně, když si chci udělat svůj tvaroh, protož emimlíko nedělá dobře. Když chci jahody, můžu si pro ně v sezoně dojet na kole do Vrátkova. Totéž by šlo s jablkma nebo bramborama atd. atd.
Jinak jasně. Jsem sám. Je to moje volba. Částečně. Nicméně se to vždycky dá nějak udělat. Pro mě je třeba prostě lepší si jednou za tejden koupit original "Rokfór" za 109,- než pětkrát Nivu na 21,- Ty zbejvající čtyři dny si dám k snídani klidně jen chleba s máslem nebo se solí. Chleba si peču sám, protože běžná produkce s enedá jíst a ve zdravý výživě je jednak drahej a druhak dělám lepší. Mě to za to stojí, i když ho pak musím píct víc, protože ho rozdávám kamarádkám, jakmile jdu na návštěvu atd. atd.
Tuhle volbu máme všichni a je na nás,jak s ezachováme. Vždycky je možnost volby a každáá volba má svý pro a proti. Pro každýho je důležitý a podstatný něco jinýho.
Že chci koupit co nejlevnější uzeninu ještě neznamená, že chci jíst rozvařený kopyta a kosti. Jednou jsem v sulcu dokonce našel celý zub. Jestli takovému svinstvu prodejec a výrobec říká např. salám, nebo sulc, je to lhář a podvodník. Je moje chyba, že jsem mu naletěl, ale neznamená to, že jsem ho ke lhaní a podvádění donutil. I to, že žiju v téhle prolhané společnosti je moje chyba, ale nebudeš mi říkat, že jsem si ji vynutil. Všechny tyhle svinstva jsou mi dnes a denně vnucovány.
já nevím, co děláš ty konkrétně a je mi to jedno. To je jen tvoje věc.
Lidi si tu situaci, která je, vynutili a vynucují svým přístupem. S tím nic nenaděláš. Prostě to tak je. Na tom, že jsme popelnicí Evropy se celkem všichni shodnou a když si dojedeš za hranice a vlezeš do krámu, tak se o tom koneckonců můžeš docela snadno přesvědčit sám. Na každý kolocestě si to jídlo vyloženě užívám. Jsme nadšenej z toho, že se dá v běžným krámě u každýho města koupit jogurt nebo parmazán atd. atd. Zeptej se Václava, jak se mi dělaly boule za ušima a nacpal jsem do sebe jen tak ke chlebu půlkilový balení parmazánu k obědu skoro obden. U nás se dá koupit v běžnejch krámech jen napodobenina, která je jednak hnusná, a kterou po tom, co jsem strávil naposledy úžasné chvíle s hlavou v míse už prostě nekupuju.
Jinak jak už jsem psal výš.
Pokud to neděláš, tak se na tebe to, co jsem řekl nevztahuje a nechápu, proč se vztekáš a pokud to děláš a sere tě výsledek, nechápu, proč se obracíš na mě...
Tak nevim, ale kdyz chci koupit kvalitni maso, mam jit kam? A kdyz zeleninu? A ostatni? Vsude stejny odpad. A jezdit pro kazdou polozku nakupu na jiny konec Prahy, to taky dost dobre nejde.
v běžnejch obchodech máš celkem smůlu :-(
Mě to taky vadí, ale nic s tím neudělám.
Tak to prost ěje, když drtivá většina chce něco jinýho než ty, tak to silně omezí tvoje možnosti. Je to tak se vším.
Jak daleko je pro tebe Smíchov? Věděl bych o jednom krámě, kde si můžeš koupit kvalitní maso i zeleninu atd. AMožná máš něco blíž, ale o tomhle vím náhodou, já to, kde se prodává maso z pochopitelných důvodů nesleduju.
Obracím se na tebe, protože s tvým názorem nesouhlasím. Na začátku to bylo tak, že někteří lidé si kupovali, jako vždy, ty nejlevnější salámy. A po letech se čistě náhodou někde v novinách dozvěděli, že to co jedí, nemá se salámem skoro nic společného. Při dostatečné hladině vitamínu B12(jak píše výše Joe) z toho nelze dospět k názoru, že si ti lidé něco vynutili, ale že byli podvedeni.
Ono je to může být ještě jinak. Prostě kdysi na začátku byl kvalitní výrobek a pak se postupně, aby se udržela cena = konkurenceschopnost výrobek čím dál více šidil. A zákazník tu postupnou změnu ani nemusel poznat. Viz někde výše zmiňovaný tekutý kouř, ten se prostě dřív do uzenin nedával, protože nebyl vynalezený. A slyšel jsem, že ani tolik sóji ne, protože nebyla běžně dostupná. (dle agentury JPP)
Jj, nějak takhle (už jsem to tu myslím dával):
http://www.s474n.com/povidka-rodinne-tajemstvi/
Konkurence neschopná firma by měla zkrachovat a ne čím dál více šidit své výrobky (podvádět zákazníky).
Jenže tak to nefunguje. Zákazníci spoléhají na to, že co koupí v obchodě musí vyhovovat normám, že výrobce si nemůže dovolit šidit složení výrobku, že obchod si nemůže dovolit přelepovat etikety s trvanlivostí, a že nad tím vším bdí moudrá a neúplatná státní rostlinolékařská správa, veterinární správa, hygiena, česká obchodní inspekce, a několik desítek dalších úřadů.
Nemusíš s tím souhlasit, ale podle mne právě přebytek kontrolních orgánů vede ke snížení ostražitosti a tím k selhání kontrolní funkce toho, kdo by se měl kontrole potravin ve vlastním zájmu věnovat nejvíce - koncového spotřebitele.
Nenapadá mne jiné vysvětlení pro stav, kdy máme desítky kontrolních úřadů a lidi furt kupujou výše zmíněný odpad.
K tomu si připočítej vliv marketingu. Když ti po výrobě mléčných výrobků zbude velké množství odpadu, např. syrovátky, můžeš ji vylít. Nebo pomocí reklamy přesvědčit lidi, že obsahuje bifidus aktireguláris a se ziskem prodat.
Obdobně lidstvo investovalo obrovské množství úsilí a invence, aby se jim podařilo oddělit otruby od zrna. Nojo, ale s útlumem živočišné výroby přebývá otrub. Opět je lepší pomocí reklamy přesvědčit lidi na celozrnné pečivo, sušenky etc.
složení je na tom výrobku napsaný, ne?
Když vedle sebe leží dva jogurty a jeden je tři koruny dražší, ale ten levnější má ve složení 7Eček, tak si ten levnej nekoupím. Já si ho tedy nekoupím ani když nenní vedle něj ten druhej. No a když si ty dražší a lepší přestali lidi kupovat, tak se prostě postupně přestaly prodávat.
Podvod je, když je něco proti zákonu a když tě klamou. Zákony a normy to připouštějí, složení tam máš napsaný, tak je to na tobě, co si vybereš...
Ten dražší může mít vypsané konzervanty, stabilizátory a barviva plným názvem.
Ostatně je to trend už delší dobu. Výrobci si uvědomili, že lidé koukají po Ečkách, tak místo toho píšou plné názvy. Přitom co je špatného třeba na E296 či E260. Ostatně i Jurimír ve svých oblíbených Olomouckých tvarůžcích nejspíš pojídá E170 a E500.
PetrP:
Už mě to na tebe reagovat nepustí Petře.
Na stylu zápisu celkem nesejde ne? Není to podstatný. Je uplně jedno jestli tam napíšou E330 nebo kyselina citronová, furt to bude to samý... Takjako je jedno, jestli to napíšou velkejma písmenkama nebo malejma a jakej použijou font. To přece uplně ale uplně jedno.
K tvarůžkům: Jo, máš recht, je to jediná vyjímka mezi sýry, kterou dělám a dobře to vím. Ale syrečky prostě miluju, takže to jedou za čas udělám :-)
Jurimíre, mě je to jasné. Myslím, že v tomhle se dlouho známe. Mě vytáčí lidi, co odloží věc zpět do regálu, protože na obalu jsou uvedena nějaká Exxx a vezmou si tu druhou, kde je to samé, ale vypsané. Můj osobní postoj k tomu je, že vím co a jak je škodlivé a nechám se vláčet svými chutěmi a zvyky. (Stejně jako to dělají kuřáci.)
Tebe jsem zneužil jako příklad, že bez éček se žít asi nedá. Nebo jinak, může existovat čistě přírodní produkt a přitom je to éčko, např. E520 - kyselina octová.
Nekličkuj. Řeč šla o tom, že masožrouti jsou podle tvého názoru trotlové, co si do levného salámu vynutili rozvařená kopyta a kosti. (navigace a mobily jsou sračky, kdo nechodí na vandry nemá rád přírodu, na zábradlí jezdí podivně oblékaní lidé co nosej plíny, kdo neví co je blembák, je kripl, nebo ženská)
ty máš zase náladu....
Odpovím, ale jen jednou a pak si svůj vztek vylej na někom jiným. Já na to nejsem vhodnej adept.
Je fuk, jestli masožrouti nebo nemasožrouti. Řeč byla o tom, že si zákazníci svým chováním vynutili nekvalitní potraviny.
To je bohužel fak!
A neplatí to jen u potravin. Tohle je vidět i u jinejch výrobků. Třeba praček. Nemusí to bejt jogurt nebo salám.
Nevím, proč tě to sere. Já to nezavinil, vadí mi to, ale nic s tím nedokážu udělat. Smířil jsme se s tím, protož emi nic jinýho nezbejvá, když si většina přeje něco jinýho a zařídil jsme se podle svýho. Já to chování většiny (ke který podle toho kejhání potrefený husy asi patříš, jinak by tě to nechalo v klidu) jen tady zrovna pojmenoval. Nic víc. Můžeš napsat tisíc příspěvků a rozčilovat se jak chceš, ale tím se to nezmění a lepší jogurty díky tomu prodávat nebudou. Já to zařídit nedokážu. Napiš jinam...
Moje cesta je jiná a vždycky byla. Vychovával mě tak tatík. Když jsem chtěl boty, dostal jsem peníze na ty nejlevnější a šel na brigádu a dovydělal si na ty, který byly dvakrát tak drahý, ale dalo se v nich chodit. Totéž dělám se spacákem, s kolem, s vysavačem, s mp3 přehrávačem, s nožem atd.
Levný věci prostě vyjdou v součtu strašně draho. Lepší je měsíce nemít nic a šetřit a pak roky mít něco kvalitního. PRO MĚ!!
Ty si jdi jakou cestou chceš. To, že je pro mě tahle nejlepší neznamená, že pro tebe taky a už vůbec ne, že chci, abys šel tou samou. Je mi to uplně jedno. Pokud si svobodnej a svéprávnej, dělej si co chceš.
Navigace a mobily jsou pro mě osobně sračky, ale je mi fuk, jestli ty je používáš nebo ne. Je to tvoje věc a tvůj problém. Můj osobní názor na ně to nezmění a nechci, abys ty změnil na ně názor podle mě.
Víš, ono to, že někdo řekne svůj názor, neznamená, že chce, abys ho sdílel. Mě je prostě uplně u prdele, co si myslíš a děláš a mám to tak uplně u všech a nevím, proč by to mělo být jinak. Zajímá mě to u mých přátel, protože s nima sdílím svůj život, emoce, volný čas, lásku atd. A u nich mě jejich názory atd. zajímají, ale ani je nenutím, aby sdíleli moje a oni nenutí mě, abych sdílel ty jejich. Takže většina mých přátel maso jí, mobil používá, jezdí na zábradlí atd. atd.
U ostatních mě to, co si myslí a dělají, zajímá jen ve chvíli, kdy se mě to nějak dotýká či ohrožuje apod. Takže mě je uplně jedno co jíš a zajímat mě to začne až ve chvíli, kdy mě budeš nutit, abych to jedl taky.
Lidi, co nemají rádi přírodu nechápu, ale nenutím je aby jí rádi měli.
Atd. atd. atd.
Zkrátka a dobře, dělej si co chceš. Já nechci mít svět jednoduchej a šedivej, ve kterým by všichni byli stejní jako ty.
To by bylo asi tak všechno. Měj se fajn.
HOWGH!
Těm rozvařeným kopytům a kostem ses, jak jinak, vyhnul elegantním obloukem.. Bylo někdy na nějakém salámu jasně napsáno, že jsou v něm rozemletá kopyta a kosti? Já o tom nic nevím. A ještě jsi ze mě při tom slalomu stačil udělat despotického vzteklého křečka co má špatnou náladu. Tenhle rozsáhlý a nic neříkající způsob argumentace, na místo stručného přiznání chyby, už jsem tady dlouho nečetl. Koho mi to jen připomínáš? Proto On ti tady tolik chybí? Že jsi na to zůstal sám? :o))
Takže ještě jednou. Lidé šetří odnepaměti, ale nikdy nebyli podváděni a okrádání v takové míře, nebo možná přesněji - takhle neprůhledným a podlým způsobem, jako dnes. Problém není v tom, že si zákazníci něco vynutili, ale v tom, že jsou podváděni.
Pokud lidé v minulosti potřebovali šetřit, například přišla krize, byla bída, kvalitní jídlo nebylo, nebo na něj neměli peníze, žvýkali třeba kožené boty, dělali si pití z vody a z octa. Ale věděli co dělají. Nikdo jim netvrdil, že jedí salám a pijí limonádu.
Jinak řečeno, že lidé chtějí, nebo, na rozdíl od tebe, musejí šetřit, to ještě neznamená, že chtějí být podváděni, obelháváni. A že o nich budeš beztrestně mluvit s despektem.
Kromě toho, že nejím sóju ani živočišné tuky, protože to moje bříško nechce, tak mi vadí ten smrad... Teda pardon, ta vůně :o)))
Soju jako přílohu snesu. Ale když jsem byl malej, uvařila babička suplující matku (byla ve špitále) ze šetrnosti jáhly! Těch facek, co jsem dostal. Něco tak odpornýho jsem nejed. A podívej se, kolik za ně dnes ve kšeftě chtějí! Skandální. A proč je neloupaná rejže dražší než loupaná?
Odpověď na závěrečnou otázku najdeš v druhé části tohoto příspěvku:
http://www.nakole.cz/diskuse/12637-hvezdy.html...
Jáhlovou kaši, udělanou na způsob klasické krupicové, omaštěnou máslem, posypanou kakaem a cukrem, přímo miluju ;-) Jenom mi to doma nedělají tak často jak bych chtěl :-) A teď nevím proč, že by zrovna kvůli jejich ceně ? :-) Nebo proto, že se to musí hodně dlouho vařit ? Asi dneska bude doma vážný rozhovor :-)))
Neloupaná by, teoreticky, měla být lepší, zdravější, protože snad právě mezi slupkou a tím zrnkem je nejvíce těch zdravých nejvýživnějších věcí ???
na kaši se musej vařit dýl, to je fakt, ale furt je to asi tak dlouho jako rejže nebo spíš míň. Ale už jsem kaši dlouho nedělal, tak to ber s rezervou. Já je mám radši v pevnějším stavu se zeleninou a to jsou uvařený skoro hned. Proto je beru na kolo cesty, že jsou rychle.
Obecně je prý nejvíc minerálů, vitamínů a živin ve slupce a hlavně těsně pod ní. Je jedno jestli je to zrníčko rejže, brambora nebo jablko. ALe taky je tam třeba u brambor nejvíc toho jedu. Nebo třeba jedu z některejch hnojiv atd. takže...
Jako všechno i tohle má svoje...
Já jím věci celozrnný, ale je to moje cesta...