Kámo ty se činíš... Teď jsem si koupil takovou jednu výbornou na farmářských trzích na míráku, ty jo, ta byla. Úplně se rozplývala na jazyku, veliká byla a plná tvarohu. Dobrý mají i kousek dál v jednom biokrámě, tam mají zase výborný makový :-D
V obchode nepoctive. Zavin obe konci kloubičky bohate makove napln,po krajeni bidu makove. Boli me srdce a brečim,že zbytečne koupila :-)
Nejlepši http://vsechut.rajce.idnes.cz/Sladkost_2/#0049.jpg -vždy delam.
Takovou kombinaci jsem ještě nejed, ale vypadá to dobře a jestli to i stejně chutná :-)
Pohodlne prace. Nedoporučene mrazene listove testo,lepši domaci testo nebo nakoupene typ babiččino lis.testo.
listové těsto je dobré /použitelné, doma ho moc lidí nepřipravuje, včetně mě/z Lídlu, je už rozválené na pečícím papíru a můžeš ho obložit na sladko i slano
take muže http://vsechut.rajce.idnes.cz/Pecivo/#003.jpg
Tak to je něco, ale měla by být povinnost uvádět varování, že obrázky způsobují slintání :-))
jsi šikulda!, makový závin z obchodu je fakticky bída, ovšem doma si ho málokterá /-který/ upeče, není to až tak složité, ale lidi nemají čas,chuť do práce atd., nakonec se rvou hrůzama z marketu
Vladaza,prosim te,nejsem šikulka! Neni moje všechno recepty! Neslyšici lide dali fotky na FBC,ja udelala fotky z FBC na rajčeti. Proto FBC fotky smišene maso+sladkost+pomazanky,zbytečne porad klikni. Lepši na rajčeti,když mam času varit-vhodne prohližet album pro polevky,... Nejsem vynikajici kucharka! Klobouk dolu na neslyšici lide-šikovni varili.
http://hn.ihned.cz/c1-38840190-slavny-strudl-ze...
Dělá i makové, tvarohové, ořechové a vůbec všelijaké. A z taženého těsta!
- linecký makový koláč z pekárny na Petřinách
- makový závin z Ječmínka na Dajvické (+ presso s mlékem)
- linecký koláč s tvarohem a jahodou nebo meruňkou nebo s mákem a švestkou z pekárny na Petřinách
- ovocný karamelový dort s mandlovým těstem
- kávový dort
- ořechový dort
- a vůbec vše sladké, co není s alkoholem, s čokoládou a s kakaem :o)))
A už začínám mít docela slušný seznam obdivuhodných míst pražských, ještě pár lákadel a snad se začnu do Prahy i těšit :-))
Jo, to víš - Praha je všech "buchet" ráj...
Že by mi přece jenom něco uniklo nebo se všechno tak změnilo? :-)
A) Kde je na Petřinách pekárna a jak to, že to nevim.
B) Ječmínka na Dejvické myslíš toho v metru, jak tam jsou takové ty laskavé, příjemné a usměvavé prodavačky :-)
Hele, ty prodavačky se zdají být "usměvavé" a taky mi to z počátku dost vadilo. Ale vydržela jsem a co se staví tunel Blanka a chodím tam skoro každé ráno, už jsme si vytvořily vztah - už vědí, že já jsem "preso s mlékem a makový štrůdl" :o)))
POZOR, ne závin, ale ŠTRŮDL !!!
Jaký že je rozdíl mezi závinem a štrůdlem??
:)
Prostě v Ječmínkovi mají štrůdl.
Jen jednou jsem si řekla o závin a tak jsem prodavačku zmátla, že mi málem dala povidlový šáteček...
Hele, je to o tom, že tam mají ráno docela dost fofr a prodavačky jsou prostě zvyklé na určité názvy. No a když jim do toho hodíš nějaký error, tak je vyhodíš z rytmu :o)))
V zájmu dobrých vztahů si tam teda kupuju makový štrůdl a presso s mlíkem celé za 40 Kč a je to bez komplikací :o)))
A je to móooooooooooooc dobrý... :o)))
Pro mě je s touto kombinací ráno vždy hned veselejší :o)))
No, ona to není ouplně pekárna, ale nese to název pekárna, tak tomu říkám pekárna. Je to na ve "hvězdném městečku" na rohu ulic Na Okraji a Křenova (na dohled od školy Petřiny-sever).
Jedna jejich pobočka je i na Vinohradech - tam je to v Řipský. Jenže tam nemají ty makový linecký koláče, tam maji jen tvarohový a jablečný.
Jó, já vim, před sešupem ke Švorcovi, aha, já mysle že je to jenom cukrárna a teď koukám, že ne jenom.
http://maps.google.cz/maps?hl=cs&ie=UTF8...
Hmmm, hvězdný městečko, já když jedu kolem, tak si řikám, jaká hvězdná pakárna musí bejt shánět nábytek do těch kvartýrů s trojúhelníkovjma pokojema. To zas musel někdo vyšňupat koksárnu.
Vidíš, to mě nikdy nenapadlo, že jsou tam trojúhelníkové pokoje...
Já si toho všímám od doby, co jsme byli u známejch v novém bytě, v novostavbě a oni měli v obejváku balkón, tak jakoby trojúhelníkovitě vy3,14čenej ven. A měli to hezky zařízený a tak se ptám, protože mě to nedocvaklo, proč to tam u toho balkónu maj takový prázdný, že to vypadá divně když je čtvrt obejváku bez nábytku. A on řiká "protože platíme hypošku a na šišatý skříně už nezbylo". Tak už si na tyhle kreativní úlety dávám majzla. Ono je hezký, když se ten architekt chce seberealizovat, jenže von v tom pak bydlet nebude, žejo :-)
Takový byt ale pořídíš třeba o 20% laciněji než soused, který má byt ortogonální.
Tak to jsi mě teda rozesmál.
Takový byt pořídíš naopak víc jak o 20% dráž než byt ortogonální.
Jo, za výstřelky architekta se holt platí...
A to nepočítám, že nezavřou už skoro ani jedny dveře, protože si celá ta předražená nádhera postupně sedá, že měnili na všech dveřích kování protože to původní "najebu to tam kladivem" prostě po pár letech dosloužilo, že jim praská štuk na zdech protože je to zfušovaný od A do Zet, že když příjde domu do předsíně a z dvou vedlejších místností ho přijdou přivítat, tak že ho místo polibku utlučou dveřma, protože ta minipředsíň prostě dospělýho a dvoje dveře otevírací do ní nepobere, že když jdeš do koupelny, rozsvítíš zvenku, ale na hajzl uvnitř, protože zvenku je větrák (ale prej si zvykneš) - výhoda je, že ti zvrhlý dítě nemůže zhasnout v tom nejlepšim - aspoň něco, že ti v kuchyni začne týct teplá voda asi po pěti minutách od puštění, protože trubka vede nepochopitelně "oklikou"(rozuměj teče studená - platíš teplou) no a spousta dalších, velice tučně placených vychytávek. Já ti řeknu jedno. Zlatej starej dobrej hnusnej komunistickej panelák z šedesátejch let. Jenom kdyby měl o cimru víc.
Nevím přesně, kdy tohle "hvězdné městečko" bylo postavené - někdy v 90tých letech, protože někdy v druhý půlce 80tých let se zavřely laboratorní přístroje a někdy kolem roku 89 to tam bouchlo. Možná v roce 88, mám pocit, žeč jsem ještě byla na mateřské...
Co ale vím, tak že tahle výstavba byl první takovýhle moderní počin v Praze a byty tady byly už tehdy za cenu hodně přes milion (ty nejmenší garsonky). Bylo to prostě nejdražší bydlení v okolí.
Pořídit si nový rodinný domek vyšlo skoro srovnatelně.
Hele, stavět tady na šestce, to znamená respektovat podloží - tady jsou písky, břidlice, jíly a hlavně voda. No a kdo si myslí, že tohle přemůže nějakýma moderníma technologiema, tak ten pak holt zjistí, že "větru dešti neporučí"...
Ječmínek teda není žádnej šlágr :-D V obchodě kousek za tvým pracovištěm mají moc dobrý pečivo :-)
Jaképak zařízení máš na mysli?!?
Je tam několik prodejen s pečivem.
V poslední době jsem si oblíbila pekárnu naproti zastávce (vedle toho velkého tabáku). Tam mají dóoooost dobré koláče a makový a ořechový závin. Jo a pak tam mají výborné "mrkváče" - to jsou taštičky plněné marmeládou :o)))
http://prazsky.denik.cz/podnikani/farmarske...
http://ceskygrunt.cz/
Jo ty myslíš tuhle prodejnu?!?
No tak tam chodím pro kozí sýr.
Pečivo mě nějak nenadchlo - celozrnné dalamánky a rohlíci jsou na mě moc velké...
Ale teď si uvědomuji, že jsem tam vlastně taky už viděl anějaké ty koláče...
Tak to budu muset prozkoumat.
A fakrmářské trhy jsou každou středu na Míráku. Tam jsem byla jednou a ty jejich buchty a koláče mě teda moc neoslovily... Moc těsta, málo naplně...
Jo, co se týká koláčů a buchet, jsem dost vybíravá :o)))
No ony jsou na jiřáku, ale já měl zase koláč, který měl tvaroh dokonce i v místě, kde bývá těsto, těsto byl jen takový obal na tvaroh :-D
Hele a pamatujete někdo "řepánky"?!? To jsou buchty plněné směsí z řepy cukrovky a máku.
Ty pekla moje babička a ty mi teda dóoooooost chutnaly :o)))
A recepis by nebyl? Já jen, že mi v kuchyni překáží načatý mák, prochází mi kvasnice a od kolegy mám dvě velké řepy a nevím, co s nimi (za recepis do obálky bych i po víkendu poreferovala, jak jsem dopadla;o)
Hele, to je jednoduchý - těsto je jako na klasické buchty.
No a náplň - nastrouháš řepu a podusíš ji s trochou vody do měkka. Pak do toho přidáš mletý mák a eventuálně ještě dosladíš podle chuti. Dobré je přidat trošku muškátového květu a skořice a vanilky (vanilkový cukr).
Vydusíš všechnu šťávu, aby se to dalo plnit do buchet.
Pak s tím klasicky naplníš buchty a upečeš.
Můžeš to udělat i tak, že zvlášť si podusíš řepu a zvlášť si klasicky svaříš mák s mlékem a pak to smícháš dohromady.
Děkuji ti dobrá vílo - já měla řepu spojenou vždy jen s tím hnusem ve školní jídelně, až poslední rok objevuji, že by mohla být i k jídlu. No, a když se do ní přidá mák, mohlo by to být i dobré;o).
Tedy odpověď na původní otázku jaké buchty: za mě makové;o)
No, doufám, že nebudeš zklamaná.
Má to takovou zvláštní chuť... Slaďoučké a makové...
Xakru, já bych si dala řepánek...
Jednou jsme byli na VŠ povinně na jakési brigádě v zemědělství, bylo to na podzim někde u Č. Brodu (Tlustovousy?) a já se při řeči s družstevnicemi zmínil, že bych si dal řepánky. V tu chvíli jsem nebyl "blbej študák z Prahy", ale "jejich, co ví, co je dobré". Druhý den mi jich přinesly pekáč. A samozřejmě protekce až do konce brigády. :)
Počkej, máš na mysli tu samou řepu jako Radka? Co by dělala řepa cukrovka ve školní jídelně?
Jo a víš že jsem si pak také říkala, co jim tam vlastně z té řepy vařili?!?
Evco!!! Co vám z řepy cukrovky ve školní jídelně vařili?!?
To víš, čtu řepa, tak se mi vybaví ta červená, jídelnová, hnusná, no... Tak holt budou protentokrát buchty jen makové, a ty řepánky zkusím, až narazím na cukrovou...
Nechci ti brát iluze, ale ona samotná řepa cukrovka je daleko hnusnější než ta červená.
Když se to ale zkombinuje s tím mákem, tak ten z ní vytáhne tu sladkost a celé obalené kynutým těstem je to prostě dobrůtka.
S řepánkama je to prostě tak - buď je ochutnáš a zamiluješ si je nebo je navždy zavrhneš.
Xakru, nemá doma někdo přebytečnou řepu cukrovku?!?
Na oplátku pošlu krabici řepánku :o)))
Tak jestli na to pečení buchet vůbec dojde, tak schválně zkusím i pár s tou červenou řepou (prostě ji přimíchám k máku, stejně ji musím uvařit) - když to bude dobré, tak dám vědět, no a když ne, tak jedem na chalupu, kam chodí v zimě hladové kočky, tak to snad s mlíkem skousnou...
Není řepa jako řepa ta krmná v sobě asi moc cukru mít nebude.
Hele, ale kočka není králík, i když jsou stejně chlapatý a začínají na k, že je chceš krmit řepou, není to týrání :-)
Tak to bych teda neriskovala.
Teda ale já musím říct, že taková vařená řepa nakrájená na tenké plátky a proložená tvrdým kvalitním sýrem a posypaná ořechy...
No, to by taky šlo :o)))
Nebo nastrouhaná a smíchaná se zakysanou smetanou (dietáři s jogurtem) to bych teda taky mohla...
Hmmm, asi si dneska nějakou zakoupím :o)))
Teď jen doufám, že mě neprohlásíš za zvrhlíka :o)))
Tak mohu zodpovědně prohlásit, že přidáním červené! řepy k makové náplni koláčky na kráse získaly, no a na chuti - no přinejmenším neztratily - ta náplň tou řepou, ta vám tak krásně zvláčněla...
Tohle ?
http://recepty.vareni.cz/babicciny-repanky/
http://recepty.vareni.cz/kolinske-repanky/