Ale to nejlepší má pan Matuška v Broumech :-)
To je dost odvážný tvrzení, nejlepší pivo má Vietnamec na Vápence.
Pokud ho hostinskej nezkazí, což je většinovej jev. Odebírej pivní magazín, www.pivnimagazin.cz
Potřebujeme-li ledničku nahradit například na chatě,stačí postavit láhev s pivem do vědra s pískem,jeho povrch posypat půl kilogramem soli a několikrát na ní nalít vodu.Za půl hodiny bude obsah láhve doslova ledový.
8-)))
To funguje. Dokonce k tomu není potřeba ani ta sůl a ten písek;-)
Mnohokrát jsem chladil pivo v ledovcové trhlině, nebo v potoce, co teče z ledovce. S minimálním obsahem soli. A vždy bylo krásně studené;-)
Vážně - má to něco společného s takovým tím mražením pomocí míchání kostek ledu se solí?
Nezkoumala jsem to, ale bylo to v takovém tom pořadu v TV, co tam dělal pokusy Šteindler.
Tehdy tam chladili šampus.
Je to prosté. Sůl při rozpouštění odebírá z roztoku teplo. Nevím však, je-li to na tolik významné, aby to bylo lepší než pouhé ponechání ve studené vodě.
Řekl bych, že v létě je lepší zabalit flašku s pivem do mokrého hadru a pověsit do proudění vzduchu, výparné teplo je rozhodně větší než teplo rozpouštěcí.
Byls´ rychlejší.
8-)))
Popřípadě přivázat tu lahev v mokrém hadru na provázek a točit s ní (proudění vzduchu).
Bohatě stačilo lahev v mokrém hadru postavit na střechu na lodi a měl jsem pivo jak ze sedmého schodu i v parném létě.
Má ten pan Matuška taky něco jinýho, než pšeničnej kvasničák?
Má výbornou 12 a taky IPA Raptor a ještě jednu IPu... Ale to střídá, takže se to dost mění a střídá...
Já bych navrhoval do připomínkového řízení některé čistě pracovní teze pro připravovaný pivní kodex:
1. PIVEM ve smyslu tohoto kodexu se rozumí Prazdroj 12*.
2. Budvar je nápoj produkovaný státem ve státním tzv.pivovaru a tudíž se jeho pití odmítá a zakazuje, taky po něm bolí hlava.
3. Jiné pivo než PIVO je možné pít jen příležitostně a z průzkumných důvodů zda se někdo nedotahuje na PIVO.
4. V cizích zemích je možné použít náhražku PIVA - Heineken z důvodu krajní nouze.
5. Děvčatům se doporučuje očas pít pivo černé. Z důvodů souměrnosti vždy po dvou půlitrech. Pořád lepší než si je sprchovat studenou vodou nebo stahovat deuterem, což prý má stejný oučinek.
6. Pozor při kladení otázky "Už jsi měl černou osmnáctku?"
7. Nelze -li se vyhnout návštěvě hospody v níž se netočí PIVO, upozorníme obsluhu několikrát na to, že jimi točený nápoj je nevhodný, že už sem víckrát nevkročíme a že o moc přijdou.
ad 2/ na Budvar mi nešahej, i když po jeho abusu je to skutečně bolehlav. Až zkusíš americkej Budweiser, budeš našemu blahořečit,
ad 4/ ano, ale neupozornil jsi, že ve vyspělejších zemích se nedoporučuje radostně vykřikovat "Ha, pozdrav z civilizace", jak bylo kdysi tebou odporučeno.
No však jsem tehdá v tom pubu za prostá a upřímná slova "greeting of civilization" nad heinekenem mezi těma kvasnicovýma břečkama taky málem dostal přes hudbu.
V tomhle směru jsou to barbaři, ty jejich svrchně kvašený "piva" jsou pro mě nepoživatelný. Chutnal mi akorát spoďák Foster's, jenže začav ho velebit bylo mi řečeno, že je australskej. Ještě že mají aspoň tu whisky a gin.
Přesně - Fosters si může úplně zdravý člověk, který nikdy neokusil PIVO (Prazdroj 12*) a octne se v nouzi mezi samými kvasnicovými, občas dát.
Problém je v tom, že nikdo, kdo neokusil PIVO, nemůže být úplně zdravý.
PIVO jsem okusil mnohokrát, většinou jsem ale litoval, že jsem si nedal jenom malý. Vozil jsem do Domažlic generálkovat vysokozdvižný vozíky a v hospodě proti Prazdroji měli plzeň, která trhala nozdry. Nebo v Praze U Jelínků v Charvátově uličce. Jeden můj známej tráví dost času taky U Hrocha. Mám-li parafrázovat Vančuru, pak hospod s dobrou plzní je šlakovitě málo, avšak jsou.
Plzeň si nech do ze z Plzně, nebo do Plzeňskejch hospd. Heinekena nech tam co jsou pod vodou a neplavou, nebo do supermárketů. Pivo má bejt takový, jaký se v tom místě vaří a vařílo. Aby měl člověk srovnání. To pak nemá bejt všude "GAMBÁČ", když si lidi chtěl nalejvat držky všude stejnym blemcem.
Zlatá slova...Na cestách tam, kde nalejvaj jen sterilní europatoky nikdy nezastavujeme. Bohužel, spousta lidí má vymytej mozek reklamou a tech sraček se ještě dožadujou.
Nedávno jsem četl nějaký PR sloupeček Gambrinuse, že díky nejmodernějším technologiím a stálé kontrole mohou nabízet stejně kvalitní pivo ve všech distribučních ....blablabla. A já myslim, že je to právě ten průser. Radši si jednou z deseti případů řeknu "náměstí tu maj hezký, ale pivo dobrý nemaj", než si desetkrát v různejch koncích země dát stabilně "kvalitní" pivo. A klíďo risknu i to, že budu mít ráno problém to dobíhat :-)
Plzeň je značka, něco jako Adidas nebo Jehova. Není to špatné pivo, ale! dvanáctka to není ani omylem a je zbytečně předražená. Jenže lidé jsou naučení že Plzeň je boží a kdo nepije Plzeň, není Čech. Přitom znám spoustu piv z domácích pivovarů, kterým Plzeň nesahá ani po kotníky. Jistě, záleží na individuální chuti, konzervativnosti, neochotě vyzkoušet a objektivně zhodnotit jiná piva a nebo prostě hlouposti dotyčných konzumentů. Plzeň sice mírně vybočuje z řady tzv. europiv, jako jsou Budvar, Radegast, Gambrinus, Kozel... ale ne zas tak moc.
Lumpe!
PLZEŇ je značka něco jako TREK EX 8 !
Budvar je břečka produkovaná státem.
Státní břečka, jo a hlavně že Plzeň kterou dělaj jihoafrický černoši je světová, s tou to vyhrajeme chacha :-)))) Začínám se klonit k tomu Budvaru :-)
Nevařej tu Plzeň náhodou v Polsku nebo Maďarsku? Já byl 2x na exkurzi v plzeňském pivovaru a vždycky ta stáčecí linka stála.
Podle toho, jakou mají tyhle "vlajkový" značky univerzální chuť bych řek, že je to úplně jedno. Kdyby se začaly vyrábět v instantní podobě, vůbec bych se nedivil. Akorát se stupňovistostí by mohla vyvstat potíž, i když pár kapek lihu by se zatavilo do igelitu jako k čínským polévkám olej. Zaplať pánbůh za malý pivovary, snad vydržej nevyrábět eurosračky.
Plzeň má 4,4% alkoholu, tím odpovídá maximálně jedenáctce, obsah extraktu v mladině určující stupňovitost piva /v provozu se určuje hustoměrem - sacharometrem/ uvádí výrobce skutečně lehce nad 12% a nízký obsah alkoholu ve výsledném produktu zdůvodňuje nižším prokvašením. Laicky řečeno použije pro vaření velké množství sladu, aby ve finále vyrobil obsahem alkoholu slabé pivo. To mě hlava nebere. Každopádně Plzeň za komančů byla vařená klasickým postupem podle jiné receptury. Kdo ji měl možnost pít, tak ten ví, že dnešní podoba je, bohužel, jen slabým odvarem.
"Laicky řečeno použije pro vaření velké množství sladu, aby ve finále vyrobil obsahem alkoholu slabé pivo. To mě hlava nebere."
Tak dělá pivo pro ty, co si chcou pochutnat a né se vožrat;-)
Stupňovitost totiž ukazuje podíl rozpuštěných látek (mimo vody) bez ohledu na obsah alkoholu. Pokud je neošizené, tak je těch stupňů hodně, a na nějaké desetince procenta alkoholu není třeba bazírovat. Pivo s vyšší stupňovitostí tedy obsahuje více extraktivních látek ve vodě.
Europivo je dáno obsahem alkoholu (a brzy dojde do stadia, kdy to bude směs lihu, ochucovadla a vody).
Viz též zde:
http://beer.txt.cz/clanky/70728/stupnovitost-piv/
Pivovary budou akorát expedovat pytlíky s dávkou lihu a balíčkem ochucovadla. Vodu si budeš dolejvat doma, rozhodování o lihovatosti nechají v rámci zachování lidských práv na tobě. Prazdroj vaří za Vás!!!
Na pivo nemůžeš užít jakoukoli vodu. Když opravovali studnu Krušovic, vozili ji cisternami z Rakovníka ...
Že vzpomínáš Krušovice. Před vojnou jsem z tréninku (dvě kila vody pryč) před odjezdem autobusu zašel na tradiční tři jejich kousky v Teplicích u soudu. Tenkrát mi ještě chutnaly, teď už Krušovice vůbec, je to eurobír jednotný chuti.
Přesně, bylo to jedno z mých oblíbených piv. Teď už je to jen jedna z mnoha hořkých vod:-(
Ještě bych rád porovnal černohorskou cvelfku, ale v černohorský bírštúbe. Bejvala lahůdková, ale v roce 1968.
Čéhá dvanáct tady okolo Brna dostanu často na kole (tedy dostal bych, kdybych jezdil často). Mě to přijde takový nevyrovnaný. Někdy nektar a někdy mydlinková voda jak gambáč. Možná jsem jen náladový;-)
Dnes jsem měl k obědu Dalešice. Po dlouhý době ležák s vlastní chutí.
Právě plzeň vyráběná v KCT /konicko-cylindrické tanky/ je "zářným" příkladem europivátka :-), dříve si poležela v ležáckém sklepě minimálně měsíc /běžná doba zraní skutečné dvanáctky/, dnes musí chudinka zvládnout dozrát cca za 7-10 dní, z nízkého obsahu alkoholu, pak udělá šikovný manager přednost :-), pravda - nepatrná část produkce se vaří v Plzni klasicky /varna-spilka-ležácký sklep/, ale o té si našinec může nechat zdát, možná tak při exkurzi by k ní mohl přičichnout, možná...
Ale je to takové lepší europivo, to snad nepopřeš;-)
U plzně je problém i v tom, že se vaří na víc místech /už se to tu psalo/ , pijan nemá jistotu, co vlastně nasává, plzeň na export může být z Plzně, točená někde na Moravě může být z Polska a lahvátor může mít původ v Rusku.To je dnes běžné. Dokud se vařil v licenci Heinekenu Zlatý bažant na Slovensku /Hrubanovo/, tak byl i v lahvi výborný. Teď ho u nás vaří Starobrno a stojí za houbno, přesto je to stále bažant. S původním mokem má ovšem společnou akorát etiketu. No jo, globalizace.
Dovolila bych si jen drobnou úpravu k dobu 6.
S černou osmnáctkou to až tak zlé není, opatrnější bych byla s dotazem na "černou čtrnáctku"... :o)))
Že i ty jsi taková vymytá konzerva, to bych do tebe neřekl :-(
Plzeň je standard, 12 to není a chuť je taková normální.
Samo, že géčko a jemu podobné patoky z heinekenu nejsou žádný šlágr, ale znám mnoho českých daleko lepších piv jak je prazdroj!!! A jak píše Zakarr, v každé hospodě chutná jinak a člověk si může užívat nové poznávání!!!
Vy jste ještě nechutnali toho Matušku??? CHYBA!!!
ad 6/ po návštěvě dalešického pivovaru POZOR při kladení otázky "už jsi měl černou dalešickou třináctku?"
Tak teď jsi tomu nasadil korunu, kam až se dostaneme? Jsem zvědavej, jak z toho 2176800 vybruslí.
Nejdřív dorazí načatou "čtrnáctku" a pak půjde zkusit tu "třináctku"...
No a pak tu otevře nové téma nazvané "Zápisky z kartouzy vidlácké..." :o)))
... aneb "Jak jsem se skamarádil s Kulínským".
8-)))
Mám pocit, že dostaneme bletníkem obě...
A kde by ho asi tak vzal ??? Předpokládám, že jako správný biker se toho štítí i dotknout :-)
F tom případku to asi přežijeme bez úhony :o)))
Doufám, že jako pravý biker nemá pumpičku se šlaufkem.
8-))
Nemyslete si, že jsem si nevším, že si tady shora z vobyčejnýho vidláka utahujete. Závazně prohlašuji, že pivo pro mne začíná od dvanáctky, ženská stejně slivovice od 45.
A pumpičku Topeak mini bych si o Vás rozhodně odřít nechtěl ! Jeden bletník, ale doma mám po kamarádce, co se mnou jednou jela do hor a nedbala pokynů, upadl jí v prvním sjezdu.
Můj favorit ze všech favoritů nejfavoritovější je zvíkovská Zlatá labuť, nebo někdy na chuť Rarášek z téhož zdroje. Prakticky vždycky uvítám pivo z nějakého místního malého pivovaru, ať už povedené více, nebo méně.
A jede to? Já byl na kole na Zvíkově na pivko na podzim a hospoda zavřená a psali něco o prodeji objektu... Ta poslední před cestou k hradu vlevo, s pivovárkem ???
Fakt jo? Já nevim, já tam byl na pivu naposledy asi v září. To mi neřikej, že by mi sebrali tuhle radost? Neodmyslitelnou koncovkou všech cyklovejletů byl žejdlík Labutě. :-(((
...jo jasně, pivovar na Podhradí (nebo na Karlově chceš li)
To bylo dýl, v říjnu možná listopadu. Zajel jsem potom odbočkou ke sv. Anně podívat se na kapličku a tam jsem dal pivko v takový chalupářský hospůdce pro místní chataře, venku pod pergolou. Jak jedeš na Zahoří tak hned před rybníkem doprava, spravili tam silničku a je to značený jak cyklostezka. Bacha byla tam pak závora kvůli autům, ale byla včas vidět.
Znám, znám, sv. Annu, jak bych mohl neznat, když jí mám skoro za zadkem ;-) I tu hospůdku kde si připadáš, jako bys přišel k někomu na návštěvu :-)
A ještě jedna unikátní nálevna je v okolí. Je to Zbonínská hospůdka "U Pasrně". Je udělaná z kozícho chlívku a je jak z jinýho světa. Přebíral jsem tam štafetovej Nakolík http://picasaweb.google.com/humpliki...
A pak že nerostou
http://pivni.info/mapa.php
Ale to je výborná věc! Tak až budeš zase někdy poblíž, mohli bychom začít Vendelínem, pak se přes Konráda ve Vraťáku (ještě jsem ho neokusil) přesunout do Krásný Studánky (o tom pivovárku slyším prvně). Tam, hádám, už budeme asi nepojízdný, ale šestadvacítka nás dopraví do centra na tramvaj. Přístřeší bych ti poskyt.
A ještě točej Konráda na Žižkově, do tohohle podniku se musim někdy podívat
http://www.svetpiva.com/cz/
Ta hospoda je taková problémová, je pěkná, piva spousty, ale obsluha fakt strašná a ten web s tou mapou úplně zaspemovali. Jinak na pivni.info mají informace, co kde točí.
V Praze (a Plzni) je aliance P.I.V, www.aliancepiv.cz
Na toho Matušku chodím nejradši do Kulového Blesku, Zlý časy taky nejsou zlý, ale hrozně vypadají :-D
Nojo, tak když jim tam přijde takovej grobián jako ty, tak je ta obsluha špatná, zakřiknutá, upjatá. Až tam napochoduju se svým přrozeným šarmem rozzářej se jim tváře.
Divnej mi přijde ten Kulovej blesk, takový sterilní. Ty zlý časy sou simpatický. Dá se tam sehnat večer židle nebo je to na rezervačku jako U Bulovky?
Já se tam vždycky nacpal. Ale rezervaček je tam plno. Kulový blesk není moc sterilní, jen je tam vidět, protože se tam skoro nekouří. Mají na stěnách plakáty a fotky z českých filmů. Prostory jsou celkem rozdělené. Obsluha super a piva dobrý. Svět piva mi přijde takový zvláštní, nekouří se tam, ale obsluha je prostě jak ve vesnické čtyřce, zároveň je prostorná, ale taková opuštěná...
Zlý časy mají fakt zajímavý vstup, ale pak už jsou pěkný a majitel je dost dobrej :)
A k pivu kvašáky. Čerstvé krajíc chleba ze sádlem,zabořit ruku do kamenáča,vylovit kvašák......................
Neznám přes lito nic lepčiho.
Tak dost! Žádnej chleba, žádný sádlo (nejlépe se škvarkama)! Příští sobotu jdu na ples a musím se nacpat do šatů. Dneska se celý den hlídám, abych nejedla nic "zakázaného" a ty vytáhneš chleba se sádlem. Připadám si jak Pavlovovův slintavej pes.
8-))
Hořký chmelový nápoj v nerozbitném obalu? Sen každého pivaře. Moment! To už se přeci stalo skoro před sto lety, kdy si malý pivovar v USA uvědomil, že když můžeme konzervovat jídlo, tak proč ne i pivo. A tak se dočkal oblíbený nápoj Čechů také plechovky.
Vostatní vidláci,pozor !
Před vánoci mne pozvali kamarádi do Prahy, a Starý město (Všude samej žid,svícny i rabína jsem potkal !)
A tam je hospoda, kde si člověk sedne, u stolu je pípa a každej si tam sám natáčí co hrdlo ráčí a to přímo PIVA! Na velý obrazovce se to zobrazuje jako soutěž v té hospodě se soutěží mezi stoly a současně to ukazuje celopražské výsledky.
Je to moc dobrý, člověk není ve stresu, že mu pivo dojde, spadne pěna a tak a může se plně věnovat diskusi.Jen kontakt se servírkou mi drobet chyběl. Chtěl bych,a by to přišlo i k nám do vidlákova a byli bysme světoví.
Mě se nejvíc líbí tahle samoobslužná hospoda v Plzni. Je totiž nekuřácká. Jednou za rok to drahé pivo vydržím.
Máme v Plzni tyhle hospody dvě (o kterých vím). Ale čestně přiznávám, že jsem ani v jedné ještě nebyla. Tak velký pivař zase nejsem, to mé jedno pivo si můžu dát kdekoliv.
8-)))
Nejraději navštěvuji hospodu pivovaru Purkmistr v Plzni - Černicích. V r. 2009 jsme tam končili Velikonoční jízdu.
http://burisek.rajce.idnes.cz/Velikonocni_jizda...
Tohle nechápu, hospoda ušetří na personálu, který by jinak roznášel, a přesto za to chce nehorázné peníze ? No, ještě že si můžu vybrat kde svoje peníze utratím ;-)
Platíš si za něco, co jinde nemáš. Zase pokud to funguje, tak když chceš něco jiného než pivo, máš personál po ruce ihned (na ovládacím panelu na stole je tlačítko na přivolání obsluhy), když se nezdržuje roznášením piva.
A některé party tam chodí rády soutěžit, vidíš počet čárek u ostatních stolů v hospodě a stav v ostatních hospodách této sítě.
Na denní pivko to asi moc není.
To mě zajímá jak je to potom při placení, hlavně když sou závodníci notně pod parou. :-) Nevznikají potom hádky? Nebo má každý svůj lísteček a píše si čárky?
Na té pípě ve stole bude asi nějaký průtokový měřák, ten bude muset být ocejchovaný, značně vysoké pořizovací náklady celého systému, složitější údržba, složitější proplachování trubek, někdo si rád čepuje každé pivo do čistého půllitru atd., takže suma sumárum, pivo zákonitě nemůže být levnější než v klasické hospodě, to je pro Jardu.
Já před pár týdny zjistila, že tohle máme i v Brně (a když jsem to s velkou slávou chtěla barvitě popsat doma, tak mi všechny moje děti sdělily, že už tam byly - dokonce i to nejmladší, co zletilosti nabylo až pár dní poté :-). A nepřijde mi, že by tento systém byl úsporný. Dvojí rozvody - pivo a voda na vyplachování, na každém stole počítadlo jak na benzince... K tomu ten personál je tam taky, jídlo se samoobslužně nečepuje.
Dobré místo, kde posedět jednou za čas ve větší společnosti. Aby si tam člověk zaskočil cestou z práce "na jedno", na to to moc není.
http://www.splachovac.cz/srandovni-obrazky...
http://www.splachovac.cz/srandovni-obrazky...