Já vám teda řeknu, že mně jo. Vždycky večer je připravuje. A kdybyste věděli jaký: třeba dneska - párek obalený v bramborovým těstě... zatím si k tomu jen tak čuchám... kdybyste věděli, jak je to vzrušující si čuchnout k takový svačině, to se nedá popsat... No prostě jedna z rozkoší pozemskýho života :-)))
Dělá!
Mě ne, protože nesvačim. Ovšem obávám se, že kdybych svačil, dopadl bych jako Svěrák v jednom filmu:
Svěrák: .....zas ten chleba se sejrem :o(
Kolega: kdo ti ty svačiny dělá? Tak si řekni o něco jinýho!
Svěrák: ále, vždyť si je dělám sám....
Brzdi, brzdi kamaráde. To nebude trvat věčně. Ne že bych Ti to nepřál, ale všechno jednou skončí. Taky jsem mívával svačinky nad kterými se srdce smálo. Vaječná omeletka, domácí pomazánky, řízeček...Dnes si ráno vezmu do práce pixlu sardinek nebo kus vuřtu, ukrojím krajíc chleba a sbohem. Jednou to ty baby prostě přestane bavit a je po ptákách.
Ty to fakt vidíš takhle? To je ale děsná představa. Nevěřím, ta moje je úplně jiná... :-)))
Nejsem sice "kluci", ale potvrzuji. Co jsem přestala dělat svačiny dětem, nedělám je ani Burískovi. To by bylo mooooc velké rozmazlování. Mně je taky nikdo nedělá.
8-)))
Airline, nenech se znejistit, zachovej si pozitivní přístup. Takovýhle nejsou všechny. Třeba ta moje mi je taky nedělá:-)
Ale! Jenom proto, že to není potřeba. Jinak by mi tu sváču udělala ráda a s láskou. A to se známe 24 let.
A nenapadlo Tě navrhnout dělbu práce třeba na sudý a lichý týden? Sice by jsi musela udělat svačiny dvě (předpokládám, že sebe nešidíš), ale jen týden a příští týden by ses těšila na to co si k svačině rozbalíš. Nehledě na to, jak by kolegové a kolegyně koukali, co Ti to manžel udělal ke svačině.
Pak to u Vás v Praze podle toho v tramvaji vypadá:
Ráno salám, večer Solvína.
pro pamětníky i ne-pamětníky:
"....a vonět budeš jako před týdnem
salámem, solvinou a meltou
V pondělí, stejně jako v pátek
v pondělí, stějně jako v pátek"
Byla to geniální písnička vo proletářích. Našel jsem Vám to tady: http://www.supermusic.sk/skupina.php?idpiesne...
Já znám starší:
Vesele, vesele do továrny dělník jde,
vesele, vesele do továrny jde.
Vesele se usmívá,
když mu soustruh zazpívá,
vesele...
Řekni mi maminko, maminko moje,
o čem si v továrnách zpívají stroje,
o čem si...
Zpívají, zpívají jako ti ptáci,
jak lidi rádi jsou, že mají práci,
jak lidi...
Taky nejsem "kluci", ale zaujal mě ten nápad - párek v bramborovém těstě - to je těsto od bramboráku nebo od bramborového knedlíku (nebo ještě jiné)? A jinak - ne, že by svačinky byly standard (není poptávka), ale jednou za čas (třeba včera byla - chaloupková buchta;o)
Je to těsto na knedlíky. Prý se do něj nechá zabalit i tvrdý sýr, ale to teprve zkusím. Pak to osmažím na pánvi. Někdo to dělá ve friťáku, ale ten jsem nedávno vyhodila.
Je to fakt výborný, ale nesmí se toho dělat moc. Doma by to sežra.. a možná by i praskli. :-)))))
A na to těsto je nějaký spešl recept, nebo se to dělá jako doplněk, když trocha těsta zbyde od knedlíků? (Mně teda dají bramborové knedlíky docela dost práce a robit se s trochou kvůli obalení párku na svačinku mi zavání šílenou obětavostí, tak doufám, že v tom bude nějaký fígl k pochycení...)
Právě proto jsem se ptala - dělám něco podobného (rozšířená verze párek+sýr) v listovém těstě, ale to se zas musí nejdřív koupit... A brambory většinou doma mám (a z případného přebytku udělat knedle a šup do mrazáku;o)
Tak to dělám taky, párek se zabalí do plátku eidamu (max. 30%) a zabalí se to do placky z těsta. Peču to na pánvi, obracím to na 3x nebo 4x jak to vyjde.
Tak toje dokonalý. Prostě dva v jednom. Vyzkouším.
Co takhle niva ????
Do bramborovýho těsta se dá nacpat cokoliv. My děláme taky bramborovej štrůdl. Na placku se napůlku nakydaj nastrouhaný jabka, posypou cukrem a skořicej, placka se přehne, kraje pořádně utemujou a peče se to na pánvi.
Ale já mam radši, když se místo těch jablek dá nakrájenej salám.
Hele, co je to ta "chaloupková buchta"?!?
To jako ze všeho co pometeš po chaloupce nebo je velká jako chaloupka?!?
Ani jedno (i když první možnost je blíž) - to prostě vezmeš tu ozobanou perníkovou chaloupku, co zbyla po vánocích, semeleš v mixéru (to je hrozná prča - může se to schválně lámat a navíc to dělá bordel a kravál), no a pak od oka dodáš takové ty vejce, olej, mlíko, prdopeč, až to má jakž takž hustotu, aby to šlo vylít na plech. Jo, a vedlejší efekt jee uklizená linka, neb jsme to dělaly s malou a ona začala sypat taky, co bylo po ruce;o) (naštěstí jen rozinky, jar jsem uklidila včas...)
Tak takhle jsem si nedávno nasypala do zeleninového salátu neuvařenou čočku místo slunečnicových semínek. Prostě jsem si spletla sklenice na lince :o)))
A k tý buchtě - víš že mě ta chaloupka napadla?!?
Když jsme byli s bráchou malí, tak nám ji teta vždycky dávala k Vánocům - každý dostal jednu krásnou perníkovou chaloupku s marcipánovejma oknama a stromečkem a zajícem... Jo, taková už se dneska nevidí...
Taky jsem perníkovou chaloupku pekla, když byly děti malé. Možná začnu opět, až (jestli) budou nějaká vnoučata.
8-)
Ale buchtu bych z ní upéci nemohla, protože byla dost brzy snědena tak jak byla.
Teta ji někde kupovala.
A také pravidelně nosila na Štědrý den skvělý ořechový dort na kterém byla udělaná z mandlového těsta taková... prostě placka a na ní stromečky a zajíčci apod.
Pro ten chodila do Malostranské cukrárny...
Každý Štedrý den si na ten dort vzpomenu. Patří prostě k Vánocům mého dětství :o)))
Já si takhle čuchnout, tak to ochutnám a hned taky sežeru, takže bych zase jako jindy neměl nic co bych si neulovil :-)
Ano, dělám je. Co jsem paní řidičová kukavozová, tak svařčinky patří k mým manželským povinnostem, páč taťka vstává ráno ve 4:30 a kolem šesté už má hladík :o)))
Ale leze mi to krkem, ne že ne. Zejména když...
"Proč nemám šunku?...
I koupím šunku...
"Proč je ta šunka tak hnusná?"
I dám mu sýr s cibulí.
"Proč nemám šunku?"
I koupím šunku...
"Proč mi tam nedáš třeba karboš?"
I dám tam karboš...
"Ten karboš je s chlebem takovej hnusnej. Dej mi radši sýr s cibulí."
I dám mu sýr s cibulí.
"Proč nemám šunku?"
I dám mu šunku...
"Proč mám furt jen šunku?"
I...
Zkrátka, ještě žije :o)))
Tak ať občas v práci probere ty popelnice co vysypává. Tam najde různé dobrůtky a Ty budeš mít klid.
A ještě by moh občas něco přinýst domů ať se rodina taky poměje, ne ? :-))
tys v Praze už dlouho nebyl co? Než přijedou popeláři, je každá popelnice několikrát přebraná. On by tam už nic nenašel...
No člověče, v Praze jsem už nebyl hodně dlouho. Nepočítám přesuny na letiště. U nás se popelnice vyvážejí jednou týdně, ale pokaždé když je jdu vybírat, něco dobrého na zub najdu.
Zrovna minulý úterý jsem našel zbytek Nivy, nebo nějakýho jinýho ušlechtilýho sejra s modrou plísní uvnitř. To byla lahůdka, vůbec se nedrobil a když jsem odloup staniol, z tý zahnědlý kůrčičky se táhly šlemy jako v hororech. To na pultech nemají.
Můj synáček taky se tuhle svěřoval, jak chtěl dojíst tu Nivu v ledničce, ale odradil ho nápis na obale "Eidam cihla"...
Třeba máte staženej termostat. Ale i plesnivej eidam se nechá využít. Trojobal, pánev, smažením se spóry plísní spolehlivě zničí. A jestě to dostane takovej zvláštní chuťovej podtón, těžko ho popsat, ale mám to vyzkoušený. A žiju, lidi jsou moc cimprlich.
Třeba máme staženej termostat, ale spíš to bude tím, že u nás se hot používá skladovací metoda LIFO
(last in - first out)
Na LIFO by byla nejlepší průchozí lednička co by se z jedné strany věci dávaly a z druhé vyndavaly.
V některých případech ani nestojí za to, dávat to do lednice. Zbytečně se jen vyvětrá zima.
8-)))
Jedna kamarádka to s nákupem dělala následujícím způsobem. Vyndala ho v kuchyni na stůl, pak přišla za 15 minut a uklidila do lednice jen to, co zůstalo. Pokud něco zůstalo.
Ále... ulízení nákupu mám vymakaný. Přijdu domů, zazvoním na chlapečky v duchu "kůzlátka, děťátka, otvírejte vrátka, vaše maminka přišla (nejen) mlíčko vám přivezla" a oni to vynosí a poklidí do lednice sami.
Drobným nedostatkem tohoto postupu je pak to LIFO.
Ale nechci to zakřiknout, vychytala jsem asi už i to. Začala jsem tenčící se zásoby ignorovat a oni už tím pádem hlady vyjí vše, co je poživatelno. Až hlad překoná jejich přirozenou lenost, obstarají si nákup sami... Už tomu chybí jen drobnost, jak je odnaučit, předkládat mi k proplacení účty ze samošky.
Teď tak koukám na to pěkné slovní spojení "hlady vyjí". Měla jsem pochopitelně na mysli "vyjedí", ale vypadá to tak hezky, že už to tam nechám.
Koukám že manžel si tě hýčká :o)
No, hýčká...
Spíš se snaží, aby mi ta péče o něj nezevšedněla :o)))
Třeba dneska bude určitě dělat prskavku...
Celý týden se učím na zkoušky, chodím ze školy domů v osm a naposledy jsem vařila v neděli. Včera mi říkala dcerunka, že už nějak prskal, že už má potřetí vepřový na paprice. Nicméně na vaření prostě není čas a tak je u nás opět plotna studená a já dorazím domů standardně až po osmé...
Nedá se svítit - jak u nás zavedla dcera, "uklízí se a vaří se až po zkouškách", takže to musí ještě jeden týden vydržet a držet mi palce, abych ty dvě zkoušky udělala. Jinak holt bude muset vydržet ještě o dva týdny dýl. Ale to by se asi uprskal :o)))
Jen si užívej....to přejde...
Tak svačinky zrovna ne. Do práce už vůbec ne. Ale jinak se v naší dvoudomácnostní rodině řídíme tím, kde jsme. U nás vařím já, a jsem-li na návštěvě u manžela vaří on. Když mu chci udělat radost, tak mu někdy umyju nádobí...
P.S. O ten recept na mast jsem mu už dvakrát říkala, ale zatím měl vyšší prioritu recept na skopový perkelt...
hehehe ..
No tak ta moje nedělá, jednou jsme asi tři dny spali u tchánovců , při rekonstrukci bytu, a tchyně my jí dělala.
To ji žena docela pérovala, že mě kazí :D
Navíc moje nejoblíbenější svačina je kefír nebo acidofilní mléko+ kornspitz a s tím by asi žena při domácí výrobě neuspěla :)))
Já v práci nesvačím. Jen se rychle nasnídám (4.50 - 5:00 hod) a v 10:45hod áme objed.
Rychle se nasnídáš a pak vydržíš skoro 6 hodin bez jídla?!?
To snad snídáš půl prasete, ne?!?
Co je na tom čudnýho??
Když vstávám na šestou, snídám taky těsně po pátý a na oběd chodím v 11 nebo v půl dvanáctý.
Já si kupuju snídani cestou do práce - kávičku a makový štrůdl. To je cca v 6:20.
No a po devátý si musím dát nášup.
Obědvám ve 12:00
A jak to potom děláš, jdeš si vyčistit zuby? Já kdybych si dal něco makovýho a pak se na lidi usmál, tak maj pracovní úraz :-)
Tak s tím problém nemám.
Opravdu? A usmála ses na sebe po tý makový buchtě do zrcadla? Já bych s tím taky problém neměl, ale ti co mne uvidí ano :-)))
No tak ráno když přijdu do práce, tak na sebe zuby do zrcadla cením. A dobrý.
A pak je teda fakt, že po jídle jsem již téměř pravidelně zvyklá projet je dentální nití, protože některé mezírky jsou prostě pasti na jídlo. Tam to jde, ale ven už ne...