Alpencross nebo-li transalp, česky též přejezd Alp na horském kole se stal nejrozšířenější bikerskou disciplinou u našich alpských sousedů. Cestovní kanceláře, výrobci kol a všeho možného příslušenství se předhánějí v nabídkách, vychází další a další náměty na vhodné i méně vhodné trasy. Pro mnohé…
Máš bod, paráda.
Jeden dotaz. To lezení po skalách a řetězech s kolem v ruce se absolvuje taky v cyklotretrách a nášlapech s kovovýma zácvakama? Nebo se na to berou jiný boty? Tam se musíš v cyklotretrách zabít, ne?
Musíš dávat pozor, aby Ti to neuklouzlo o)))
Ale jinak ty plíšky na botách se musí kontrolovat. Dost často chtějí odejít.
S potěšením poznávám Taho, co mi odpočívají na čestném místě botníku :-)
Takže až seženu dost odvahy můžu vyrazit :-)
Pěkné. Nic pro mne, ale po kouskách by to možná šlo :-) A dobře napsané.
Na to "kouskování" pozor. Já to taky párkrát zkusil, ale není to ono. Takový transalp se musí zažít jako celek.
Třeba je etapa v níž se hodně tlačí a druhý den se to vyrovná parádním sjezdem a tak podobně. Takže z jednotlivé etapy můžeš mít zkreslený dojem.
Kupříkladu - vyjet jen na to nejbikerštější sedlo - Eisjochl tam a zpět je vcelku opruz. Ale když to máš jako součást transalpu tak je to nezapomenutelné ( a máme to "za barákem")
Pěkně napsané.
Mám jeden dotaz: myslíš, že by se dal Grand Col du Ferret zvládnout na silničce? Kolik tak odhaduješ kilometrů tlačení a nošení?
Na silničce je to nesmysl. Vod toho jsou tady Třetinovy průsmyky o))))
Už si to moc nepamatuji. Podle itineráře je tam "gut 30 min schiebenstucke"
Co si pamatuji místama byl pěkný singlík s jemnou šotolinou.
Proč nesmysl? Pokud bych se chtěl na silničním kole dostat od Malého Sv. Bernarda resp Courmayeru do Švýcarska, je to nejlepší řešení. Pořád lepší než jet 30 km nudným údolím Aosta, proplétat se městem a nato jet po mezinárodní silnici přes Velký Sv. Bernard. Letos v červnu jsme takhle jeli Nivolet. Nahoru silnice, pak 9 km nesení a vedení kola, pak opět silnice. Všichni to zvládli a zážitek byl ohromný. Jde mi o to, jestli se tam nemusí jít pěšky 20 km, pak by to opravdu nemělo smysl. Za fotky díky, vypadá to, že by se alespoň kousek z té vrcholové pasáže dal jet.
No dobrá, no, jsou lidi, který zase řeknou, že je to nesmysl i na MTB.
Ale, když o to stojíš tak z itineráře vyplývá, že silnička kočí u Ferretu cca na 1700 m.n.m. takže je to 837 m do stoupaní na sedlo (2537) a na druhé straně začíná asfalt asi na 1760 m.n.m.kus pod chatou Elena (ta je kótě 2062) Kilometráž si odečteš z mapy.
Kup si bajka a za chvíli nebudeš vědět co je to provoz na silnici. o)))