Nebojte se, nepozveme vás
ani do bahna velkoměsta, ani na projížďku po blátivých cestách. Toto bahno je
léčivé a prospěšné, podíváme se do největších slovenských lázní Piešťan, kde se
léčí poruchy a nemoci pohybového aparátu.
Ač krví a původem poloviční Slovák, tak jsem si Slovensko na pár let zakázal. Byl jsem tam před pěti lety a stále jsem se setkával s odporem k Čehunům, jakmile jsem promluvil česky podobně jako v roce 1989, kdy jsem tam byl před tím. Prostě jejich národní hrdost je na můj vkus trošku příliš ohraničená až nepřáteslkým jednáním na to, kdo jim kdy podle jejich názoru v minulosti ukřivdil. Ovšem, našly se i vzácné výjimky potvrzující pravidlo za něž bratjom děkuji. Ale myslím, že ještě pár let s další návštěvou Slovenska počkám. Nebylo mi z toho dobře po těle.
Já byla minulý týden na tři dny v termálkách ve Velkom Mederi a musím říct, že nám tam bylo fajn. (Pravda, manžel - rovněž poloviční Slovák - přejezdem hranic přešel na slovenčinu, ale nemyslím, že to bylo tím.)
Ale hlavně proč to píšu - každou chvíli tu řešíme "kolena". Moje kolena jen po třech dnech máčení v léčivé vodě se chovají výrazně líp. Takže mě teď napadlo, že ty Piešťany, co jsou ještě více zaměřeny na pohybové ústrojí, by fakt nemusely být marné...
Asi bude rozdíl, jestli tam jedeš jako host zariadení, co přinese peníze majiteli i obsluze anebo jako běžný turista kamkoli na čumendu, což byl můj případ. Projel jsem Slovensko napříč a opravdu zvláštní to kraj.:-()Např. mě nechali vyjet místní sedící v hospůdce k hradu, o němž bezpečně věděli, že je již 10 let zavřený, což jem zjistil, až když jsem tam vyjel. Mně i přes mou otázku tvrdili pravý opak. Další ukázka - stojím ve frontě spíše v chumlu zákazníků a hlásím se o obsluhu v restauraci v kempu a pán s obrovským národním znakem na prsou obslouží všechny Slováky, ačkoli jsem tam byl i před nimi aniž by se na mě podíval, přehlíží mě a dělá, že mě nevidí a pak, když už tam nikdo nebyl se jakoby mimochodem zeptal, jestli si taky něco budu přát. Další - paní na hradě mi důkladně ukládá na mysl, že prakovat mohu jen dole ve městě, zatímco kolem mne projíždí spousta běžných vozů se slovenskými čísli přímo na nádvoří a parkují přímo v areálu. Na můj dotaz, proč tomu tak je, mi paní odpoví, že se jedná o vážené hosty. Pak jdou s námi na běžnou prohlídku hradu - naproto obyčejní hosté:-() Další - pán který bydlí od kempu asi 100 metrů mě tam s potutelným úsměvem pošle do kempu, kde je na můj vkus podezřelý klid. Později zjištuji, že tento kemp od revoluce nefunguje u závory se zámkem a nápisem na ceduli. Mám problem odtud i vycouvat natož se otočit, abych mohl vyjet zpět na silnici. Pán se možná dobře baví za plotem. Další - na pumpě prosím o příslušnou mapu. Tvrdí mi že mapu, co chci, nemají. Nacházím ji venku ve stojanu před pumpou po troše hledání. Jdu ji zaplatit a říkám o tom paní za pultem. A ona na to s lehkým úšklebkem procedí: " No, čo,vám sa to nikdy nestalo, zabudla som." ......Ne, ne, raději počkám pár let...
Pak mě taky napadlo, že Velký Meder je vlastně maďarská oblast... Takže nějaké slovensko-české vztahy je asi až tak netankují.
Ano, to můžu jen potvrdit. A dokonce naopak, když mluvíš česky, tak se k tobě chovají fajn.
Na jihu je to vazne hrozne. Spodni tretina Hronu a okoli Maleho Dunaje je o zivot. Nejradsi by nam zpusobili otravu alkoholem. A jestli neznam Ferdu z Pardubic a Filipa z Liberce, ze s nimi byli na vojne. A kdyz zjistili, ze mam sebou kytaru, malem jsem se nedostal zpatky do stanu driv nez rano. 8-)
Mi vykládej... Jsem tam zapadl to takového toho krmítka v rodinném domku, na "jedno" (dle loga čepovali Budvar). Po "Dobrý den" maďarský hovor utichl, ve vzduchu to jiskřelo přeshubově. Pak ale zjistili, že je to dobré, že jsem Čech a hned odkud jsem, jak dlouho tam jsme, jak se nám tam líbí, omlouvali se (!), že ta silnice k lázním je rozbitá... A když jeden z nich zjistil, že jsem z BV, tak po slovech "joj! Tam som slúžil na vojne u péesáků; v rote za Poštornú" došlo i na "poháriky"... Když někdo promluvil maďarsky, tak ho okřikli, že má mluvit slovensky, protože já nerozumím... Fakt jsem docela nechápal... Ve finále se mi přiznali, že kdybych byl slovák (a zejména z Bratislavy), tak mi daj tam max přes hubu a ne pivo...
Prave. Ale nikdy jsem nemel problem ani se Slovaky v te opravdu SK casti. Jeli jsme tohle: http://mur.rajce.idnes.cz/2007-07_Slovensko_kola/ a nikde zadny problem. Dokonce si i na Slovensku klidne troufnu rict, ze jsem z Prahy a - nic, zadna zmena k horsimu.
Kdyz jsem tam byl cca pred 2 mesici, chtel jsem si dat Demanovku a ten hotelier mi radil, at si dam lepsi Becherovku. 8-)
Bahenní koupele jsou fajn. Poprvé se ponořit do teplého bahna je sice docela odpuzující ("Ježišmarjá, do toho se mám ponořit? A celá?"), ale pak přijdete na to, že je to velmi příjemné. Akorát nemusíme za bahnem jezdit až do Piešťan, Třeboňské bahno či bahno ve Františkových lázních jsou také vynikající. A těch pohodových cyklovyjížděk v okolí!
Takže nezbývá než parafrázovat: "Ó kolena, kolena, přistupte k bahnu (nebo ještě lépe - do bahna)"
8-)))