Jestli jedeš sám nebo ve dvou, řekl bych, že nemáš žádný problém. My pravda spali (kvůli dětem) po kempech, ale potkali jsme i pár lidí, co prostě někde zalezli do křoví. A často ani ne moc hluboko.
Jak říkám, kdybych byl sám nebo ve dvou, prostě bych sebou plácl kamkoli. Kdyby to tam vypadalo až moc na soukromou pastvinu, došel bych se přeptat majitelů...
Musíš rozlišovat mezi soukromým a veřejným vlastnistvím. Na veřejném jsme nikdy problém neměli (pokud to není uprostřed obce). nejlepší místa jsou nekde u řeky, může to být i na kraji posekané louky. Platí to všude, třeba i na Ukrajině.
Letos jsem projel Innskou stezku a spaní na divoko bez problémů.Vždy se ,ale snažím uklidit někam kde nebudu nikomu překážet a kde mně pokud možno nikdo nenajde.
Dulezite je to "neprekazet". Takhle jsme se zasili http://mur.rajce.idnes.cz/2007-07_Slovensko... a rano kolem nas jezdil takovy minitrakturek a sekal travu a vadili jsme mu v otaceni. Nez jsem se ale vysoukal ze spacaku, mel hotovo a odfrcel.
V Rakousku jsem prožil 53 nocí. V lese pod širákem nebo igelitovým přístřeškem jen deset. V seníku či kůlně 24. Čtyři v opuštěných kabinkách u jezera Attersee (soukromá plážička k dispozici), tři na verandě víkendové chaty, jednu pod střechou pily, jednu pod mostem. Dodávám, že nerad tábořím blíž, než 100 metrů od silnice.
Jo, a deset nocí jsem ztrávil u kamaráda v Innsbrucku. Na čtyřikrát. Dobře vím, že ryba a host třetí den smrdí.
Tyroláci jsou fajn. Vycházeli jsme spolu dobře.
Takhle to stálo v prvním vydání ZE ŽIVOTA CYKLOTREMPA. V druhým tahle stať není.
Já bych své noclehy "nadivoko" v rakousích odhadoval tak do 20 . Včetně zimních bivaků v Kitzbilských Alpách a Kaiserech.
Přesto si myslím, že jet do ostereich na ty cyklodálnice a spát přitom nadivoko je blbost ze dvou důvodů:
- když někdo jede po cyklostezce do přírody natož snad divočiny nezajede a spát mimo kemp či penzion je na těchto místech zbytečnost, takové hledání romantiky tam kde není, znouzecnost
-taky se časy mění, před 20 lety jsem tam jezdil s heslem "ani šilink s kapsy, marku ze mne nedostanou", teď už bych si připadal, že tak trochu kradu, jako černý pasažér.
Když "nadivoko" tak do Albošky, néééé ? o))))
Na náhorní tibetskou, Atacamu, Saharu a tak
kempy bývají nepříjemný větrný hlučný místa. Jít do kempu je poslední zoufalé řešení...mockrát se to tu probíralo
Neplatí to ovšem paušálně. Jsou malé útulné tiché kempy, které ke spaní v přírodě jako bonus přidají teplou sprchu a klid, že se mé nocování nebude někomu líbit. Viz můj cykloblog Od Mandavy k Baltu. :)))
bať. Básník v popisu cesty do Benátek taky chválil kempy...slyšel jsem, že největší hovada vožralecký jsou vodáci..:-)
dovolila bych si poopravit - ty hovada vožralecký nejsou vodáci (jen se tak snaží vypadat - i když, když se člověk koukne v létě v Krumlově z mostu, snaha je to dost marná...
Ono to, co sjíždí Vltavu bych už ani vodáky nenazvala...
A sjíždění Vltavy dnes to nemá s vodáctvím absolutně nic společného.
Posledni vodaky ted z Vltavy mozna vyzenou zavrenim Teple Vltavy. A tech par skalnich se tam najde za snezeni, dlouhotrvajicich destu, do kvetna a od rijna. 8-( Takova hezka reka to byvala. A totez Luznice, Otava, ... A ted se kvuli popularizaci Moravy zacne zavirat i tam http://www.raft.cz/clanek.aspx?ID_clanku=1181. 8-((( A to byla posledni pouzitelna delsi reka u nas.
V blizkem okoli zustava posledni na akci dlouhou tyden az dva a i tam uz se snazi to zkazit podnikatele a podnikavci. Snad se jim to alespon na tom Slovensku nepodari...
V Rakousku se dalo spát všude i mimo kemp, ale je fakt že mne vždy večer slanýho několikrát propocenýho zlákala vidina horký sprchy, tak jsem vždy skončil v kempu, neplánovaně a v pohodě. Byl všude klid, přátelský prostředí. Skoro bych se ztotožnil s tím, co píše velký bajker (nick s číselným kódem), o tom pocitu černého pasažéra. Nocovat mimo kemp by chtělo trochu situačního citu, taktu, prostě s citem. Oni tam fakt maj pořádek a hledí si všeho. Je to trochu jako....řeknu to chlapsky: prostě nechcat v průjezdu, když je hned vedle otevřený voňavý WC. Tam kde není divočina se nechovat jako v prérii. Asi tak. Takže lze, ale s citem pro okolí :-)
Není nad to vykoupat se večer v ledové řece! To je pak krásně teploučko!
Zjistil jsem, že lepši než koupání v řece je tlakové sprchování ze všech stran vodou z ledovce, vážně báječné.
Chtěl jsem dát fotky, ale nejdou vložit, snad později.
Rakousko je pohodová země. Spaní tam vůbec neřešíme. V kempech spíme jen občas kvůli sprchy, ale pokud potkáme hezké místečko na kraji lesíka nebo u řeky, dáváme přednost divočině. Jednou jsme nechtěně spali na lesní cestě soukromého lesa a majitel místo toho, aby nás vyhodil, se nás přišel zeptat, jestli nepotřebujeme přinést pitnou vodu. Prostě pohoda. www.putovani.net
Podívej se též na http://karel-ch.rajce.idnes.cz/Rakousko%2C... a http://karel-ch.rajce.idnes.cz/Rakousko%2C...
Ahoj, taky moc Rakousku a Nemecku v kempech nespime. V nekterych nizinách kolem rek jich ani moc neni. Nikdy jsme nemeli zadny problem, ale vybirame si mista pokud mozno ne soukroma (nekde kolem reky, mimo rezervace), vzdy udrzovat poradek na nocovisti.A opravdu jen prespime udelame snidani a jedem dal, zadne velke taboreni. Ale jsou i mista, kde se da rozdelat ohen.
Jeli jsme In, Isar, z Pasau proti proudu Dunaje, část Salsachu, Enns, Dunaj od Pasau dolu. A taky cim je vice vecer tma, tim vice je vhodnych mist (potmě už sebou člověk sekne téměř kdekoli).
Parkrat jsme spali po zeptani na pokosene louce.