Ahoj mám dotaz vzhledem k tomu,že mě byl nabídnut mapový přístroj od jednoho para) kolegy jaký je váš názor na GPS na kole abych se přiznal tak jsem to na kole zahlédl zatím jedenkrát...vlastníte něgdo?...vaše názory a připomínky sem.
V cizině dobrý,když se potřebuješ vrátít na stejný místo.Ale na normální cykloturistiku po doma zlatá mapa.
Jo dík ..je teda fakt,že ty mapy do těch přístrojú nejsou asi tak vyspělé a podrobné jako cyklo mapy.Ještě o tom popřemýšlím
Po dlouhem vahani jsem poridil a jsem nadsen: jizdy v okoli mam v prehlednem deniku v PC se zakresem do map i s vyskovym profilem; vylety do neznama naklikam na mape na PC a nahrnu do GPS a dale o navigaci nemusim premyslet, ta presnost se vynikajici - spatne odboceni je nejdele po 30m podchyceno, navic znam predem vzdalenost, coz si vyzaduje mamina nez se se mnou nekam pusti; lesy v okoli Mach. jezera a vojenske ujezdy jsem jezdil po predvymyslenych pesinach bez mapy s naprostou spolehlivosti pri navigaci. Sleduj www.navigacegps.cz; www.pandora.idnes.cz heslo: gps; tam uz najdes dalsi odkazy. Pro cyklo doporucuji mapovy GPS - i kdyz ta cena boli. Pozor ceny mapovych SW jsou znacne, pristrojem to nekonci, neco je sice free, ale stejne te to donuti dokupovat. Tak vse predem nejdriv sestuduj a pak teprve delej rozhodnuti. Pozor nektere mapove GPS jsou v USA / EUROPA verzi a koupe USA ztezuje uziti EU map. Dlouho jsem se rozkoukaval az jsem koupil soucasny hit Garmin 60CS a myslim si, ze jsem poridil dobre (www.garmin.com). Plati ale cisi vyrok, ze to je hracka pro dospele, v 99% bychom se bez ni obesli a ve zbylem 1% bychom si poradili jinak. Ale ma to sve kouzlo. Podobne stejne bychom se ale obesli i bez cyklocomputeru.....Krome Garmina jeste pusobi na trhu Magellan, je levnejsi ale ma horsi mapovou podporu a co to sleduji, tak v outdooru se mi zda, ze tak nejak postava na miste i kdyz drive pry byval v citlivosti lepsi nez Garmin. Citlivost u Garminu je typ od typu take rozdilna.
Plně tyto zkušenosti potvrzuju, ještě pořád jsem touto hračkou nadšen i když zlé jazyky kamarádů tvrdí, že se teď méně kochám krajinou a více čučím do krabičky. Nemaje ovšem orientační smysl, je pro mě úžasné už to vědět přesně kterým směrem a jak daleko co je...
I ja mohu jen potvrdit tyto zkusenosti. Podstatne je ovsem nebyt pri zdi a nesetrit. Garmin Map 60C + mapovy soubor TOPO 50 export je ta spravna kombinace, cenove to je ovsem nekde kolem 25 tis Kc. Ale je to nenahraditelne. Ten mapovy soubor pracuje i s americkou verzi, takze se da trochu usetrit.
Bydlim v Singapuru a casto vyjizdim do Malajska (je to jen pres most). Bez GPS se clovek v plantazich snadno ztrati a tak jsem si poridil MAGELLAN Meridian. Je to bajecna hracka bez ktere bych si ovsem dnes uz tady jezdit netroufnul. Singapuriansti kolari rikaji ,,bez GPS te sezere tygr''.
No já si myslím, že vyhoví i nemapová GPS. Třeba Geko 201 by mi úplně stačil. Přes počítač tam člověk zadá body. V terénu mi šipka na displeji ukazuje směr k následujícímu bodu a jeho vzdálenost i rychlost s jakou se k němu blížim. Až toho bodu dosáhnu, tak se šipka zaměří na další bod a jede se dál. Mapové přístroje mi nestojej za ty peníze, k běžné turistické navigaci mapu vůbec nepotřebuju, nehledě na to, že mapy svou podrobností mnohdy za moc nestojí. Mapové přístroje taky mívaj větší spotřebu.
Osobně kole používám PDA Palm T3 s připojenou GPS. V PDA mám nahrané mapy a skrze GPS zjišťuji polohu.Na kole mám obojí umístěno v mapníku,takže můžu stále sledovat kde se nacházíme.Nejednou mě to zachránilo při bloudění po ČR.Vydží mi to asi 15 hod. čistého času.K nabíjení T3 a GPS použivám upravenou nabíječku na 4 AA baterie.
A mate nekdo zkusenosti z Garmin Questem ? Ten pracuje i v aute z hlasovou navigaci a da se dat i do ruky. Vypada drahej,ale je s bohatou vybavou, navic malej a se stejnym displejem jako "60" ?