Setkání s přírodou nemusí pro cyklistu znamenat jen rozkvetlé louky, hory nebo šumící lesy. Příroda žije všude okolo nás a někdy o ní tak úplně nestojíme – třeba v případě zkvašeného nebo zplesnivělého nápoje v cyklistické lahvi, do které se žádná čistící štětka nedostane. V letošní sezóně prošel důkladným testem výrobek s obchodním názvem „Zdravá lahev“, který slibuje stop plísním a nezdravému bujení díky postupům nanotechnologie. Je to marketingový tah nebo uplatnění špičkové techniky, která je dostupná pro každého?
Vyšší vývojová forma cyklistů, která používá velblouda, má problém s bordelem ve flašce už vyřešený.
a velblouda máš taky se supertechnologií s nanočásticema stříbra?
Potřeboval bych neplesnivějící hadičku :-)
Na hadičku používám recept Dr.Mloka. Dávám jí do mrazáku.
no jo, jenže to vyžaduje to, že jí po vyjížďce vezmeš a dáš do mrazáku, což je nereálný. TO udělám jednou nebo dvakrát a pak to prostě zůstane na kole a pak je tam plíseň :-) Už jsem vyhodil tři. Řeším to tím, že to plním jen čistou vodou a je klid...
To není třeba tam dávat pokaždé. Pokud dodržím interval cca 1x měsíčně dát do mrazáku, tak mi jeden vak drží bez plísně už více let a to do něj pravidelně dělám Regge (takže sladký nápoj). U jiného kousku, co se na to kašlalo, tak se plíseň po čase udělala. Po vyčištění a opět dávání do mrazáku zase dlouhodobě ok.
U lahví, tam není co řešit. Tam jakmile je náznak problému, tak se hodí láhev do myčky na program s max. teplotou a je pak jako nová. Takže u lahví nemá smysl připlácet ani korunu za láhve jako v tom článku.
V každém případě práce s lahví bude vždy o trošku méně i když ani u vaku to není nic hrozného.
Nechat namočené ve vodě se savem, pak propláchnout čistou vodou a nechat dobře vyschnout. Savo se rozkládá na sůl a vodu, lze používat i na nádobí, hračky... Desinfikuje, odstraňuje pachy a ničí kde co včetně plísní. Tím flašku na kolo před uskladněním pokaždý vymeju. I ten plastovej smrad to umí zlikvidovat.
představa, že piju savo s emi zas nějak moc nezamlouvá... :-(
Navíc mi neuvěřitelně smrdí a spouští mi alergii (asi) takže slzím a teče mi z nosu a z očí...
Vždyť píše, že se to rozkládá na vodu a sůl. Já používám na pivní lahve savo taky a můžu to potvrdit. Normálně bez jakýhokoliv zápachu. Jak když to vypláchneš vodou.
já s tím občas batikuju. Peru to několikrát, nechávám to odmočit a někdy se to povede a někdy to furt smrdí tak, že to vyhodím. Teď jsem vyhazoval dvoje šortky a tričko do polenice...
Tak se mi to nezdá, že by to ve flašce reagovalo jinak.
V prodejní koncentraci je to silně dráždivé a v podstatě žíravina, se to musí ředit minimálně 1:10 (podle návodu) a i tak je to ještě hodně cítit a neradno se v tom máchat. Na nádobí používám v koncentracích 1:30 i slabších a nechám chvílu působit. Pak je to potřeba opláchnout pitnou vodou. V těch slabých koncentracích už to nesmrdí víc, jak chlórovaná voda z vodovoda. Mi to ale v podstatě "voní", strašně mi to připomíná doby, kdy jsem chodila do plavání, a když to ucejtím, úplně slyším kolem sebe hukot vody, vidím ty rozmazaný žářivky nahoře u stropu a ruce se točej furt dokola... :)
K bělení prádla naprosto nevhodné, normálně to tu látku rozežírá a po pár přepráních se látka rozpadne ;}
chlorovanou vodu nemůžu ani pít ani se v ní mejt...
Právě, že vím, jak to tu látku rozežírá, tak si představím, co to dělá s mýma sliznicema, kdybych to pil...
Na nádobí mi to přijde dost drsný. Kdysi jsem četl, kolikrát musíš opláchnout talíř, kterej umeješ ve slabým roztoku "jaru", aby ten jar zmizel a já ho nejedl. Když to opláchneš 35krát, tak prej už máš víc než slušnou šanci, že odstraníš i ty zbytky jaru..
Já si do polívky vždycky musím pár kapek Jaru přidat. Místo Maggi. Jinak mi nechutná.
my to na vojně zkoušeli pít. Zkusil jsem pít uplně všechno, co bylo v hospodářský místnosti a mělo konzistenci kapaliny. ALe jar je tedy děsně hnusnej na chuť, což by tolik nevadilo, ale nejde se po něm ožrat, takže jsme to přestlai pít:-) Narozdíl od pitralonu, okeny atd.
Homeopatický jar... :-)
Domívám se že určité množství chemikálií do sebe dostaneme i kdybychom žili sebezdravěji. Voda, vzduch, suroviny k výrobě potravin, to vše je kontaminováno nějakými chemickými látkami(ono vlastně všechno se skládá z chemických prvků:-), které by tam být neměly. Netvrdím že by člověk měl místo piva, nebo v tom nejhorším případě, místo vody, pít Savo. Ale myslím si, že přehnaná posedlost zdravou, chemicky čistou, stravou je právě jednou z příčin různých alergií a zdravotních potíží. Vemte si cikány. Ti vyhrabou 4 dny zakopané prase, co zdechlo na červenku, sežerou ho a jak jim to běhá. Jejich příbytky se rozhodně nedají doporučit do soutěže o nejlépe uklizenou domácnost. Jejich děti - až na svrab, vši, plísně a samozřejmě vrozenou demenci(některé, abych nebyl obviněn z rasismu) vzniklou díky pevné bratrské a sesterské lásce a alkoholismu, vcelku na žádné civilizační choroby, alergie(snad až na práci) netrpí. Organismus se prostě přizpůsobil. No a my s tím furt bojujeme a tahle válka má mnoho obětí.
Veru tak! Neštěstí je, když si někdo zamane, že umře zdravej sešlostí věkem. Co z toho života má, furt hlídat, aby mu něco neuškodilo. Já si beru příklad z Šimkova dědy, kterej se upil k smrti ve stoosmi letech při práci v kamenolomu.
ysouhlasím v tomhle směru s plísněma, bacilama, špínou, pylem, štípancema od vos a včel atd. atd.
Zvyšovat si svou odolnost na jedy tím, že budu dobrovolně chlastat jed, ale nehodlám :-)
Dělal jsme to dlouho a nijak mi to nepomohlo. Naopak. Hodně naopak :-(
Chemická látka, která ve velké koncentraci bude jed, v malé koncentraci může být neškodná nebo i prospěšná a léčivá. Je to o postoji. Ty si říkáš, že prostě chemii budeš odmítat, já takhle zásadový nejsem. Nejsem nemocný, netrpím alergiemi - zatím. Svůj organismus nijak moc nešetřím. Tyhle věci moc neřeším a kromě drog (nepočítám alkohol, nikotin, kofein, tein) a malých dětí :-) se nevyhýbám ničemu. Píšeš že trpíš nějakými alergiemi - umělá hmota...Asi to nebude Tvůj případ, ale placebo efekt může působit i naopak. Neléčí, ale může způsobit všelijaké nepříjemné patálie.
Ty reakce se mi spustily v době mýho naprosto nejhoršího zacházení s tělem. Kouřil jsem minimálně dvě krabky denně (když se šlo do hospody, tak klidně pět) strašlivě jsem chlastal a žral všechno, hlavně uzeniny apod. Tělo porstě řeklo dost a reagovalo jak reagovalo.
Pak mi delší dobu trvalo přijít na to, co to spouští či zhoršuje. Zjistil jsem, že nemůžu umělý vlákna (většinu) na holé tělo, že mi vadí chlorovaná voda atd. Když s etomu vyhýbám, jsem naprosto v pohodě. Ale jsem pevně přesvědčen, že je to všechno proto, že jsem se k svýmu tělu choval jako dobytek. Teď se to snažím napravit. Problémy se žaludkem téměř nemám, alergický reakce také v podstatě ne, nebývám nemocný atd. atd. takže to nehodlám měnit.
S tím jedem souhlasím, ale všeho moc škodí. My do sebe v dnešní době cpeme těch jedů až moc. Neovlivním příliš co dýchám atd. CO piju jen z části a u jídla také tak. Prostě se to snažím ovlivnit jak nejvíc to jde, ale aby mi to neotravovalo život a neomezovalo příliš. Snažím se najít jakousi svou střední cestu a poslouchat svoje tělo. To je všechno...
Většina lidí svým způsobem života zhuntuje tělo mnohem později a postupnějc a řeší tedy problémy těla po částech a více až pozdějším věku. Já to dost přehnal a musel to řešit dřív...
SaVo = Sanace Vody, k tomu to bylo původně vymyšlené. Samozřejmě, že aplikace je taková, že nula celá nula prd Sava naliješ do studny. Když jsem byl na exkurzi v podolské vodárně a viděl, co teče dovnitř a co se z toho musí udělat, aby se to dalo pít, je jasné, že bez chemie to nejde, takže běžná kohoutovka je totéž jako "představa, že piju savo". Máte vlastní studnu s pitnou vodou? Buď rád, ale to většina lidí nemá,
takže vodu se "savem" pijou normálně.
Já mám se Savem také spíš spojené asiciace na bazén, takže mi tak nevadí.
Jo a mimochodem, co se týče velblouda, došel jsem k témuž jako ty, nejlepší ochrana proti plísním je dávat tam jen čistou vodu. :)
já vím, že většina lidí to nemá a jsem rád, že mám vlastní studnu a ne vodovod, ze kterýho tečou sračky místo vody...
Já se občas v bazénu vykoupu a nebo když u někoho spím, tak se taky meju v chlorovaný vodě s Bůh ví jakejma chemikáliema. Když není zbytí, tak to holt udělám. Ale tělo reaguje vyrážkou, svěděním atd. atd. a pak se dny a tejdny léčím a potlačuju reakce mastičkama apod. Když můžu, tak s etomu vyhnu...
Ona většinou teče z vodovodu voda kvalitnější, než je ve studních!
Vím co píšu, moje ex pracovala u Vodovodů v laboratoři a dělala rozbory vody.
Tak nějak. Vsadím se, že kdybychom dali Jurimírovi sklínku vody z jeho vlastní studny a sklínku odstáté vody z brněnského vodovodu (aby chlor vyprchal), pozná kulový:-P
mám pocit, že kolem Ondřejova je voda velmi dobrá.
Pocitově nejhorší bývala voda v Hradci Králové, tam jsem chlor cítil už když se napouštěla vana...
Ale to už snad 30 let není pravda, vloda se téměř nechloruje, předělali úpravnu vody a jsou nové bazény.
záleží na tom, čemu říkáš kvalitnější.
Z naší studny chlor neteče...
Ono jde o ty ostatní věci. Jasně, že z toho chlor neteče, když ho tam nedáváš. Ale co víš o svém okolí? My máme studnu v lese nad barákem. Je to tak přírodní voda, že víc už být nemůže, neprojde ani čerpadlem, pramem je výš než střecha domu, takže z toho lesního vývěru jde do baráku samospádem. Přesto občas přemýšlým zda někde opodál neleží třeba mrtvá srna. Člověk ten pramem nekontroluje tak často...
Ne nadarmo se říká : Nepijte vodu, serou do ní ryby ! :-)
a čůrají do ní žáby
Jak psali ostatní, tak chlor sice ze studny není, ale velmi často ostatní složení je velmi špatné, často až zdravotně závadné (znám rozbor naší studny z chalupy a od pár dalších známých a výsledky fakt velká bída).
A ten chlor je sice chuťově trochu znát, ale tělu v tom množství neškodí narozdíl od těch dalších věcí, co tam ve studních dost často bývají.
A hlavně chloru se můžeš snadno zbavit, stačí vodu nechat pár hodin odstát a chlor je pryč. Těch ostatních problematických látek se takhle nezbavíš.
Samozřejmě není studna jako studna a někdo bude mít vodu výbornou.
Jak psal Mlok, chlor vyprchá za pár minut, a je to jen chuťová záležitost.
Zato, co steče do vaší studny z těch polí okolo bych snad raději nechtěl ani vědět...
Naši známí když koupili chalupu, v krásné přírodě, kousek od Orlíka, tak začali kohoutkovou vodou taky opovrhovat. Prej "my už nic jiného ani nepijeme, my si jí vozíme i do Prahy, no ochutnej jakej je to rozdíl od toho kohoutkového chlorového hnusu, to je čistá příroda kamaráde, kdo to dneska má?". Pak si teda, spíš aby odbyli škarohlídy tvého a i mého ražení, nechali udělat rozbor. A nestačili se divit. Fekálníma bakteriema počínaje, přes dvojnásobné překročení normy dusičnanů až po nějakej ten těžkej kov nebo co. Prostě takovej echt přírodní koktejl. Závěr zněl "s bídou užitková pokud jí nebude používat alergik". Tak kupujou balenou a vozej v kanďákách z Prahy kohoutkovou. Takže já už té přírodě taky úplně všechno nevěřim :-)
Na chalupě máme starou kamennou studnu. Přes podzim, zimu a jaro je voda jak lusk. Jakmile se ale na jaře oteplí, voda začne smrdět po sirovodíku. Jdyž ji napumpuju do kýblu, zápach po chvíli vyvětrá. Já ji piju i v létě, ale slabší nátury jako manželka si raději vozí vodu z kohoutku. Ta je u nás mimochodem výborná a vařím z ní pivo. Na podzim, když teploty klesnou, zápach se vytratí a voda je v pohodě. Studnu jsem několikrát vyčerpal, vyčistil, nic nepomáhá. Dal jsem ji na chemický a bakteriologický rozbor do laboratoře. Výsledek - naprosto v pořádku, parametry srovnatelné s kojeneckou vodou. Jsem z toho óleň. Na netu jsem se dočetl, že by to mohlo být zvýšeným procentem železa nebo manganu či čeho. Ale to by na rozboru zjistili, ne? A pak - smrděla by pořád. Jedině že by zvýšená teplota spustila nějakou chemickou reakci. Tak že bych přes léto prodával kyselku? Nevíte někdo kde je v té studni zakopaný pes?
Tak jestli je v té studni zakopaný pes, tak to bude tím :-)
Vážně by mě zajímalo čím to může být. Zatím mi nikdo nedokázal říct důvod a HLAVNĚ čím to odstranit.
myslím, že by se velmi dobře dala využít filtrační konvice Brita, filtry jsou na bázi aktivního uhlí, jednu dobu /když se nám zdálo, že je voda z veřejného vodovodu méně chutná/ jsme ji používali a fungovala perfektně, filtr jsme měnili cca jednou měsíčně
A neni třeba možný, že když stoupne teplota, začne se do tý vody něco louhovat? Nebo se při oteplení začne uvolňovat ze země nějakej plyn a sytí to tu vodu. Třeba sedíš na ropě! :-O
S ropou mě nestraš. To by mi chaloupku vylastnili a byl bych v pérdeli. Kdyby tam unikal plyn, tak by to asi bublalo, alespoň občas. Si myslím. Já bych to tipoval na obsah nějakého prvku, který při zahřátí začne chemickou reakcí produkovat ten smrad. Fakt nevím. Tak smrdím.
Třeba:
http://www.vuvh.sk/index.php?mact=News,cntnt01...
jojo, sousedi na chalupě taky vozili mladým do Prahy vodu pro děti... Po letech, když se dělal rozbor, se ukázalo, že všechno je v pořádku, akorát radonu je tam tolik, že být to blíž k Temelínu, pomalu by to spustilo poplach... Tak se za hříšné prachy instalovat přístroj na "odradonění" a už zas musíme večer svítit žárovkama;o)
člověče ani se mi nechce věřit, že ti fakt nezplesnivělo....
Ale tobě věřím, tak mi nic jinýho nezbejvá a budu věřit, že to v tý láhvi fakt neplesniví.
ionty stříbra jsou ale dneska už v téměř každé lednici apod. a když vidím, co se nám občas vrací, tak to plesnivění tedy nezabrání.
hmmm, tak teď nevím... :-)
jo a kdyby někomu bylo divný, že věřím nějakýmu Paznochtovi, tak pod tím jménem se skrývá zde všeobecně známý Bananávník:-), což redakce zatajila...
A teď jsi mě práskl :-D Ale připomněl jsi mi, že sem se chtěl podívat po fotkách z kolečka, kde ji mám na kole :-D
A fakt nezplesnivěla... Docela sem se divil, jen se teď přítelkyně rozhodla, že by radši modrou než černou... :-D Koloběžku mám černou s modrými prvky, takže to snad přežiju :-D
http://burisek.rajce.idnes.cz/Sraz_Nakolaku_na... třeba tady
Jurimíre já mam novější vak s ionty stříbra a stejně mi to v hadičce i ve vaku plesniví... Tak to dělám následovně: napřed to celý vyšťouram takovým dlouhým šťourátkem a pak to vyperu tou origoš tabletou, hodně vypláchnu a je jako novej :) ale je to hrozná práce...
hrozná práce...
no právě! A proto vím, že to dělat nebudu:-)
Zůstanu u toho, že budu do hadičky pouštět jen vodu a místo vaku používat petláhev...
A skladování pitiva v plastu ti zdravotně neva?
Od Tebe bych skoro očekával, že budeš mít na pití na kole skleněný demižón. Akorát nevím, jak vyřešit neplastovou hadičku;-)
z plastů nadšenej nejsem, ale jak už jsem někde psal, snažím se změnit jen co jde a co mě neomezuje výrazně. Jsem schopnej oplést skleněnou flašku tak, že by vydržela i to drncání přes kořeny v lese, ale plastová lahev je prostě jednodušší a lehčí, takže...
Krom toho to není tak škodlivý, když je v tom jen voda. Olej uvolňuje z plastu ftaláty, který jsou pěkný svinstvo, takže olej jen ve skle a nejlíp tmavým, ale vodu z plastu piju...
Podle toho, cos na sebe stačil prozradit bych řek, že už sis na světě svoje vypil. Tak proč řešit další pití, a dokonce nezávadný? :-))
no, co se alkoholu týče, tak jsem do 27mi asi opravdu vypil tolik, co valná část normálních lidí vypije za celej život, to je fakt...
Jinak, kdyby to šlo, tak bych pít přestal. A taky jíst. Pak by odpadla potřeba chodit do práce a byl bych mnohem svobodnější :-)
Jednou jsem byl na večeři s hudebním vědcem. Stěžoval si mi, že ho to jídlo děsně otravuje, protože tím ztratí spoustu času, který by mohl věnovat opeře. ;)
měl pravdu. Když jsem nejedl tři týdny vůbec nic, nevěřil bys kolik času navíc jsem najednou měl. Nikd ypředtím jsme si neuvědomil, kolik hodin člověk tráví přípravou jídla, nakupováním a jezením. Fakt je to hodně času, který najednou máš k dispozici pro cokoli jiného, co tě baví. Den je najednou o tolik delší. Nezdá se to, ale...
No je otázka, jestli ten náš systém není už hodně hodně úspornej :-D
Protože, kdybys měl celý den běhat s oštěpem za jelenem, pak ho zpracovával pazourkem a ohněm další den, tak by to teprve stálo hafo času...
Nebo práce na poli..
:-)
víš, to jen v civilizovaných národech tráví lidé zajiš´továním svých potřeb devět a víc hodin denně v práci a doma pak ještě vaří, uklízí, po cestě nakupují...
Primitivní národy na úrovni doby kamené někde na Nové Guinei apod. tráví zajišťováním potravy, stavbou obydlí atd. atd. až tři hodiny denně. Zbytej dne s ebaví, hrají si s dětmi, cvičí ochočená zvířata atd.
Ještě, že žijem v civilizaci. Pokrok nezastavíš :-)
Jo a nedělám si prdel, fakt to tak je. Je na to nejeden výzkum...
Nevím, možná už se lecos změnilo, ale neřešili zajišťování potravy na Nové Guinei tak nějak řekněme "vzájemně"? :-) Pořekadlo "já tě fakt žeru" může mít v různých zeměpisných šířkách zcela odlišný význam :-)
nevím:-) Guineu sem uvedl jen jako příklad toho, že tam žijí kmeny na úrovni doby kamené. Prostě "primitivní" (z našeho povýšeného pohledu) národy. nepamatuju si detaily, ale pslao se tam tenkrát o několika zkoumaných etnikách z různých míst světa...
A o lidožroutech nepsali :-)
v tomhle máš asi pravdu, já si spíš představil rané zemědělce u nás, kde nemáme úrodu 3x do roka, kde museli zvěř docela nahánět a tak :-) Na druhou stranu oni sní všechno, co potkají, na to jsme moc rozmazlení... a taky je nás tooolik moc...
Přesně tak, hrozně záleží na tom, kde a kdy. A je-li řeč o době kamenné, pak Jurimír zřejmě myslí ten krátký úsek až po vynálezu zemědělství, který civilizaci vůbec umožnil (zavinil?). Do té doby byl spíše zázrak, když získaná potrava dokázala vynahradit energii, která padla na to získávání...
no právě, že zemědělství téměř nee. Nevím, já to snad půjdu hledat, abych našel ty detaily. Já si z toho pamatuju jen to, co jsme napsal. ALe byla to nerozvinutá kmenová společnost lovců sběračů a snad nějaké primitivní zemědělstvé občas za chatrčí, kde byli dýl než půl roku....
Něco na tom bude. Proto je mi na jednu stranu líto, že se přerušilo budování komunismu. Někteří sovětští vědci podle našeho tehdejšího tisku předpokládali redukci veškeré humánní potravy na pár pilulek denně. Taková miniaturizovaná strava. Odpadly by fastfúdy, hospody, potravní markety, uspořila by se eletryka, plyn, zrušily by se fabriky na potravinářský zařízení, elektrárny... Lidi by se bavili, vzdělávali, hákovali třeba hodinu denně, to by bylo žrádlo.
Ty lahve jsou dobre, opravdu skvele tesni, mam tri, ale obycejne, ne ty "zdrave". A zapach resim myckou. Zadna lahev co mame doma po umyti v mycce na nadobi nikdy nesmrdela.
Ano, dělám to stejně a se stejným výsledkem :o)))
Občas myju v myčce i vak - obrátím ho naruby a vyperu v myčce.
Jen hadičku musím vždy po nějakém tom roce protáhnout kartáčkem. Ale beru si na pití jen obyčejnou vodu a po návratu domů ji vždy okamžitě vyleju, takže než se hadička zanese, trvá to opravdu dóoooooooost dlouho.
Normálně používám jen "čistou" vodu z kohoutku, pak to vypláchnu jen čistou vodou z kohoutku a dávám sušit na UPS se spoustou zacvaklých zahřátých zdrojů a to mi vysuší ty umělohmotné láhve aj se 100% zbavením toho umělohmotného smradu, který podle mě taky není zdravý, když je těkavý. Skladujeme otevřené. Osobně by mě zajímalo složení těch cyklistických láhví. Zdravou jsem jen viděl u jiné rodiny. Normálně na výlety používám "US ARMY" čutory, abysme furt nekupovali ty PET láhve.
Ty PET lahve jsou mi taky podezřelý, bůhví, jestli výrobce nezkorumpoval státní zkušebnu. A jak v těch bezbarvejch vypadá pivo! Děs.
Pivo dávat do PETky, to je děs.
Jedině do skla nebo do plechu. -)))
Víno do petky jsem ještě rozchodil, ale pivo?!? Teda s vyjímkou, kdy si nechávám načepovat v hospodě sebou a džbánka není...
Když navařím pivo a chci ho konzumovat postupně a ne vychlemtat najednou na nějaké akci z bečky, stáčím ho do petek. Rozdíl v chuti a pěnivosti není žádný. Podle mne je odpor k pivu v plastu zcela neopodstatnělý. Navíc víno v petce by mělo mnohem víc trpět, protože nároky na jeho chuťové kvality jsou mnohem vyšší. Sudy a sklo jsou tradice, ale jen proto, že plasty v minulosti nebyly tak rozšířeny. A možná ani tak kvalitní.
Ten plech je potažen umělou hmotou.
Dá se krásně zjistit odleptáním obalu roztokem NaOH. Je to hezký školní pokus:
http://www.ceskatelevize.cz/program/port/394...
asi od 4 minuty.
v článku se uvádí, že autor do lahve nalil "hodně sladkou šťávu".
Pokud mě paměť neklame, od určité koncentrace bakterie nejsou schopné v cukerném roztoku žít, protože je příliš sladký (tuším, že se to využívá i při zavařování). Jak moc sladký ten roztok byl?
Druhý dotaz- byla ta láhev v průběhu experimentu otevřená? Měly bakterie k dispozici kyslík?
ad druhý dotaz - pokud by to byly anaerobní bakterie, tak stačí láhev otevřít; kyslík je zabije... ;-)
Měj sem tam naředěnou klasickou jupí šťávu, cca 2 ku 1 dílu vody, takže to byla sladší verze pití, co občas vozim na kole...
Byla tam povolený ten "dudlík nahoře" s tím, že nebyla utáhlá a občas jsem ji otevíral..
Vlastně to byly úplně stejné podmínky, jako měly moje plesnivějící lahve...
Já už dávno plíseň ve flašce neřeším protože nemusím. Zásadně nekupuju předražené a smradlavé cyklistické láhve, nýbrž občas hupsnu do Kauflandu a koupím 0,75l Mattonku, Aquilu, Dobrou vodu apod. za nějakých 9-13 Kč s takovým odklopným vrškem s "cucátkem" a mám na nějaký čas vystaráno. Ta PETka vydrží hodně dlouho čistá a když "zajde" tak si prostě koupím novou. Výborně těsní, pasuje do košíku na flašku, odklopný vršek chrání "cucátko" před znečištěním, prostě ideál.
A je to!
Zajímavý pohled na nanočástice přináší článek v Respektu:
http://respekt.ihned.cz/zkumavka/c1-48221420...
vliv na životní prostředí nikoho neštve. Hlavní je zisk. Nanočástice, geneticky modifikovaný potraviny, bakterie rezistentní na antibiotika, který žerem plnejma hrstma, prášky co nic neléčí, ale jen zmírňují obtíže, ale jejich výroba s evyplatí, protože vyrábět ty, které vyléčí se nevyplatí.
Mohli bychom pokračovat donekonečna. Tvejm dětem nezívidím svět do kterýho vcházej. U sebe doufám, že stihnu umřít včas...
Myslim, ze tahle veta hovori za vse:
"U některých druhů rostlin zpomalují růst, u jiných jej naopak zrychlují."
Takze nadejny mlady vedec vybadal, ze maji nejaky vliv (jako ostatne vsechno). Voda nektere rostliny zabiji, jine po ni rostou jako z vody. Nemeli bychom ji radsi zakazat, nez se prozkouma jeji vliv na zivotni prostredi?
Dobře ty!
Každá věc má rub a líc, to, že vyvážíme naše "výkaly" na pole taky některým rostlinám prospívá a jiné hubí...
geneticky modifikované potraviny sice mají spoustu rizik, ale zase se nemusí stříkat milionem jedů a chemických přípravků, které mají ověřenou škodlivost všem...
Já jsem o něco starší než ty a jako kluka mě bavila chemie, tak si pamatuji jaké bylo nadšení z freonů, jaká je to úžasná látka, navíc netečná k přírodě.
Pak jsem zažil, že už se vědělo, že to není ono, ale říkalo se, že se bez toho nelze obejít. Konkrétně si pamatuji docela rozumný argument při exkurzi v chemičce: "jediné čím by se dal freon nahradit je propan-butan, ale představte si, že si nějaká ženská stříká lak na vlasy a má zapálenou cigaretu".
No a dneska je to všechno jen historie. Ale zbyla mi z toho opatrnost věřit, že je něco neškodné.
což teprve neškodné DDT, které doteď žerem a ještě sakra dlouho budem....
To je právě ono. Nikdo neví, co to udělá, když si budem hrát na Boha. No a zatím se takové chování snad vždycky vrátilo jak bumerang s něčím horším...
Jenomze neni hrani si na boha i to, ze za sucha zalejes zeleninu doma na zahradce (bez bozskeho zasahu by ti uschla)? Nebo ji nedej boze doprejes slepicince? Kde je ta hranice?
Dobrá otázka, řekl bych, že klíčová. Osobně považuju za důležité, že už se většina lidí shodne, že nějaká hranice vůbec existuje.
Což vždycky nebývalo, a je to dobrý začátek k diskusi o tom, kde si ji nastavit. :-)
http://www.osel.cz/index.php?clanek=2045
Všechno má své černé a světlé stránky.
Jen pro upresneni, ja jsem vubec nechtel rict, ze nanotechnologie skodi (nerozumim tomu), jen mi to prijde trochu jako demonizovani neceho, co neni poradne prozkoumane, ale uz se urcite vi, jak strasne je to skodlive...
To je normální lidský uvažování. Lidstvo je nepřáteli posedlý, stačí se mrknout na hraný filmy o setkání s mimozemskými civilizacemi. Nevíme ani, jestli a v jaký formě existujou, ale víme bezpečně, že jejich jediným cílem je vyhubit lidstvo. ;-)
Velice pěkně je tento přístup vidět v politice, protože strach je sjednocující emoce. Najdeš společného nepřítele a úspěšně se vyhneš odpovědi na kritiku, že si neschopný popřípadě úplatný :-) Toto vyhrává volby - nabídka bezpečí. Ostatně o reklamě nemluvě.
mě právě zase přijde spíš špatný současný přístup. Ještě vůbec ani netušíme, jaký všechny následky to může mít, ale už to pustíme do světa...
Máš pravdu, ale problém je v tom, že často až metodou časem se dá zjistit jestli není nějaký problém. Takovou testovací laboratoř jako je život nevymyslíš. Bohužel. Takže jediné co nám zbývá je buď se na všechen výzkum vykašlat, nebo používat vše opatrně a doufat, že jsme si či naším potomkům nenadělali do bot.
Abych použil něco jiného než freon. Nedávno jsi se zmiňoval o změkčovadlech plastů. Jsem si skoro jist, že když je vynalezli, tak všemi tehdejším zkouškami to prošlo. Až po letech používání, když se zpřesnily analytické metody se ukázalo, že to tak netečné, jak se myslelo není.
Jsem si ceztou vzpomel, kdyz uz nemame freony, tak nam ozonovou diru a sklenikovy efekt vytvari prdy australskych ovci (nebo uz je zas jiny tridini nepritel?)... :)
Zase to vidíš jen přes třídního nepřítele. :))
Původně se ozonová vrstva neřešila. Pak se zjistilo, že ji něco poškozuje. Ukázalo se, že freony. Tak se zakázaly, ale k poškození dochází i když v jiné míře dál. Tak se hledalo, čím by to mohlo být a zjistilo se, že je to methan z prdícího dobytka. Prostě někdy na počátku, a není to příliš dávno se myslelo, že O3 v ozonové vrstvě je stabilní a teď se hledá, co všechno ho ničí. Prostě jsme se dostali do okamžiku, kdy se podařilo významně poškodit vrstvu ozonu, která se vytvářela dlouhé časy a teď je náchylná ke zničení, protože vlastní rozklad O3 je řetězová reakce.
Když ti na ocelovém mostě prorezne tu a tam nějaký kus, nic to s pevností neudělá, ale od jednoho okamžiku těch prorezlých kusů je tolik, že není jasné, kdy a pod jakou zátěží
most může spadnout.