Dovolenou na kole si čeští cykloturisté nenechají vzít – jde jen o to, kde a s kým. Jaká byla letošní sezóna v číslech, které destinace patří mezi nejoblíbenější a jaký je český klient, jsme hledali ve statistikách i v rozhovorech s cestovními kancelářemi.
Ono už je to celé jenom o přístupu českých hoteliérů, kempařů, penzionářů a vlastně i nás.
Taková obyč cyklostezka v Rakousku a na odpočívadle najdete nejenom adresy ubytování, ale i sadu základního nářadí s univerzální pumpou.
V rakouském kempu je kvalita sprch a záchodů jako u nás v **** hotelu ( což je české označení typického rakouského ** až *** hotelu navíc v česku pouze se službami na hranici **).
V typickém českém **** hotelu platíte za všechno to, co je v rakouském hotelu již v ceně ubytování.
Když vám v českém hotelu dávají hodinu wellnes za ubytování zdarma, tak se tváří, že vám to dávat musí, protože je k tomu tlačí konkurence ovšem každou další hodinu vás nemilosrdně skásnou o slušnou sumu.
V českém *** penzionu se na vás smutně směje salám junior umně vyskládaný na talíř, aby toho vypadalo hodně, dostanete dva rohlíky k talíři a k tomu určená služba vás sleduje aby jste si nevzali jablko jako svačinu:D.
V luxusním hotelu v Mariánkách, kde vám láhev minerálky účtují za cenu láhve vína, personál nepředpokládá, že mu klienti rozumí a naprosto drze a sprostě komentuje německého důchodce, který se diví, že na švédském stole jsou uzeniny z Lidla.
Valná většina personálu českého hoteliérství je parta amatérů, kteří neudělají krok na víc a pokus o úsměv by je tak bolel, že se o to ani nesnaží. Na každém druhém je vidět, že se těší až po snídani vypadnete na tůru a nebudete je prudit svou přítomností.
Značná část webů českých hotelů je zmatená a zmatečná, dožadovat se inzerovaných cen, akcí a benefitů na recepci nevede často k ničemu.
Co je pak platné, že pokoj je v pořádku, koupelna vypadá dobře, když je toaletní papír typu brousek, je ho málo, mýdlo je značky nekraď a ručníky mají ještě výšivky RaJ a je skrz ně vidět:(.
Tímto se omlouvám slušným a úžasným lidem, které jsem už i v Českém pohostinsttví a hotelech potkal a na kterých bylo vidět, že si uvědomují co je to práce s klienty a co je živí ...
Nenapsal bych to lépe, ale mohl bych být neobjektivní.
Vsak to taky neni jen u nas. V Soldenu jsme meli v noci na pokoji 14 stupnu a na zadost o zvyseni teploty nas proste vyhodili. Odchazeli jsme za asistence policie. 8-)
S nějakým problémem se může člověk samozřejmě setkat všude. Záleží na tom, zda je to vyjímka nebo pravidlo... ;-)
Ze netopi je pravidlo - vsude. Vozime kaminka a tak sotva v 10 % je nezapiname. 8-)
Já si zase vozím klíček na odzvdušňování radiátorů ;-)
Já se zas běžně chodím po snídani do místních obchůdků dokrmit. A to i když mám v penzionu zaplacený pobyt se snídaní a oni mi nabídnou "bohatý" švédský stůl.
s třema dětma sebou, v česku poučeni,vozíme záchraný jídelní balíček.
Mě třeba může vzít čert, když dostanete v českém penzionu nebo hotelu příbor úsporně zabalený do přestřihnutého ubrousku.
Nebo když vám dají nedbale rozmrazený rohlík.
Nebo když dospělá porce je převážně tvořená českou přílohou tedy nakládanou paprikou, kys.zelím a listem čínského zelí přičemž štáva z papriky a zelí tvoří minimálně polovinu omáčky.
S třema dětma sebou, v česku poučeni, vozíme stan a vlastní jídlo. :-)))
Pokud jedem do pevného ubytování, vyžadujeme kuchyňský kout. Možná to není zrovna luxus, ale než být zklamán a dohadovat se s blbci...
Nebo když požádám po večeři o palačinku s borůvkama (v jídeláku své palačinky vyhlašují do nebe a nabádají k ochutnání) a vidím kyselej ksicht majitele u kterého je objednávám. Pak dokonce z kuchyně slyším brblání... Pak dokonce vidím kyselej ksicht, vykukující z kuchyně a hledající toho debila, který jim přidělal práci. Nakonec slyším mikrovlnku a na stůl dostanu rozmraženou placku s borůvkama (ty naštěstí byly pravé a dobré)
Snídaně je od 7:30 - 9:30. Bufet se doplňuje do 9:00. Přijdu v osm (dobrá polovina lidí tam ještě nebyla) a tam na mě čumí pár pláktů sýra a jakéhosi godhaje na poloprázdných talířích. S rohlíkama nemám šanci. Vejce natvrdo už došla. Když poprosím o doplnění, tak majitel nasadí ten kyselej ksicht a nechá nakrájet nějakých 20 plátků salámu.
Za celý ten týden jsem měl asi jen 6 rohlíků. A to mi je schovávala přítelkyně, protože je ranní ptáče a chodila na snídaně jako první. Prý na ní blbě koukali, že si toho bere moc.
Večeře. Prý domácí kuchyně. Polívka z pytlíku obohacena o mraženou zeleninu. Druhé jídlo většinou takové normální...nemastné, neslané. Šunkafleky s mraženou zeleninou a podobné mě opravdu neuchvátí.
To že se v českých penzionech (které se z venčí tváří, že nabízí služby na světové úrovni) nedělá servis (ve světě běžný i v nižších kategoriích), že si musím pro hajzlpapír sám chodit na bar, nebo si ho dokonce kupovat sám...na to už jsem si bohužel zvykl a nedoufám, že se to zlepší.
Tohle vše v jednom penzionu na Šumavě. Perlička byla při příjezdu. Jeli jsme tam s tím, že mají na netu v ten týden slevu na ubytování. No přesvědčit majitele, že na webu fakt tu slevu mají byl šílený problém. Nakonec si nastolil podmínky, za kterých nám tu slevu dá. Hrůza.
A mohl bych vyprávět dál....
Mimo jiné jsem jeden čas měl na starosti v UK hostel. Sice se pyšnil nejvyšší kategorií, jakou může v UK hostel dostat, ale byl to stále jen HOSTEL. A to co jsme tam nabízeli mi nenabídnou v kdejakém českém penzionu, který se tváří, že nabízí super služby.
To by snad stálo za to, tyhle odstrašující příklady uvádět jmenovitě. Ne že bych po hotelích a penzionech bydlela nějak moc často a na nějaké mouchy občas narazím - ale nic z toho, co tady s Újezďákem popisujete, se mi nikdy nepřihodilo ani zdaleka.
Tak u mě je to dané asi tím, že jsem v hospitality nějaký čas pracoval a mým snem je mít buď malý penzion nebo farmičku. Takže taková mírná profesionální deformace.
Ale třeba ta kuchyně mi fakt vadí. V době mražených srágor a věcí s pytlíku se člověk těší na týden, kdy nebude muset pojídat tyhle šílenosti. A tak cíleně hledá místo, kde by měli dobře vařit. A pak narazí většinou na tohle. A nejsou to jen penziony.
Spousta hoteliérů si neuvědomuje, že na dobré žrádlo utahá spousty lidí. Důkazem toho je třeba Šámalova chata v Jizerkách, kde vaří skvěle a měli tam narváno i v květnu v úterý ve tři odpoledne.
Přístup personálu popsal ujezďák. Amatérismus. Majitel to má jak oslíka na zlaťáky. Zaměstná nějaké amatéry, kteří celý život dělali něco jiného, dá jim výplatu spíše pro pláč a pak to dle toho vypadá. Když jsem byl v UK nebo v Rakousku, tak první zásada byla, že člověk musel pro zákazníka udělat vše, i kdyby měl na hubu padat. A kladl se na to velký důraz. A při 60-70 hodinách týdně na placu to šlo ztěžka. Ale muselo to jít.
Štve mě servis. Celý týden se člověk utírá do jednoho naškrobeného ručníku. V tomhle penzionu jsme si museli chodit pro hazlák na bar. Šílenost.
"Já bych si dal pivo".
"A co si dáte vy."
"Hajzlpapír. A dvě role"
"Dvě jsou moc, tady máte jednu"
Michale , držím Ti palce, ať se Ti Tvůj sen splní. Pak se Ti všechny ty vlastní negativní zážitky hodí a budeš vědět, čeho se máš vyvarovat. Ale myslím si, že už zkušenosti máš a víš jak na to.
Právě ty negativní zkušenosti jsou důvodem, proč se chci do toho pustit.... Své představy, jak by to mělo vypadat, už mám. Tak snad...
Tohle je docela zajímavý web: http://www.tripadvisor.com/
Tak jmenovitě: Jizerské hory, osada Jizerka, penzion Sklárna, 2009. Místo slibované kolárny nezabezpečená kůlna. Jídlo nic moc (ale dalo se jít jinam). Na pokojích chyběly ručníky, nebyl toaletní papír. Teplá voda netekla (majitelka neustále vypínala bojler). Večer byla společenská místnost obsazena štamgasty z širokého okolí, kteří dělali bordel dlouho do noci, tedy přes půlnoc (hosté neměli do místností přístup, protože byly obsazeny již kolem čtvrté). Sprosté jednání majitele penzionu, které vedlo k předčasnému ukončení našeho pobytu (peníze vrátili).
Letos Orlické hory, hotel Zdobnice, OK.
A jaká byla cena v penzionu Sklárna na osobu a noc ?
Zkusím to zjistit, platili to znami, se kterýma jsme tam byli. Na jejich webu ceny neuvadeji:
http://penzionsklarna.sweb.cz/
(úschovna kol, restaurace jen pro ubytované a podobné hlody).
Par vesnic z Jihlavy na jih je maly motorest s velkym napisem "DOMACI KUCHYNE". Pri pohledu na listek jsem nevedel, jestli se smat, nebo plakat. Jo, u nas bych podobne problemy, jake popisujes, ocekaval tak v 50 % ubytovacich zarizeni, v Rakousku tak v 25 %. A i tak mne porad jeste dokazou prekvapit neprijemne. 8-)
Trefný popis české hospodské "domácí kuchyně" nabízí pan Chocho ve svém zápisníku (zápisek z 2.8.t.r.):
http://chochoviny.net/srpen2010.htm
No a teď by mě docela zajímalo, kdo vede v Rakousku těch cca 25% ubytovacích zařízení. Protože mě třeba zaujalo, kolik cizinců vlastní nebo má v nájmu penzionů v Rakousku. Znám pár Čechů a strašně moc Anglánů. I já jsem tam dělal pro australsko-nz pár a když jsme 2x za sezonu dělali slezinu anglicky mluvících provozovatelů penzionů (vlastně jen angláni a pár australanů) v okolí (byl jsem cca 5km od Kitzbuhelu), tak jsem se nestačil divit, kolik jich je. Párty jak hovedo:-) Jestli těch 25% nejsou Rakušáci:-))). Ona jich je spousta na slovany docela vysazena:-)))
Ale jinak Pohlreichta na ně:-))))
Na český služby mám svůj názor, ale i na jejich uživatele. Byl jsem za bolševníka s dětmi několikrát na stejném místě na Rujaně. Ráno švédský stoly, usměvavej personál pak celej den. Jenže co dělali někteří Čecháčci? Po jídle posílali malý děti vydrancovat zbytky jídla na stolech, aby vyžraný český rodinky měly zadarmo svačinku na pláži, protože ten tehdejší cenovej ráj byl pro ně drahej.
Letos jsme byli 5 dní s vnuky v Central Parcs Sherwood Forest v UK a jenom jsem čuměl. Ale i zeť, a to už je co říct. Sice ten bungalov s třemi ložnicemi, koupelnami a WC, obývací halou s kuchyní a saunou a samostatným etážovým topením vyjde na 1400 liber včetně vstupu do některých dalších atrakcí, ale co máš v ceně, to dostaneš bez upomínání se.
To je asi český národní sport. Tohle se asi děje pořád.
Ale zas na druhou stranu. Na penzionu jsme tohle neřešili. Když si někdo udělal toast a vzal si ho s sebou, tak se to neřešilo. Myslím, že ten kus žvance penzion nepoloží a zákazník je naopak spokojený. Ale je pravda, že se to tam moc nezneužívalo...Ba naopak. Občas se stávalo, že někdo šel třeba do hor, tak se slušně přišel zeptat, zda si může udělat sedviče a že to když tak doplatí. Udělali, nedopláceli...
Jen takový zážitek z penzionu v UK. Hodně pozdě večer přijela partička mladých lidí. Objednali si pokoj pro tři. Předám klíče, jdu spát. Co se nestalo. Počítat umím a ráno se mi nějak zdálo, že se po těch chodbách brouzdá více lidi. No byli nakonec čtyry a ten jeden byl vybavenej spacákem a že jako bude spát na zemi a ostatní mu přinesou snídani až do spacáku. A teď hádej, kdo to byl....čechoslováci. Já měl tenkrát radost, že konečně vidím krajany, ale pak jsem se za ně a sám sebe styděl, protože samozřejmě se o tom dozvěděl šéf.
Na tom penzionu jsem byl přes rok. A jeden jedinej průser tam udělala právě tahle partička. Co k tomu dodat....
K tomu jídlu. Byli jsme tam Češi i Němci a ti jenom zírali, protože těch pár rodin se strašně cpalo a pak ještě ty děti s igelitkama. Pohled pro bohy. Ne o Češích v cizině si nedělám iluze, samozřejmě že to neplatí pro všechny. Ale ještě k tomu Center Parcs, v půjčovně snad 300 kol (možná i víc) s dynamem v náboji, perfektně seřízeným řazením i brzdama.
Co třeba vím, tak právě Češi v Alpských zemích mají jeden problém....Hledají co nejlevnější ubytování a pak na všechno nadávají a pořád jsou nespokojeni. Oni přeci zaplatili hříšné peníze (40euro za pokoj) a chtějí služby jak v pěti hvězdách a strašně se diví, že nejsou. Osobní zkušenosti s tím nemám, ale dost jsem o tomhle chování slyšel.
A jen tak pro zajímavost. Ještě před cca 10ti lety jsem v San Marinu viděl ceduli "Češi, prosím nekraťte".
Já teda nemám tolik zkušeností z tolika zemí a ještě k tomu z druhé strany barikády. Ale myslím, nebo možná spíš doufám, že už se to za poslední dobu dost zlepšilo jak tady šla životní úroveň nahoru.
Jezdím hlavně do Alp, v zimě i v létě. Spíš do penzionů, ale kolikrát spíme i na výše položených horských chatách. Ještě se mi nestalo, že by nám někdo dával najevo, že jsme Češi a že s námi mají špatnou zkušenost. Ale do hlav lidem samozřejmě nevidíš. Pokud si to někteří myslí, tak oceňuju, že jsou to profesionálé a nedávají to najevo.:-) Třeba konkrétně na těch chatách většinou Češi škudlili, jídlo si nosili svoje, vařili na vařičích atd. Teď už si většina lidí zaplatí jídlo, i když to kolikrát je za dost hrozný peníze.
Škudlí skoro každej, ale ne na každým to poznáš. Trošku nemusím, ale ten film, jak ti venkovani jeli s pomalovaným autobusem do Paříže, ten nás vystih.
Tak je to možný, žádná statistika v tomhle asi neexistuje, takže to beru pouze z vlastních zkušeností, co jsem kdy a kde viděl. Možná, že to škudlení už nemá podobu jako dřív, ale spíš už je jiného druhu a to "nedám si večer 5 piv a večeři o 2 chodech jako v ČR, ale dám si jenom 2 a hlavní jídlo". I to by byl posun k lepšímu. :-)
Jako zaměstnanec nesmíš dát najevo, že jsi nasranej, že jsi utahanej a co si o zákazníkovi myslíš, i kdyby jsi na hubu únavou padal.
Asi se to zlepšilo, protože už to není jako dřív, kdy Čechům otevřeli vrata na západ a oni se tam chovali jako doma. Přeci jen už je to jedna generace. Ale to naše melouchování za zády zaměstnavatele, který tě živí tu bylo extrémně populární. A spousta lidí tuhle praxi používala i jinde...třeba když hrabala jídlo do igelitek.
Také si myslím, že to není jako dřív, a že se na nás Rakušáci nedívají přes prsty. Já se po Rakousku pohybuju dost, a nikdy mi nikdo nedal najevo, že jsem z "východu". Občas se stane, že zajišťuji našim hostům ubytování u našich sousedů nebo u kamarádů a nikdy jsem od nich neslyšel žádnou stížnost, ba naopak si české hosty chválili. Nemyslím si, že by to bylo proto, abych jim poslal další. Ze svých zkušeností vím, že i naši turisté si čím dál více rádi dopřejí např. slušný oběd nebo večeři, prostě na dovolené nešetří. Ale výjimky potvrzují pravidlo. Já si na hosty od nás rozhodně stěžovat nemohu a velmi si jich vážím. Naše klientela je také z 99% česko-slovenská.
I za 40 EUR za pokoj by stejne mel clovek dostat cistou mistnost, zatopeno a rano jidlo, ne?
Ale jo. Jen se už nesmíš divit, že je sjezdovka daleko, že v té ceně nemáš vstup do bazénu a sauny, že nemáš večeři o deseti chodech a že se tam o tebe nestarají jak v pěti hvězdách.
Já tohle mám spíše od známých (Čechů), co v Alpách pracovali. Češi si prostě mysleli, že tam nechají pár fufníků a že dostanou ten luxus, co vidí v seriálech.
Clovece, kdyz se poradne pres den vyjezdim, ani by mne nenapadlo lezt do bazenu, nebo sauny. Do sauny stejne nelezu vubec a do bazenu jen s kajakem pri eskymovani. 8-) Mne ty 40€ bohate staci.
Tedy kdyz tam topi a k snidani dostanu alespon tolik jidla, aby mi zaludek hlasite nevyl protestsongy.
Ale tak jo. Nepíšu tu konkrétně o tobě. Píšu, že se tak děje.
To máš složitý. Každý národ je nějaký. Já ml zas problémy s Irama. Furt nadávali, že máme v lednici málo piva:-)))
Nevim jak v hotelu, ale v penzionu budeš mít za 40 éček polopenzi, saunu a já nevim co všechno.:-)
Pokoj....
Ale to číslo jsem jen plácl...pro orientaci.
Jo, tyhle prosby byly i v Žitavě svýho času. Když jsem byl malej, v kině Oko měli sbírku kreseb s výchovnými texty (byla to padesátá léta, doba hesel). Jeden z nich si pamatuju dodnes:
"S poctivostí nejdál dojdeš,
přísloví nám říká.
Ejhle, černý návštěvník
do kina nám vniká!"
Co si nemají krátit ? :-)
No...takhle to tam bylo napsané:-) Dodne3ka si to pamatuji a mám to snad i někde vyfocené. To víš. Asi se jim to blbě překládalo...:-))
Dvakrat nebo trikrat nas v Rakousku v penzionu primo nabadali, at si udelame svacinku na svah z toho, co zbyva na stole. No, po mne toho stejne vetsinou moc nezustava. 8-) A jednou z toho i pribehl pan s alobalem a pomahal tu housku Alici zabalit.
No jasný. Protože pokud děláš čerstvé snídaně (každé ráno čerstvé potraviny), tak se toho chceš zbavit. Lepší je, když si z toho někdo udělá sváču, než aby to skončilo v kurníku.
Ale v ČR je to jinak. To co zbylo s tím do ledničky nebo na mrazák, zítra to použijeme....A hned je druhý den "čerstvé" pečivo. A bohužel se to neděje jen v penzionech. Takhle "čerstvé" pečivo dost často můžu koupit aj u nás v krámě.
Myslíš ty Holzmanovy housky? "Krájejte tři dny staré housky. Já je krájel půl dne a měl jsem jich plnou vanu?":-)
:-)))))
ahoj, a kde se vám stalo, že jste musel odvzdušňovat? taky jsme měli problémy s topením, ale prý, že tam měli časové intervaly kdy se automaticky topení zapínalo a vypínalo..
Jo, jeste abych jim to opravoval, ne? 8-)
Idealni reseni fungujici uz leta: http://www.kovacek.cz/male-elektrospotrebice1...
No to musela bejt opravdu vyjímka. V Rakousku většinou nabídnou něco lepšího.
Například v Schlosshotelu ve Fierbrunnu nám, po tém co jsme byli při příjezdz nespokojeni s pokojem ( bylo tam cítit savo nebo něco takového čím se v 2 m tlustých zdech stříká plíseň v koupelně :), dali vybrat ze tří nádherných apartmánů a nastal problém který vybrat, protože všechny byly úžasné.
Alexander, Gästehaus - ABGEMELDET
Pension
Kontaktdaten
Beerweg 6
6432 Sautens
Telefon: 05252 6607
eMail: [email protected]
http://www.urlauburlaub.at/pension/86395...
Kdyz nas takhle vyrazili a jeste rano chteli zaplatit priplatek za to, ze jsme tam byli jen jednu noc, tedy misto 2x25 € chteli 2x30 €, rekl jsem jim, ze zaplatim maximalne 25 € za oba. Zavolali policii, ja jim ukazal fotky s teplotou, ten canc, co mi napsali na papir a mistni policie se vyjadrila tak, ze maji byt radi, ze vudec neco dostanou. Zacatek dovolene jak svina. A pulden ztraty, protoze jsme museli hledat jine ubytovani. 8-(
Nesouvisející dotaz: mám stejnou gps, asi dvakrát mi nějak naskočila ta obrazovka s teplotou a dalšími údaji, ale znovu to vyvolat neumím, ani v návodu jsem to nenašel. Jak se tyto údaje prosímtě vyvolají? :-)
Pokud si to pamatuji dobře, tak na vypnutém Legendu zmáčkni a drž Enter (joystick) a pak ještě zapínací tlačítko.
http://etrex.webz.cz/service.html
http://www.gpsinformation.org/dale/secret.htm
http://www.ukrocketman.com/digital/etrexgps.shtml
takovýhle věci s emi nějak nesatávají. Nikde. Možná to bude tím, že v penzionech apod. nespím :-D
Ale příroda je taky pěkná macecha. Večer najdu v houští tábořiště, posadím se, hladový a žíznivý a volám: hola noste na stůl, máte hosta. Myslíš že někdo přišel? Prd. Ten vrchní v zeleném fraku nikde. Když ho potřebuješ tlachá někde s jelenem. Ale když si po hodině marného čekání uděláš oheň a začneš si vařit lečo, v tu ránu je tam a prudí. A ještě by chtěl napít z Tvé slivovice. Pak ti naúčtuje takovou pálku za nocleh že Grandhotel je proti tomu nocležna pro bezďáky. Takže nocleh v lůně Matky přírody taky nic moc :-)
jojo, novohradky, kousek od Pohoří na Šumavě - taky parádní kemp, správcovali ho tenkrát celníci a dostali jsme slevu za to, že nebyl oheň: celkem 500 kaček na 8 lidí (vybírali to asi v jednu v noci poté, co si nejdřív osahali opodál existující ohniště, jestli žhaví nebo ne;o). Bločky jsme si tenkrát rozdělili až ráno a většina z nás si pak nemohla dovolit návštěvu cukrárny (a ostatní tam ze solidarity nešli taky;o(
No jestli jsi kempoval v CHKO, tak se není čemu divit.
vono s eu nás nesmí oficiálně mimo kemp nikde... Lhostejno jestli v CHKO NP nebo v přírodě bez nějakýho stupně státní ochrany...
my se tenkrát těch celníků ptali, jak to udělat, abychom si mohli lehnout "legálně". Vylezlo z toho žůžo dobrodrůžo - mj. zjistit majitele pozemku, kde hodláš spát, od něj souhlas (písemný pochopitelně), vyjádření příslušné obce a pak snad všech, koho by se to mohlo týkat: sousedi, příslušní myslivci, rybáři, ochranáři - snad jenom lesní zvířátka v tom výčtu chyběla... Prostě přesně dle myšlenky vandrů, že (a nadejbože, že by se člověk v noci odkulil na jiný pozemek;o)
Tak to je síla. Asi neměl rád Čechy... Ono se tak všeobecně v Rakousku ví, že češi mají pořád nějaké problémy. Ale tohle je fakt moc.
Ty, já jsem se toho dost bál. Že jakmile v Rakousku poznají, odkud jsme, hned si nás nějak zařadí. Však nám tam někteří krajani nedělají právě dobrou reklamu, že...
Ale ty obavy se naštěstí ukázaly jako zbytečné. Nepostřehl jsem ani nejmenší náznak podobného přístupu - když už byl někdo nevrlý, byl nevrlý na nás stejně jako na místní. :-) Potěšilo mě to.
Nejak se mi to nestava. Nemam pocit, ze by nam topili mene, nez sousedni rodince z Nemecka. Vazne nechapu, jak se da pres noc ususit detske obleceni, kdyz teplota 18 stupnu presahne jen v jednom z deseti penzionu.
Nejezdi do Anglie. Abernathy by ti mohl vyprávět. 18st je tam až až.
Taky jsem k tomu ale dodával, že na moji počest to krátkodobě zvedali na dvacet. Ale nejezdit do Holandska, ti prej topěj na 16C. Říká se, že co Skot vyhodí, Holanďan sebere. ;-)
Asi jak kde, teď jsme byli v Holandsku a bydleli v hotelu a topili tak, že jsme museli hodně tlumit topení a že jsem z domova zvyklý na dost velké teplo.
Oni prostě a jednoduše šetří. Když k nim přijdeš domů, mají těch 18 stupňu i v kuchyni, sa sobě vestu a tlusté ponožky. Prostě a jednoduše tak žijí, samozřejmě ne všichni.
Měl jsem zaměstnanou Rakušanku jako správcovou a dalo mi hodně práce jí vysvětlit, že chci aby se u nás v apartmánech slušně topilo. Vždy když přišla na úklid, začala se komicky ovívat rukou se slovy "zu heiz" a šla "štelovat" termostat. Jak jinak - směrem dolů. Tak jsem ho zase pootočil na mno požadovanou teplotu. Trvalo dlouho, než jsem ji přesvědčil, že opravdu chci mít v baráku teplo (aby k nám nikdo nemusel vozit Etaviro nebo klíček na odvzdušňování radiátorů). Když jsem šel k ní domů, bral jsem si tlusté ponožky, protože i v bačkorách bych se u ní po čtvt hodince nejspíš nachladil.
Ale je tu zakladni otazka - jak si predstavuji, ze se v tom pres noc ususi lyzarske veci? A dokonce zmachtane deti? Zadnou susarnu nenabidnou.
Předtím, než jsem se tam částečně etabloval, jsem bydlel v mnoha penzionech a většinou tam zařízení na susšení věcí měli. Jen jednou jsem měl podobnou negativní zkušenost jako ty, a byl jsem podobně "nakrknutý" a hned ráno jsme ubytování opustili. Paní domácí se taky divila, ale obešlo se to bez jakýchkoliv problémů. Vzápětí jsem našel ubytování podstatně levnější a hlavně kvalitnější - bylo jen dál od sjezdovky. Všechno zlé je k nečemu dobré.
Jste všichni moc zhýčkaní. Outdoor na Vás.
Nemyslím si:-))))
Všeobecně známé. Špatné je, že si to uvědomuje český turista, ale už ne český hoteliér. Myslím, že po čtyrech letech v hospitality v UK a v Rakousku si mohu dovolit porovnávat. Češi jsou v tomhle směru hodně pozadu.
Tohle je taky zajímací:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani...
V Česku mohou konkurovat hotely a penziony jen cenou, a to velmi nízkou. S ohledem na stáří některých hotelů, je toto jediné v čem mohou konkurovat. Pokud se mi obsluha snaží vyhovět a dělá vše pro můj spokojený pobyt, tak i já přehlížím určité nedostatky na ubytování. Pracoval jsem na hotelu zepár let i na jednom penzionu, takže nemám problém s posouzením kvality u nás a v zahraničí. Pokud chceš dostat kvalitní ubytování v Česku, musíš si vybrat novější hotely a penziony, které nejsou mauzoleem minulé éry. Tam těch nedostatků, bych čekal nejmín. Ale samozřejmě je to o lidech.
Všechno je to o lidech. Ale pokud je pokoj špinavý, je jedno, zda je ve starém baráku nebo v novém. Prostě je tam neuklizeno...viz to video. A o tom to celé je. O přístupu k zákazníkovi. To, že mi neuklidí pokoj a ještě si za to nechají zaplatit, to se mi prostě nelíbí. A pokud kolem toho dělají dusno a ještě se cítí být uraženi...
Vím, že spousta lidí nekouká pod postel, zda je tam vyluxováno, nebo zda je na obrazech prach, nebo že je za WC nevytřeno, nebo že je štětka od WC špinavá, nebo že je zespoda umyvadla pasta, nebo že je za madrací bordel...ale člověk který v hospitality dělal dle tohodle pozná, jaký mají vztah ke kšeftu a tím pádem k zákazníkovi.
I když běžný zákazník tohle neprohledává, jsou to místa, která se kontrolují, zda housekeeperka uděla vše jak se má. Protože pokud nezapomněla ani na tyhle detaily, bude pravděpodobně vše OK. A pokud si to český hoteliér nekontroluje, je vidět, že nemá zájem o kvalitní služby.
Ve **** (4 hvezdicky) v Southamptonu jsem bydlel pracovni tyden (5 noci). Schvalne jsem cekal, kdy zmizi ta polorozslapnuta susenka, kterou jsem tam po prijezdu nasel. Nejspis tam jeste lezi. I kdyz, mozna ji sezrali za ty dva roky hmyzaci. 8-)
(http://www.legacy-hotels.co.uk/legacy-botleigh...
Jinak to tam vypadalo tak jako cca levnejsi penzion v Rakousku. Jo, jeste byl tak zatuhly kohoutek od teple vody, ze jsem byl rad, ze jsem mel s sebou multitool kleste. 8-))) Jo, 4 * jsou 4 *!
Vyjímky se vždy najdou.
Víš co je zajímavé. V UK se ty hvězdičky kontrolují. A dost přísně. Každý rok se namátkově ubytuje komisař a vše kontroluje. Jakmile přijdeš o hvězdu, automaticky musíš snížit cenu ubytování. Proto si to tam tamní dost hlídají. Hlavně malé a středně velké ubytovací zařízení. Velké si to asi vždy nějak "okecají".
Design. Angláni jsou staromodní, tak možná se ti zdá, že to je jiné, divné. Na to jsem si ani já nikdy nezvykl.
Mimochodem. Proč jsi na tu sušenku a kouhoutek neupozornil??? Možná by jsi se divil....
Nemyslel jsem design. Myslel jsem bohatost snidane, zajem personalu, ... Vzhled byl dobry. Az na to, ze cela ta drevena budova trosku smrdela nejakym prostredkem proti cervotocum a bylo to priserne bludiste, jak obcas udelali nejakou upravu. Treba posledni den mi k michanym vajickum nabidli jen koblihy a croissanty. Chleba a rohliky ze pry dosly. Tak vyvalene oci jsem dlouho nemel. To 4 * ve Svycarsku nebo Nemecku maji vetsi vypovidaci hodnotu.
Co mne taky dost zarazilo byl Airport hotel v Belpu (Bernske letiste). Nejak mne ani nenapadlo, ze bych u pokoju za 70 CHF mel kontrolovat, jestli maji WC. 8-)
Ono je to možná tím, že chleba a rohlík se v UK dost špatně shání a nejsou standartním pečivem. Koblihy a croissanty jsou tam běžné k snídani. Croissant je tam brán jako náhračka klasického pečiva. Oni ho žerou ke všemu. Aj třeba k vejcům.
On anglán v Rakousku taky nadávál, že jsme tam měli jen jeden druh tousťáku (v UK je několik desítek druhů) a že ovesná kaše byla jiná než ta anglická (jiná konzistence vloček). Jinej kraj, jinej mrav. Ve Švýcarsku nebo Německu rohlík seženeš. Ale v UK fakt ne. Co myslíš, že mě tam štvalo nejvíc...nedostatek "normálního" pečiva. Ty jejich tousťáky, koblihy, croissanty mi taky lezly krkem.
To že jim to tam smrdělo. To se tam stává často. Ty staré baráky to bohužel někdy vyžadují.
Chces rict, ze k michanym vajickum na slanine jedi croissanty s cokoladou? Ani nemeli jine, nez sladke plnene. 8-(
To by ses divil, co vše žerou. :-))
Ale toast tam měl být. Což je divné, že nebyl. Ten mají vždy a všude.
No, ten prave dosel. Snidane tusim od 7 do 10, ja mel byt na skoleni nejspis v 9, - 30 minut na cestu - 30 minut na snidani, takze jsem tam asi byl v 8. A kdyz jsem rikal, ze si na ten toastak pockam, rekli, ze bude az v pondeli! A rozhovor probehl v patek! 8-) Pritom to vypadalo, ze tam budou nekteri hosti i zustavat.
Kdybych to platil ze sveho, asi bych si zarval. Takhle jsem snedl vajicka, zapil konvi caje (0,2l), vyzadal si novou konev a dal si sladke.
Co mne fascinuje je velikost hrnecku na caj. A to skoro vsude. Proc v bufetu najdu pytlik, varnici s varici vodou a hrnky velikosti naprstku? Hotel by alespon usetril za pytliky. 8-)
Tak to je hodně divný. Toast je pro anglána zásadní. Mají ho všude a vždy. I v nejzapadlejším krámku.
Nemluvil jsi na ně česky?:-)))
Zrovna "toust" by mohli pochopit i z cestiny, ne? Proste kolega dostal jeden na trojuhelnicky prekrojeny pripaleny ctverecek a mne rekli, ze uz neni. Fakt. Na mou dusi, na psi usi!
Ale jo, věřím. Jen se tomu divím. Angláni ho maji i doma pořád. Proto se divím, že ho neměli v pátek na hotelu s tím, že bude až v pindilí:-)
To máš těžké. Já byl loni v Jizerkách v jednom penzionu. Dle webu nabízeli dobré služby, dobré jídlo, pěkné ubytování.
Ke snídani jsme týden dostávali chleba z mrazáku (byl ještě teplý z mikrovlnky:-))) ). Za celý týden 2x ráno došli pro čerstvé rohlíky. Ale byly na příděl...dva kusy a dost. Snídaně klasická, evropská...chudý obložený talíř se nejlevnějším salámem z Lídlu. Marmeláda v kelímku. Kostička másla. Než jsme šli na běžky, vlezl jsem do místního smíšeného zpoží a dojedl se. Přítelkyně taky, protože je zvyklá na úplně jinej druh snídaně...cereálie.
Pokoj starej komunistickej. První den přetopeno až hrůza. Regulace nemožná, protože se to někde dělalo centrálně. V polovině týdne to kikslo. Takže chladno. Koupelna fuj. Sprcha ve spárách černá, že jsem si myslel, že mi uteče pod nohama. Zažloutlé dlaždičky. Servis samo žádnej. Hajzlák jsme si kupovali sami. Tekuté mýdlo nám došlo v polovině týdne.
Jak říkám. Někdo si toho nevšimne, nepříjde mu to. Ale mě to vadí. Ne kvuli tomu, že bych byl rozmazlenej. Většinu dovolených trávím pod stanem s ešusem u huby. Ale obas mě ty české služby v hospitality dostávají.
Jo. Víš co je problém u anglických hotelů? Poláci. To jsou nemakačenky až hrůza. A angláni držgršle, takže je pořád zaměstnávají. Je to tam teď dost problém.
My jsme zas jeden čas s přítelkyní byli na 4* BB a hostelu. Penzion pro 35 lidí, hostel pro 40 a zvládali jsme to ve čtyrech.
Ale zajímavé je, že na hostelu jsme měli snídaně (švédské stoly), které by mohl závidět kdejaký český penzion. Měli jsme tam dvoupokojáče a tam se dělal servis (kompletní uklid pokoje, stlaní, doplnění hajzláku, mejdla, výměna ručníků každý druhý den). Na ostatních pokojích se dělal základní úklid. Hostel!!!!
Do cizích zemí jezdím kvůli horám, ne za lepšími službami.
Jako, že bych měl vopouštět rodnej vidlákov kvůli tomu, že je někde lepší hotel, penzion, dva ručníky, švédskej stůl, čistý prostěradlo a tak??
Tak jsem zvědav na porovnání služeb. Za chvíli odjíždím do těch zmiňovaných Dětenic a zjistím, kterak to vlastně je s úrovní pohostinství a ubytování v tak věhlasném místě. Zítra večer poreferuji.
Tak jsem se vrátil po dvou desítkách hodin pobytu v Dětenicích. Jako zajímavost rozhodně doporučuji. Krčma i hotel jsou stylově rekonstruovány (muselo to stát hrozné peníze), velmi jsem byl nadšen recepcí hotelu (v dřevě a s nádherným trámovím).
Služby?? Vzhledem k tomu, že jsme byli konzervativní společnost, zažádali jsme o to, aby personál nebyl vulgární a oprsklý. S velkou námahou se jim to trochu dařilo, bylo však vidět, že jim to dělá problémy a někdy se vrátili do naučené role drsňáků. Nedařilo se nám odbývat všechny stupně "somráků" - žebráci, žebraví mniši, ženy lehčích mravů a pod.. Výhodu měli ti, kteří nerozumněli česky.
Jídlo - mnoho, pestré (zaměřené na staročeskou kuchyni - jenom by nemuseli tolik ke všemu tlačit povidlovou omáčku), ale hlavně - neúměrně drahé. Stravování a pobyt (noc..pokoj 2 300,- Kč) vychází na takový objem, že by z toho žila vícečetná rodina týden. Pokoje stylové (dle mě zvláštní), někteří si však stěžovali, že je cítit příliš mnoho pachu z hořících svící. Líbila se mi snídaně, kdy jsem si mohl uříznout cokoliv z pověšené nabídky (již dlouho jsem nesnídal flákotu špeku).
Závěrem - prostředí vyloženě založené na působení středověku, rozhodně zajímavé, můj pocit z pobytu je rozpačitý, pro movité cizince lze doporučit jako snobskou záležitost. Naše společnost (většinou cizinci) se extrémně rozdělila, někteří (menšina) byli nadšeni, druhá část zklamána (nikoliv z nabídky služeb ale z chování personálu).
Pro cyklistu, který vyčerpán se chce lehce najíst - nedoporučuji!!
Pro cyklisty bejvával na parkovišti stánek s párkem v rohlíku a točená zmrzlina...:-)))
Dětěnice jsou zvláštní a určité kouzlo to má. Bohužel to není pro běžného člověka. Taky se spíše dle mého zaměřují na akce, jako byla ta vaše...firemní, svatby.
Když to začínalo, přišlo mi to lepší. Takové nesnobské, lidské. Ale služby už tenkrát na dobré úrovni. Naposledy jsem tam byl před cca čtyřmi lety a působilo to na mě snobsky a uměle. Už to nemělo tu šťávu, co prvně.
Nejlepši služba,jo?
prvni foto-večeru domace jidlo,
druhe-nocovani,
treti-snidane zase domaci jidlo.
Ale zadarmo,opravdu krasny zažitek!
My moc radi zaplatili,bohužel oni odmitli penize,jen oni meli radost,že my neslyšici a ze CZ.
Jak jsem psal nahoře. Můj sen je mít nejaký penzion. A dooost často myslím i na tenhle styl. Jen nevím, co by na to ouředník z hygieny...
No co by. Normálně by ti to zavřel:-(
No právě. Vím, že už tu o tom psal vidlák, že to někde potkal v rakousku. Mě by se to docela líbilo... chjo. Tak že bych to zkusil za hranicema?:-))
Maji to ve Svycarsku. Nekde to maji i organizovane na webu.
Mě to přijde jako úžasné.
Nedávno někde psali, že nějaká ženská (tuším v Rakousku) si takhle udělá v době žní hotýlek v poli (má to tam jen cca 2-3 týdny). Vykosí tam "pokojíky" nanese slámu a spí se. Prý je o to strašný zájem...
Rozhodně ne rakušáci, to sou vidláci jak my, ti by na to nepřišli.
Švýcaři, hlavičky , vygoogli si to na schlaf im stroh, je to tam celostátní systém.
Třeba:
http://www.abenteuer-stroh.ch/
Perfetní, jak u nás ve stáji.
Pořád mi to leží v hlavě. Přijde mi to jako úžasný nápad. Jenže jsme v ČR. :-((
Kousek nad bad Muskau leží přímo na cyklostezce penzion. Ten postupně rozširuje svoje služby v netradičním ubytování. Loni měl jen seník a místo pro stan na zahradě, letos už přibyla maringotka.
http://www.glockenhof.net/default.htm
Také je zajímavý kemp v Budyšíně, mají tam k pronájmu chatičku, teepee nebo jurtu včetně vybavení.
http://www.camping-bautzen.de...
Dovolím si podotknout, že asi tím, co napíši, si některé popudím. Ale bylo mi vždy zdůrazňováno, že permanentním poukazováním na to, jak je zde vše špatné, je vlastně důkazem, že si sebe moc nevážíme. A pokud náš odpor je velký, nic nám nebrání se odstěhovat do tolik vychvalovaného prostředí.
všechno určitě špatný není. Dělal bych rozdíl mezi remcáním a stěžováním na všechno a kritickým pohledem do vlastních (nejen) řad.
To první je k hovnu a to druhé naopak v pořádku, bez toho se to, co se ti/nám nelíbí nezlepší...
Kritický pohled je naprosto v pořádku, ale mnozí v naší vlasti při poukázání na něco pěkného automaticky reaguji tím, že když jsem byl tam nebo onde, bylo lépe. Zdánlivě to vypadá světácky.
mnozí ano, souhlas. V tomhle tématu se ale jen pranýřují špatné zkušenosti. A to i zvenku i z domova.
Alespoň z toho mám já takový pocit.
Nemám rád takové to hospodské remcání a nadávání na všechno. I když teď už do hospod nechodím, tak to neslýchám a už mě to tolik žíly netrhá:-)
Já se nechci stěhovat. Já chci abych tady měl to co je venku.
tobě stačí když popojedeš o pár kilometrů....
A taky si to občas uvědomuji. Třeba když večer stojíme u pokladny v sebnitzkém Lídlu, je 5 minut do zavírací doby a prodavačka nám přeje Pěkný večer. Ve šluknovském Tescu ve stejnou dobu na nás pokladní vyštěkne akorát částku k úhradě. Já sice tuším, že to přání a úsměv v Sebnicích je strojený, ale rozhodně potěší.
Znám jedno pekařství kde už 30 minut před zavíračkou začínají vytírat prostor před pulty.....
Jenom jedno???
Šťastlivče ...
Jestli tu v dobu už jsou vyprodaní, tak proč by nezavřeli :-)
Třeba u nás je Albert, mají každý den otevřeno do 20:00 a co myslíš, už před 19:00 tam neseženeš pořádné pečivo, všechno skoupeno... Mívají tam jenom pár pomačkaných rohlíků, které samozřejmě nikdo nechce a třeba chleba jen už ten balený krájený, patřičně dražší než kdyby to člověk kupoval vcelku...
Já si třeba chrochtám u Vietnamců. Ty jejich večerky, ta jejich ochota....
Nedávno jsem nějakou dobu žil u Volyně. A na nákup jsem se dostal až večer. A věděl jsem, že když dole má Vietnamec do sedmi, tak i když přijdu za minutu sedm, nebo i po sedmé, tak tam bude usměvavý šikmooký Pepík, který počká a ještě si semnou pokecá. Jen mě teda sralo, že měl zmrzlinu v mrazáku spolu s kuřatama:-)
A když jsme tenkrát potřebovali více chlastu, než měl na pultu, tak..."pán pošká, já zavolám kamarada"...kamarád přijel a chlastu bylo dostatek.
Moc neskuhrej, v tom severním výběžku. Kdysi už to tam tak bylo a prej to nedopadlo moc dobře...
:-)))
O tom vím docela dost. Možná víc než bych chtěl. Mám pro to označení "Století vzájemného nasrávání".
dobrej název.... :-)
"století vzájemného zabíjení" by ale bylo asi přesnější :-(
Nebylo. Ono to gradovalo. Jako hnusná hádka, ve které se používají čím dál tím horší argumenty, zabíjení bylo až úplně na konci. To je spíš na obálky než na cyklodiskusi.
Alespoň jednu historku z éry "vzájemného nasrávání". Když Křižík přemýšlel, kde by postavil elektrifikovanou železnici, nabízela se možnost elektrifikovst trať Rumburk - Panský - Mikulášovice dol.n. Nedošlo k tomu prý proto že: Češi by vyčítali Křižíkovi, že staví pro Němce, Němci by vyčítali investorovi, že si objednal zakázku u Čecha. (Zdroj: agentura JPP)
obálky ne, pokecáme o tom někdy z pusy do ucha... Docela by mě to fakt zajímalo.
Pánové, mohl bych se přidat? Tohle téma mě hodně zajímá... Jenže: kdy a kde se sejít? Stylový by byl sraz někde tam u petrap, ať to máme i s tou atmosférou...
jsem pro a Petr taky jak jsem četl. Tak se jen dohodnout na termínu...
Jo, a to bude ten problém... Nějaký víkend jarní?
proč až na jaře? Podzim a zima se ti nelíbí nebo už je máš uplně plný? :-O
Mě je to fuk, já se přizpůsobím. Pokud by to mělo být spojeno s nějakou poznávací turistikou, což by asi mohlo, je vhodná doba teď nebo začátkem jara, protože je nejmíň trávy a jiné krycí zeleně.
Samozřejmě i zima bez sněhu je dobrá, ale Radka si koupila sněžný kombajn, tak asi bude sněhu spousta.
Konkrétní příklad "služby". ( Dopředu uvedu, že ubytování, jídlo a další služby byly OK a na úrovni hotelu, o to víc pak překvapí "čecháčkovské drobnosti")
Hotel Štiřín **** opakuji 4 hvězdičky.
Po příchodu do wellnessu, jsme s úžasem zjistili, že volná hodina wellness pro dva k pobytu sebou nese jistá nečekaná vydání.
Takže za "službu" zapůjčení ručníku a prostěradla jsme zaplatili zvlášť( to je ta služba, která ve Rakousku probíhá tak, že u vstupu do welnessu jsou hromady ručníků a prostěradel ze kterýc si každý veme koliko a co potřebuje), župany jsme oželeli, protože zaplatit za hodinu gratis welness jen za zapůjčení županů 40 kaček za kus nám už přišlo moc.
To nemluvím, že ve welnessu není volné pití formou fontánky, jen formou perlivé vody za 30 kaček lahvička :(
Ještě úsměvná drobnost, v šatně s asi 50 skřínkami a za obsazenosti wellness asi 8 lidí jsme ,jak v pánské tak v dámské sekci, měli všichni skřínky rameno na rameno vedle sebe:DD
Pak už ani nepřekvapilo, že ze slibovaného volného golfového odpalovaní(50 ran ) se stala fraška protože voucher není na osobu, ale na pokoj :D
V současné době český občas je v Rakousku váženým hostem. Nějaký předsudky z východního bloku jsou již pryč. A vzhledem k tomu, že nabídka ubytování převyšuje poptávku v některých oblastech Rakouska, tak se musí hodně snažit získat a udržet klienty. Takže sauna je skoro samozřejmost, věci jako trampolíny pro děti a jiné hraní na zahradě musí mít každý, jinak je ze hry o klienta. Vše samozřejmě v ceně penzionu. Turistický ruch podporují i samotná města vydáváním různých slevových karet na které máte přírodní atrakce, nebo dopravu se slevou, případě zdarma. Nechce se mi věřit, že by někde nebylo čerstvé pečivo, večer u každého penzionu vidím před domem přepravu do které pekař ráno naloží domluvený počet pečiva. Protože cykloturistika je hodně populární, tak se tomu musí přizpůsobit i trh ...... jste tu na kole .... máme pro vás k zapůjčení navigaci s různými mapami dle vašeho přání, nebo zdarma průvodce mluvícího vaší řečí .... vše je samozřejmě v ceně ubytování .... trh turistiky je neúprosný. Taková je realita, ale samozřejmě jsou i vyjímky jako všude. Zdravím z Alp .
S tím můžu jen souhlasit...
Jezdím do Rakús cca 10 let (lyže). Ze začátku tam byla jistá averze vůči nám, ale co jim ubyla klientela, tak i rakouský soudruh pochopil, že české euro nesmrdí a začal se snažit:). A totéž i u nás, ten posun (za posl. 10 let) tam je znát. Jenom ti Slováci to pořád ne a ne pochopit...
Tak když se budeme chovat normálně a né třeba jako ta návštěva o které jsem psal nahoře, tak asi není důvod se k nám chovat jinak. Ale bohužel se asi najdou Češi, co se stále chovají divně a tím nám to vše ničí. On stačí jeden takový a majitel si to pamatuje a je po určitou dobu nasrán...:-)
Exot (=debil, blbec, idiot) se najde v každém národě... Pravda, v některých se vyskytují častěji ;-)
V prumeru je to vsude stejne. Jen kdyz se jeden takovy napadny vyskytne v nasem narode v zahranici, pripomene dobu nedavno minulou a dojem je vyraznejsi. Mne zase vzdycky vadili rvouci zapadni sousede u nas v metru. A ted mi vadi rvouci taliani na uzavrenych lanovkach. 8-)
Ale jo, mě jen přijde, že tohle je tak trošku víc o té naší povaze české.
My do Rakous zasejc jezdíme v létě.
Příznivé ceny, infrastruktura a úžasné služby.
Až budou takové služby v Krkonoších budu milerád jezdit do Krkonoš.
Navíc v souvislosti s Krkonošema mám pocit, že Alpy musí být úplně zdevastované a je to vlastně jen prostor mrtvé přírody.
Protože Krkonoše i ostatní české a moravské hory mají co ?
Mají ochranáře
A ti nikdy nedopustí aby se z hor v ČR stalo něco takového jako jsou Alpy.
Koneckonců klidně vystřílí i kamzíky, protože tam žijí jen o dvě generace déle, než ochranářův dědeček....
Bych řekl, že je to trošku složitější. Největší rozdíl vidím jednak ve velikosti hor, samozřejmě. A druhá věc je určitá úcta lidí k horám, k přírodě vůbec, která je tam z nějakého důvodu větší. Z toho u nás myslím plynou všechny ty zákazy, příkazy a omezení. Plus to známé české "dej blbcovi funkci..."
Co se úcty k přírodě týká. V neděli jsem se coural po okolí a došlo mi, že místa, kde se vyhazuje bordel do lesa jsou furt stejná, tam kam byli někteří zvyklí vyhazovat věci už za socíku, tam je vyhazují stále i když se to místo mezi tím X krát vyčistilo.
přesně, stačí se teď po opadnutí zeleně projet na kole kolem Prahy, čím jseš dál tím víc houstnou taková ta popeliště na kraji lesa, na vjezdu na polní cestu nebo jen tak v příkopech.
Někdy se ani člověk nestačí divit co tam všechno je.
A co se nevyveze za humna, to se prožene topeništěm.
V podstatě by každej člověk, kterej nemá popelnici měl bejt rovnou pokutovanej za znečištění okolí, prostě tak preventivně....
Proti tomu by celkem snadno pomohlo kdyby se zavedla forma paušální odpadové daně, jak pro občany, tak pro podnikatele a právnické osoby¨ a vytvoření dostatečné sítě snadno dosažitelných sběrných dvorů, kam je možné vyvážet veškerý odpad. Dokud tohle nebude, tak budeme pořád koukat na čurbes v přírodě a draze ho uklízet.
Nepomohlo by to... V našem městě se pořádají pravidelné svozy bordelu, kontejnery na tříděný i netříděný odpad jsou pomalu na každém rohu, sběrný dvůr otevřený i v sobotu je zdarma... A přesto černé skládky existují. Fakt nechápu, proč někdo zaveze bordel do lesa, když to může zavést do sběrného dvora nebo do kontejneru...
Ba ne, pomohlo a hodně, tohle je všechno málo, ne všechny obce ve sběrných dvorech berou veškerý odpad zdarma, něco se platí zvláčť a ne málo a to je špatný. A naprostá většina odpadů vysypaných mimo skládky jsou od různých firem, které musí za odpad platit a hodně, kdyby měly zaplacenou "daň" a veškerý odpad by jim brali zdarma, tak by to bylo podstatně lepší.
No, problém jsou často lufťáci. Hele, nedávno jsme se potřebovali zbavit starých slamníků z chaty. Velký, neskladný, těžky, shnilý, a bylo jich dost. Co s nimi?
a) spálit - blbost
b) popelnice - nesmysl
c) odvézt 100 km domů - prakticky nemožné
d) dovézt do sběrného dvora - nelze, nemáme tam trvalé bydliště
e) kontejner na netříděný - v tom městě nejsou
Připadal jsem si jak Neruda. Co s tím?
No přece hodit do lesa! :-)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
No dobře, nakonec pomohl soused, co tam má trvalé bydliště a šlo to do SD na jeho občanku. Ale každej si takovej problém nedělá a do toho lesa to hodí. Nepomohlo by zavést možnost za mírný poplatek vyhodit něco i do SD mimo své bydliště?
Tohle je u nás taky, vezmou ti cokoliv, ale musíš zaplatit a ne málo a to je to špatné, jakákoliv odpad by měl být převzatý bez dalších poplatků. Každá osoba, včetně firem, protože každý produjuje odpad, by platil "paušální daň za odpad" a ubylo by hodně problémů.
Kazdy produkuje ruzne mnozstvi odpadu. Clovek, ktery zije v 1+1 urcite nedohoni nekoho, kdo rekonstruuje dum a chatu.
Nejspravedlivejsi by bylo tu dan prisit ke zbozi, vcetne stavebniho materialu a podobne.
Samozřejmě i tak by to šlo, ono je to celkem jedno jak by se to platilo, důležité je aby byla hustá síť sběren odpadu a nikdo už za jejich odevzdání neplatil ať je dá kdekoliv.
No dyť to už je, ne? Kupovali jsme plynovej sporák a naúčtovali mi nějakých šedesát korun na....recyklaci nebo co. Recyklační poplatek...
Jenomže problém je v tom, že ten sporák po dosloužení bys měl odevzdat v té prodejně kde si ho koupil, oni vyinkasovali peníze na jeho likvidaci a také by ji měli zaplatit.
V praxi si to nějak moc neumím představit, jenom vím, že prodejny inkasují peníze navíc.
Právě, že ne. Mělo by to fungovat právě proto, abys to mohl bezplatně odnést do sběrného dvora.
U nás třeba co se týče recyklace, stačí 1x za 14 dní vystrčit pytel s odpadem pro recyklaci před barák a firma ho zdarma vyzvedne a odveze,
Ale to jsme pořád u toho jak to má zařízená která obec, někde se za odpad platí, někde vůbec někde paušál apod. U nás ti taky odvezou odpad, domovní čurbes můžeš odvozit do sběrného dvora. Ne všude to tak je. A firmy za odpad platí a ne málo, takže pro ně je levnější to vysypat někde v lese.
Firmy platí asi jen proto, že pro stát je to pěkná příležitost získat další prachy. Logiku to nemá, když recyklační poplatek platí při nákupu stejně.
Je to podobné, jako když jsme teď ve firmě platili poplatek za vodu z vlastní studně. Používá se jen nouzově, normálně se bere voda z vodovodu. Takže spotřeba ze studny byla srovnatelná s rodinným domem, který by takové množství vody měl zadarmo.
Voda z vlastní studny se snad neplatí, platí se jen stočné. Pokud vím tak recyklační poplatek se platí jen u elektro zboží, u ničeho jiného, k botám nebo třeba je kolu ti ho taky nikdo neúčtuje.
je to recyklační poplatek za historický elektro šrot. Tedy za to, co s evyrobilo kdysi a likviduje teď. Proto se také postupně snižuje a nakonec nebude žádný. Za to dnešní firmě zaplatí elektrowin, odveze si a nechá ekologicky zlikvidovat...
Funguje to tak, že v okamžiku, kdy kupuješ nový spotřebič, je od tebe prodejce povinnen převzít starý bez ohledu na to, zda jsi ho u něho dříve koupil nebo ne.
Koncoví prodejci recyklační poplatek při nákupu zboží platí svým dodavatelům, kteří ho odvádějí státu. Z toho jsou pak financované autorizované firmy, které zajišťují svoz z jedotlivých prodejen a ekolog. likvidaci.
No a co se starým spotřebičem, když nový nekupuju, nebo ho kupuju v jiném městě než bydlím, nebo ty snad na nákup nové pračky sebou taháš starou? Není to vše domyšlené. Ale ono nejde o odpad občanů obce jako spíše o odpad firem.
Pokud nový nekupuješ tak ho odvezeš do sběrného dvora. Když jsme kupovali pračku, nechali jsme si jí dovézt domu. Kdybychom se potřebovali staré zbavit, odvezli by jí. Nějak v tom systému nevidím výrazný problém.
Já ano a dost velký, už jsem ho tady několikrát zopakoval. Zo co tvrdím dokládají různé nepovolené skládky a čurbes v lesích apod.
Promiň, ale tohle je typicky pražský postoj, v ničem není problém, vše tady máme, ale věř, že není jen Praha (velká města), a je plno obcí co nemají sběrné dvory a a ne všude vše berou zdarma, a o tom já píšu, navíc jsem zmiňoval především odpad firem a ne občanů, tam takový problém není.
Já si myslim, že problém je v tom, že člověk, který vyhodí bordel do lesa to dělá kvůli tomu, že je dobytek nikoliv proto, že by neměl kam ten odpad odvézt.
To máš téměř pravdu. Ale je zajímavá souvislost, že třeba v Hradci a okolí (kde jsem to mohl osobně sledovat) zázračně ubylo těch dobytků po zavedení bezplatných sběrných dvorů...
Já myslím, že bezplatné sběrné dvory už jsou v dosahu po celé republice.snad
Kolikrát když jedu na vyjížďku, vídám naházené igelitky s odpadem na stejných místech. Jednou za čas to někdo uklidí a za chvíli je to tam znovu. Většinou to je u různých zahrádkářských a chatových kolonií. A přitom kontejner nebo nějaké popelnice jsou nedaleko, nad tím mi vždycky zůstává rozum stát.
Bohužel, ani zdaleka nejsou všude. A pak je určitá část obyvatel - dobytků, pro které bude vždycky i dvacet kroků ke kontejneru daleko. Ale věř, že je to jen malá část lidí (jako u všech špatných činností), akorát že jsou jejich "produkty" hodně nápadný...
Jo přesně tak. Tenhle poplatek dostávají recyklační firmy.
To jsem nevěděl. U nás ve vsi je sběrný dvůr, kam můžu bílou techniku zdarma odložit. Takže ten sporák jednou bych měl vrátit v té prodejně, zpátky jim ho dovézt? A prokázat se letitým účtem, že jsem to tam koupil? No pěknej nesmysl...
Za sebe hlasuji za bod a) ;-)
Je to normálně hořlavé, je to obyčejná sláma, tak co... Asi bych to teda nepálil někde na otevřeném ohništi venku, ale postupně po kouskách to ládoval do normálně roztopených kamen...
Všem eko- smýšlejícím lidem se omlouvám, ale s tou ochranou ovzduší jsem ochoten souhlasit jen do určité hranice svého omezování či vynaložených finančních nákladů ;-)
Včetně toho, že si myslím, že jednou za čas vypuštěný větší čoud z komína trvale neobydleného baráku je prd vůči tomu co do kamen celou zimu cpou místní obyvatelé...
Ty jo, já párkrát už slámu pálil, a teda nic moc, šílenej bordel a hrozně to trvá. Ty slamníky bychom pálili v kamnech dva měsíce nonstop...
Bude to na dlouho, to je taky pravda. Zas mi ale přijde při každém přiložení lopatky uhlí přidat i pár hrstí slámy jako celkem schůdné řešení... Je ale fakt, že je z toho opravdu děsnej bordel, ta drcená prachová sláma nalétá snad všude :-(
Řeším to taky. Půdy stodol máme plný prastarýho sena a slámy, je toho na valník, možná dva. Kam s tím? Myslel jsem vyvozit na zahradu a spálit, ale to je nereálný. Na podestýlku pod koně to nikdo nechce a jinej dobytek už ve vsi není. Pořád to odkládám, protože mám trochu obavu, co v tom seně najdu. Aby tam nebyl sušenej voják ještě z napoleonských válek. Ale jednou se do toho budu muset pustit. Asi to přihodím na pole k nějakému staršímu stohu....
No, sušenej voják by byl ok, co by za něj dali v místním muzeu... Dobře využitá mumie je lákadlo na tůristy.
Ale fuj, úplně slyším, jak se ti ten nebožtík v seně obrací, jakou si tu z něj děláme srandu. :-)
No já se mu nesměju. Jsme tu na statku 10 let a dost dlouho jsem měl dojem, že je tu něco, co nás nechce. Přestože jsme se snažili a barák měl mít radost, že nás má. Něco tu bylo dost aktivně proti, dělalo to naschvály. Víla se i dost bála. Nebudu to rozvíjet. Až poslední tak dva roky se to mění. A ty sena tam jsou poslední totálně neznámou enklávou, neprozkoumanou. Proto se na ně chystám, odstranit bordel staletej a ukázat, kdo je tady pánem, ale ne ve zlým.
kdybys ho tam fakt našel, odkoupím od tebe šavli, bajonet a nůž, jo? kdybych na to neměl, tak bych s echtěl aspoň kouknout. Případně bychom to mohli vyřešit tak, že bych ti šel píchnout s vyklízením a nalezenej bajonet bys mi dal se slevou;-)
Nevím jak u vás, v Hradci se většinou koukají do občanky na bydliště. A mimohradecký platí. Logicky, protože si to platí město. Být to záležitost celorepubliková s přerozdělením peněz dejme tomu podle objemu, tak by mohl každý odevzdat čurbes kdekoliv. - Jenže, tenhle systém u nás nemá moc šancí, protože by u nás z vybraných peněz stejně moc nezbylo...
U zákazů si myslim, že platí: méně znamená více. Čím víc jich je, tím víc to vede k jejich porušování. Zvlášť když jich je mraky nesmyslných, nebo přehnaných, to je přímo znehodnocení práce ochranářů.