Nemátě někdo zkušenosti s jěžděním na kole do Letňan? Mám v plánu si ho pořídat jako dopravní prostředek do práce (ať mám rovnou trochu pohybu), jenže nevím kudy přesně jet (v Praze jsem krátce).
Z Roztok se dá po cyklostezkách dojet v pohodě do Libně (pod Bulovku), jenže kudy pak "bezpečně" dál? Konkrétně se potřebuju dostat na výstaviště. Dík za rady.
Osobně se přiznám, že ráno do práce bych to vzala z Holešovic metrem. Ten táhlý dokopec mi ráno přijde nadbytečný.
No a z práce - tam už je docela velké množství možností:
- jde to vzít to zadem do Ďáblic, pak přes Ďáblický háj, Čimický háj a přes Bohnický skály sjet do Tróje.
- dá se ale taky vzít to okrajem Ďáblic zadem přes pole do Zdib (to je po žluté turistické), Klecan, Klecánky a přívozem do Roztok.
- nebo to vzít Ďábličákem a vyjet až z Čimičáku, pak kolem blázince do Čimic a pak za konečnou busu to po turistické (myslím, že je to modrá) zkratkou do Klecan, sjet do Klecánek a zase přívozem.
- jo a nelze zapomenout na Drahanskou rokli - tu si ale najdi, kde na ní najet. Je to ale drsný bikerský sjezd. Nebo aspoň byl. Už jsem se o ní dóooooooooost dlouho s nikým nebavila, jak to tam teď vypadá. Z Drahanské rokle vyjedeš na náplavku mezi psincem a Klecánkama.
Pokud by jsi ale chtěla o svých až do Letňan, tak bych to možná jela co nejdál podle vody, tzn. podél Vltavy a dál podle Rokytky.
Tady je už pak na tobě, který dokopec si zvolíš - je tu na výběr od docela strmých drsáren až po "klidnou" jízdu po estakádě na Prosek
(event. je tu možnost vyjet jednu stanici metrem Vysočanská - Prosek).
Trasa tímhle směrem má jedinou výhodu, že krpál zkrátíš na minimum a nemusíš ho šlapat už z Tróje.
Když jsem jel z Roztok do Kbel, využil jsem cyklostezku podél Trojského kanálu a zezdola to vzal okolo Bulovky vpravo, ulicí Bulovka, pak za křižovatkou ul. Na stráži a pak ul. Na vyhlídce okolo soudu a dál to projíždím na Mladoboleslavskou. Nevím, jak strmý kopec je, kdyby se odbočilo za křižovatkou u Bulovky do ul. Na Vartě a pokračovalo Střížkovskou. Pak se dá jet kousek po Teplické, Lovosickou se dostat k lávce přes dálnici a to už je k Výstavišti kousek.
Střížkovská je mírnější, ale ten trhák na Bulovce zůstává. Pro co nejmírnější stoupání doporučuji objet to ulicí Františka Kadlece
http://www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@x=133194944@y...
No, já to jel jen jednou, ale bral jsem to přívozem do Klecánek a dál přes Klecany, Sedlec, Pakoměřice, Hovorčovice a Čakovice. Je to zhruba 15 km, necouráš se po městě a kromě stoupání do Klecan je to pohoda. Větší provoz je až v závěru (Hovorčovice - Čakovice), ale s ranní Prahou se to stejně nedá srovnat.
Teoreticky se do Letňan dá jet přes přívoz v Klecánkách, nahoru do Klecan a pak přes Zdiby kolem Chaberské skládky přes dálnici do Čakovic a odtud do Letňan. Nevím ale jak moc ráno ten přívoz jezdí, krpál do Klecan je značný a ráno Zdibami si koleduje o svezení na kapotě nějakého managera...
Podobně to s provozem bude po levém břehu k Sedleckému přívozu, resp. Stromovce, ale tam se jedná jen o úsek na nové silnici a ten je přehledný. Zbytek lze po chodníku.
U zpáteční cesty bych moc nepočítal s přívozy. V létě sice jezdí asi do osmi, ale teď v zimě to bude asi jen do tmy...
No, ten levej břeh je pořád blbej. Nová silnice je v pohodě (široká), ale od bývalého železničního přejezdu do Sedlce je to úzký a klikatý a i přes značenou třicítku tam spousta magorů jezdí sedmdesát a víc. Jednou v zimě mě tam takovej debil vytlačil ze silnice až k tý skále - a to jsem byl v autě!
Je to sice jen asi kilák, ale na kole (zvláště ve směru do Prahy) vražednej...
Narazil jsi prostě na pitomce. Stejně tak na něj může narazit někde jinde. Jezdím touhle cestou velmi často několik let a nezažil jsem na tomhle úseku jedinou nebezpečnou situaci.
Jezdím tam jednou týdně autem a občas na kole. Je fakt, že tohle byla jediná skutečně nebezpečná situace. Ale předepsanou rychlost tam nikdo nedodržuje a je to úzký - když proti němu vyjede auto, srazí vždycky radši cyklistu, než aby boural čelně...
Teda na ráno ji doporučovat krpál z Klecánek do Klecan, to je sadismus :o)))
pokud nebude chtít použít metro z Holešovic, tak ji krpál čeká dřív nebo později stejně. Jedno jestli to budou Klecánky-Klecany, Přemyšlení, Bohnické údolí, Salabka, Bulovka nebo z Vysočan na Klíčov. Aspoň tam není žádný provoz (což se ovšem nedá říct o zbytku trasy tam nahoře)...
To místo je hlavně ukázka kreténismu projektanta cyklostezky (+all staff involved). Dokud na to nešáhli, tak se dalo jet (sice nelegálně, ale s ohledem na skoro nulovou chodeckou frekvenci) v obou směrech v klidu po chodníku (něco jsem se tam najezdil v letech 2003-2006). Jak tam šoupli na svodidla zábradlí (k oddělení cyklostezky a cyklopruhu!) a doprostřed hmatný pás (metr stojí víc než tisícovku), tak už je i obyčejné míjení daleko nebezpečnější. Prostě lumeni na Praze 8.
Sorry, mělo to jít jako odpověď k.vl ("No, ten levej břeh je pořád blbej....")
Počkej, ale to nemluvíme asi o stejném místě. Já myslím tohle:
http://mapy.cz/#mm=TtTcFP@x=133015360@y...