Vzhledem k tomu, že zde dosti často čtu o nákupech v zahraničí a na internetových obchodech, dovoluji si napsat malou poznámku. S ohledem na současný stav české koruny a jejího poměru k sledovaným a srovnatelným měnám (euro, dolar) je nynější doba (a nejbližší následující čas) velmi příznivá pro výše uvedené nákupy.
V zahranici nekupuji prilis casto. Ale krome literatury a naprostych vyjimek, ktere nejdou sehnat v CR, bych uz nic pres net nebral. Posledni zkusenosti mne v tom pouze utvrzuji a to nejen moje s DX, ale i co jsem slysel o drazsi elektronice a podobne. 8-(((
Radsi si zaplatim vic a mam jakous takous jistotu.
Pro ProPu, Meduzu a nevim koho jeste, kdo mi na sraze tvrdili, ze jsem mnohonasobne preplatil:
Treba DX Fenix LD20 je za 1100 (exchange.cz) a Kronium za 1499. Za tech 399 jsem dostal o rok delsi zaruku, darkovy balicek (kuzely, cerveny filtr, "rozprasovac"), ale hlavne jistotu, ze mam kde reklamovat.
Abych Ti řekl pravdu, já ještě nic přes net nebral (1/ cokoliv a kdekoliv nerad nakupuji, 2/ kupuji - li něco dražšího, mám rád kolem toho ty tanečky ze strany prodávajícího, 3/ rád si vše prohlédnu a "osahám"). Já jen upozorňuji z toho důvodu, že to zde bylo mnohokrát frekventováno.
To ja zase mam prave otevrenych nekolik okenek eshopu a hledam 3 veci, co chci hned ted koupit. Ale vsechny adresy konci ".cz". 8-)
Asi to záleží na mentalitě. Mohl bych to vznešeně nazývat "nemám čas", já říkám "jsem líný a netrpělivý". To, co chci, chci hned a nezatěžovat tím mysl. Pokud to není hned, ztrácím zájem a nechám to vyřizovat někoho jiného. Když si jdu nakoupit základní potraviny (což je u mě chleba) a byla by tam fronta (což je u mě více jak tři lidé), odcházím a jsem raději hladem. Tož tak asi....
Já jsem docela zvyklý nakupovat venku. Ale většinou jen na amazonu, připadně z obchodů, které jsou "certifikované" amazonem. Případně přímo od výrobce. Od nějakých malých e-shopu bych se taky bál.
Problém bych ani neviděl v e-shopech, ale v lidech. Už 2x se mi stalo, že mi z UK dorazil balíček, který byl rozbalený. Naštěstí nikdo nic neukradl, ale někoho zajíal.
A nebyli to celníci??? Brácha si takhle posílal Yoya a musel doplácet :-D
BTW mi ukazoval boty, který v přepočtu stály 1100, s poštovnym z USA 3000,- :-D
EU!!!:-)
Zjistoval jsem, kolik by stalo kolo z USA za $ 2000. Kdyz jsem se dopocital pres 100.000 Kc a jeste to nebyly vsechny poplatky, vzdal jsem to.
zpatecni letenka stoji cca 600-800usd a krome kola (a par dolaru za jidlo) nic neplatis... ?
To uz mne taky napadlo. Sice by to bylo na Aljasku, takze 20 Kkc jeden smer (v dobe, kdyz jsem to zjistoval), ale i tak se mi do toho prestalo chtit. Jen o neco mene hezky ram ma Surly a ten se da i s dopravou ziskat z UK za 45 Kkc.
Ale (jak vyse popisuje jinec), zjistovani trvalo tak dlouho, ze jsem zacal pochybovat, potrebuji-li opravdu snowbike tak extra nutne. 8-)