http://www.youtube.com/watch?v=sXhhWXw9V7A&...
Ale to už není na lidský pohon, tak nevím jak to nazvou.
ve zvuku toho videa jsem zaslech "e-bike",tak se s tim moc nemazou...
ale ona anglictina to vlastne snese, uvazime-li, ze hovorove se bike rika i motorce, tak ten nazev neni chybnej, absence pedalu pak nevadi, je to proste takovej elektrickej Parez :)
Jenže i s tím vtipným názvem, by u nás za současných zákonů či vyhlášek, stejně jezdit nemohl. Snad jen, kdyby se při jízdě pomáhal odrážet nohama.
tot otazka... deti v elektrickych autickach jezdit muzou
a duchodci na elektrickych "kolobezkach" se sedatkem nebo na elektrickych trikolkach se sedackou jezdit taky muzou... ale vubec netusim, jak je tohle reseny
a vlastne ani nevim, jak je to pravne se Segwayem... faktickej stav vystihnul Polacek v reportazi o tom, jak jel na Segwai napric CR... ze nez se policajti rozkoukali a rozmysleli si, co to je, a jak k tomu pristupovat, tak jim ujel z dohledu :)
na tý elektrický koloběžce bys neměl pokud vím, na silnici
To si nemyslim.
Zakon o silnicnim provozu, paragraf 57, odstavec 2 - "Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka."
Vyhlaska 341/2002, priloha 13, odstavec 8
Jízdní kolo může být vybaveno dodatečně pomocným motorkem, jestliže
a) bude nadále zachován původní charakter jízdního kola (podle čl. 1, 2),
b) pomocný motorek bude přiměřeně plnit podmínky ustanovení § 19 zákona,
c) jeho výkon nepřesáhne 1 kW,
d) v případě použití spalovacího motoru, nebude mít takový motor objem válce (válců) větší než 50 cm3,
e) maximální konstrukční rychlost nebude vyšší než 25 km.h-1,
f) montáž pohonného systému (motor, nádrž paliva nebo akumulátor) na jízdní kolo si nevyžádá zásah na jeho nosných částech.
Nevim o duvodu, proc by se elektrokolo bez pedalu nemelo dat povazovat za jizdni kolo, pokud samozrejme splnuje odstavec vyse plus odstavec 1 a 2 = odrazky, svetla a podobne. Melo by stacit, pokud jezdec dosahne na zem, aby se teoreticky mohl odrazet nohama, jak pise rostac. Pouzil bych logiku, ze cyklista zustava cyklistou, i kdyz zrovna neslape, prestoze se nemotorove vozidlo pohybuje lidskou nebo zvirezi silou. :)
Segwae jsem vlastnil víc jak rok a najel jsem s ním po okreskách 1700,-km a přesto, že to na silnice nesmí, tak mne policie nikdy nezastavila. Navléknul jsem si na sebe reflexní vestu s velkým nápisem přes celé záda, Segway tour a bylo po problému. Dělal jsem na tom denně přes 40km a nakonec jsem to raději vyměnil za lehokolo tříkolku, tam záda nebolí.
http://rostac.rajce.idnes.cz/SEGWAY/#SDIM0133.jpg