Předpokládám, že v polovině prázdnin už máte "ulovené" nějaké zajímavé fotečky, což takhle si zahádat.
Začnu otázkou kde jsme asi tak mohli být na dovolené? Nápověda bude, že jsme navštívili dvě země - Tuzemsko a Cizozemsko. Dám dvě fotky, každou z jiné země. Předpokládám, že tu tuzemskou místní znalci snadno odhalí - i když....... :o)))
PS. ten krásný cyklistický ovál byl bohužel zavřený - zřejmě pro blížící se bouřku, nebo co - cedulkám jsem moc nerozuměl :o)))
To by byla jízda !
PPS. naznačovat je povoleno :o)
Tak to vím zase naprosto přesně:-)))
První fotka je fotka velodromu v Praze na Třebešíně v období záplav. Se nediv, že je pak zavřenej.
No a ta druhá. Proboha, co jsi dělal v Maskvě na Rudém náměstí?
A to v dálce, to je Cukrák?!?
Já tak daleko nevidím. Nemám brejle. Ale není to Petřín?
Nechám vás ještě chvíli vydusit :o)))
Zatím tu byl jediný, částečně zdařilý tip (teda mimo trefy nepřihlášenýho...).
Z jednoho místa na druhé je to vzdušnou čarou, změřeno teď v GE, něco přes 30km.
Aháááá....chyták
Sv. Petr a Pavel v Karlových Varech....
http://www.waymarking.com/waymarks/WM87AK...
A to druhe Oberbecken Markersbach??
http://www.panoramio.com/photo/11654104
BINGO!
V KV jsme si přečetli heslo přes celou výlohu: "Co Čech to muzikant, co Rus to okupant". Po prohlídce dávám zaprávdu :o(
No a ta nádrž Markersbach je sotva 10km za čárou. Sice nižší, než ta naše, ale zase větší (délka skoro kilometr).
Přidám výhled od chatky:
Tak to si teda ale dovolím oponovat vůči tvému příspěvku výše, kde píšeš "...(kromě trefy nepřihlášenýho...)"
Ty Karlovy Vary jsem uváděla já hned v prvním příspěvku.
A musím teda říct, že jsi mě tou svojí poznámkou o nepřihlášeným pěkně zmátnul...
Nococo... vždyť jsem ti přiznal "částečně zdařilý tip" (dá se dát půlbod?) :o)
Jsem z toho jaksi srna...
A co teda byla ta trefa nepřihlášenýho?!?
Přece reakce na to jeho vytahování v 11.59:
"Tak to vím zase naprosto přesně:-)))
První fotka je fotka velodromu v Praze na Třebešíně v období záplav. Se nediv, že je pak zavřenej.
No a ta druhá. Proboha, co jsi dělal v Maskvě na Rudém náměstí?"
Jestli jsem tě zmátl, tak to se omlouvám, to byl jen vedlejší, neúmyslný, účinek.....
No právě ta PepikaW poznámka mi pomohla....bylo to takové posměvačné:-)))Asi nás chtěl napálit a byl rád, že se mu to povedlo:-)))
fakt? Ty jo! Hele dá se ještě ve Varech domluvit česky, nebo musím oprášit jazyk okupantů?
Mám tam kamarádku, co tam žije od narození a říkala mi, že je to teď lepší a lepší. Že se rusácí docela vrací domu.
Ta česká klábosnice mi dává zabrat...."rusácí":-)
Zastřešený most je kousek od jednoho známého hradu, budova, co vypadá jako kostel je v cizině, ale je to lehoučké, pro staré mazáky, určitě
Ta budova je bývalá hájovna zaniklé osady Karlstal (dnes Orle) mezi Jakuszycemi a Jizerkou.
uvnitř byla výstava Jizerská okna, nádhera, chaloupky zasypané sněhem, okolo oken dříví, nebo kytky v nich. A cesta na Smrk přes Orle je mnohem pohodlnější, než z naší strany
Dobrá náhoda - před chvilkou jsem se vrátil z Orle. Tam okolo Černých jezírek (neprozrazovat ochranářům!), zpět přes Gořistov (byla luxusní káva paní Polanské) pak dál po žluté podél Jizery, kousek tlačení po hranici a průsekem na českou cestu přes Bahenní potok k bývalému prameni Jizery. Rozepisuju se o tom proto, že ta polská cesta je fakt luxusní a kdyby někoho napadlo jí propojit (třeba jen singlíkem) s českou, bylo by to bomba!
Možná trochu lehké, ale nedá mi to, nedat to sem. 8-)
To je nějaký divný....tam jim nějak upadl most.
který hrad má takovéto krásné sklepy?
Rychmburk?
Kdepak se takhle "odpočívá" ?
Takhle se válíme aj u nás. Ale tohle nevím, kde je:-)
V Pardubicích (koně na podstavci)? 8-))
S koněma to TAKY mělo souvislost a to dost velkou. Ale jinak je to někde úúúplně jinde. Asi tak o 225 km vzdušnou čarou jinde :-)
Takže mapu, píchnout kružítko, udělat kruh o poloměru 225km....a máme nalezeno. Jak snadné. Jdu na věc....
To budeš mít v Pardubicích pěknej kráter :-))
Zrada. Už jsi někdy píchal v Pardubicích a udělal kruh o poloměru 225km?
Vždyť je celej v Polsku, Slovensku, Rakousku a Německu. Ale protklo mi to jen na západě Čech kousíček ČR...:-))) Tak snad....:-)))
Přihořívá :-)
chtěli také zachránit koně a povedlo se
Pilsner Urquell?:-)
Plzeň těžko, ta je jen 175 km od Pardubic, ale onen památník je asi 230 km daleko, zkus víc na jihozápad od Plzně. A ty koně s památníkem pro lidi hodně souvisí
No mě to bylo divné....ale včera jsem jedním okem a půlkou ucha viděl reklamu na tohle europifo a tam kobyly taky zachránily:-)))
Teda asi spíš koně všeobecně....pohlaví jsem nezkoumal:-)
Jo to já viděl taky, ale to byla záchrana koní před řezníkem, i když tam šlo vlastně taky o záchranu koní svým způsobem před "řezníky". Já se v koních moc nevyznám, ale mám takový dojem, že snad šlo o hodně blízké plemeno.
Z hlediska koní mi v tý oblasti napadá Hostouň.
Houstoň to není, ale nejsi daleko.
Památník skutečně představuje realitu, jenom ten odpočinek je věčný.
A kdepak se relaxuje takto ?
To je ale krásnej kravín:-)) Že by Hoštice?:-)))
Zřejmě se asi nikdo nechytá, tak si dovolím dát vysvětlení.
Památník je v Bělé nad Radbuzou na náměstí a je věnovaný americkým vojákům z období osvobození z roku 1945 a šlo o
vojenská akci amerických kavaleristů na konci 2. světové války, která spočívala v osvobození uvězněných válečných zajatců a zároveň i v záchraně několika stovek ušlechtilých koní.
Bližší vysvětlení :
http://sumavanet.cz/mubela/user/IDBela.htm
Hmm. Tak to jsme propadající. 8-((
Při srazu v Českém lese jsme sice v Bělé nad Radbuzou byli, ale na náměstí jsme nedojeli:
http://burisek.rajce.idnes.cz/Cyklosraz_pod...
Kdyby jste se nechali od Radky ukecat tak jste šli okolo pomníku, cukrárna je hned vedle. Ono v Bělé mimo náměstí a kamenného mostu se sochami asi nic jiného není :-)
Chceš říct, že jsme byli na dostřel od cukrárny a Burajda nám ji zatrhla?!?
Tak to má teda štěstí, že sem nejde poslat zvuk skřípějících zubů...
Je fakt, že už mi občas pamět hůře slouží, ale v tomto případě si lehce vzpomínám, že rozhodnutí nenavštívit cukrárnu bylo VĚTŠINOVÉ.
8-)
Já a někomu něco zatrhnout? Toho snad ani nejsem schopna! ;-)
No tak v tomhle případě jsi většina byla jen ty a Burísek. Nás ostatních 15 chtělo do tepla a do cukrárny, zejména když na ní básník s Airlinem pěli ódy.
A já teda chtěla do cukrárny už od soboty!!!
Na dostřel, v podstatě ano, nějakých 200 m.
A koukám, že tam proběhlo demokratické rozhodování v praxi :-))
Když Ty taky chceš do cukrárny porád :-) To by příště vyšlo na etapovou jízdu po cukrárnách. A navíc bys po těch dobrotách přibrala a rozsedla by sis kolo.
Náhodou jsme s maminou rozhodli kolektivně a demokraticky správně. Nebo snad né?!!!!
Jednou či dvakrát za sezónu udělat spanilou jízdu po cukrárnách není zase tak špatný nápad, v některých mají i dobré buchtry a koláče, já bych to ale ještě vylepšil a mezi dvě cukrátny bych vložil jednu zmrzlinu
Správně!!! Příště budeme vybírat "pančelku" podle vztahu k cukrárně a ne se na sucho sápat do nějakých dokopců :o)))
Ne, ne, kopce jsou také nutné, to bysme si ty kola mohli opravdu rozsednout :-))
Tssss! Si příště jezdi s Lelkem! 8-P
8-)))
No nevím, myslíš, že je na to dostatečně prdlá ? :-))
I když dvě předchozí hádanky zůstaly nezodpovězeny (asi došly vědomosti), tak přidám další:
O dovolené jsem zjistil, že cyklokalhoty nejsou nic nového ani převratného, vše už tady bylo a 3/4 cyklokalhoty určitě :-)
Důkazem je fotka a víte odkud ?
Nápověda a asi velká bude na dalších fotkách
http://leleknakole.rajce.idnes.cz/cyklokalhoty/
Tramvaje skrz městskou bránu, to je Basilej. Německy Basel, francouzky Bale.
Správně, umí a zná :-)
S malou výhradou - ta tramvaj bránu objíždí... :-)
Je to tam vidět, koleje zahejbaj... Mám totiž doma podobnou fotku někdy ze začátku 90.let, kdy jsme se tam s manželkou pohybovali.
To je tahle?
Podle soch asi ne, ze?
Malá inspirace k výrobě vlastního bajku. Cena zanedbatelná, pevnost dokonalá, téměř nezničitelný.
Víte kde je k vidění ?
To sedlo je v dámské nebo v pánské verzi?!? :o)))
:-)) Sice to neuvádí, ale řekl bych, že bylo míněno asi jako pánské, možná pro masochisty. Někteří i zdejší jedinci tvrdí, že sedlo není od toho aby se na něm sedělo, takže to bude celkem jedno
je to někde u nás?
490 km jihozápadně od Břeclavi
a to mlžno není mlha... :-)
A sakra že bych to špatně spočítal? Nedejbože splet? :-)))
Po silnici to je úplně přesně
Kruciš, já se v těch vašich nápovědách nějak začínám ztrácet.
Můžeš je tu nějak sumarizovat?!?
Sumář nápověd : Je to daleko - 490 km po silnici z Břeclavi a je to trochu výš než většina lidí běžně na kole jezdí - to mlhavo není mlha, ale mraky a viděli jsme to o minulém víkendu.
No tak pokud uvážím, že já jsem se dostala na kole jen do 850 metrů n.m., tak to nebude tak složité, dostat se výš :o)))
Ovšem autem jsem vyjela do cca 2.400 a neřekla bych, že bych tohle potkala...
Mraky se zase ale držely někde mezi 1200 - 1700, ale tam zase nebylo žádné občerstvení. Vlastně pardon, byla tam jedna chata a větší parkoviště s občerstvovnou. Tam bych to ale nehledala...
Vypadá to, že se nikdo nechytá :-) , takže odpověď :
Je to parkoviště u lanovek na Pass Thurn, na silnici z Kitsbühlu do Mittersillu, 47.309886,12.407345
Kolo je vyrobené ze zbytků ze stavby lanovek a vleků (potkali jsme to cestou k jezeru Zell am See)
Pěkný... Ale stejně jsem to někde viděl:-)
Určitě nejsem jediný kdo to vyfotil :-)
No jo...Ale mě štve, že si ani nemůžu vzpomenout, kde jsem to viděl...:-))) Protože bych to jinak UHÁDL:-))
No asi na cyklisticekrnov.com. Tak. Ať mám klid...:-))
Znám ten úděsný stav když si nemůžu na něco vzpomenout a ještě horší když si ani nemůžu vzpomenout kde to najít :-)
Tohle jsem ale už někde viděl. Né teda na vlastní bulvy, ale někdo někde to měl určitě v nějakém cestopisu....
Mám takový pocit, že jsem to zahledl u Kaprunu, v Rakousku. Možná někde poblíž.
Jo, poblíž, odpověď a přesné místo jsem uváděl 22.8.2010.
Tož mudrujte, kde jsem dnes byla :)
Ta dvě strašidla jsou necelých deset kilometrů od sebe, jedno v polu, druhé sídlí na zámku
Že by zámek Oslavany?
Trefana strašidlo. Je to hasišskej ochranej oblek v zámeckým muzeu :)
Podle tich šachet jsem myslel doly na Příbrami. Ale ty fotky nepesují! Tam dosahli první 1000m pod zem na světě! A Jsou po Jihoafrických dolech na diamanty nejhlubší!!
Jenomže povrchových dolů, ale ne hlubinných. Je to Rosicko-oslavanská pánev.
Už tu dlouho nebyla žádná fotohádanka (i když se to tu hádá dost).
Takže kde to je:
Kaplička nad Velkýma Bílovicema.
Ano. Je to Hradištěk na kopci Zimárky kousek od Velkých Bílovic.
Máš bod. -).
Taky něco přidám. Víte odkud kouká?
Víme, Skalní hrad Sloup z vyhlídky Na Stráži.
Hele, jak je to Na Stráži teď? Když jsem tam byl naposledy, bylo tam spáleniště chaty. Je už nějaká nová?
Kdepak, je to stále stejný a možná je to tak i lepší, protože co vím, tak je nějaký investor, který chce chatu obnovit. Ale má to takový háčet, zároveň z chatou by tam měl vyrůst i GSM vysílač.
Nicméně po cestě k vyhlídce se trochu kácelo a kluky lesácký nenapadlo nic lepšího než "zpevnit" cestu do kopce k vyhlídce v delce cca 30m makadamem. Takže těch 30 metrů nezbývá nic jiného než kolo tlačit :-(.
V kapli, přilepené na skále bydlí v letních měsících poustevník bratr Raymond von der Tannen, benediktínký mnich z opatství Svatého Lambrechta ve Štýrsku. Můžete jej navštívit a přispět mu na živobytí zakoupením jeho knih nebo svatých obrázků.
Tipoval bych někde rakouské, případně bavorské pohraničí. Ještě mě napadlo kladsko-české pohraničí někde okolo Divoké Orlice, ale Neratov to není. Mám zde kostel, který málem postihl podobný osud, možná někdo pozná, odkud to je.
Taky bys mohl něco prozradit nebo napovědět. Docela by mě to zajímalo.
Byli jsme tam, takže velká nápověda, je to v Českém Lese.
Ajaj, promiň. Nějak mi tohle téma zapadlo...
Kostel to byl dokonce poutní a stojí kousek od jakéhosi mimořádného pramene. A v době, když výrazně zchátral a museli ho zavřít, tak u něj bydlelo 36 lidí ve třech domech a byla tam jedna hospoda. A něco napověděl i Lelek. :-)
Koukám, že nepomohla ani výrazná nápověda o zříceném kostela v Českém lese, takže odpověď na kostělíček je bývalý kostel Sv. Apoleny
http://www.atlasceska.cz/plzensky-kraj...
Tak hele, nepřehánějte to s těma novýma hádankama. Tyhle ještě nebyli dohádaný a už se zase roztrhnul pytel s novýma...
od Lelka
http://www.nakole.cz/diskuse/11864-hadanky-z...
dvě od Blueberryho
od rondy
Tak koukejte přiznat u těch svých hádanek barvu, ať to máme vyčištěný...
No problém je v tom, že to nejsou žádný opravdický hádanky.
To je vobyčejná znalostní soutěž, kde je jakej objekt (většinou přiblblej pidižvík vysochanej za peníze daňových poplatníků).
Když hádanka, tak se dá hádat (vysledovat určité znaky a k něčemu přiřadit) to tady nejde.
bod!
SOuhlasím. Hádanky to bývaly zpočátku a už nějakou dobu nejsou nejsou....
Je to o tom, žes tam buď byl a pak to poznáš nebo nebyl a pak to nepoznáš...
Počkééééééj. Ale takhle to bylo i ze začátku ne? Kdo věděl, věděl. Kdo nevěděl, strejcoval. Googlilo se, až se strejc potil aj na řiti.
Ale je pravda, že dost vzpomínám na jednu hádanku od zakyho. Tenkrát to byly fotky asi z pěti míst, které měli něco společného. A hledalo se aj v mapách a dost lidí potrápil:-)))
většinou ne. Byla nějaká nápověda, podle který se to dlao hledat atd. Kde nebyla nezajímalo mě to tehdy ani teď.
Nejvíc se mi líbila hádanka od Pepíka, kdy jsme na první pohled věděl, co na tý fotce je, ale trvalo mi sakra dloihou dobu přijít na to, ODKUD je to focený, přes různý indicie, který dával.
Fotka a víš nevíš, mě prostě nebaví. Kouknu se na hezkou fotku a tím to pro mě hasne. Není to pro mne hádanka.
Asi by to chtělo nějaká "pravidla", aby se to zase vrátilo tam, kde to bylo. Je fakt, že fotka a "hledej" mě taky neláká.
I když třeba ty dvě fotky PepíkaW v úvodu tohodle vlákna byly fajn. Bylo mi hned jasné, kde to je. A ono prd. Myslím, že docela potrápil.
Já ne, odpovědi jsou oznámené.
Ronda však nemá jednu, ale dvě hádanky nezodpovězené.
Tak snad to bude hádanka, co to je a k čemu to má sloužit ?
Nejdou mě vkládat fotky, takže přes rajče:
http://leleknakole.rajce.idnes.cz/28_-_kruh_se...
Ty, lelku. Nevíš co to je? Já už na to pět minut koukám a nevím. Ten text na té cedulce mi nepomohl. Teda ani strécovi googlovi
Ale je tam nějaký obal. Teď jde o to, jestli tam patří nebo je tam omylem...
Ten text znamená něco jako "místo pro vaši reklamu" ;-)
Ale jinak netuším co to má být :-) Koš asi ne, to nevím jak by se to pak vybíralo...
Napadá mne jedině samoobslužný servis kol, a v té síťce by mohlo být lepení + nová duše v krabičce ;-)
Mně to přijde jako koš na odpadky, do kterého se dá odhazovat bez zastavení kola.
Všichni kdo hádali, že koš na odpadky, tak je to správně, skutečně to je koš na odpadky, aby se cyklista nemusel zdržovat zastavováním :-)
Je to v Holandsku, jak jsem si stačil všimnout tak jsou na konci rovnějších úseků po výjezdu z města.
Dobrý! 8-)))
Ale stejně to asi chce cvik. Já osobně bych asi musela při odhazování zastavit. Raději hned než se pak vracet a sbírat odpadky po zemi. 8-(
Trénink to chce a v tomhle případě by to znamelo lovení z kanálu, ne hlubokého, zato bahnitého :-)
Já bych ale řek, že ty odpaďáky tam jsou spíše pro turisty, protože Holanďani jsou docela čuňata a s odpadky po ulicích si moc hlavu nelámou, on to někdo uklidí.
Já jsem právě přemýšlel, jak by takový odpadkový koš dopadl u nás...
Těžko říct, ale myslím, že by ledaskde možná docela dobře fungoval, ale musely by být mimo trasy pochodů opilců z hospod, ono to s lidmi není až tak špatné. Docela bych si uměl pár takových košů docela dobře představit u nás v Novohradeckých lesích, které jsou protkané cestama kde se vesměs jezdí jen na kole a po dvou luxusních cestách velmi houfně a tam by ty koše docela slušely, jsou tam vodní nádrže, krytá ohniště, a také jedna kadibudka :-)
No mě se ty koše právě strašně líbí. Dle mého by byli takévé "házecí" koše lepší než ty naše klasické. Třeba i ve městech. Protože do nich se odpadky stejně hází, jen jsou mrňavé a tak se dost často lidé netrefí.
Hele a jak se tyhle koše vysypávají?!? Mě napadá spousta odpadků, které bych teda z té síťky rozhodně nechtěla vymotávat...
A navíc mi i přijde, že ta síťka má dost velká oka.
Jak se vysejpaj nevím, neviděl jsem to, abych pravdu řekl, tak jsem je v podstatě viděl téměř stále prázdné, nejvýš krabice nebo lahev, ale třeba má Burajda pravdu a odpadky se třídí na místě, velké pak vyberou a malé vyluxují :-)
Netuším co tak voziš sebou na kole z čeho může být odpad vhodný ke košíkové na kole :-)
Zařízení pro kretény, co mají potřebu házet bordel z vokýnka.
Tak od toho jsou škarpy, ne? Navíc se do nich lépe trefuje než do tohodle pazmektu.:-)
Ty kujóne. Že ty jsi tam něco umazal. Něco důležitého. Ta tyč podivně končí a navíc mi přijde, že je to tam nějaké mázlé...
Nic není umáznuté, ten nápis nemá nic společného s tím předmětem, je to opravdu odpadkový koš pro cyklisty. Ta zadní tyč podivně nekončí, ale odtahuje a napíná síť aby vhozený předmět hezky spadnul dovnitř a nevyběho ven, mají to zmáknuté :-)
No to jsou mi věci....
http://hembrow.blogspot.com/2009/02/rubbish...
jj, Holandsko je úžasný... :-) Potkali jsme tam i souběžnou speciální silnici pro linkový autobusy, která podjížděla normální křižovatky podjezdama a když už nebyl podjezd, tak tam měli klasický šraňky i se zvonkem a blikačkama, jak na dráze :-) A vrchol všeho byla běžná okreska od městečka k vesnicím, kterou křižovala v polích cyklostezka. Obě cesty rovný, kam až dohlídneš. A hádej, kdo měl regulérně přednost a komu tam hvízdli trojúheník ? :-)
V jiné části diskuse (technické rady) mě zaujala zmínka "nevím, jak funguje tramvaj". Chtěl bych se tedy optat, jak funguje tramvaj na obrázcích. Připomínám, že je na elektriku, ne na naftu. Možná, že někdo i pozná město, odkud je to focené. Že to je ve Francii, snad pozná každý.
Místo troleje má tu prostřední "kolej".
Kde to je, nevím.
Tady píšou, že je to v Bordeaux
http://logistika.ihned.cz/c1-48480970-tramvaje...
Je vidět, že už to není žádná novinka, když to zkoušel Křižík na Karlově mostě... A to ve Francii před takovými 20ti lety snad žádná tramvaj nejezdila, dnes je to velmoc. Dokonce je zavedli i v Marseille, kde bez auta nebo motorky nikdo na ulici ani nevyleze. Také je vysvětleno, proč trať není nijak zabezpečená proti sebevražedným úmyslům.
Jak to funguje v Bordeaux netuším, ale u nás snad tramvaje "jezdí na" stejnosměrný proud, ne ? Tak když máme dva póly + a - a pustíme do každé koleje jeden... ;-)
Ale to jenom hádám, jistý si tím nejsem.
A to je dobrej nápad, to by chtělo realizovat, to by se mnoha lidem líbilo, to by byl adrenalin
nefungujou tak elektrický vláčky?
Jo jo dá se k tomu přidat i trolej a pak jezdí i dva vláčky každý nezávisle na jedné koleji.
To se dneska řeší digitálním řízením mašinky.
http://www.zababov.cz/index.php?id=1031
Velikost 0 si šťávu bere ze třetí (prostřední) kolejnice.
http://www.elektrickevlacky.cz/index.php?cPath=101
Ale 16V tramvaj neutáhne :o(((
petrp by si ale mohl iniciativně dát za svazácký úkol zajet kolmo do Budyšína (stejně je tam pečený-vařený) a prozkoumat tramvaj bez sběračů, co nebere "šťávu" z troleje, ani kolejí. Alespoň by se teď o víkendu doma nenudil :o)
Uvnitř maj šlapátka a cestující musí šlapat, jestli chtějí někam dojet... ;-)
Ale prdlačky (švagrová)!
Normálně jezdí na elektřinu. Předpokládám, že Petr už je na cestě, počkej na jeho report po návratu :o)))
Ve sněhu nejezdím, ale co jsem si tady na diskusním fóru O VELOCIPÉDECH přečetl, že v Budyšíně mají 850 m tramvajových kolejí, mám to v plánu. :)
Je nad nulou, sníh taje, už namaž řetěz :o)
Tady je video z budyšína:
http://www.youtube.com/watch?v=1JVtvQe30wk
To už je vymakanější systém, v tom Bordeaux mají střední pás napájený 750 V, ale pouze pod jedoucím vozem, aby si nikdo "nešáh". V tom Budyšíně to vypadá na zkušební trať ve fabrice, kde vyrábějí žel. vozy a asi i tramvaje. Pocházejí odtud přeci i naše staré rychlíkové vozy.
Zde systém Bordeaux: z idnes.cz
Bordeaux se vrátilo k inovovaným "cvočkům"
Celé století uplynulo, než francouzský Alstom alespoň na 13 kilometrech tramvajových tratí v centru Bordeaux využil inovované spodní napájení u výkonných městských elektrických jednotek Citadis 302. Pětidílné 44 m dlouhé jednotky s futuristickým proskleným designem s kapacitou 90 sedících a 345 stojících cestujících mají sice samozdvižný pantograf pro jízdu v okrajových čtvrtích, ale v historickém centru města, kde zmizely stožáry i vrchní trolej, automaticky přejdou na napájení z prostřední, napájecí koleje. Ta je rozdělena na 22 m dlouhé proudové úseky, vystřídané 11 m dlouhými izolovanými pásy. Spínače zabudované v kolejišti a řízené rádiovým signálem vozidla přivedou do napájecí sekce 750 kV jen v okamžiku, kdy je bezpečně kryta přejíždějící jednotkou. Stejně jako kdysi Křižík i v Bordeaux se první rok potýkali s poruchami systému APS (Alimentation Par Sol) zejména při deštích nebo námraze. Navzdory tomu, že spodní vedení vychází údajně až trojnásobně dráž než klasické trolejové napájení, pokračuje Alstom s jeho vývojem a pro instalaci kratších úseků APS se nejnověji rozhodly Remeš, Angers a Orléans.
http://technik.ihned.cz/c1-48480970
Zaráží mě (nejsa v elektro vzdělán) vysoké až velmi vysoké napájecí napětí 750kV.
Když už jsme u těch tramvají, jestli pak někdo víte, ve kterém evropském městě jezdí klasické české tramvaje, ale s kladkou coby sběračem proudu?
Jak jsem se dočetl, tak jezdí v Lotyšsku, ve městě Daugavpils.
Odkud je fotka nevím, snad Polsko.
Skoro trefa, posílám tři fotky: první je snad jasná, druhé dvě jsou z Dauvgavpils. Trať vede z města j jezeru Lielais Stropu ezers.
Když už se to tady hádá, tak přidám taky jednu hádanku. Objevil jsem ty fotky u sebe v počítači a chvíli jsme musel přemýšlet, kde jsem to vlastně před lety fotil. :) Už to vím, nápovědou je, že PepikW hádat nemusí.
Nesmělý tip - Meziměstí?
Ehm....oprava, je to Horní Police, vedle starého mostu je nový...ale v Meziměstí taky spadl tank z mostu....
Jo, je to tak. Ještě je podobná kombinace starého a nového mostu kousek severněji, ve vesničce Hornja Hórka na cyklostezce podél Sprévy.
No jo, ale to už není v království českém a tam v 68 nepřijeli Rusové.
Uváděl jsem to jako tip. Ostatně už název toho zahraničního mostu "Böhmische Brücke" může lákat k výletu
http://cs.tixik.com/image-837017.htm