rafinovaně jsi to vyfotil, že se to nedá poznat. Takových mostů jsou tam mraky.
Vypadá to, že most na ostrov Tjörn severně od Göteborgu nikdo nepoznal, ta dám něco známějšího.
Norsko - stadion v Hamaru
Já jsem tak dobrej :-))
Já jsem si hned myslel, že to bude jednoduchý. Ta střecha má představovat převrácenou vikinskou loď.
Mám tu pěknou horskou krajinu, taky asi dost známou.
že by cesta z Lomu skrz Jotunheimen ? Dlouho jsem tam nebyl...
Ano, je to nejvyšší skandinávská silnice přes Sognefjell.
Mám tu specielně pro tebe, ale i pro ostatní ještě jednu horskou silnici, dokonce i s osvětlením.
konečně jsem se vybičoval a vyhrabal mapu Norska...(mapy na netu... znám jen ty hodně mizerné...nejhorší je google. Nevíte o ňákých solidních? ) K té fotce -- krajina je taková univerzální, ale to veřejné osvětlení nebude na hodně místech.. Připomíná to cestu z Lomu k SZZ údolím Otta a pak nahoru pod ledovec Jostedalsbreen... ale tam asi nejsou ty lampy...šmankote...nebyl jsem v N od roku 02...budu to muset napravit...
Viděl jsem fotku ze stejných míst, teď nevím, jestli v jedné z Tvých knížek nebo v Cykloturistice.
tyhle fotky nejsou moje dílo...každopádně přes Haukelifjell jsem jel v r. 00 cestou z Islandu. Viz "Ze života cyklotrempa". Bylo to v půlce srpna - v době, kdy je na severní polokouli nejmíň sněhu
..výška 1100 m n.m.
My tam jeli o rok později, v červenci 2001 a to tam asi bylo sněhu minimálně. Zato pršelo téměř denně.
Ty moje fotky jsou horší, mám to naskenované z kinofilmů.
...ty moje jsou taky kopie diáků. Ono se to dá trochu vylepšit ve fotošopu..
Dobře naskenovaný diák vyjde dost často lépe než digitální fotka (ještě to zatím stále platí). Jestli to, co jsi sem dal, jsou jen skeny bez úpravy, tak si myslím, že je to dost dobré. Navíc je to poznat, že je to diák:-)
To jsou negativy naskenované Canon MP 980 a trochu upravené v Zoneru. Ty barvy na negativu jsou přeci jiné než skutečné. Na diáku jsou barvy skutečné, takže skanování je snažší, a proto určitě vyjdou líp, pokud mají dobrou kvalitu.
To poslední kolo vzadu má zvláštní stojánek. Co to je?
Originál stojánek jsem ulomil asi druhý den na cestě. Takže dobře posloužil klacek z odolného švédského smrku.
Teď už mám stojánek vylepšený, ulomenou duralovou tyčku jsem nahradil nerezovou trubkou a zezadu kloub jsem ještě vystužil páskem a je to věčné.
Poznáte, kde je tohle místo? Pro znalce Skandinávie to asi bude jednoduchý. Uvidíme ;-)
Skandinávie je dost velká a pozůstatkú po původních obyvatelích je tam požehnaně. Myslím si, že to bude na některém z velkých ostrovů jihovýchodně od Švédska - Öland nebo Gotland.
Při letošní cestě jsme také viděli jednu 5500 let starou hrobku, ale pochybuji, že kdo tam přímo nebyl, to pozná.
Je to ještě mnohem blíž k nám. Dokonce ještě pod úrovní Malmö.
Tak tu je odkaz ;-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ale%27s_Stones
Tak já také něčím přispěji. Pozná někdo, kde to je?
Raketa připravená ke startu, ale neodstartovala a trochu přibrala. :-)
Člověče zpomal. Až na tebe přijde Radka, že dáváš nový hádanky dokud jsou ty starý nevyluštěný, tak to si nepřej. :-)
Jj tyhle bornholmský opevněný kostely jsou kouzelný. Tenhle je tuším v Østerlars.
Gratuluji! Je to rotunda v Ostelars na dánském ostrově Bornhlom. Na Bornholmu jsou celkem čtyři rotundy, v Nylars, Ostelars, Olsker a Nyker. Jsou to kulaté stavby, které sloužily jako kostely a zároveň jako obrané pevnosti. V přízemí je lavice, oltář, kazatelna a první a druhé patro tvoří pevnost. Tyto rotundy jsou zvláštností Bornholmu, jinde v okolí se nevyskytují. Kromě rotund jsou na Bornholmu asi dvě desítky kostelů. A údajně se pod některými skrývají neprozkoumané podzemní prostory. Jinak v této rotundě se odehrávala část děje dobrodružného filmu pro děti Ztracený poklad Templářských rytířů.
Já znám jenom pipi punčochatou (přes vnučku). Tam to asi nebylo :-)
Tak to si jistě vzpomínáš, že Pipi dlouhá punčocha bydlela ve Ville Villerkulle. Takže poznat ji asi nebude problém, ale ví někdo kde je? Natáčel se tam ten film s Pipi.
p.s. to jsem nefotil já, ale příští rok se tam chystám.
tak mě napadá -- kdo neznáte ruský film Kukuška, můžu poskytnout na CD. Odehrává se v Laponsku a je fakt hodně dobrej. Tuším, že ho točil ten, co má na svědomí Svéráz....lovu. Ty "Svérázy" mě nechávají vcelku chladného, ale tohle je paráda...